Hafıza Geliştirme

Görsel Hafıza ve Aklî Göz – Görselleştirmeleri Kullanarak Hafızanızı Geliştirin

Görsel Hafıza ve Aklî Göz – Çoğumuz kısa vadeli hatırlamada başarılıyken, uzun vadede, hafızamıza aldıklarımızı hatırlamaktan çok uzağız. Hatta öğrencilik yıllarımızda sınavların hemen öncesinde hızlıca zihin tekrarları yaparken tek amacımız o bilgileri uzun dönem hafızda tutmak değil; birazdan başlayacak sınavda çıkması muhtemel sorulara ait konuları hızlıca gözden geçirmekti. Yani her zamanki gibi; anı kurtarmak…

Kısa dönem hafıza veya geçici hafıza elbette önemlidir. Günlük yaşamımız bu özelliğimize bağlı, yoksa sosyal varlık olamazdık. Oysa uzun vadeli hafıza becerilerimizi geliştirip kalıcı öğrenmeye kapı açmalıyız.

Bu yazıyı okuyarak ve uygulayarak, uzun ve kısa süreli hafızanızı geliştirebilirsiniz.

Aslında hafıza deyince Mega Hafıza  hemen kendini hatırlatır. Eğitimleri   ve eğitim setleriyle hafıza temelli ne kadar eğitim varsa Mega Hafızanın ürünleridir. Kısacası bir efsaneden söz ediyoruz.

Bu yazı da hafızamızı iyileştirmeye odaklanmaktadır.

Görselleştirme Nedir?

Görsel Hafıza ve Aklî Göz – Görselleştirme, zihninizde bir şeyin görüntüsünü yaratmak anlamına gelir

Görselleştirmeler, istediklerimizi akılda daha kalıcı kılma gücüne sahip olmak için imajların veya görsel özelliklerinin kullanıldığı bir tekniktir. Hafızanıza; bir şey duymaktan, koklamaktan veya bir şeye dokunmaktan daha iyi girerler ve yerleşirler. Nedenini bilmiyoruz ama bu bir gerçek. Buna görsel hafıza da diyoruz.

Görselleştirme Nasıl Oluşturulur? 

Görsel Hafıza ve Aklî Göz – Bir görselleştirme oluşturmak için gözlerinizi kapatın ve neyi görselleştirmek istediğinizi hayal edin. Bu bir başlangıçtır ve hayal kurmak en kolay eylemlerimizden biridir.

Ancak, görüntüyü oluşturmanın size ne kadar bir emeğe mal olacağı, görselleştirmeyi ne kadar kullandığınıza bağlıdır.

İnsanların farklı temsil sistemleri vardır, yani insanlar beyinlerindeki bilgiyi farklı duyuları temel alarak kodlarlar. Ana duyu olarak gözleri olmayanlar (amalar) için görselleştirmeleri oluşturmak zorlayıcıdır. Ancak endişelenmeyin, eğer durumunuz buysa, bu beceriyi sadece pratik yaparak geliştirebilirsiniz.

Bir şeyi hafızaya almak için bir görselleştirme oluşturduğunuzda, neler yapmalısınız?

  • Görselleştirmeye mümkün olduğunca çok sayıda duyunuzu dahil edin. Ne duyuyorsunuz? İçerisi nasıl kokuyor? Herhangi bir dokunuş hissediyor musunuz? Görselleştirmeyi olabildiğince canlı kılmak için sadece görmeyi değil, diğer tüm duyu organlarınızın işlevlerini de kullanın.
  • Görselleştirmeye eylemi de dahil edin. Zihninizde sadece bir tür resim kullanmak yerine, resim öğelerinin aralarında nasıl etkileşime girdiğini gözlemleyin. Filmler her zaman resimlerden daha iyidir!
  • Mümkün olduğunca fazla dikkat çekici duygularımızı harekete geçirici olmalıdır. Size ne hitap ediyor? Genellikle cinsel görüntüler veya şiddet içeren görüntüler herkesi cezbeder. Resimlerinize çekici görseller koyarsanız, hatırlanma olasılıkları artacaktır.
  • Görselleştirmeler olabildiğince inanılmaz/imkansız gibi olmalıdır. Görselleştirmenize dev canavarlar, var olmayan hayvanlar gibi inanılmaz şeyleri ekleyin veya aslında var olmayan canlı şeyler yapın. Mesela, hareket halindeki bir arabanın sürücü koltuğunda bir köpek oturduğunu hayal edin.

Yani bir arabayı hafızanıza almak istiyorsanız, taze meyve gibi kokan, deriyle kaplanmış gibi hissettiren ve F-1 arabaya benzeyen çok büyük bir arabayı hayal edebilirsiniz. Arabanın, otoyolda hareket eden ve diğer arabaları havaya fırlatan kolları ve bacakları da olsun! İşte şimdi bu inanılmaz! Böyle bir görüntü hafızanızda çok uzun süre kalacaktır.

hafıza geliştirme - fotografik hafıza teknikleri

Biraz da Egzersizlere Bakalım!

Görsel Hafıza ve Aklî Göz – Görselleştirmelerde ustalaşmak için bir ay boyunca, haftanın 5 günü olmak üzere aşağıdaki egzersizleri gerçekleştirin. Bu,  günde sadece 5 dakikanızı alacaktır.

Egzersiz 1: Pazartesi

Seçtiğiniz bir fotoğrafı alın ve fotoğrafta herhangi bir ayrıntıyı gözlemlemeye çalışarak bir dakika boyunca fotoğrafı gözlemleyin. Sonra gözlerinizi kapatın ve üç-dört dakika boyunca zihninizdeki resmi yeniden hayali olarak oluşturmaya ve görmeye çalışın. Mümkün olduğunca çok sayıda ayrıntıyı hatırlamaya çalışın.

Egzersiz 2: Salı

Seçtiğiniz bir nesneyi alın (bir kitap, bir figür, bir bitki, …). Tüm ayrıntılarını yakalamaya çalışırken bir dakika boyunca gözlemleyin. Ardından gözlerinizi kapatın ve üç-dört dakika boyunca zihninizdeki nesneyi yeniden üretmeye çalışın.

Egzersiz 3: Çarşamba

Şu anda bulunduğunuz yerde bir odayı ayrıntılı olarak bir dakika boyunca gözlemleyin. Sonra gözlerinizi kapatın ve onu zihninizde üç-dört dakika boyunca yeniden üretmeye çalışın.

Egzersiz 4: Perşembe

Şu anda bulunduğunuz odayı bir dakika boyunca gözlemleyin. Sonra gözlerinizi kapatın ve zihninizdeki odayı yeniden oluşturun. Kendinizi de odaya ekleyin. Tüm odada nasıl hareket ettiğinizi gözlemleyin ve orada karşılaştığınız her şeyle etkileşime geçin. Odayla etkileşim kurmak için tüm duyularınızı kullanın (koku, dokunma, ses).

Egzersiz 5: Cuma

Şu anda bulunduğunuz odayı bir dakika boyunca gözlemleyin. Sonra gözlerinizi kapatın ve zihninizdeki odayı yeniden oluşturun. Kendinizi odaya ekleyin. Odanın içinde hareket edin ve ejderhalar, uçan masalar, seri katiller, çok yükseğe zıplayan dövüş sanatları sanatçıları gibi sizinle etkileşime giren olağanüstü şeyleri resme ekleyin.

mi

Görselleştirmeleri Nasıl Kullanabilirsiniz?

Görsel Hafıza ve Aklî Göz – Görselleştirmeler şunlar için kullanılır:

  • Derin düşünme: Bazı derin düşünme türleri sizden bilincinizi ve zihinsel durumunuzu doğrudan etkileyen şeyleri hayal etmenizi ister.
  • Ruh hali değişimi: Ruh halinizi değiştirmek için, stresli olduğunuzda güzel bir durumu veya sizden şüphe duyduğunuzda güçlü bir sonucu görselleştirerek, görselleştirmeleri kullanabilirsiniz.
  • Hedef belirleme: Hedeflere ulaşmanın birçok tekniği, zihninizde sonraki adımlarınızı gerçekleştirmeniz gereken yere yönelik net bir hedef belirlemek için görselleştirmeyi kullanır.
  • Bir şeyleri hafızada tutmak ve hatırlamak: Hafızayı geliştirmek veya iyileştirmek için kullanılan Mnemonic sistemler temel olarak görselleştirmelere sahiptir. İsimleri, gerçekleri, öğe listelerini, telefon numaralarını vb. Hatırlamak için kullanabilirsiniz.
  • Hızlı okuma: Hızlı okuma teknikleri, okuma hızınızı artırmak için kelimeleri içsel olarak seslendirmek veya duymaktan ziyade okumayı görsel olarak yapmaya atlamanızı gerektirir. Bu, genellikle okuma hızının dakikada 600 – 800 kelime aralığına ulaştığı hızlar için gereklidir. Not: Okuma hızı için ayrıca “Okuma Hızı Nasıl Ölçülür?” başlıklı makaleyi de okumanız gerekir.

Şimdi, görselleştirme kurallarını anladıysanız, hafızanızı geliştirmek için bir sonraki adıma hazırsınız demektir.

MA

Tavsiye Edilen Makaleler:

Etkili Hatırlama Teknikleri – Bağlama ve Öyküleme Yöntemleri

Hafıza Gücü ve Hikâyeleme Yöntemi – Annesi Goethe’yi Edebiyata Nasıl Hazırladı?

Entelektüel Hafıza – Bilimsel Makaleler Hafızada Nasıl Tutulur?

Başa dön tuşu