Kişisel Gelişim

Tembellik – 7 Temel Nedene Karşı 12 Temel Çözüm

Karpuz da yata yata büyürmüş!

Tembellik – Nasıl Kurtuluruz? İtiraf etmeliyim ki; hayallerim yok! Olmadığı için kısa ve uzun vadeli amaçlarım da yok! Buna bağlı olarak, çaba sarf edeceğim, gayret göstereceğim hedeflerim ise hiç yok. Eh, neden varım ki; bunu da anlamam oldukça zor. Bırakın insanlara faydalı olmaya, kendime bile hayrım yok!

Kısacası ben düpedüz tembelin biriyim!

Oblomov gibi…

Oblomov, Rus Edebiyatçısı İvan Gonçarov’un bir romanın adıdır. Romanın meşhur olmasının temel nedeni ise “Oblomov” karakteridir. Tembelliği bir sanat haline getiren Oblomov, Rus romanında “lüzumsuz adam” tiplemesinin ölümsüz karakterlerinden biridir.

Eh, benim de farkım yok!

Özetle ben düpedüz bir TEMBELİM!

Nedir Tembellik?

Tembellik, verilen görevleri yerine getirmeye başlamak için çaba sarf etme isteksizliği veya istek olsa da motivasyonunun olmaması halidir.

Tembellikten kaçınmanın dört yolu:

Bir: Gerçekçi ve yönetilebilir hedefler belirlemek

İki: Kendi kendine olumlu telkinde bulunmak

Üç: Yapılacak işleri parçalara bölmek

Dört: Sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olmak

Araştırmalar, tembelliğin, ister iş ister okul düzeni olsun, kişinin performansını ve verimliliğini olumsuz yönde etkilediğini göstermiştir. Yaşınız veya durumunuz ne olursa olsun, şu anda size verilen iş ne olursa olsun, tembelliğinizle nasıl başa çıkacağınızı bilmek, alanınızda başarılı olmanıza ve yaşamınızda başarılı olmanıza yardımcı olmak için çok önemlidir.

Bu yazıda size tembelliğin en yaygın nedenlerini ve tembelliğin üstesinden gelmek için bir dizi tavsiyelerimiz olacak.

konsantrasyon ve odaklanma - mho

Tembelliğin Ana Nedenleri Nelerdir?

Farklı faktörler tembelliğe katkıda bulunur. Bu faktörler fiziksel veya zihinsel olabilir. İşte tembelliğin ana nedenleri!

1-) Kötü Yaşam Tarzı

Depresif tiplerde görülen kötü yaşam tarzı, kötü beslenme, yetersiz veya çok fazla uyku, egzersiz veya fiziksel aktivite eksikliği, çok fazla alkol tüketimi ve uyuşturucu bağımlılığı anlamına gelir. Bütün bunlar sizi yorgun hissettirebilir ve motivasyonunuzu düşürerek tembel hissetmenize neden olabilir.

2-) Tükenmişlik Hissi 

Yorgunluk, fiziksel, zihinsel veya her ikisi de olabilen, sürekli olarak zayıf veya yorgun olma hissini ifade eder. Yorgunluk normal olmakla birlikte, erken uyumaya, düzenli egzersize ve iyi beslenmeye rağmen devam eden aşırı yorgunluk bir hastalığın habercisi olabilir. Bu gibi durumlar konsantrasyonunuzu etkiler, motivasyonunuzu düşürür ve günlük işlerinizi yerine getirmenizi zorlaştırır. Kötümserliğe dur de!  

Bu bir durum değil, sosyal hayatınızdaki sorunlardan veya psikolojik ve genel refah sorunlarından kaynaklanan bir semptom olabilir. Yeterince dinlenmenize rağmen yorgunluk yaşıyorsanız lütfen doktorunuza danışınız.

3-) Düşük enerji seviyesi

Hayatımız bir motor gibi enerjiyle çalışır. Enerjinizin düşük olması günlük aktivitelerinizi gerçekleştirmenizi zorlaştırır. Bir şey yapmak için yorgun ve tembel hissetmenizi sağlar. Bu, kötü beslenme, uyku eksikliği ve başka şeylere enerji harcaması nedeniyle olabilir.

Tembel insanlar kendilerine verilen işleri genellikle yaparlar ama nasıl? Bunun için çaba harcamak istemezler. Enerjilerini basit işlere yöneltirler. Mesela, oyun oynamak, ebeveynlerle takılmak gibi daha az zahmetli ve daha az sıkıcı işlere eğilim duyarlar.

4-) Motivasyon eksikliği

Motivasyon eksikliği, bir görevi yapmak için düşük düzeyde coşku ve tutku anlamına gelir. Düşük motivasyona sahip kişiler, işlerini bitirmek için ne yapmaları gerektiğine karşı umursamaz bir tavır sergileyebilir ve bu da tembelliğe katkıda bulunur.

İki tür motivasyon vardır: içsel ve dışsal motivasyon. 

İçsel motivasyon,  kendiliğinden, içeriden, ruhsal boyutta iç tatmini sağlayan motivasyonu ifade eder. Mutluluk ve yerine getirme nedeniyle kişisel olarak ödüllendirici faaliyetler ve görevler yapmayı içerir. Verilen bir görevde herhangi bir değer görmeyen ve önemini anladığı halde onu yararsız olarak nitelendiren kişiler, işi yaparken çaba sarf etme konusunda motive olmayacaklardır.

Öte yandan, dışsal motivasyon, kendi dış dünyanızdan gelen motivasyonu ifade eder. Bir ödül kazanmak veya cezadan kaçınmak için bir görevin tamamlanması veya davranış sergilenmesi gibi.

Akademik performanstan bağımsız olarak, dışsal motivasyon düştüğünde öğrencilerin okul ödevlerini yaparken daha az motive olma eğilimindedirler. Öğrencileri daha fazla meşgul olmaya ve verilen görevleri yerine getirmeye teşvik etmek için belirli bir ödülün gerekli olduğu sonucuna vardılar.

Motivasyon eksikliğinin diğer nedenleri arasında, çabanın performansı artıracağına inanmamak, destekleyici olmayan bir ortam ve motivasyonunuzu etkileyen fiziksel, zihinsel veya diğer kişisel sorunlar yer alır.

5-) Korku 

Beynimizdeki “savaş ya da kaç” tepkisi, işin kolayına kaçmak gibi tembellik nedeni olabilir. Korkuyla boğulduğunuzda, kaçma ve başka bir gün için görevlerle yüzleşme eğilimindesiniz. Ayrıca sizi hareketsiz hissettirir, bu da işi yaparken tembelleşmenize neden olur.

Tembelliğe neden olan korkular şunlardır: Sorumluluk, beklentiler, riskler ve başarısızlıklar. Bazı insanlar korkularıyla yüzleşmek yerine tembelliği tercih ederler.

asit

6-) İlgi eksikliği

“Marifet iltifata tabidir” derler ya, aynen ilgi göstermek veya ilgi görmek de kariyer ve akademik başarıya rehberlik eden güçlü bir motivasyon sürecidir. Belirli bir anda psikolojik bir dikkat, duygu ve çaba durumudur. Zamanla bir konu veya nesne ile yeniden ilgilenmeye yatkınlık yaratır. Bir araştırma tembelliğin ilgi eksikliğinden kaynaklandığını ortaya koydu.

Birisi bir işe ilgi duymadığında, kişi dikkatini veremez ve kendisine verilen işi başarmak için çaba göstermeyebilir. Öğrenciler üzerinde yapılan araştırma çalışması, öğrencilerin akademik performanslarına bakılmaksızın, zihinsel olarak uyarıcı ve ilginç olmayan görevleri yapmayı veya başarmayı reddettiklerini göstermiştir.

7-) Stres gibi sağlık sorunları

Bir kişi zihinsel sağlık sorunları yaşıyorsa, bazı belirti ve semptomlar tembellikle ilişkilendirilebilir veya bunlara atfedilebilir. Çoğu zaman, çok fazla iş yükü strese neden olabilir çünkü bunaltıcı olabilir. Stres, zayıf uykuya neden olabilir ve bu da kaygı, sinirlilik, bitkinlik ve motivasyon eksikliğine yol açar.

Bu arada, yorgunluk, azalan ilgi ve umutsuzlukla birlikte motivasyon eksikliği yaşayan insanlar, onları boşta bırakabilir veya verilen görevleri iyi yapamamalarına neden olabilir.

Bu belirti ve semptomları sık sık yaşıyorsanız ve işinizi, okulunuzu ve hatta günlük hayatınızı olumsuz etkiliyorsa, bunun nedeni tembellik olmayabilir. Lütfen hemen doktorunuza danışınız.

Tembelliğin Üstesinden Gelmek İçin İpuçları Ve Püf Noktaları

Ara vermek normal olsa da, uzun aralar vermek ve hiçbir şey elde edememek bir problemdir. Tembellik duygusunun nedenini/nedenlerini belirledikten sonra, bir sonraki adım nedene yönelik harekete geçmektir.

mi

İşte Çözüm İçin Püf Noktaları!

Püf Noktası #1: Yönetilebilir ve gerçekçi hedefler belirleyin

Hedefi olmayan insanlar tembel görünebilir, ancak sadece yapmak istediklerini bulamamışlardır. Bazı insanlar ne istediklerini biliyorlar, ancak bunu muhtemelen gerçekçi olmayan ve ezici bir hedef olduğu için yapmıyorlar. Bu nedenle, bir hedef belirlemek ve ona göre hareket etmenizi yönetilebilir ve gerçekçi kılmak çok önemlidir.

Sevdiklerinizi, sevmediklerinizi, ilgi alanlarınızı ve neyi başarmak istediğinizi değerlendirin. Oradan kısa vadeli hedefler veya uzun vadeli hedefler belirlemeye başlayabilirsiniz.

Hedefleri belirlerken, bunalmaktan kaçınmak için ulaşılabilir ve teşvik edici olduklarından emin olun. Elverişsiz hedeflere sahip olmak ve çok fazla şey üstlenmek tükenmişliğe neden olabilir, bu da tükenmeye, ilgi ve motivasyonun azalmasına neden olabilir.

Sizi istediğiniz şeye adım adım ulaştırmak için hedeflerinizi daha küçük ulaşılabilir hedeflere veya görevlere ayırın. Bu sayede işinizden daha az yorulacaksınız. Bunu da okuyunuz

Püf Noktası #2: Kendi kendine olumsuz konuşmalardan kaçının

Olumsuz kendi kendine konuşma, daha basit olanları bile, görevleri yerine getirmekten caydırır. Kendinizi başkalarına tembel olarak tanımlamak, olumsuz kendi kendine konuşma örneğidir.

Öte yandan, olumlu kendi kendine konuşma, sizi sebat etmeye ve zorluklarla başa çıkmaya teşvik edebilir. Ayrıca kaygı ve stresin zararlı etkilerini azaltır. “Bunu yapabilirim” diyerek başlayabilirsiniz. Bunu başarmak için elimden geleni yapacağım.”  Bunu da okuyunuz

Püf Noktası #3: Bir eylem planı oluşturun

Bir görevi nasıl tamamlayabileceğiniz ve hedefinize nasıl ulaşacağınız konusunda belirli bir plan oluşturun. Planlama, yoldaki engellere rağmen hedeflerinize daha kolay ulaşmanız için yön, özgünlük ve güven verebilir. Sadece ne kadar çaba ve zamana ihtiyaç duyulduğu konusunda gerçekçi olun ve bir görevi bitirmek için diğer faktörleri göz önünde bulundurun.

mt

Püf Noktası #4: Mükemmeliyetçiliğe konsantre olmayın

Mükemmeliyetçilik  ideal olarak hoş olabilir; ancak mükemmeliyetçiliğe ve gerçekçi olmayan beklentilere çok fazla odaklanmak, kendinizi aşırı derecede eleştirmenize ve endişe ve depresyona yol açabilir. Bir araştırma, mükemmellik bekleyen kişilerin stresle uğraşmaktan kaçındıklarını göstermiştir.

Bu nedenle, mükemmeliyetçiliğe odaklanmayın. Başarısızlık korkusunu kucaklayın. Sizi hareketsiz bırakmasına ve görevlerinizi yerine getirmenize engel olmasına izin vermeyin.

Konfor alanından çıkma riskini göze alan her insan, hayatta bir veya daha fazla başarısızlık yaşayacaktır. Ancak bu başarısızlıklar sadece acı ve cesaret kırmakla kalmaz, aynı zamanda başarınız için değerli dersler de getirir.

Püf Noktası #5: Çabalarınızı takdir edin; şükredin!

Çabalarınızı ve başarılarınızı tamamladığınız her görevde kabul etmek, kendinize olan güveninizi artırabilir ve devam etmeniz için sizi motive edebilir. Teşekkür, nasıl ilerlediğinizi takip etmenize de yardımcı olur.

Püf Noktası #6: Kendinizi dikkat dağıtıcı şeylerden uzak tutun

Dikkat dağıtıcı şeyler sizi rahatsız edebilir ve ilginizi işinizden diğer önemsiz şeylere kaydırabilir. Gürültü ve trafiğin daha az olduğu bir çalışma alanı kurarak, masanızı ve yapılacak işlerinizi düzenleyerek, telefonları bir kenara koyarak veya çalışma süreniz boyunca sosyal medya sitelerini erişilemez hale getirerek dikkat dağıtıcı unsurları sınırlayabilirsiniz.

Dikkat dağıtıcı unsurları sınırlamak, odağınızı artırır ve konsantrasyonunuz  ile iş akışınızdaki kesintileri en aza indirir. Dikkatinizin dağılmadığı bir ortama sahip olmak, işinizi bitirmenize yardımcı olabilir ve bu da üretkenliğinizi artırır.

omega ve süper öğrenme

Püf Noktası #7: Küçük görevleri eğlenceli hale getirin

Küçük, sıkıcı, önemsiz görevleri büyük ama külfetli bulma eğilimindeyiz. Bunu yapmak monoton ve yorucudur. Ancak, bu sıkıcı görevleri eğlenceli ve keyifli bir şekilde yapabiliriz, bu da bizi işleri halletmek için motive eder.

Sıkıcı görevleri yaptıktan sonra kendinizi ödüllendirebilirsiniz. Ayrıca, işleri bitirirken size yardımcı olacak veya size eşlik edecek bir ortak da bulabilirsiniz. İşleri eğlenceli kılmak için ne yaparsanız yapın, devam edin çünkü motivasyonu artırabilir ve can sıkıntısını önleyebilir.

Püf Noktası #8. İpucu: Yardım isteyin

Görevler kafa karıştırıcı ve zorlu hale geliyorsa ve yük çok ağırsa, yardım istemekten çekinmeyin. Yardım ve yardım istemek bir yenilgi ve zayıflık işareti değildir.

Bir araştırma, yardım aramayan kişilerin başarısızlık, iş tatminsizliği ve düşük performans şanslarını artırdığını bulmuştur. Bu arada, yardım isteyenler başarı olasılıklarını arttırır ve sizi cesaretlendirecek ve motive edecek insanlarla bağlantı kurmanıza yardımcı olur.

Püf Noktası #9: Sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olun

Sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olmak da tembelliğin üstesinden gelmenin en iyi yollarından biridir. Bu tür bir yaşam tarzı, düşünmenize yardımcı olmak için zihninizi temizler, daha fazla iş yapmak için enerjinizi artırır, sağlığınızı iyileştirir ve günlük işlerinize motive olmanızı sağlar.

Püf Noktası #10: İyi uykular

Kaliteli bir uyku, ruh halinizi iyileştirebilir, stresi azaltabilir, bilişsel becerilerinizi geliştirebilir, işte veya okulda daha iyi olmanıza yardımcı olabilir ve genel sağlığınızı iyileştirebilir. Hekimler 18 ila 60 yaşları arasındaki yetişkinler için günde en az yedi saat uyku önermektedir.

Püf Noktası #11: Besleyici yiyecekler yiyin

Yemek aynı zamanda tembellik duygusunun üstesinden gelmek ve üretken olmak için gizli silahınızdır. Enerjinizi artırmak ve kan şekerinizi dengelemek için badem, ton balığı ve yumurta gibi yüksek proteinli yiyecekler yiyin. Bu tür yiyecekler tembel ve uyuşuk hissetmenizi engelleyecektir.

Yüksek yağlı ve şekerli yiyeceklerden kaçının çünkü bunlar sindirimi yavaştır ve kan şekerinizde ani yükselmelere neden olarak enerjinizin boşalmasına neden olabilir. Uzak durmanız gereken yiyecek örnekleri arasında rafine karbonhidratlar, abur cubur, alkol, kızarmış yiyecekler, fast food ve şeker oranı yüksek besinler bulunur.

Püf Noktası #12: Düzenli egzersiz

Egzersizin tembellik ile mücadele eden sayısız sağlık yararı vardır. Bunlar, ruh halini, bilişsel işlevi ve benlik saygısını iyileştirmeyi içerir.

Egzersiz ayrıca enerji seviyelerini arttırır ve stres, kaygı ve depresyonu azaltır. Tüm bunlar motivasyonunuzu kaybetmenizi ve yorgunluk yaşamanızı engeller.

Egzersiz yapmak için spor salonuna gitmiyorsanız, alternatif olarak fiziksel aktiviteleri rutininize dahil edebilirsiniz. Yoga yapabilir, yürüyüşe çıkabilir, en sevdiğiniz müzikle dans edebilir, bisiklete binebilir ve daha fazlasını yapabilirsiniz.

Sonuç: Hayat İpinin Ucunu Bırakmayın!

Yoğun bir programa ara vermek, rahatlamak ve yeniden şarj etmek için çok önemlidir. Ancak, çok fazla mola vererek tembelleşiyorsanız ve hiçbir şey yapamıyorsanız, bu farklı bir durumdur.

Tembellik duygusunun altında yatan farklı nedenleri ve bunların üstesinden nasıl gelebileceğinizi sizlerle paylaştık. Sorunlarını kabul etmeye ve kendini geliştirmek için önlemler almaya istekli olan herkesin gelişebileceğini ve mükemmelleşebileceğini bilin.

MA

Başa dön tuşu