İş dünyasında, çalışma hayatında, eğitimde, sporda, sanatta ve hata hobilerinde başarılı olmuş insanlarla yapılan söyleşiler şuna işaret ediyor: Başarı sadece üstün yetenekli olmak veya şansının yaver gitmesi ile ilgili değildir. Başarı kavşağında buluşan iki temel ilke var: Biri, tutarlı bir eylem, diğeri ise ilerlemeyi sağlayan doğru alışkanlıklardır. Sonra bu ikisi bütünleşiyor ve “Öz Disiplin” olarak karşımıza çıkıyor.
Hedeflerinize Ulaşmanın Anahtarı: Öz Disiplin
Yaşam yolculuğunda arzularımızı gerçekleştirmenin yolu öz disiplindir. Öz disiplin arzularınızı gerçeğe dönüştürmenin anahtarıdır. Ancak dikkat dağıtıcı ve baştan çıkarıcı şeylerle dolu bir dünyada bu pek kolay değil. Hareketimizin başlangıç noktasından bitiş noktasına varıncaya kadar bizi hedeflerimizden saptıracak çok sayıda çeldirici var. Eminim siz de bu sapmalardan etkilenen öz disiplin kaybından şikâyetçiniz. O halde gelin hayatınızda devrim yaratacak, mükemmelliğe giden yolda odaklanmanızı, motive olmanızı ve durdurulamaz olmanızı sağlayacak 7 güçlü alışkanlığa bir göz atalım.
1) Doğru alışkanlıklarınızı rutin haline getirin
Rutin denilince sıkıcı, monoton, karmaşık veya katı bir alışkanlık tarzı aklınıza gelmiş olabilir. Ama hiç de öyle değil.
“Tutarlı olmak” kavramını bilirsiniz. Tutarlılık, aynı şeyleri her defasında mükemmel yapmaktır. Diğer adı güvenilir olmaktır. Tutarlı insanlar güvenilir insanlardır. Rutin kavramı tutarlı olmanın diğer bir adıdır.
Bir defa, doğru olduğuna emin olduğunuz alışkanlıkları tekrarladığınızda her defasında onu yapıp yapmamaya ekstra enerji harcamazsınız. Her gün okula, işe, ofise gidiyorsunuz, geliyorsunuz. Her gün yolunuzu mu değiştiriyorsunuz? Değiştirmezsiniz; çünkü beyninizde bu yolun her açıdan en uygun yol olduğuna karar verdiniz. Bu artık sizin için bir rutin veya diğer ifadeyle bir “Güçlü Alışkanlık“tır.
Rutin alışkanlıklar yapı, tutarlılık ve hesap verebilirlik sağlayarak öz disiplin becerisini kazanmada ve ustalaşmada çok önemli bir rol oynar.
Günlük bir rutin oluşturduğunuzda, kendiniz için net beklentiler ve hedefler belirleyerek başarı için bir çerçeve oluşturursunuz. İşlere öncelik vermek, zamanı etkili bir şekilde yönetmek ve hedeflerinize odaklanmak için zihninizi eğitirsiniz.
Rutinde bir tekrarlama ve pekiştirme vardır. Öğrenme de öyle değil midir? Rutin sahibi olmak, yeni engellerle karşılaştığınızda hedeflerinize bağlı kalmanızı kolaylaştırır.
İyi rutinler güçlü alışkanlıklardır.
2) Başarısızlığı küçümsemeyin
Bedbin olmayın! Bedbin “karamsar” veya “kötümser” olmak demektir. Hayatta başarısızlık, başarıya giden her yolculuğun kaçınılmaz bir parçasıdır. Bu gerçeği benimsemek, hatalardan ders almanıza, uyum sağlamanıza ve gelişmenize fırsat tanır.
Aksiliklerin birer engel değil, büyümek için bir fırsat olduğunu kabul etmelisiniz. Çünkü bu düşünce zorluklarla karşılaştığınızda azminizi ve dayanıklılığınızı besleyen bir zihniyeti şekillendirir.
Başarısızlıkla ilk elden karşılaştığınızda, başlangıçta acı verse de, alıştıkça güçlü ve zayıf yönlerinize, büyüme alanlarınıza ilişkin derin dersler sunar. Kişisel farkındalığınızı ve kişisel gelişiminizi besler.
Dahası, başarısızlığı ilerlemenin doğal bir yönü olarak benimsemek, hata yapma korkusunu azaltır. Bu da size hesaplanmış riskleri kucaklama ve konfor alanınızın dışına çıkma gücü verir. Unutmayın “Başarısızlık başarının bir bileşenidir.“
Başarısızlık başarının bir bileşenidir.
3) Hayır demeye cesaret edin
“Hayır” diyebilmek öz disiplin sahibi olmak için hayati önem taşır. Hayır diyebilmek hedeflerinizi ve taahhütlerinizi verimli bir şekilde uygulamak demektir.
Dikkatinizi dağıtan şeyleri, önemsiz görevleri ve hedeflerinize uymayan yükümlülükleri reddedin. Değerli zamanınızı, enerjinizi koruyun. Başarıyı sağlayan faaliyetlere odaklanın.
“Hayır” demek, hedeflerinize ulaşmada sınırlar koymanıza, önceliklerinizi ortaya koymanıza ve dış baskılardan veya sapmalardan etkilenmeden hedeflerinize odaklanmanıza güçlü bir destek verir.
“Başkalarına ‘Evet’ derken, kendinize ‘Hayır’ demediğinizden emin olun.” -Paulo Coelho
4) Sağlıklı olmaya ve kişisel bakımınıza öncelik verin
Kişisel bakım sadece köpük dolu banyolarda keyif sürmek veya SPA günlerine devam etmek değildir. Kişisel bakım sağlığınızı korumak demektir. Çünkü sağlıklı olmak ve kişisel bakıma odaklanmak öz disiplinde ustalaşmanın bir anahtarıdır. Fiziksel ve zihinsel sağlığınıza düzenli olarak zaman ayırdığınızda, uzun vadede öz disiplininizi güçlü tutabilir ve tükenmişlikten kaçınabilirsiniz. Toplumumuzda “Her şeyin başı sağlık!” denilmiştir.
Kişisel bakım sağlığınıza destek verir, dayanıklılığınızı artırır. Sizi enerjik olmaya ve odaklanarak işlerinizin üstesinden gelmeye hazırlar.
Sağlığınıza yatırım yaptığınızda, kaya gibi sağlam bir disiplinin temellerini atıyor, hayatın önünüze çıkardığı her şeyi sarsılmaz bir güç ve kararlılıkla yenmeye hazır oluyorsunuz.
“Bir insanın gerçek zenginliği, sağlığıdır.” – Ralph Waldo Emerson
5) Zamanınızı iyi yönetin
Öz disiplini etkileyen en önemli faktörlerden biri de zaman yönetimidir. Etkin zaman yönetimi ile üretkenliği ve verimliliği en üst düzeye çıkarabilirsiniz.
Herhangi bir konuda kitap yazma hedefinizin olduğunu hayal edin. Zaman yönetiminde ustalaşmadığınız takdirde sürekli olarak yazmayı ertelersiniz.
Ancak günlük bir yazma programı oluşturmak ve görevi yönetilebilir parçalara bölmek gibi etkili zaman yönetimi tekniklerini uygulayarak zamanınız üzerinde kontrol sahibi olursunuz.
Hedefinize doğru ve istikrarlı bir ilerleme kaydettiğinizden emin olmak için her gün yazmaya özel bloklar ayırırsınız. Sonuç olarak, kendinizi sürekli olarak kelime sayımı kilometre taşlarına ulaşırken bulursunuz. Böylece kitabınızı tamamlamaya her geçen gün biraz daha yaklaşırsınız.
Zamanınızın kontrolünü elinize alarak disiplinli eylemin temelini atarsınız. Hedeflerinize kesinlik ve amaç ile ulaşmanızı sağlarsınız.
“Birçok şeyi yapmanın en kısa yolu, aynı anda yalnızca tek bir şeyi yapmaktır.” – Mozart
6) Sabrınızı geliştirin
Öz disiplin arayışınızda en önemli aşama sabırlı olmaktır. Sabrı beslemek başarının vazgeçilmezdir. Sabrınızı geliştirmek, hızlı çözümlerin cazibesine direnmek ve istikrarlı, artan bir büyümeye kendinizi adamak anlamına gelir.
Sabır üç çeşittir.
Biri amacınıza uygun olan doğru şeyleri ısrarla yapmaya sabretmektir.
İkincisi sizi hedefinizden alıkoyacak veya saptıracak çeldiricilerden uzak durmakta ısrar etmektir.
Üçüncüsü ise yaşayabileceğiniz olası sıkıntılara karşı sarsılmadan ve ısrarla ayakta kalabilmektir.
Bir yarışa katılmak için egzersiz yaptığınızı hayal edin. Başlangıçta heyecan ve kararlılıkla dolusunuz. Ancak kilometreler arttıkça zorluklar da artıyor. Yorgunluk, kas ağrıları yavaş yavaş ortaya çıkıyor. İşte yolun uzunluğundan ve dayanma gücünüzün zayıflamasından kaynaklanan bir karar vereceksiniz: Ya amacınızdan vaz geçeceksiniz ya da sabrederek hedefinize doğru yürüyüşe devam edeceksiniz.
Çözümlerden biri, önünüzdeki uzun yolda ilerlemenin bir zaman alacağını, sabretmeniz gerektiğini kendinize hatırlatın. O anda içinde bulunduğunuz yola değil, hedefinizdeki ödüle odaklanın.
“Yoldaki bir viraj, virajı aldığınız sürece yolun sonu değildir.” – Helen Keller
7) Kusurlarınızla birlikte bir insan olduğunuzu kabul edin
İlk bakışta iyi bir özellik olarak görülse de, mükemmeliyetçilik, öz disiplinde ustalaşmaya giden yoldaki hız tümseği gibidir. Bazen sakatlayıcı etkileriyle sizi yavaşlatabilir.
Her konuda, her zaman ve her durumda mükemmelliği hedeflediğinizde beklemediğiniz olumsuz sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. İstekleriniz bazen sizi gerçeklikten koparır, fantezi hayallerin peşine takıldığınızı fark edemeyebilirsiniz. Gerçekçi olun, imkânsız ideallerin sürekli olarak gerisinde kalmak, sürekli tatminsizlikten ve içinizi kemiren bir başarısızlık korkusundan başka bir şeye yol açmaz.
Çözüm şudur: Kusurlarınızı kabullenirseniz sizi geride tutan korku ve erteleme zincirlerinden kurtulursunuz. Kusursuzluk aramak yerine tutarlı çaba göstermek daha doğru olacaktır. Bir atasözünde, “Kusursuz arkadaş arayan dostsuz kalır.” denilmiştir.
Eğer bu düşüncede olursanız dirençli olursunuz ve aksiliklerden kolaylıkla kurtulursunuz.
“Mükemmel olmak için değil, gelişmek için çaba gösterin.” – Melik Duyar
Sonuç: Öz disiplini takip edin, mükemmelliğe ulaşın!
Öz disiplinde ustalaşmak burada sayılanların anlattığı kadar kolay da değildir. Bu yolculukta hedefe varmak için sayılan yedi öneriyi tam olarak uygulamak gerekir. Ayrıca, öz disiplinin büyüme isteği ve başarı ile ilgili olduğunu da unutmayın.
Geliştirdiğiniz her bir alışkanlık tekrarlandıkça, zaman içinde başarınızın temeline konulmuş bir yapı taşı haline dönüşür. Bu yüzden zorlukları kabul edin. Zaferlerinizi kutlayın. İlerlemeye devam edin. Adanmışlık ve azimle yalnızca hedeflerinize ulaşmakla kalmayacak, aynı zamanda tüm potansiyelinizi ortaya çıkaracaksınız.
Tavsiye Edilen Makaleler:
Alışkanlıkların Gücü – Kilit Taşı Alışkanlıkları Biliyor Musunuz?
Başarısızlık Korkusu – Başarısızlık Kaynakları İle İlgili Stratejiler
Meşhur Başarısızlıklar! – Kişisel Gelişim
Sağlıklı Yaşam Önerileri – 35 Küçük Dokunuşla Sağlıklı Yaşayın
Zaman Yönetimi Nedir – Neden Bu Kadar Önemlidir?
Mükemmeliyetçilik Nedir – İçsel Güvensizliğin Maskesini 7 Hamlede Çıkarın