Yeni Stres! Korona, YKS’nin Ertelenmesi ve Öğrenciler Üzerindeki Etkileri – Üniversite sınavına hazırlanan öğrenciler için en zoru, ders çalışabilmek için ihtiyaç duydukları motivasyonu sürdürebilmektir. Ancak istekle ders çalışmak öğrenciyi başarıya götürür. Başarıya ulaşabilmek için çalışmaya yönelik istek, azim ve kararlılık öğrencinin kontrolünde olan değerlerdir. Sınavlara hazırlanan her öğrenci en azından belli bir dönem zorlanır, yılar, yorulur ve hatta bazen vazgeçer. Önce yeterince çalışmaktan, sonra çalışmaktan ve en son amaçlarından. Kimi zaman onları ayağa kaldıran bir güç bulur ve yeniden başlarlar. Kimi zaman ise yıkıldıkları yerde kalakalırlar. Ayağa kalkabilenler kazanır.
YKS’nin Ertelenmesi – Stres ve Covit-19 Etkisi!
Normal şartlarda bile hazırlık süreci hiç kolay değilken, dünyayı kasıp kavuran bu Korona salgınında yaşananlar öğrencileri oldukça zorluyor. Bunu söylemek için öğrencilere kulak vermek yeterli.
Okul, kurslar ve ev arasına kurdukları üçgende hayatlarını sürdüren öğrenciler okulların kapanmasıyla saatlerce süren çalışmalarını evde ve herkesin bir arada olduğu bir ortamda sürdürmek zorundalar. Dahası, bir ay daha fazla çalışacaklar.
Üstelik sınav bitecek, tatil yapacağız, bütün yorgunluğumuzu atacağız hayalleri kurarken tatilin tam otuz beş günü de ellerinden kayıp gitmiş oldu.
Sınavdan kısa bir süre sonra sonuçların açıklanacağını ve tercihlerin, yerleştirme işlemlerinin yapılacağını düşündüklerinde geri kalan zamanın da tatil olarak geçmeyeceğini öngörerek daha da üzüldüler.
Hava sıcaklıklarının artmasıyla çalışmanın daha da zorlaşacağını biliyorlar.
Üniversite sınavı sürecinden aileler de etkilenir. Hayat düzeni değişir, stres düzeyi artar birçok evde. Sınav bitince gidilmek üzere planlanır memleket yolculukları, sevdikleriyle kavuşma, yaz tatili.
Sınavın ertelenmesi tüm bunları düşündürerek bir gecede psikolojik olarak çökertti öğrencileri. O gece aileler çocuklarına destek olmaya çalıştılar. Her şeyin başının sağlık olduğunu hatırlattılar sürekli.
Ertesi sabah da on ikinci sınıfın ikinci dönemindeki konuların birçoğunun sınava dâhil olmayacağı haberiyle güne başladı çocuklar. O güne kadar o konuların bir kısmını ya da tamamına yakınını okulda ya da kursta görmelerine rağmen hiç çalışmayanlar bu habere çok sevindi. Gecesini gündüzüne katıp bu konuları bir an önce tamamlayarak, son aylarını sürekli test ve deneme çözmek üzere çalışmalarını yürütenler ya da bir yıl öncesinden mezuna kalarak tekrar sınava girecek olanlar ise çok ama çok üzüldü.
Yaşanacaklar Beklentilere Göre Yapılıyor. Ama…
Hayatta yaşayacaklarımızı önceden planlama şansımız yoktur. Kontrol her zaman bizim elimizde değildir. Şu an hepimiz için dilenmesi gereken en önemli şeyin önce sağlık olduğunu biliyoruz, sonrasında da öğrencilerin çabalarının karşılığını almaları için ayağa kalkmak zorunda olduklarını.
YKS bu yıl artık sadece bir üniversite sınavı değil, hayatta güçlü durabilme sınavı. Amaçlarına yeniden sımsıkı sarılarak çalışmalarını baştan programlayan kazanacak.
Unutulmamalıdır ki; yaşananları kontrol altına alma şansımız olmadığında o duruma adapte olmayı başarmak zorundayız.