Hafıza Geliştirme

Basit Hafıza Teknikleri – Size Hangi Hafıza Tekniği Uygun?

Hatırlamak Hiç Bu Kadar Kolay Olmamıştı!

Basit Hafıza Teknikleri – Eğitim hayatı boyunca yüzlerce konuda ders alıyoruz. Her derste onlarca konuyla içli dışlı oluyoruz. Öğrenme serüveni bilgiyle başlıyor ve bilgiyle yoluna devam ediyor. Bir öğrenen veya öğrenci olarak “öğrendim” dediğimiz şey, akış halindeki bu bilgiden beynimizde ve hafızamızda ne kadarını tutabildiğimizdir ve ne kadarını özümsediğimizdir.

Okullar bilgiyi sistematik olarak öğreten merkezlerdir.

Okul bilgiyi öğrenciye sunar ve sorumluluğun yarısını öğrenciye yükler. Öğrencinin yapması gereken nedir? Bilgiyi hafızasına kodlayarak yerleştirmek; yani öğrenmektir.

Peki, öğrenci bilgiyi hafızasında nasıl tutacaktır?

Hangi tekniklerle bunu yapabilecektir?

Üçüncü aşamada, öğrenci uygun tekniklerle hafızasına aldığı bilgiyi öğretmeni veya başka bir şekilde birileri istediğinde hatırlayabilmelidir.

Öğrenme Yükü ve Hafıza

Basit Hafıza Teknikleri – Burada olası sorun, öğrenme yükünün büyüklüğüdür. Öğrenme yükü, öğrenciden öğrenmesi istenen bilgilerin kümülatif olarak öğrenilmesidir.

Öğrenme yükü, “öğrenci, bu bilgilerin tamamını hafızasında tutabilir mi?” sorusuna öğrencinin verebildiği cevaplardır.

Zihin bozucu ve dikkat dağıtıcı çeldiricilerin bol ve etkili olduğu günümüzde, birçok öğrenci, hafızasının güçlü olmadığından şikâyet ediyor ve kendilerini küçümseyerek daha kötü sonuçlara doğru gidiyorlar.

Bu bir çaresizlik midir?

O halde çare, her öğrencinin ya da yetişkinin, kısacası her öğrenenin, kendi hafızasını eğitme sorumluluğunu da yüklenmesidir.

Bu mümkündür; herkes hafıza yeteneklerini eğitebilir ve geliştirebilir.

Araştırmalar, hafıza tekniklerini kullanan öğrencilerin, kullanmayanlara göre daha iyi performans gösterdiğini öne çıkarıyor.

Hafıza tekniklerini öğrenmek ve uygulamak, “çalışan belleğin” kapasitesini artırmakta ve uzun süreli hafızaya erişmenize yardımcı olmaktadır.

Bu teknikler aynı zamanda bazı kavramları yıllarca hatta ömür boyu hatırlamanızı da sağlayabilir.

Son olarak, bunun gibi hafıza teknikleri, derin anlama veya anlam çıkarmaya ve daha yüksek düzeyde düşünmeye yol açar.

Şimdi, okumaya devam edin; çünkü aşağıda sunacağım hafıza teknikleri işinize çok yarayacak.

omega

İşte Sıkça Kullanılan Basit Hafıza Teknikleri

Görsel ve uzamsal hafıza tekniklerine ek olarak, beyninizin bilgileri hatırlamasına yardımcı olmak için kullanabileceğiniz birçok başka numara vardır. İşte bazı basit ipuçları; deneyin, zor değiller.

Önce bilgiyi anlamaya çalışın

Basit Hafıza Teknikleri – Düzenli ve sizin için anlamlı olup sizi etkileyen bilgileri hafızaya almak daha kolaydır.

Bir öğrenme dokümanını anlamadığınızı fark ederseniz, anlamak için önce o bilgiyi kendi içinde düzene sokun; mesela akışına bakın, kategorize edin vb. Yani, onu hafızanıza almadan önce üzerinde düşünmek için zaman ayırın.

Bağlayın

Basit Hafıza Teknikleri – Ezberlemeye çalıştığınız bilgileri zaten bildiğiniz ve hafızanızda kayıtlı bir başka bilgiye bağlayın veya ilişkilendirin.

Yalın ve ilişkisiz bir öğrenme malzemesini hatırlamak, ilişkisi kurulmuş kavramlarla bağlantılı olan bilgileri hatırlamaktan daha zordur.

Bilgileri zaten bildiğiniz bir şeye bağlamanın bir yolunu bulamıyorsanız, bırakın çılgın veya aptalca da görünse bir bağlantı kurun.

Ayrıntı için bu yazıyı da okuyunuz

Uyuyarak öğrenmeye devam edin

Basit Hafıza Teknikleri – Araştırmalar, beyninizin siz uyurken bilgileri işlediğini, yapılandırdığını ve depoladığını gösteriyor.

Uyumadan hemen önce bilgileri gözden geçirmeye çalışın – sadece birkaç dakikalığına bile olsa – ve bilgileri hafızanıza yerleştirmeye yardımcı olup olmadığına bakın.

Ayrıntı için bu yazıyı da okuyunuz

Kendi hafızanızı test edin

Basit Hafıza Teknikleri – Öğrenmeye çalıştığınız bilgiyi aktif olarak hatırlayarak sık sık kendinizi test edin. Aslında tekrar edin.

Kendi kendini test etmek demek, sadece notları veya bir ders kitabını tekrar okumak değildir. Çoğu zaman, öğrenciler bir bilgiyi sırf tekrar okuduklarından dolayı hatırladıklarını düşünürler. Yaptıkları aslında “ezber yapmaktır.

Oysa hafıza tekniklerini kullanmak ezberlemekten farklı bir şeydir. Mesela, konuyla ilgili kendinize sorular sorun ve cevap verin. Kendinizi biraz zorlayın. Anlayarak hafızanıza alın.

Bu, mücadele ettiğiniz alanları belirlemenizi sağlayacaktır; daha sonra hafıza tekniklerinden birine geri dönebilirsiniz.

Ayrıca, bir şeyi hafızanıza aldığınızda hemen kendinizi test etmeyin. Bu da çok yanıltıcı ve moral bozucu olabilir. Hatırlayamazsınız; kendinize kızarsınız. Hafızanızda gerçekten kalıp kalmadığını görmek için birkaç saat, hatta bir veya iki gün bekleyin.

Sistematik tekrar yapın

Basit Hafıza Teknikleri – Bir kavramın geçici çalışma belleğinizden uzun süreli belleğinize geçmesi için iki şeyin olması gerekir:

Kavram akılda kalıcı olmalı ve tekrarlanmalıdır

Bilgileri hafızanıza sağlam bir şekilde yerleştirmek için sistematik tekrarı kullanın.

Tekrarlama teknikleri, bilgi kartları, bu bölümdeki basit ipuçlarının kullanılması ve kendi kendini test etme gibi şeyleri içerebilir.

Çalışmanızı ve tekrarınızı birkaç gün içinde yapın ve her çalışma seansı arasındaki süreyi artırmaya başlayın. Araya mesafe koymak ve aradaki süreleri kademeli olarak uzatmak, ustalıktan daha emin olmamıza ve kavramları yerine sabitlememize yardımcı olabilir.

Ayrıntı için bu yazıyı da okuyunuz

Kendi kelimelerinizle ifade edin

Basit Hafıza Teknikleri – Yazmak, öğrenmeye çalıştığımız bilgileri daha derinden kodlamamıza yardımcı olur.

Çünkü elimiz ve beynimiz arasında doğrudan bir bağlantı vardır. 

Bir ders sırasında veya dersten sonra notları veya bilgileri elle yeniden yazmayı ve yeniden düzenlemeyi deneyin. Hatırlamak istediğiniz bir kavramı yazarken, bilgiyi yüksek sesle söylemeye çalışın ve kavramı da görselleştirin. Korkmayın; görselleştirmenizin çirkin olmasına aldırış etmeyin, çünkü o size aittir.

Ayrıntı için bu yazıyı da okuyunuz

Anlamlı gruplar oluşturun

Ezberlemek için iyi stratejilerden biri öğrenme materyalini basitleştirmek, bunun için de anlamlı gruplar oluşturmaktır.

Örneğin, coğrafya dersinde öğretmen sınır illerini öğrenmenizi istedi. Bunlar mesela sınır illerinden olan 5 il olsun: (Kars – Ardahan – Hakkari – Van – Edirne).

Şimdi, bu beş ilin ilk harflerinden anlamlı bir kelime üretip bu illerle olan ilişkisini kurmanız gerekmektedir.

İlk harfleri yan yana getirdiğinizde KAHVE kelimesi çıkacaktır. Söz konusu 5 sınır ilimizde ayrı ayrı kahve içtiğinizi hayal edin. Böylece bunu bir fincanlık Türk KAHVE’si içme ile bağlayabilirsiniz.

Şimdi bir fincan KAHVE ile ülkemizin sınır illerinin isimlerini hatırlamak daha kolay olacaktır.

—– Sponsor Bağlantı – Sponsor Bağlantı —–

MEGA İNGİLİZCE

İNGİLİZCE’Yİ ÇOCUKLARIN ANA DİLLERİNİ ÖĞRENDİKLERİ GİBİ DOĞAL ÖĞRENİN!

—– Yazının Devamı – Yazının Devamı —–

Anımsatıcılar kullanın

Anımsatıcılar, bilgiyi akılda kalıcı hale getiren sistemler ve püf noktalarıdır.

Yaygın bir tür, bir cümledeki her kelimenin ilk harfinin aynı zamanda ezberlenmesi gereken bir listedeki her kelimenin ilk harfi olmasıdır.

İngilizceden bir örnek verirsek, ABD’de öğrencilerin heceleme yarışmalarında (“spelling bee”) kullandıkları “Big Elephants Can’t Always Understand Small Elephants” (“Büyük Filler Küçük Filleri Her Zaman Anlayamaz”) ifadesi baş harflerden “Because” kelimesini oluşturan bir “anımsatıcı” örneğidir.

Ayrıntı için bu yazıyı da okuyunuz

Kendi kendinizle konuşun

Bizde kendi kendine konuşana iyi gözle bakmasalar da siz kendi kendinize konuşun. İnsanlara aldırış etmeyin; herkesin ayrı bir dünyası vardır.

Kendi kendine konuşma ilk başta garip gelse de, hafızanıza almaya çalıştığınız materyal hakkında kendi kendinize konuşmak etkili bir hafıza tekniği olabilir.

Mesela, bilgileri basitçe vurgulamak veya yeniden okumak yerine, sanki karşınızda biri varmış da ona anlatıyormuş gibi yüksek sesle konuşmayı deneyin.

Egzersiz yapın

Her etkinlikte olduğu gibi, bilgiyi hafızaya almak ve onu orada tutmak bir egzersiz işidir.

Hem de ciddi anlamda!

Araştırmalar, egzersizin hafızamızı ve öğrenme yeteneklerimizi geliştirebileceğini, çünkü hafıza ile ilgili alanlarda nöronların oluşmasına yardımcı olduğunu gösteriyor.

Ayrıntı için bu yazıyı da okuyunuz

Araya girme alıştırması yapın

Interleaving”, hafızanıza almak istediğiniz bilgileri veya kavramları birbirine karıştırma veya başka bilgilerle değiştirme fikridir.

Örneğin, fen dersinden öğrendiğiniz bir kelimeyi hafızanızda tutmak için biraz zaman ayırın.

Ardından hemen tarih dersinde öğrendiğiniz tarihler ve isimleri incelemeye geçin.

Bunu birkaç matematik problemi uygulayarak takip edin.

Ardından bilim tanımlarına geri dönün.

Bu yöntem ilk başta kafa karıştırıcı görünebilir, ancak sonunda aynı konsept üzerinde uzun zaman harcamaktan daha iyi sonuçlar verir.

Görsel ve mekânsal teknikler

Görsel ve uzamsal teknikler, beş duyunuzu içeren hafıza numaralarıdır. Bu teknikler bilginin kalıcı olmasına yardımcı olmak için görüntüleri, şarkıları, hisleri ve bedenlerimizi kullanmayı içerirler.

İnsanlar olağanüstü görsel ve uzamsal hafıza sistemlerine sahiptir. Görsel ve uzamsal bellek tekniklerini kullandığınızda sıkıcı ezber yerine, eğlenceli, akılda kalıcı ve yaratıcı yaklaşımlar kullanırsınız.

Bu, hatırlamak istediğiniz şeyleri görmenizi, hissetmenizi veya duymanızı kolaylaştırır. Görsel ve uzamsal teknikler de çalışma belleğinizi boşaltır.

Bir şeyleri grupladığınızda, uzun süreli hafızanızı geliştirirsiniz. Görsel ve uzamsal teknikleri kullanmak, zihniniz başka bir şeye gitmeyi tercih ettiğinde, zihninizin odaklanmasına ve dikkat etmesine yardımcı olur. Öğrendiklerinizi anlamlı, akılda kalıcı ve eğlenceli hale getirmenize yardımcı olurlar.

Ayrıntı için bu yazıyı da okuyunuz

—– Sponsor Bağlantı —–

5-12 YAŞ ARASI ÇOCUKLARIN KONSANTRASYONLARI İÇİN

ANZAN MEGA ARİTMETİK BEYİN EGZERSİZLERİ EĞİTİMİ

—– Yazının Devamı —–

Unutulmaz görsel görüntüler

Bir dahaki sefere hatırlamanız gereken önemli bir öğeye sahip olduğunuzda, o öğeyi temsil edecek unutulmaz bir görsel imaj oluşturmaya çalışın.

Görüntüler önemlidir; çünkü beyninizin görsel-uzaysal merkezlerine doğrudan bağlanırlar.

Görseller, görsel alanlara dokunarak zor kavramları hatırlamanıza yardımcı olur. Ancak sadece görüntüleri kullanmak zorunda değilsiniz – beş duyudan ne kadar fazlasını kullanırsanız, bilgileri hatırlamanız o kadar kolay olur. Sadece bir görüntüyü görselleştirmek yerine, görüntüyü koklamayahissetmeye ve duymaya çalışın.

Hafıza sarayı tekniği

Yöntem evinizin, odanızın, sokağınızın ve lokasyonların sabit düzeniyle ilgilidir. Bu yöntemi sıralı hatırlama gibi görevlerde kullanabilirsiniz. Alışveriş listesi gibi ilgisiz öğeleri hatırlamaya yardımcı olabilir. Hafıza sarayı tekniğini kullanmak için yerinizi (ev veya yurt odası) görselleştirin ve ardından alışveriş listenizdeki öğeleri yerin farklı alanlarında hayal edin.

Hatta alışveriş mağazalarındaki raflar hafıza tekniğine göre dizilmekte; alışverişe gittiğinizde hangi ürünlerin hangi raflarda olduğunu üstünde yazan ürün kategorilerine göre basitçe bulabilirsiniz.

Ayrıntı için bu yazıyı da okuyunuz

Şarkılar ve jingle

Hafıza sarayı ve görseller gibi, şarkılar veya jingle’lar da beyninizin sağ yarım küresini kullanır. Denklemleri ve listelerde yazanları hatırlamamıza yardımcı olabilir.

Öğretmenlerin bazen matematik dersinde müzik çaldıklarını veya öğrenme materyalini müzikleştirme yoluyla öğrettiklerini biliyoruz.

Ancak konsantrasyonun önemini atlamamak gerekir; hafızaya alma sırasında  aşağıda önerdiğim biyo-ritmik largo müziklerini dinlemek çok yararlı olacaktır.

Ayrıntı için bu yazıyı da okuyunuz

Beş duyunuzu kullanın

Çalışırken mümkün olduğunca beş duyuyu fazlasıyla kullanmak, beyninizi de fazlasıyla kullanmak demektir.

Örneğin, bir anatomi sınavına çalışıyorsanız, anatomi modellerini alın, her bir parçasını hissedin ve isimlerini yüksek sesle söyleyin.

Canlı görsel metaforlar veya analojiler kullanın

Bu, özellikle matematik ve bilimdeki kavramları yalnızca hatırlamanıza değil, anlamanıza da yardımcı olabilir.

Metafor, bir şeyin bir başka şekilde, diğerine benzer olduğunu anlamanın bir yoludur.

Örneğin, İtalya ülkesi çizmeye benzemektedir. Kolayca hafızada kalır. Ürdün ülkesini ise Nike Air Jordan spor ayakkabısı olarak düşünün.

Metaforlar – özellikle görsel olanlar – yıllarca hafızanızda kalabilir. Fikirleri zihninize kalıcı yaparlar. Çünkü beyinde yeni nöron bağlantıları kurarlar.

Sonsöz

Bu tekniklerin bazıları ilk başta garip gelebilir veya gelişimi biraz zaman alabilir. Bunları ne kadar çok uygularsanız, o kadar kolay ve doğal hale gelir, hafızanıza o kadar fazla bilgi aktarabilirsiniz.

Ayrıca, bu yazıda verilen her tekniği uygulamanız da gerekmez. Birkaçını deneyin ve hangisinin sizin için işe yarıyorsa onu kullanın.

Tavsiye Edilen Makaleler:

Öğrenilen Her Şeyin % 90’ı Nasıl Hatırlanır?

Sınav Ve Hızlı Test Çözme Teknikleri

Başa dön tuşu