“İle” Bağlacı Nedir, Nasıl Kullanılır – Bağlaçlar tek başına anlamı olmayan sözcüklerdir. Yer aldıkları cümlenin çeşitli bölümleri arasında anlam ve biçim bakımından bağlantı kurarlar. Aynı zamanda cümleler arasında konu ve anlam bütünlüğü sağlamak için kullanılırlar. Bu makalede sadece bağlaç olan “ile” hakkında bilgi verilmektedir.
“İle” Bağlacı Nedir, Nasıl Kullanılır?
İle bağlacı “ve”, “birlikte”, “aracılığıyla” gibi anlamlar taşır. Cümledeki iki öğeyi birbirine bağlamak için kullanılan bir bağlaçtır. Türkçede yaygın olarak kullanılmaktadır. Genellikle eşitlik, karşıtlık, neden-sonuç gibi ilişkileri ifade etmek için kullanılır. Örneğin, “Mert ile Cansu deniz kenarında buluştu.” cümlesinde “ile” bağlacı iki kişiyi bir araya getirmektedir. Bağlaç olarak kullanıldığında cümledeki öğeler arasında bir ilişki kurar ve anlamı bütünleştirir. Anlam ve görev bakımından “ve” bağlacı ile benzerdir; ancak “ile” bağlacının kullanım alanı daha dardır.
Örnek Cümleler:
Elif ile Zeynep alışverişe çıktılar.
Akşam yemeğinde makarna ile salata servis edildi.
Film ile dizi izlemek arasında kararsız kaldım.
Parkta kedi ile köpek kavga ediyordu.
Sabah yürüyüşümde kuşlarla doğa bana eşlik ediyordu.
(“ile” ifadesinin kendisinden önceki kelimeyle birleşik olarak kullanım örneği)
Gelirken peynirle yumurta alır mısın?
(“ile” ifadesinin kendisinden önceki kelimeyle birleşik olarak kullanım örneği)
“İle Bağlacı” ve “İle Edatı” Nasıl Ayırt Edilir?
Bağlaç olan “İle” eş görevli sözcük veya sözcük öbeklerini birbirine bağlar; cümleleri birbirine bağlayamaz. “İle” sözcüğü hem edat hem de bağlaç olarak kullanılabilir. Cümlede “ile” sözcüğü yerine “ve” bağlacı kullanılabiliyorsa “ile” bağlaç olur; kullanılamıyorsa “ile” edattır.
Bağlaç görevindeki “İle” genellikle kelimelerden ayrı olarak yazılır. Kendisinden önceki kelimeyle bitişik yazıldığında “ile”nin bağlaç mı yoksa edat mı olduğuna dair bir tereddüt oluşabilir. Cümlede “ile” yerine “ve” ifadesi kullanılabiliyorsa “ile” bağlaç görevindedir. Ancak “ile” yerine “ve” ifadesi kullanılamıyorsa “ile” edat görevindedir.
Örnek Cümle: Savaşa giderken okla yayı yanına aldı.
(“İle” bağlaç mı testi: Savaşa giderken ok ile yayı yanına aldı. Savaşa giderken ok ve yayı yanına aldı. “Ve” yazıldığında anlam bozulmadığı için “ile” bu cümlede bağlaç görevindedir.)
Örnek Cümle: Kardeşim her gün oyuncağıyla uyuyor.
(“İle” bağlaç mı testi: Kardeşim her gün oyuncağı ile uyuyor. Kardeşim her gün oyuncağı ve uyuyor. “Ve” yazıldığında anlam bozulduğu için “ile” bu cümlede edat görevindedir.)
“İle” ifadesinin edat görevinde kullanımıyla ilgili olarak ayrıca “Hem Bağlaç Hem Edat Olarak Kullanılan Kelimeler” başlıklı makaleyi de okuyabilirsiniz.