Stres Yönetimi

Stres Tepkisi – Strese Karşı Tepki Nasıl Verilmelidir?

Stres Tepkisi – Anlaşıldı; ondan kaçış yok! Zaman geçtikçe böyle bir kaçışın olamayacağını da anlıyoruz. Tıpkı Kovid-19 virüsü gibi; strese karşı da bağışıklık gücümüzü artırarak karşı koymaktan başka çaremiz yok. Son yüz yıldır stresle ilgili pek çok araştırma yapıldı. Arkasındaki teorilerden bazıları şimdi yerleşmiş ve kabul edilmiştir; diğerleri hala araştırılıyor ve tartışılıyor.

Sezgisel olarak hepimiz stresin ne olduğunu bildiğimizi hissediyoruz. Çünkü yaşanan bir “halden” söz ediyoruz. Stres, hepimizin deneyimlediği bir şeydir. Bu nedenle tanımı da açık olmalıdır.

Stresin Tanımı Üzerine

Stresi kavram olarak başımıza saran Stresin Babası” Dr. Hans Selye‘dir. O, stres denilen bir kavramı söylemeseydi belki biz de stres psikolojimizin üzerine bir sünger çekip onu yok sayardık. Peki yok sayarsak kurtulacak mıydık? Tabi ki hayır… Stresin sebep olduğu değişimler kişinin ileride yaşam kalitesini etkileyecek rahatsızlıklara ve hastalıklara sebep olabilecek bir olgudur.

Hans Selye, “Yaşamın Stresi” adlı kitabındaki görüşü “stresin kötü bir şey olması gerekmez; her şey onu nasıl aldığınıza bağlıdır. Canlandırıcı, yaratıcı başarılı çalışmanın stresi faydalıdır; oysa başarısızlık ve aşağılama zararlı bir enfeksiyondur.” diyordu Selye. Stresin biyokimyasal etkilerinin, durumun olumlu ya da olumsuz olmasına bakılmaksızın yaşanacağına inanıyordu.

O zamandan beri, çok fazla araştırma yapıldı ve fikirler ilerledi. Stres artık bir dizi zararlı biyokimyasal ve uzun vadeli etkisiyle “kötü bir şey” olarak görülüyor. Olumlu durumlarda bu etkiler nadiren görülmüştür.

Stresin en yaygın kabul gören tanımı, stresin, bir kişinin “taleplerinin kişisel ve sosyal kaynaklarını aştığını algıladığında yaşadığı bir durum veya bir his” olduğudur. Kısacası, olayların kontrolünü kaybettiğimizi düşündüğümüzde hissettiğimiz şeydir stres.

Stres Tepkisi (Stress Response System)

Beklenmedik olaylara karşı verdiğimiz bir tepki vardır; o da stres tepkisidir. İçimizdeki bu stres tepkisi kısmen içgüdü ve kısmen düşünme şeklimizle ilgilidir.

Stres tepkisi işte tam da budur. Bir canlı olarak insan vücudu değişen şartlara, tehditlere ve durumlara karşı tepkisel olarak fiziksel, biyolojik ve duygusal olarak değişimlerle karşılık vermektedir. Vücudun bu tepkisel değişimine stres adı verilmektedir. Kısacası stres, vücudun ayar veya tepki gerektiren herhangi bir değişikliğe karşı verdiği fiziksel, zihinsel ve duygusal durumdur.

Stres yaşamın normal bir parçasıdır.

Stres; aile, iş veya okul ortamında sizden talep edilenleri karşılayabilme veya başa çıkma kabiliyetinizi aştığını algıladığınızda ve buna dair olumsuz yargılarda bulunduğunuzda ortaya çıkmaktadır.

Savaş ya da Sıvış! (Fight or Flight)

Stres üzerine yapılan ilk araştırmalardan bazıları Walter Cannon  tarafından 1932’de yürütülmüştür. İyi bilinen “savaş ya da Sıvış(Fight or Flight) tepkisinin varlığını ortaya koymuştur. Çalışmaları, bir organizma bir şok yaşadığında veya bir tehdit algıladığında, hayatta kalmasına yardımcı olan hormonları hızla saldığını gösterdi.

Ancak bu konu beyindeki magnezyum miktarı ile de ilişkilendirilmiştir.

“Saldır, ya da kaç” gibi tehlikeli kararların verildiği ortamlarda stres hormonlarının reaksiyonlarından bir tanesi de kaslardaki magnezyumu dışarı atarak, magnezyum yerine kaslara kalsiyum yerleştirmektir.

Kaslara yerleştirilen kalsiyum bir düşmana karşı savunma için kasların sert ve sağlam olmasını sağlar. Ancak daha önce atılmış olan magnezyum stres ortamı geçtikten sonra tekrar geri gelmez. Bu durumda magnezyumun dışarıdan alınması gerekir. Kaynak (1)

İnsanlarda, diğer hayvanlarda olduğu gibi, bu hormonlar daha hızlı koşmamıza ve daha çok savaşmamıza yardımcı olur. Kalp atış hızını ve kan basıncını artırır, önemli kaslara güç sağlamak için daha fazla oksijen ve kan şekeri sağlarlar.

Bu, kasları soğutmak için terlemeyi artırır ve verimli kalmalarına yardımcı olurlar. Kanı deriden vücudumuzun özüne yönlendirerek, zarar gördüğümüzde kan kaybını azaltırlar.

Hormonlar Diğer Şeyleri Dışlamamızı Sağlıyor

Bunun yanı sıra, bu hormonlar dikkatimizi diğer her şeyin dışlanmasına ve tehdide odaklanmamızı sağlıyor. Tüm bunlar, yaşamı tehdit eden olaylardan kurtulma yeteneğimizi önemli ölçüde geliştiriyor.

Bu tepkiyi yalnızca yaşamı tehdit eden olaylar tetiklemekle kalmaz: Beklenmedik bir şeyle veya hedeflerimizi bozan bir şeyle neredeyse her karşılaştığımızda bunu deneyimliyoruz.

Tehdit küçük olduğunda, tepkimiz küçüktür ve stresli bir durumun diğer dikkat dağıtıcı unsurları arasında genellikle bunu fark etmeyiz.

Ne yazık ki, bedenin hayatta kalmak için bu seferberliğinin de olumsuz sonuçları var. Bu durumda heyecanlı, endişeli, gergin ve sinirliyiz. Bu durum aslında diğer insanlarla etkili bir şekilde çalışma yeteneğimizi de azaltır. Titreyen ve çarpan bir kalple, kesin ve kontrollü becerileri uygulamakta zorlanabiliriz. Hayatta kalmaya odaklanmamızın yoğunluğu, birçok kaynaktan bilgi alarak ince yargılarda bulunmamıza engel olur. Kendimizi kazaya daha yatkın ve doğru kararlar vermekte daha az yetenekli buluruz.

Modern çalışma hayatında bu tepkinin yararlı olduğu çok az durum vardır. Çoğu durum sakin, mantıklı, kontrollü ve sosyal açıdan duyarlı bir yaklaşımdan yararlanır.

Kısa vadede, işimizde etkili olabilmek için bu “savaş ya da kaç” tepkisini kontrol altında tutmamız gerekiyor. Uzun vadede kötü sağlık ve tükenmişlik sorunlarından kaçınmak için onu kontrol altında tutmamız gerekiyor.

İyi Stres – Kötü Stres

Östress” (iyi stres) ve “sıkıntı” (kötü stres)  fikirleri, stres konusunda ilk araştırmacılardan biri olan Hans Selye tarafından geliştirilmiştir. Selye, hafif bir stres seviyesinin hayvanları ve insanları daha aktif bir şekilde davranmaya teşvik ettiğine, aşırı stres seviyesinin ise performanslarını engelleyeceğine inanıyordu.

Selye’ye göre, iyi stres, çalışmak ve hedefe ulaşmak için motive ederken, kötü stres, sürekli devam eder baskı ve hastalıklara neden olur.

Kötü stresin yer edinmesi ve insanı sürükleyeceği muhtemel aşamalar şunlardır:


1) Alarm: Otonom sinir sistemi, salgı bezlerini uyarır vücuda çok miktarda biyokimyasal madde pompalar ve ortaya çıkacak acil durumla uğraşmaya hazırlanır.


2) Direnç: Stresli ortama bir tür uyum yapar. Sanki normal koşullardaymış izlenimi verir ama organizma yorulur.


3) Tükenme: Vücut, artık stersin baskısına dayanamaz, hastalıklar başlar.

O zamandan beri, başka insanlar da “stres” fikrini “baskı” fikrinin yerine koyarak benzer sonuçlar çıkardılar. Bu çerçevede, bu önemli ve değerli bir fikirdir. Tüm mutsuzluk ve kontrol kaybı çağrışımlarıyla, gerçek stres artık her koşulda kötü bir şey olarak görülüyor.

Bu nedenle “öfke” ve “sıkıntı” fikirleri artık işe yaramıyor. Aslında, yaşadıkları hoş olmayan stres miktarını artırarak yöneticileri astları motive etmeye teşvik edebilecekleri için zararlı olabilirler. “Baskı” nın “stres” den farklı bir şey olduğunu hatırlarsanız, bu yaklaşımdaki hata açıktır.

Sonuç: Stres Sağlık Sorunlarına Yol Açabilir.

Stres tepkisi dengesini kaybettiğinde, ciddi sağlık sorunlarına ve aşırı durumlarda ölüme neden olabilir. Stres yönetimi tekniklerinin stresi azaltmada olumlu bir etkiye sahip olduğu gösterilmiş olsa da, bunlar yalnızca rehberlik amaçlıdır.

Okuyucular, stresle ilişkili hastalıklarla ilgili endişeleri ya da kalıcı mutsuzluk varsa veya huzursuzluğa stres önemli bir katkıda bulunuyorsa, nitelikli sağlık uzmanlarından tavsiyeler almalıdırlar. Diyette veya egzersiz seviyelerinde herhangi bir önemli değişiklik yapılmadan önce sağlık uzmanlarına danışılmalıdır.

Tavsiye Edilen Makaleler:

Beyin Neden Magnezyuma İhtiyaç Duyuyor?

Stres Neden Olur – Stresle Nasıl Baş Edilir?

Stres Nedir – Neden Olur – Nasıl Yönetilir?

Başa dön tuşu