Çocuk ve Zeka

Çocuk Ve Başarı – Çocukları Başarılı Ailelerin 10 Sırrı

Çocuk ve başarı – Biliyorum, hepiniz mutlu ve başarılı bir hayat sürmek istiyorsunuz. Ancak ebeveynlerin önceliklerinin zaman zaman değiştiğine şahit olursunuz. Ömrünüzde öyle zamanlar vardır ki, en önemli hedefleriniz olan çocuklarınız için, kendi yaşamlarında başarılı ve mutlu olacakları bir gelecek hazırlamaya çalışırsınız.

Ailesel öncelikler elbette tek faktör değildir. Farklı ve olumsuz geçmişleri ve buna bağlı hikayeleri olan çok sayıda idol insanlar da vardır. Bunlar olasılıklara meydan okuyan ve ebeveynlerinin engellerine rağmen, büyük bir başarı elde eden insanlardır. Bu konu hakkında çok sayıda başarı öyküsü vardır.

Yine de, bilim adamları ve araştırmacılar, başarılı insanların hayatlarına dokunmada en büyük payın ebeveynleri olduğunu tartışmasız kabul etmektedirler. Bu konuda kafa yoran bilim insanları ve pedagoglar, başarılı insanların ailelerinin ortak yanlarını inceleyerek 10 sırra eriştiler.

Siz de bir ebeveyn olarak çocuklarınızın mutlu ve tatmin olmuş bir hayat sürmesini istiyorsanız şu kısa 10 sırrın formülünü keşfedin!

İşte Başarılı Çocukların Ailelerinin 10 Sırrı!

Birinci sır:  Eğitimli, görgülü, iyi dostluklara ve iyi komşuluklara dayanan bir çevrede oturdular. 

Taşınmak pahalı ve yıpratıcı olsa da çocukların yetişmesinde aktif rol almak, onlara destek vermek ve başarıya götürmek isteyen ebeveynler gerektiğinde evlerini satarak hayatlarını başka bir semtte yeniden kuruyorlar. Tabi yıpranıyorlar da. Yapabilecekleri bir numaralı şeyi yapıyorlar; iyi okulların, mükemmel fırsatların ve daha ayrıcalıklı akranlarla büyümeye fırsat veren bir çevreye, bir semte taşınıyorlar.

Bu tavsiye tartışmalı bir görüştür ama etkilidir. Resmi daha da büyütürseniz, bu görüşü benimseyen cesur ailelerin daha çok gelişmiş ülkelere göç ettiklerini görürüz. Tüm dünyada mantıklı ve geçerli yol olarak bu tercih ediliyor. Yani göç olayı. Belki de beyin göçü diyebiliriz buna. Özetle, gelişmekte olan ülkelerdeki ebeveynler gelişmiş ülkelere göç etmeyi düşünüyor ya da göç etmeyi deniyorlar. “En iyi mahallede bulabileceğiniz en ucuz evi satın almak” tavsiyesinin ardındaki düşünce de budur. Zengin insanların, çocuklarının hayatlarını etkili bir şekilde geliştirmek için araçlarını nasıl kullandığını araştıran Güney Kaliforniya Üniversitesi’nden bir sosyolog olan Ann Owens, “Mümkün olan en iyi mahallede olmak muhtemelen çocuğunuz için yapabileceğiniz en önemli şeylerden biridir.” diyor.

—– Sponsor Bağlantı —–

5-12 YAŞ ARASI ÇOCUKLARIN KONSANTRASYONLARI İÇİN

ANZAN MEGA ARİTMETİK BEYİN EGZERSİZLERİ EĞİTİMİ

—– Yazının Devamı —–

İkinci Sır: Çocuklara, iyi ilişkiler kurma konusunda rol model oldular.

Çocuk ve başarı – Harvard Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, 1938’den beri Harvard’daki tüm öğrencilerden 400 kişilik bir grubun seçimlerini ve deneyimlerini inceliyorlardı.

Proje bir hibe çalışmasıydı ve daha sonraları Watergate skandalı sırasında soruşturmaya dahil olan ve o zamanlar Washington Post’un editörü olan Başkan John F. Kennedy ve Ben Bradlee de dahil olmuştu.

Araştırmanın üzerinden 75 yıla yakın bir zaman geçtikten sonra araştırmacıların ortaya çıkardıkları sonuca ulaşmak için sorulan soru şuydu: Sağlıklı olmaya ve mutluluğa yol açan etken nedir?

2003 yılından bu yana Hibe çalışmasını yürüten Dr. Robert Waldinger sonucu kısa ve öz bir şekilde açıkladı:

Çıkarılan sonuç veya ders, servet sahibi olmakla, şöhretli olmakla ya da daha sıkı çalışmayla ilgili değildi. Bunca yıllık araştırmanın, 75 yıllık çalışmanın sonucu olan en net mesaj şuydu:

“İyi ilişkiler bizi daha mutlu ve daha sağlıklı yapmaktadır.”

Peki, başarılı çocukların ebeveynleri 75 yıl içinde değişen kuşaklarıyla ve donanımlarıyla nereye geldiler? Söylemesi basit uygulanması zor diyor Dr. Waldinger, “Başarılı çocukların ebeveynleri arkadaşlarıyla ve aileleriyle iyi ilişkiler kuruyorlardı, üstelik kendi çocuklarının da başkalarıyla mutlu ve sağlıklı ilişkiler kurmalarını teşvik ediyorlardı.”

Üçüncü Sır: “Gelişim Odaklı Zihniyet” üzerinden yaklaşarak, çocuklarıyla gurur duydular. 

Çocuk ve başarı – Başarılı çocukların ebeveynleri, çocuklarına cesaret ve gururu öğreterek yaşam boyu pozitif alışkanlıklar edindirdiler. Bu, çocukları doğuştan gelen yetenekleri için kuru kuruya övmek yerine, problem çözme becerilerine; farklı stratejiler ve süreçleri kullanma becerilerine sahip oldukları için övdüler.  Birkaç örnek verelim: Bir sınavda yüksek not aldığı için çocukla övünmek önemli ama, bunun yerine, yaptığı bir çalışma için onu övmek daha önemlidir.  Bir yarışı veya bir oyunu kazanmakla övünmeyin. Bunun yerine, uygulama sırasında döktüğü ter, harcadığı emek için onları övün veya onlarla övünün.  “Sen çok zekisin” demeyin. Ya da “Sen çok yetenekli bir (mesela) şarkıcısın!” demeyin. Bunun yerine, “Bu problemi çözmek için harika bir iş çıkardın!” ya da “Çok iyi ses çıkarıyorsun; tüm emeklerin yerini bulmuş!” gibi şeyler söyleyin. Amaç her zaman çocukları “Sabit bir zihniyet” te (Durağan, başarılmış eylemi bitmiş zihniyet, sonuç odaklı) tutmak değil, “Gelişim Odaklı Zihniyet” te (Sürekli gelişimi hedefleyen süreç odaklı) tutmak çocuk için daha yararlıdır. Örnek olarak, Albert Einstein’ı düşünmeyi çalışın. Eğer “Einstein zekiydi” derseniz, bu sabit bir zihniyeti yansıtır. “E, ne olacak adam zekiyse, bana ne faydası var?” diye düşündürmez mi? Oysa şöyle söylerseniz, “Einstein’ın bazı çok zor problemleri başarıyla çözerdi.” şeklinde bir önermeyle söylerseniz, bu işte doğru olanıdır; yani “Gelişim Odaklı Zihniyet” tir.

Dördüncü Sır:  Çocuklarını kendi işlerini kendilerinin yapması konusunda teşvik ettiler.

Çocuk ve başarı – Bazı veliler, çocukları okulda başarılı olduklarında bunu bir tişört üzerinde resimli bir yazıyla ilan ediyorlar. Yani öğrencinin projesine veya ödevine doğrudan katkıda değil de müdahalede bulunuyorlar.

Sakın bunu yapmayın. Evet, komik, ama bu yanlış bir şey bu. Birkaç yıl önce, Stanford Üniversitesi’nde eski bir dekan olan ve aynı zamanda “Bir Yetişkin Nasıl Yetiştirilir?” kitabının yazarı Julie Lythcott-Haims, bir seferinde şöyle demişti:  “Ebeveynlere vereceğim en iyi tavsiye çocukların ödevlerini onların yerine asla yapmayın!”  “Bunun yerine, yardım edecekseniz şunları yapın: “Onlara gerçek hayatta ihtiyaç duyacakları becerileri öğretin. Bu becerileri kendi başlarına uygulamaya yetecek kadar yetkileri olsun. Onlara sorumluluk verdikten sonra gerçekleştirmeyi kendiler yapsınlar ve hesap versinler. Bir söz vardır: “Ev işleri, hesap verme sorumluluğu yaratır.”

Beşinci Sır: Çocuklarında, daima onların yanında olup desteklediklerine dair bir inanç oluşturdular. 

Durun, hemen, endişelenmeyin; çocukların desteklenmesi demek, onların illa mali olarak destekleyeceğiniz anlamına gelmez! Parasına güvenen ailelerin tipik davranışı genelde finansal destek tarzındadır. Oysa bu yetmez. Başarılı ebeveynler, çocuklarının zor zamanlarında, acılarında, başarısız olduklarında bile onların yanlarında bulunmalı ve durumlarını kabullenip çözüm bulmasında yardımcı olmalıdırlar.    Arizona State Üniversitesi’nden çocuk psikoloğu Nancy Eisenberg bir röportajında şunları söylemişti: “Çocuklarının duygularına kolaylıkla cevap veren ebeveynlerin çocukları, çocuklarına aşırı tepki verdiklerini söyleyen veya çocuklarını cezalandıran ebeveynlerin çocuklarına göre, sosyal düzende daha dengeli karaktere sahipler.”

Altıncı Sır: Çocuklarının güçlükleri yenmeleri için metanet duygusunu aşıladılar. 

Çocuk ve başarı – Metanet ya da diğer anlamıyla “Dayanıklılık” yeteneği şu şekilde tanımlanabilir: “Zorluklardan hızlı bir şekilde kurtulma kapasitesi.” Aynı zamanda esneklik anlamına da gelir. Tüm başarıların temelinde bir nokta vardır; dayanma noktası; işte bu başarının temelini oluşturmaktadır. Metanet, insana vazgeçmemesi gerektiğini tembihler. Şevk duygusunu kamçılar. Sir Winston Churchill’in söylediği gibi, insanların “Şevk olmazsa başarısızlıklar üst üste gelir. Şevksizlik başarısızlığın temelidir. “İşte bu keskin tavır, çocukların kısa geleceğinden korkmadan, problemlerle çalışmalarına ve onlarla baş edebilmelerine izin veren şeydir. Ne demişti Dweck: “Çabayı övün, başarıyı değil!” Çocukların metanet becerisini geliştirmelerine nasıl yardımcı oluyorsunuz? Kendi sorunlarını çözmeleri için çocuğunuza güvenin ve risk almayı teşvik edin.

Yedinci Sır: Çocuklarını okulda desteklediler. 

Bir sonraki bilim destekli tavsiyenin bir kısmı doğru karar vermeyi gerektiriyor. Bir yandan çocukların bağımsızlık içinde, mümkün olduğunca kendi sorunlarını çözmelerine izin vermeniz önemliyken, öte yandan, bir ebeveyn olarak bir otorite figürü veya kararlı bir yargıç gibi hareket etmenizi gerektirebilir.Bu konu özellikle okullarla ilgilidir. “Matematiksel Bilinçaltı Gençlik Araştırması” olarak adlandırılan ve 45 yıl süren çalışma, okulların daha yetenekli öğrencilerin performansını arttırmaya çalışmak için yetenekli öğrencileri genellikle görmezden gelip ortalama öğrencilerle daha fazla ilgilenme eğilimi gösterdiklerini ortaya koymaktadır.  Bu yanlış algı, üstün yetenekli öğrencilerin okula muhtaç olmadan da kendi kendilerini yetiştirebileceklerine dair yanlış algıdan kaynaklanmaktadır. Ne yazık ki, bu büyük bir toplumsal hatadır. Tek gerçek, okul eğitimine ebeveynlerin katılımı ve çocuklarının savunuculuğunu yapmalarıdır.

KO

Sekizinci Sır: Çocuklarından bekledikleri yüksek performansı onlara hatırlattılar. 

Çocuk ve başarı – İngiltere’deki Essex Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, genç kızları olan ailelerin çocukları için yüksek beklentiler belirleyip, bu beklentilerini sürekli olarak bu kız çocuklarına hatırlatmaları sonucunda, ailelerin bu çocuklarının başarılı bir gelecek yaşadıklarını, okul terki ve erken evlilik gibi başarıyı geciktiren faktörlerden uzak kaldıklarını, bir de yüksek ücretli işlerde çalıştıklarını buldu.

Tavsiyemiz şudur: Dengeli bir şekilde hatırlatılan sorumluluklar ve beklentiler, çocuklarda başarıyı olumlu yönde etkilemektedir.

Çalışma, özellikle kızlara odaklanmış olsa da, erkekler için de benzer bir olumlu etkiye sahip olma olasılığını dışlamadı.

Dokuzuncu Sır: Çocuklarının doğru kişiyle evleneceklerine dair hep iyimser oldular. 

Yargıç Ruth Bader Ginsberg bir makale yazmıştı. Bu makalenin bir yerinde şunu belirtmişti: “Hayatta biraz fazla şansım oldu, ama hiçbir şey benim Martin D. Ginsburg ile evliliğimin büyüklüğüne eşit olmadı. ”St. Louis’teki Washington Üniversitesi’nde araştırmacılar, doğru kişiyle evlenmenin insanları “daha ​​iyi performans gösterme, daha fazla başarılı olma, daha fazla para kazanma ve işlerinden daha fazla memnun hissetme” ye yönlendirdiğini buldular.

Bununla birlikte, evliliklerin kutsanmasını sağlamazsanız bu durum çocuklarınızın seçimleri hakkında olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle toplumda aile kutsanmalı ve evliliğin ciddi bir dönemeç olduğu çocuklara öğretilmelidir.

İyi bir evlilik ilişkisini modellemek için elinizden gelenin en iyisini yapmalısınız. Hayatınızı kiminle geçireceğinize dair olan bu seçimin, çoğu insanın yapabileceği en önemli seçim olduğunu çocuklarınızın da anladığından emin olun.

Onuncu Sır: Girişimcilik konusunda onları cesaretlendirdiler. 

Çocuk ve başarı – Elbette, paranın mutluluğun anahtarı olmadığını bilsek de, parasızlığın da insanı bazen sefalete atabileceğini göz ardı etmeyin. Hepimiz, hayatını az bir ücretle geçiren daha az başarılı insanlar tanıyoruz. Bu insanlar asgari ücretle çalışacak iş bile bulamıyorlar.

Peki, bu durumdan kaçınmak için çocuklarınızın büyümesine nasıl yardımcı oluyorsunuz? Finansal okuryazarlık önemlidir, ancak girişimci olarak hareket etmeleri için onları teşvik etmek daha önemlidir.

Yapılan bir araştırmada 118 başarılı girişimciye, alışkanlıklarını ya da başarılarını destekleyen deneyimleri nasıl kazandıklarını soruldu. 118 girişimciden 110’u yani %93’ü cevabın basit olduğunu söyledi. Cevap şudur: Biz bu işe gençken başladık. Girişimci olmak için girişimciliğe erken yaşlarda başlanmış olması gerekiyor.

Çocuk ve başarı: Eh, daha fazla söze ne hacet! Gençleri bastırmak yerine girişimci olmalarını sağlamaya bakın!

abcdef

Başa dön tuşu