Beyin Gücü

Olumlu Düşünmenin Gücü – Deneyimlenmiş 7 Olumlu Düşünme Tekniği

Olumlu Düşünmenin Gücü – Hayat var olmaktır. Varoluş pozitiftir. Varoluş, sadece yaşamak değildir; tüm iç ve dış duygularımızla kendi varlığımızı hissetmektir. Bu hissediş ya olumlu ya olumsuzdur. Olumsuzluk yaşama terstir. Olumlu olmak varoluşun kendisidir. Olumlu olmak, olumlu düşünmek ve olumlu hayat algısı insanın kendini keşfetmesini sağlar. Bu nedenle olumluya odaklanmak varoluşa odaklanmaktır.

Olumlu düşünmek yerine olumsuzluklara odaklanmış insanların psikolojileri sorunludur. Ne yazık ki, olumsuz düşünme, düşündüğünüzden çok daha yaygın bir sorundur. Birçoğumuz onları her gün deneyimliyoruz. Bu yüzden ne olduklarını, nereden geldiklerini ve bunların üstesinden nasıl gelebileceğinizi anlamak önemlidir.

Olumsuz düşünceler, aslında kötümser bakış açılarını benimsememize neden olan düşüncelerimizdir. Olumsuz düşünme, olumlu bir durum yerine belirli bir durumun en kötü yönlerine veya olası sonuçlarına odaklanmamıza neden olur. Olumsuz düşünme, bu düşünce kalıplarını benimsemeye devam ettiğimiz sürece büyük stres, endişe ve üzüntü yaşamamıza neden olabilir.

Olumlu düşünmeye ilişkin bir başka makalemizi aşağıdaki başlıktan okuyabilirsiniz.

OLUMLU DÜŞÜN HAYATIN DEĞİŞSİN

İşte bazı yaygın olumsuz düşünce kalıplarına birkaç örnek:

Hayallerimi kovalamaya çalışmıyorum; çünkü sadece az sayıda insan bunu başarabiliyor, biliyorum. O insanlardan biri olamayacağım; o zaman neden denemek zahmetine gireyim.

İş yerinde yeni bir rol üstlenmeyi çok isterim, ancak bununla başa çıkabilecek miyim? Eğer dener ve başarısız olursam, insanlar beni sadece başarısız olarak görecekler. Bu, iş hayatımı daha zor ve daha az tatmin edici hale getirebilir.

Keşke o kişi gibi sunumlar yapabilseydim. Ama ben topluluk önünde konuşma konusunda iyi değilim ve bu beni korkutuyor. Bu yeteneklerimden biri değil ve korkumu yenemiyorum.

Bu düşüncelerden herhangi biriyle bağlantı kurabiliyorsanız, bu makale tam olarak aradığınız şey olabilir.

Olumsuz Düşünmeye Neden Olan Nedir?

Olumsuz düşünme esas olarak korkunun bir sonucudur.

Kimse korkmayı sevmez ve çok azımız korkularımızla yüzleşmekten zevk alırız. Fakat korku, olumsuz düşüncemizin kaynağıdır. Korku bizi felç eder ve olumsuz sonuçlardan kaçınmaya çalışırken hayatta gerçekten istediğimiz şeyleri takip etmemizi engeller.

Birçoğu için, büyük olan korku “bilinmeyenin korkusudur”. Bilmiyorsak veya bir durumun sonucunu tahmin edemediğimizde, güvenli oynamayı seçiyoruz. Bu genellikle kötümser bir bakış açısı benimsememize neden olur.

Bu olumsuz düşünme, bir sahneye çıkmamızı ve konuşma yapmamızı önlemek gibi korkularımızdan kaçınmamıza izin verse de, tam potansiyelimize ulaşmamızı engelleyecektir. Uzun vadede, daha iyimser bir bakış açısı benimsemekten ve daha olumlu düşünceler peşinde koşmaktan daha fazla memnuniyetsizlik ve pişmanlığa yol açar.

Bu yüzden bizi neyin korkuttuğunun farkında olmak ve zihnimizi bu şekilde olumsuz etkilemesini önlemek çok önemlidir.

Peki, insanların ortak olumsuz düşünceleri var mı? 

Bu zor bir kavram, çünkü her birimiz eşsiziz. Bu, bir bireyin olumsuz düşünceye girmesine neden olabilecek bir durumun, aslında farklı bir kişiyi olumlu bir düşünce yaklaşımını benimsemesini tetikleyebileceği anlamına gelir.

Demek istediğim, bir kimsede olumsuz düşünmeye neden olanın öznel olduğudur. Bu değişen bir durumdur.

Bununla birlikte, bazı yaygın korkular vardır. Bu yüzden en yaygın olumsuz düşüncelerden bazılarına örnekler:

Bu hedefe ulaşmak için yeterince iyi değilim, bu yüzden denemenin bile bir anlamı yok. Ayrıca, eğer dener ve başarısız olursam insanlar başarısız olduğumu düşünebilir.

Ben de onun kadar iyi olamıyordum, doğal olarak çok yetenekliler. Çok çalışsam bile bu kadar iyi olmaz. Ne yazık ki, gerekenlere sahip değilim.

Keşke o film yıldızları ve modelleri kadar iyi görünsem. Sonra insanlar beni ister ve ben çok popüler olurdum.

Olumsuz Düşünmeyi Nasıl Durdurabilirsiniz?

Olumsuz düşünceye meydan okumak için yollar bulmak kolay değil, basit de değil. Zihninizde gerçekten ustalaşmak için dikkatli planlama, sabır ve iyi bir çaba gerektirir. Ancak, olumsuz düşüncelerinizin üstesinden gelmenizi sağlayacak yollar bulursanız bu da size özgü bir çözümdür.

Ne kadar tuhaf ki, olumsuz düşünce kalıplarımızın üstesinden gelmeye çalışırken, olumsuz düşüncenin kendisi ilerlememizi engelleyebilir. Yine, sabırlı olmalıyız ve olumlu bir zihniyet sahibi olmalıyız. Yaşam herhangi bir beceri geliştiriyorsa bunun zaman alacağını ve pratik yapılması gereğini bilmemiz gerekir.

Olumsuz düşünceyi aşmanın ilk adımı, düşüncelerinizi anlamaktır. Sizin için olumsuz düşünmeyi tetikleyen şey neyse onları bulun, onlara dikkat edin. Bu içgörüler, yaşamınızdaki olumsuz düşünce kalıplarını tanımamıza izin verecektir.

Bir sonraki adım, bu koşullarda olumsuz düşüncelerinizle mücadele etmenize yardımcı olacak bir plan oluşturmaya başlamaktır. Sizin için işe yarayacağını düşündüğünüz bir plan oluşturduktan sonra, yapmanız gereken onu denemektir.

Daha sonra, olumsuz düşüncelerinizin üstesinden gelmenize en iyi hangi stratejilerin yardımcı olduğunu anlamaya devam ettiğinizde, bu planı değiştirmenin devam eden bir süreci olacaktır.

—– Sponsor Bağlantı – Sponsor Bağlantı —–

ÜCRETSİZ HAFIZA TEKNİKLERİ EĞİTİMİ

Ücretsiz Hafıza Ve Beyin Eğitimi

Eğitimler Üç Günde Bir E-Posta Adresinize Gönderilmektedir

—– Yazının Devamı – Yazının Devamı —–

Olumlu Düşünmek İçin 7 Deneyim

İşte denemeye başlamanız gereken 7 deneyim:

1. Olumsuz Düşüncelerinizi Tamamen Durdurmaya Çalışmayın

Eminim, odaklandığınız şeyin sizin realiteniz olduğunu düşünüyorsunuz.

Zamanınızın çoğunu olumsuz düşüncelerinizi nasıl durduracağınızı düşünerek geçirirseniz, hiçbir olumluya odaklanamazsınız. Düşünceleriniz elbette olumsuz düşüncelerinizle daha fazla meşgul olur. Bu sadece endişenizi artırmaz, aynı zamanda kendinizi daha kötü hissetmenize neden olur.

Olumsuz düşüncenize ne kadar çok odaklanırsanız, sizi ve günlük işleyişinizi etkileme olasılığı o kadar yüksektir. Bu nedenle hedefiniz olumsuz düşüncelerinizi tamamen ortadan kaldırmak değil, ortaya çıktıklarında savaşabilmeniz için daha verimli bir şekilde tanımak olmalıdır!

Tıpkı kandaki savaşçı alyuvarların mikroplarla baş etmesi gibi baş edin.

2. Düşünme Tarzlarınızı Anlayın

Olumlu Düşünmenin Gücü – Düşüncelerinizi anlayabiliyorsanız, üzerinizdeki sonuçlarını kontrol etmeye başlamak mümkündür.

Şimdi nasıl düşündüğünüzü hemen değerlendirin. İyimser olma eğiliminiz var mı yoksa daha olumsuz bir bakış açısı mı benimsiyorsunuz? Durumlara olumlu veya olumsuz yaklaşıyor musunuz? Bunlar, düşünme stillerinize biraz ışık tutmanıza yardımcı olmak için kendinize sorabileceğiniz sorulardır.

Düşünme tarzınıza olumsuz bir yaklaşıma sahip olduğunuzu belirlediyseniz, bunun neden olabileceğini düşünün. Bazı durumlarda diğerlerine göre olumsuz düşünceler benimsiyor musunuz? Sizin için sürekli olarak olumsuz düşünmeyi tetikleyen belirli bir olay, durum, kişi veya yer var mı?

Olumsuz düşüncenizin kaynağını belirledikten sonra, bir sonraki adım, sorunu çözmek için bir plan hazırlamaya başlamaktır!

3. Olumsuz Düşüncelerinize Meydan Okuyun

Olumlu Düşünmenin Gücü – Ortak olumsuz düşüncelerinizi belirledikten sonra, onlara meydan okumaya başlayabileceğiniz yolları bulmaya çalışın.

Kendinize, düşüncelerinizin gerçekçi olup olmadığını sorun. Bu düşünceler, gerçek mi; yoksa olumsuz düşüncelerinizin abartılmasına neden olan korkularınız ve olumsuz yaklaşımlarınız mı?

Başkalarıyla da benzerliğiniz var mı? Mesela, en yakın arkadaşlarınız bir durumla ilgili olarak kötümser bir şekilde asla yeterince iyi olamayacaklarını söylerlerse, bu düşünceyi destekler misiniz? Ya da yanlarına gidip, onlara ne kadar harika olduklarını hatırlatabilir misiniz?

Bu stratejileri kendi düşünceniz için de kullanmaya başlayın. Olumsuz düşüncelerinizi serbest bırakmayın.

4. Önyargılarınızı Üstünüzden Çıkarın

Hepimizin, varsayımlarda bulunarak, önyargılı ve yaşantılardan edindiğimiz deneyimlerimize dayanarak başkalarını yargılarız. Bu insan olmanın bir gerçekliğidir. Klişeleştirme ve ayrımcılık gibi fenomenlerin temellerinden biridir. Ancak kendimizi başkalarıyla karşılaştırmak, kendimizi daha aşağıya doğru düşürmeye neden olabilir.

Kendimiz için hedefler belirlediğimizde, bu hedeflere ulaşmış insanlara bakma eğilimindeyiz. Bizden daha iyi olduklarını düşünüyorsak, şunu sormalıyız: Hedefe ulaşmayı başardılar ve ben neden başaramayacağım? Bu olumsuz düşünceler bizi komplekse sürükleyip aşağı doğru çekiyor.

Bu yüzden kendinizi başkalarıyla karşılaştırdığınız bu tür kararları bırakmaya çalışın. Sonunda bunu başardığınızda kendinizi özgür hissedeceksiniz.

Bunu yapmanın en iyi yolu, daha bilinçli olarak düşünmeye başlamaktır. Bu olumsuz düşüncenin içinizden nereden geldiğini, yaşamınızda bu olumsuz düşünceleri üretmeye izin verdiğiniz basmakalıpları, varsayımları ve önyargıları anlayın. O zaman bu düşünce tarzını değiştirmenin yollarını bulursunuz.

5. Eleştiri ile Nasıl Başa Çıkacağınızı Öğrenin

Olumlu Düşünmenin Gücü – Bazı durumlarda ayağa kalkmak ve kendinizi savunmak kesinlikle yanlış değildir. Özellikle yapıcı, sizin amaçlarınıza hizmet ederken yapılan eleştirilerden faydalanmalısınız.

Birisi bizi eleştirdiğinde kendimiz hakkında çok sayıda olumsuz düşünce meydana gelebilir. Hemen, o insanların hakkımızda söyledikleri olumsuz şeylere odaklanmaya başlıyoruz. Kendinize sorun: Neden yeterince iyi olmadığınıza dair nedenler oluşturuyorsunuz? Bu, eleştiriyle nasıl başa çıkılacağını öğrenerek kolayca önlenebilecek bir şeydir.

Bunu yapabilmemin yollarından biri, yapılan eleştirilere karşı gurur yapmadan, bu eksiklikleri bir iyileşme fırsatı olarak görmektir. Birisi yazımın duygudan yoksun olduğunu söylerse, bu kötü bir yazar olduğum anlamına gelmez, sadece daha fazla geliştirmek için yazımın bu yönüne odaklanmam gerektiği anlamına gelir. Bu eleştiri bana daha iyi bir yazar olma fırsatı verir.

—– Sponsor Bağlantı – Sponsor Bağlantı —–

ÜCRETSİZ ANLAYARAK HIZLI OKUMA EĞİTİMİ

Anlayarak hızlı okumak - hızlı okuma eğitimi

Eğitimler Üç Günde Bir E-Posta Adresinize Gönderilmektedir

—– Yazının Devamı – Yazının Devamı —–

6. Güçlü Yönlerinize Odaklanın

İnsanların sizin hakkınızda yaptığı yorumları düşünürseniz, çoğunlukla olumsuz olduğunu görürsünüz. Zaten insanlar onaylayıcı olmaktan çok olumsuz yargılarla acımasızca eleştiride bulunurlar. Çünkü insanlar, tabi kendimiz de, olumsuzluklara odaklanıyoruz. Hayatımızdaki pozitifleri gözden kaçırıyoruz. Başarılarımızı ve olumlu özelliklerimizi bir araya getirirken hatalarımız ve eksikliklerimiz üzerinde duruyoruz.

Bu yüzden odaklandığınız konuyu kaydırmaya çalışın. Bu, olumsuz düşüncelerinizi aşmanıza yardımcı olmak için uzun bir yol kat edebilir. Zihniyetinizin odağını yaşamınızdaki olumlu şeylere ne kadar çok kaydırırsanız, düşünmeniz ve olumlu davranmanız o kadar kolay olacaktır.

Şu anda bir egzersiz olarak kendinizle ilgili birkaç olumlu şey yazmayı deneyin. Bir dahaki sefere kendinizi olumsuz düşünürken bulduğunuzda, ya bunu olumlu ifadelere çekin ya da yeni birkaç şey yazın!

7. Gerektiğinde Profesyonel Destek Alın

Olumsuz düşünme hakkında değineceğim son şey, hiçbir zaman, tek başınıza bunun üstesinden gelemeyeceğinizi hissedin.

Herhangi bir noktada olumsuz düşünceniz ezici hale gelirse veya günlük aktivitelerinize müdahale etmeye başlarsa, onu ele geçirmek için yardıma ihtiyacınız olabileceğini unutmayın. İhtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız, destek almaktan çekinmeyin. Sana yardım etmeye istekli tonlarca insan var.

Olumlu Düşünmek İçin 7 Deneyim: Son düşünceler

Olumlu Düşünmenin Gücü – Olumsuz düşünme, herkesin sürekli olarak maruz kalması gereken bir şey değildir. İnsan mutlu olmak ister. Ve siz mutlu olmayı hak ediyorsunuz.

Olumsuz düşüncenin kökenini anlamak, onu aşmanın ilk adımıdır. Bu yüzden, yukarıda belirtilen stratejilerden faydalanın ve bu düşüncelerin ilerlemenize engel olmasına izin vermeyin!

Başa dön tuşu