Beyin Gücü

Beyin Gücünü Geliştirme – Beyninizi Geliştirmek İçin 6 Temel Çaba

Beyin Gücünü Geliştirme – Bakıyorum da herkesin, doğru kararlar vermek, doğru adımlar atmak, tüm ihtimalleri düşünmek, tüm değişkenleri düşünebilmek gibi oldukça masum istekleri var. Bunu nasıl sağlarsınız? Daha büyük ve daha iyi işleyen bir beyne sahip olmakla, dediğinizi duyuyorum!

Aslında herkes böyle bir beyne sahiptir. Fark, onu etkili kullanıp kullanmamaktan, beyni kendi kapasitesine uygun bir şekilde yönetip yönetememekten kaynaklanıyor. Bazı insanlar gözünüzde “zeki” olurken, bazen kendinizi “aptal” olarak niteleyebiliyorsunuz. Oysa işin iç yüzü hiç de bu kadar basit değil.

Einstein’de de beyin var, bizde de var. Hatta Einstein’in beyni normal insan beyninden bile küçük olduğu halde, insanları etkileyen gelmiş-gelmiş en önemli şahsiyetler sıralamasında neden ilk üçe giriyor. Neden beynini gelmiş geçmiş en etkin kullanan kişi oluyor? Sahi merak ediyorsanız buradan okuyabilirsiniz. 

Son on yıllarda nörobilim alanında bilim adamlarının beynimizdeki fiziksel değişiklikleri ve nedenlerini daha doğru bir şekilde takip etmesini sağlayan bilimsel gelişmeler oldu.

Bu yeni araştırmalardan bazıları özel hayatımızda kullanılabileceği gibi, iş yerinde de uygulanabilir. Daha iyi performans göstermenize, stres seviyenizi düşürmenize, daha hızlı öğrenmenize ve daha sağlıklı hissetmenize yardımcı olabilir.

Bu makalede, iş hayatında beyni etkin kullanmanın kanıta dayalı bulgularından söz edeceğiz. Bulguların kişisel konforu nasıl etkilediğini göreceğiz.

Bir: Daha Fazla Egzersiz Yapın

Beyin Gücünü Geliştirme – Aktif kalmak sizin için iyidir. Stresi azaltabilir, refah duygunuzu artırabilir ve bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir. Kardiyovasküler egzersiz beyne daha fazla oksijen ve glikoz sağlar ve bu da beyne daha etkili çalışması için enerji verir.

Son kanıtlar,  beynin hafıza ve öğrenmeyle bağlantılı alanı olan hipokampusun sadece altı haftalık düzenli aerobik egzersizden sonra büyüyebileceğini gösteriyor.

Kural olarak, hipokampus geç yetişkinlikte yani yaşlandıkça küçülür, ancak bir çalışmaya göre egzersiz bu düşüşü “etkili bir şekilde tersine çevirebilir” ve hipokampal hacmi yüzde 2 artırabilir. Bu, hafızanızı geliştirebilir ve daha sonraki yaşamınızda Alzheimer hastalığına yakalanma riskinizi azaltabilir. Bakınız (1)

Düzenli egzersiz durduğunda, hipokampusunuz önceki durumuna geri döner. Ancak aynı deney, başlangıçta daha uygun olanlarda tersine dönüşün daha yavaş olduğunu gösterdi. Bu nedenle, çalışma gününüze daha fazla aktivite eklemeye çalışın.

Anında sonuç arıyorsanız, aynı anda egzersiz yapmayı ve öğrenmeyi deneyin. 2014 yılında yapılan bir araştırma, yabancı kelimeleri öğrenirken bir koşu bandında yürüyen insanların, bilmeyenlere göre onu daha iyi hatırlayabildiğini buldu. Öyleyse, yürüyüş toplantıları yapmaya başlama zamanı! Bakınız (2)

İki: Farkındalık Uygulamaları Yapın

Beyin Gücünü Geliştirme – Baskı altındayken hiç nefesinizin daraldığı hissi yaşadınız mı? Böyle durumlarda kalbiniz çarpar ve işinize konsantre olmayı bırakın, hareketsiz oturamazsınız. Bu, beynimizin strese karşı verdiği “savaş ya da kaç” tepkisidir. Tehlikede olduğunuzu algıladığınızda, beyninizin amigdala adı verilen bir bölgesi bir tehlike sinyali göndererek vücudunuzu harekete geçmeye teşvik eden güçlü bir hormon patlamasıyla sonuçlanır.

Bu tepkiyi yaşamı tehdit etmeyen durumlarda yaşarsanız, “stres hormonu” olarak bilinen yüksek düzeyde kortizol üretebilirsiniz. Bu, konsantrasyonunuzu ve karar verme becerilerinizi ciddi şekilde etkileyebilir. Daha da kötüsü, araştırmalar uzun süreli aşırı kortizolün beyninizi sürekli bir savaş veya kaçma durumuna “bağlayabileceğini” gösteriyor.

Araştırmacılar, klinik depresyonu olan insanların beyinlerinde sağlıklı insanlara göre önemli farklılıklar olduğunu belirtmişlerdir. Örneğin, hafızanın depolanması için hayati önem taşıyan beynin küçük bir kısmı olan hipokampüs, depresyon öyküsü olan bazı insanlarda, hiç depresyona girmemiş olanlardan daha küçük görünmektedir.

Daha küçük bir hipokampüste daha az serotonin reseptörü bulunur. Serotonin, duyguları işleyen farklı beyin bölgelerini birbirine bağlayan devreler arasında iletişime izin veren nörotransmiterler olarak bilinen birçok beyin kimyasallarından biridir.

Bilim adamları hipokampüsün neden depresyonlu bazı insanlarda daha küçük olabileceğini bilmiyorlar. Bazı araştırmacılar, stres hormonu kortizolünün depresif kişilerde aşırı düzeyde üretildiğini bulmuşlardır. Bu araştırmacılar, kortizolün hipokampus gelişimi üzerinde toksik veya “küçülen” bir etkisi olduğuna inanmaktadır. Bakınız (3)

Yoga tarzı egzersizler, bedenin “gevşeme tepkisini” açmak amacıyla kasıtlı olarak hareket ve nefes almayı öğretir. Bilim, bu iddiayı giderek daha fazla desteklemektedir. Örneğin, bir 2010 çalışması, katılımcıları günlük yoga ve meditasyon pratiğinin sekiz haftasına yerleştirmiştir. Kendi kendine bildirilen stres azaltmaya paralel olarak, beyin taramaları, stres, korku ve endişe işlemede güçlü bir şekilde yer alan derin beyin yapısı olan amigdalalarının bir kısmında büzülme göstermiştir. Bakınız: 

Mega Mental Aritmetik - Çocuklar için Konsantrasyon ve Zeka Eğitimi

Üç: Beyninize Meydan Okuyun

Beyin Gücünü Geliştirme – Beyninizin davranışlarınız, düşünceleriniz ve faaliyetleriniz gibi uyaranlara yanıt olarak hücreler arasında fiziksel olarak değişme, uyum sağlama ve yeni bağlantılar kurma yeteneği vardır. Bu yeteneğe nöroplastisite denmektedir. Bakınız (4)

Yeni bir şey öğrenerek veya yeni bir faaliyete girerek beyninize meydan okumak, bu yeni bağlantıların oluşmasını teşvik etmenin en iyi yollarından biridir.

Yeni bir dil öğrenmek, bunu yapmanın kanıtlanmış bir yoludur. Örneğin, araştırmacılar, Mandarin Çincesi öğrenmeleri istenen İngilizce konuşanların gri madde yoğunluklarında bir artış ve beyinlerinin farklı alanları arasında daha güçlü, daha iyi entegre bağlantılar gösterdiklerini ve bu da öğrenme yeteneklerini artırdığını gözlemlediler.

Yeni sinir bağlantıları, beyninizin öğrendiklerini yalnızca yeni öğrendiğiniz belirli bir görev veya beceriye değil, diğer alanlara veya sorunlara da uygulamasını sağlar.

Dört: Daha İyi Uyuyun, Daha Akıllı Uyanın!

Beyin Gücünü Geliştirme – Uyku önemlidir. Yetişkinler, kendilerini yenilenmiş hissetmek ve ertesi gün iyi işlev görmek için genellikle yedi ila sekiz saat uykuya ihtiyaç duyar. Bakınız (5)

Ancak uyanma şekliniz de önemlidir. Her sabah, uyandığınızda kortizol arttığı için size bir enerji patlaması sağlar ve beyin fonksiyonlarınızı vitese geçirir; uyandıktan yaklaşık 30 dakika sonra zirveye ulaşır.

Gün içinde performansınızı optimize etmek için kortizoldan yararlanarak erken ve düzenli bir saatte, genellikle sabah 6 ile 8:30 arasında, sabah rutininiz vücudunuzun sirkadiyen ritimleriyle senkronize olmalıdır. Bu doğal döngüler güneş ışığına bağlıdır ve gün ışığı arttıkça yavaş yavaş uyanmak, kortizolu güçlendirmenin en iyi yoludur.

Karanlık sabahlarda kortizolü güçlendiren mavi renkli ışığı üreten ışık tedavisi cihazlarından, yatmadan önce tablet ve akıllı telefon kullanımından kaçınmak faydalı olabilir. Bu cihazlar ayrıca mavi ışık yayarak vücudu sabah olduğunu sanarak sirkadiyen ritimlerinizi bozabilir ve düşük kaliteli uykuya neden olabilir. Bakınız (6)

Ayrıca özellikle çocukların beyin gelişimi için uyumaları gereken süre için bakınız (7)

Beş: Bağırsak Duygularınıza Güvenin

Beyin Gücünü Geliştirme – Beyniniz vücut ağırlığınızın sadece yüzde ikisini oluştursa da, enerjinizin yüzde 20 ila 25’ini tüketir. Bu nedenle “düşünmek” yorucudur. Düşüncenin seni yormasına şaşmamalı! Bu yüzden beyninizi iyi beslemeniz önemlidir.

Bağırsağınızın kendine ait bir sinir sistemi vardır: Bağırsakların “Enterik sinir sistemi” İkinci beyin olarak adlandırıldığını biliyoruz. Bunun beyninizle “bağırsak-beyin ekseni” adı verilen doğrudan bir bağlantısı vardır. Ayrıca bağırsağınızda, bilinçsiz bağırsak-beyin sisteminin ayrılmaz bir parçasını oluşturan trilyonlarca bakteri vardır. Dikkat çekici bir şekilde, stresi yönetme beceriniz de dahil olmak üzere ruh halinizi ve davranışlarınızı yönetmeye yardımcı olurlar.

Her iki “beyni” de sağlıklı tutmak için, sağlıklı bir bağırsak sistemine sahip olmalısınız. En iyi yaklaşım, meyve ve sebzeler gibi taze yiyecekler açısından zengin ve antioksidan açısından zengin, çeşitli, dengeli bir diyet uygulamaktır. Bunlar beyin hücrelerinizin hasar görmesini ve bozulmasını önlemeye yardımcı olabilir.

Siyah ve yeşil çaylarda, turunçgillerde ve koyu meyvelerde bulunan flavonoidler hafızanızın keskin kalmasına yardımcı olur. Bunlar kakaoda da bulunur, bu nedenle biraz bitter çikolatanın hiçbir zararı yoktur!

Temel yağlar da önemlidir: zeytinyağında, kabuklu yemişlerde ve avokadoda bulunan tekli doymamış yağ asitleri “genel zeka” ile bağlantılıdır ve zorlu zihinsel görevlerle ve problem çözerken yardımcı olabilir.

Beynin yaklaşık % 30’unu oluşturan DHA zeka, akıl ve kafa çalışmasıyla ilişkilendirilmiş bir besin maddesidir. Beyninizi yüksek DHA kaynaklarıyla beslemeniz beyniniz için faydalı olabilir.

Bu makalede belirtilen noktalar yalnızca bilgi amaçlıdır. Diyetinizde veya egzersiz rejiminizde değişiklik yapmayı düşünüyorsanız veya stres, endişe veya diğer akıl sağlığı sorunlarından muzdaripseniz her zaman profesyonel tıbbi tavsiye alınız.

müzik - frekans + eğitim - öğrenme - konsantrasyon

Altı: Müzik beynin gıdasıdır.

Beyin Gücünü Geliştirme – Müziğin beyne çok özel bir etkisi olduğuna işaret eden bulgular vardır. Bakınız (8)

Müzik dinleyen ya da müzik yapan birinin beynine baktığınızda neredeyse beynin bütününün aktif olduğunu görüyorsunuz.

Müzik genel olarak kavrayışı artırıcı etki yapabiliyor ve müzik hafızası da demans gibi beyin hastalıklarında genellikle en son kaybedilen bilgi oluyor.

Burada tavsiyemiz, bir müzik aleti çalmaya çalışın, bir koroya katılın ya da en sevdiğiniz grubun konserine hemen bir bilet alın. Bakınız (9)

Tavsiye Edilen Makaleler:

Neden İngilizce Öğrenemiyoruz? Neden İngilizce Konuşamıyoruz?

Neden DHA Oranı Yüksek Olan Balık Yağı İçmeliyiz?

10 Kat Daha Hızlı Öğrenmek İçin Okuma Hızı Nasıl Geliştirilir

Donald Olding Hebb, Beyin ve Öğrenmede Hebbian Teorisi

Başa dön tuşu