Beyin GücüMatematikMutlu YaşlanmaSağlık ve ZindelikZihinsel Sağlık

Beyin Egzersizleri – Hafızayı Güçlendiren 10 Beyin Egzersizi

Beyin Egzersizleri – Hafızayı güçlendiren 10 beyin egzersizi ile beyninizi sağlıklı ve formda tutun.  Bir güzel söz paylaşayım: “İnsan kırkına kadar hayatının kitabını yazar, kırkından sonra da yazdıklarının tashihini yani düzeltmelerini yapmaya çalışır.” Hep böyle değil miyiz; yaşımızı aldıkça kazandığımız tecrübeler gösteriyor ki, hayatımızın erken yıllarında çok ama çok önem verdiğimiz şeylerin, yaş kırka doğru yaklaştığında veya geçtiğinde ne kadar da önemsiz olduklarını fark etmeye başlarız

Beynimiz de öyle; çocukluğumuzdan kırk yaşına gelinceye kadar beynimizi ne kadar çok kullanıp, yatırım yaparak onu geliştirebilirsek, kazandığımız beyin hücrelerini koruma çabamız ve bunun için ayıracağımız enerji daha az olacaktır.

Atrophy (Atropi) Nedir?

Beyin egzersizlerine neden ihtiyaç duymalıyız? Çünkü, zamanla sadece kas kaybetmiyoruz; beyinlerimiz de zaman içinde dumura uğrayabilir. Buna tıpta “atrophy” deniyor. Daha açacak olursak; beynimizin nörolojik hasara dayanma kabiliyeti olan bilişsel rezervi yıllar içinde (eğer bu konudaki 10 egzersiz gibi tedbirleri almazsanız)  azalır.  Bunu yaşlanma ve diğer faktörler de tetikler. Bu durum, bilme, kavrama, uygulama gibi zihinsel işlevlerin uygulanmasını zorlaştırabilir.

Çözüm, beyin egzersizlerinde… Uzmanlar ve araştırmacılar, elde ettikleri bulgulardan hareketle, düzenli ve hedef odaklı beyin egzersizleri yapılmasının beynin bilişsel rezervini artırabileceğine inanıyorlar.

Beyin Egzersizleri - Hafzıayı Güçlendiren 10 Beyin egzersizi

Sağlıklı Beyin Ne Demek?

Her birimizin yetişme biçiminden kaynaklanan farklı yaşam tarzları vardır. Burada dikkat edilmesi gereken, seçtiğimiz yaşam tarzı ile demans riski arasındaki bağlantıya dikkat etmek. Çünkü ayrıntılı çalışmalardan biri olan ve 30 yıl süren bir araştırmada, araştırmacılar, yaşam tarzı olarak sağlık egzersizlerine katılanların demans riskini önemli ölçüde azalttığını buldular. PLOS ONE’da yayınlanan 2013 araştırması, 2.235 erkek üzerinden izlendi.

Araştırma, sağlıklı yaşam göstergeleri olan beş davranışı ölçtü. Bu davranışlar şunlar:

  • Sigara içmeme davranışı,
  • Optimal Vücut Kitle İndeksi (BMI),
  • Yüksek meyve ve sebze alımı,
  • Düzenli fiziksel aktiviteleri
  • ve düşük ila orta derecede alkol alımı.

Davranışların dördünü veya hepsini izleyen çalışmada katılımcılarının bilişsel bozukluk ve demans ihtimali yüzde 60 daha azdı.

—– Sponsor Bağlantı – Sponsor Bağlantı —–

5 İLE 12 YAŞ ARASINDAKİ ÇOCUKLAR İÇİN
KONSANTRASYON & BEYİN EGZERSİZLERİ PROGRAMI

Anzan Dahi Çocuk Merkezi

—– Yazının Devamı – Yazının Devamı —–

Beyin sağlığına olumlu etki eden uygulama ise yağ oranı düşük, kolesterolü düşük ve antioksidanları yüksek olan dengeli bir diyettir.” diyor Iowa eyaletinin Des Moines şehrinde bulunan Johnny Orr Hafıza Merkezi ve Sağlıklı Yaşlanma Enstitüsü tıbbi direktörü Robert Bender.

İyi beslenmeye ek olarak, düzenli egzersizler, beyin dokusunun korunmasına yardımcı olarak damar sağlığını da koruyor. Acele etmemek ve can sıkıntısından kaçınmak da çok önemlidir.

Beyin yeni şeyler öğrenmek istiyor” diyor Dr. Bender, bazı araştırmacıların insanların etraflarındakilere daha az dikkat ettiklerinde demansa daha savunmasız yakalandıklarına inandıklarını belirtiyor ve ekliyor, “Beyin pasif kaldığında, atrofi eğilimi artıyor”. Bu nedenle, bir televizyon karşısında günde saatlerce oturmak gibi, hareketsiz ve nispeten pasif faaliyetler zamanla beyin sağlığına büyük zararlar verebiliyor.

İşte, Gerçek Hayatta İşe Yarayan 10 Beyin Egzersizi!

Beyin egzersizleri neden gerekli? Sağlıklı bir diyet ve düzenli fiziksel egzersiz yapmanın yanı sıra, beyninize yararlı olacak egzersiz rutinleri olduğunu unutmayın. Hem de masrafsız! Bu konuda beyin jimnastiği yazılımları bile yapılmıştır; bu yazılımlar özellikle ABD’ de çok yaygın. Bir istisna olarak, bu programların daha yaşlı yetişkinler üzerinde önemli herhangi bir nörolojik fayda göstermediği de gözlemlenmiştir. Bu konuda PLOS Medicine’ de 2014 yılında yayınlanan bir inceleme makalede, Avustralyalı araştırmacılar toplam 4.885 çok yaşlı yetişkin katılımcıya bilgisayarlı bilişsel eğitim konusunda 52 farklı çalışma yapmışlardır. Bu yazılım egzersizleri ve oyunların yaşlıların beyin performansını artırmada özellikle etkili olmadığını bulmuşlardır.

Bu şu anlama gelmektedir: Çoğu şey gençken ve beyin performansını kaybetmeden önce kazanılıyor. Yazının girişinde sözünü ettiğim, kırkına kadar yazılan kitabın düzeltmelerini kırkından sonra yapmak zorlaşıyor.  Ancak bu sözlerimin umutsuzluk anlamına gelmediğini de unutmayın; hayat akıyor ve yaşlı yetişkinlerin de hafızalarını koruyacakları egzersizler oldukça fazla.

Okumaya devam edin…

Unutmayın! Gerçek Dünya Egzersizlerinden Söz Ediyoruz.

Uzmanlar, gerçek dünyada yaşanılan aktiviteleri içeren daha çok yeni öğrenmeler içeren beyin egzersizi yapmayı tavsiye ediyorlar. Beyin fonksiyonunu güçlendirmeye yönelik üretilen egzersizler yenilik ve güçlük vermelidir. “Neredeyse farkında olmadığımız ama bize saçma gelen bir öneri bile işe yarayabilir” diyor Texas, Houston’daki Baylor College of Medicine’de sinirbilimci ve yardımcı doçent olan Phd David Davidleman.

Evinize farklı bir yoldan (arabanızı) sürün (gidin); dişlerinizi kullanmadığınız elinizle fırçalayın. Beyin ilişkilendirmelerle çalışır. Bu yüzden şarkı sözlerini müziğiyle birlikte ezberlemek daha kolaydır. Bunlardan da önemli olan kural şu; hayatınızdan yeni bir şeyler öğrenmeyi hiç çıkartmayın.

Sabahları aldığın gazeteni egzersize çevir! Nasıl mı? St. Louis Üniversitesi Geriatrik Tıp Anabilim Dalı Başkanı John E. Morley diyor ki, “Sudoku ve kelime oyunları gibi basit oyunlar, çizgi romanların yanı sıra fark bulmaca oyunları da birkaç beyin egzersizi olabilir.

Dr. Morley, “Genç Kalma Bilimi” kitabının da yazarı. Şimdi Dr. Morley’den 10 egzersiz tavsiyesi almaya hazır mısınız? İşte Dr. Morley’in zihinsel becerileri geliştirmek için önerdiği egzersizler:

1- Hafızanızı Sıklıkla Test Edin

Beyin egzersizleri hakkında en çok bilineni bu başlık sayılabilir. Günlük hayatınızda, eşiniz tarafından verilen market veya manav siparişlerinin bir listesini yapın. Veya başka aklınıza gelen malzemeler varsa onların da listesini yapın. Sonra bunları hafızanızda tutmaya çalışın. Alışveriş yaptıktan bir saat kadar sonra, elinize bir kalem ve boş bir kağıdı alıp, kaç eşya hatırlayabileceğinizi deneyin. Beyninizi daha güçlü hale getirmek isterseniz, hatırlanması gereken malzeme listesini daha da zorlaştırın. Bu tip hafıza becerilerinizi geliştirmek için Mega Hafıza’nın “Hızlı Öğrenme ve Hafıza Teknikleri” eğitimine katılabilirsiniz.

2 – Bir Müzik Aleti Çalmayı Öğrenin

Hayatınızdan yeni bir şeyler öğrenmeyi eksik etmeyin. Bir müzik aleti çalmayı öğrenin veya bir müzik korosuna katılmayı deneyin. Araştırmalar, uzun bir süre boyunca yeni ve karmaşık bir şey öğrenmenin yaşlanan beyin işlevini güçlü tuttuğunu belirtmektedirler. Hatta yeni bir şey öğrenme olarak dans etmeyi öğrenmeyi bile deneyebilirsiniz. Hiçbir şey için geç olmadığını unutmayın.

3 – Kafanızdan matematik yapın

Kalem, kâğıt veya bilgisayar yardımı olmadan matematiksel problemler çözün. Bunu aynı anda yürüyerek veya koşarak da yapabilirsiniz. Yine beyni çalıştırmak için pratik zihinsel matematik tekniklerini içeren çok kapsamlı bir eser olan “MEGA MATEMATİK – Zihinsel Matematik & Hafıza Teknikleri” setini inceleyebilirsiniz.

4 – Aşçılık kursuna katılın

Bayanlar için yemek yapmak çocuk oyuncağı olsa da erkekler için mutfakta bir yemeğin nasıl pişirileceğini öğrenmesi hafızayı güçlendirme açısından iyi bir egzersizdir. Hem bayanlar hem baylar, yemek pişirme sırasında mutfakta çok çeşitli duyular kullanırlar. Pişirme anı, koku, dokunma, görme ve tatma gibi duyular beynin farklı kısımlarını harekete geçirmektedir.

5 – Yabancı Dil Öğrenin

Bir dili öğrenmeye katılım esnasında dinleme ve işitme beyni uyarır. Dahası, zengin bir kelime hazinesine sahip olmak, beynin bilişsel gerileme riskinin azaltır. İkinci ve/veya üçüncü bir dil bilenlerin Alzheimer olma riskinin iki veya üç dil bilmeyenlere oranla daha az olduğu gösteren çok sayıda bilimsel çalışma vardır. Bu amaç için, beynin doğal dil öğrenme tekniklerini kullanarak dil öğreten “Mega İngilizce – Hafıza Teknikleriyle İngilizce” setini kullanabilirsiniz.

6 – Kelime Resimlerini Oluşturun

Kafanızdaki bir kelimenin hecelemesini görselleştirin, sonra o kelimeyi bildiğiniz başka bir kelimeyle ilişkilendirip resimleyin.

7 – Hafızanıza Gezdiğiniz Yerlerin Krokisini/Resmini Çizin

Bir gezi, seyahat veya farklı coğrafyada bulunma gibi ziyaretlerde, eve döndükten sonra söz konusu yerleri bir haritada çizin. Veya krokisini çizin. Her yeni yer için bu alıştırmayı tekrarlayın.

8 – Damak Zevkinize Meydan Okuyun

Yemek yerken, yedikleriniz içindeki hafif otlar ve baharatlar da dahil olmak üzere, yemeğinizdeki her bir malzemeyi fark etmeyi ve tanımayı deneyin.

9 – El-Göz Yeteneklerinizi Geliştirin

Örme, çizim, boyama, yap-boz, resim yapma, fotoğraf çekme gibi el-göz koordinasyonunu sağlayan ince motor becerileri içeren yeni hobiler edinin.

10 – Yeni bir Spor Öğrenin

Yoga, golf veya tenis gibi hem zihin hem de beden kullanan spor türlerini öğrenerek egzersiz yapmaya başlayın.

Sonuç

Beyin sağlığı kalp sağlığından ayrı düşünülmemelidir. İnsanlar, son zamanlarda kalp krizi riskleri ve buna bağlı ölüm olayları nedeniyle kalpleriyle fazla ilgilenirken, aslında kalbe giden sağlıklı yolun beyinden geçtiğini yeni fark ediyorlar.

Dr. Morlay, “İnsanlar, önümüzdeki on yılda, beyin sağlığının kalp sağlığı ile kol kola yürüdüğünü görecekler. Çünkü sağlıklı bir beyinle hayatı sürdürmek, kalp risklerine karşı koyup hayatı uzatmaktan daha çok kolaylaşıyor. Bu konudaki araştırma kanıtları oldukça fazla!” diyor.

Hepinize sağlıklı beyinler dilerim.

Melik DUYAR

www.MrMemory.com
Başa dön tuşu