Diyet ve Beslenme

Çocuk ve Beslenme – Sağlıklı Beslenme İçin 6 Doğru 3 Yanlış

Her Çocuk Özeldir...

Çocuk ve Beslenme – Çocukların iki türlü beslenmesi vardır; biri fiziksel, diğeri ruhsal. Ruhsal olan beslenme biçimi tamamen duygusaldır: Çocuğa sarılma, onu öpme, koklama, kucaklama, öpücükler verme gibi davranışlardır. Bu maliyetsiz, içten gelen, her anne ve babanın yaratılışına yerleştirilmiş duygulardır.

Fiziksel ve optimal beslenme ise, çocukların genel sağlık ve esenliğini fiziksel boyutta desteklemektir. Bu da bu makalenin yazılış amacıdır. Çocukların ihtiyaç duydukları gıdayı almalarına yardımcı olmak için çocukların sağlığıyla ilgili bazı önemli bilimsel doğruları ve yaygın yanlışları gündeme getirmek istiyorum; ama korkmayın, üç yanlış bir doğruyu götürmeyecek!

Önce Yanlışlardan Başlayalım!

Birinci Yanlış:

“DHA sadece hamilelik sırasında bebekler için önemlidir.”

Çocuk ve Beslenme – DHA, bir fetüsün (Fetüs: 3. gebelik ayından doğuma kadar geçen süredir.) ve doğmuş bebeğin beyninin ve göz retinasının büyümesi ve olgunlaşması için gereklidir. Bu nedenle, hamilelik boyunca ve sonrasında DHA takviyesi almanın günlük çabaya değer olduğundan emin olabilirsiniz. Daha Fazla Bilgi İçin aşağıda linki verilen yazıyı da okumanızı tavsiye ediyorum.

Bebeğinizin Beynini DHA ile Besleyin

MA

***

İkinci Yanlış

“Bakteriler özellikle çocuklar için kötüdür.”

Çocuk ve Beslenme – Ne de olsa insan vücudu, oldukça faydalı olan ve hastalığa neden olmayan yaklaşık 40 trilyon bakteri hücresine ve diğer mikroskobik organizmalara; diğer adıyla mikroplara ev sahipliği yapmaktadır.

Deride, burun, ağız ve ürogenital sistemde çok çeşitli mikroplar yaşar, ancak en çeşitli ve bol mikrop popülasyonu bağırsaklarda yaşar.

Probiyotik gıdalar ve takviyeler, çocukların yaşamları boyunca bağışıklık ve sindirim sağlığını şekillendirmeye yardımcı olabilecek sağlıklı bir bağırsak mikrobiyotası oluşturmaya yardımcı olabilir.

***

Üçüncü Yanlış

“Çocuğunuz olması gereken bir gelişim süreci yaşamıyor ve çocukluk evrelerindeki dönüm noktasına ulaşmıyorsa, en kısa doktora götürmelisiniz.”

Çocuk ve Beslenme – Büyük olasılıkla gereksiz bir çağrı yapmadan önce, çocukların gelişimsel dönüm noktalarına ulaşma oranının aynı zamanda çevreye ve kişiliğe bağlı olarak değişebileceğini unutmayın.  Şunları bilin:

  • Erken gelişim, dinamik bir büyüme ve değişim dönemidir; çocuklar kendi yörüngelerinde gelişirler.
  • Gelişimsel değişikliklerin kökleri biyolojidedir;, ancak birçoğu çevre tarafından şekillendirilir, bu nedenle değişkenliğe tabidir.
  • Kilometre taşları ortalamalara dayalıdır, oysa her çocuk gibi, sizin çocuğunuz da benzersiz bir bireydir.

***

—– Sponsor Bağlantı —–

ÇOCUKLARIN HAFIZA VE ZEKALARINI GELİŞTİRMEK İÇİN

3-7 YAŞ İÇİN – ÇOCUK ZEKA VE HAFIZA SETİ

—– Yazının Devamı —–

İşte Doğrular!

Birinci Doğru:

“Hamilelik ve çocukluk döneminde Omega-3 takviyesi, yaşamın ilerleyen dönemlerinde önemli sağlık etkilerine sahiptir.”

Çocuk ve Beslenme – Omega-3’lere sıklıkla ‘temel besinler’ diyoruz. Erken yaşta çocuk için doğru beslenmesi için seçimleri yapmak, hem şimdi hem de daha sonra karşılığını verecektir. Örneğin:

Hamilelik sırasında EPA ve DHA takviyesi, daha sonraki çocukluk döneminde alerji ve astım insidansını azaltmaya yardımcı olabilir. Kaynak 

  • Özellikle DHA, çocukluk ve ergenlik döneminde dikkati artırabilir ve hiperaktivite ve dürtüsellik semptomlarını azaltabilir.
  • Gebelik ve sonraki gelişim sırasında daha yüksek omega-3 seviyeleri, çocukluk döneminde daha yüksek bilişsel performansla bağlantılıdır. Bu konuyla ilgili olarak ayrıca aşağıda linki verilen makaleyi de okuyabilirsiniz.

Çocukların Zeki Olması İçin Anneler Nasıl Bir Balık Yağı Kullanmalı

—– Sponsor Bağlantı —–

5-12 YAŞ ARASI ÇOCUKLARIN KONSANTRASYONLARI İÇİN

ANZAN MEGA ARİTMETİK BEYİN EGZERSİZLERİ EĞİTİMİ

—– Yazının Devamı —–

***

İkinci Doğru:

“DHA, bir bebeğin beyninin ve retinasının büyümesini ve gelişmesini destekler.”

Çocuk ve Beslenme – Çocuk ve Beslenme alanında yapılan onlarca yıllık çalışmalar, DHA’nın bebeğin beyin ve göz gelişimi için önemli olduğunu göstermektedir. Basitçe söylemek gerekirse, her ikisi için de önemli bir yapı taşıdır.

Çoğu bebek için günlük 500 ila 800 mg EPA+DHA dozu destekleyicidir. Bebeklerin neden DHA’ya ihtiyaç duyduğu hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bebeklerde Beyin ve Göz Gelişimine DHA ile Katkı Yapın

***

Üçüncü Doğru

“Balık yağı takviyeleri, çocukların uygun miktarda omega-3 almalarına yardımcı olmanın iyi bir yoludur.”

Çocuk ve Beslenme – Çocuk olsun yetişkin olsun; hepimiz takviyelerin yardımından yararlanabiliriz. Her ne kadar besinlerin kendisi tercih edilse de, birçok insanın –mesela- önerilen miktarda balık yemesi zordur. Burada takviye devreye girebilir ve yeterli EPA ve DHA almanın güvenilir ve uygun bir yolu olarak hizmet eder.  Omega-3’lerin çocuklar için faydaları hakkında daha fazla bilgi edinin.

Balık Yağı takviyeleri hakkında bilinen 10 Efsane

***

Dördüncü Doğru

“Probiyotikler bebeklere ve çocuklara fayda sağlayabilir.”

Çocuk ve Beslenme – Büyüyen araştırma sonuçları, probiyotiklerin erken gelişim sırasında sağlıklı bir bağırsak mikrobiyotasını desteklemenin güvenli ve etkili bir yolu olduğunu gösteriyor.

Araştırmalar, düzenli olarak probiyotik gıdaları veya takviyelerini çocuğun beslenmesine dahil etmenin aşağıdaki etkileri yapabileceğini göstermektedir:

  • Kreşe giden çocuklarda antibiyotik tedavisi ihtiyacını azalır.
  • Sezaryen ile dünyaya gelen bebeklerde sağlıklı bir bağışıklık tepkisini teşvik eder.
  • Antibiyotiğe bağlı gastrointestinal sıkıntı semptomlarını iyileştirir.
  • Alerjiler ve cilt bozuklukları için “yüksek risk” altındaki bebeklerin bağışıklık sağlığını destekler.
  • Genel gastrointestinal sağlığı ve işlevi teşvik eder.

Probiyotiklerin önemi hakkında daha fazla bilgi edinin.

Probiyotikler ve Bağırsak-Beyin Ekseni

***

mi

Beşinci Doğru

“D vitamini, bebeklerde ve küçük çocuklarda sağlıklı kemik yoğunluğunun korunmasına yardımcı olur”

Çocuk ve Beslenme – D vitamini, kemik sağlığı için önemli faydalarına ek olarak, bebeklerin bağışıklık ve solunum fonksiyonlarını düzenlemeye yardımcı olabilir.

Uzmanlar, bebeklerin doğumdan kısa bir süre sonra başlayarak D vitamini takviyesi almasını önermektedir. Bebeklerde D vitamini eksikliği şu faktörlerden kaynaklanabilir.

  • Güneşten yetersiz faydalanma
  • Hamilelik sırasında annedeki düşük D vitamini seviyeleri
  • Emzirme

D vitamininin bebekler için neden önemli olduğu hakkında daha fazla bilgi edinin.

Dokuzuncu Beyin Gıdası: Süt ve Yoğurt

***

Mega Mental Aritmetik - Çocuklar için Konsantrasyon ve Zeka Eğitimi

Altıncı Doğru

“Her çocuk özeldir; gelişim aşamaları farklı farklıdır.”

Çocuk ve Beslenme – Gelişim aşamalarını bilmek elbette faydalıdır; ancak güvenilir olmayabilir. Çünkü standartlaştırılmış rakamlar, çocukların yeni davranışlar kazandığı ortalama  yaşı temel aldığından ortalama çevresinde kalan çocuklar hakkında neler bildiğimize dair ipucu veremezler. Hatta biyolojik ve çevresel faktörlerin çocuğun gelişim yörüngesini nasıl etkilediğini hesaba katmazlar.

En önemlisi, çocuğunuzun benzersiz bir birey olduğunu unutmayın…

Not: Bu yazı tıbbi bir tavsiye yazısı değil, bir bilgilendirme yazısıdır. Çeşitli hastalık ve rahatsızlıkların tedavisi için bir doktora başvurunuz.

Tavsiye Edilen Makaleler:

Çocuk ve IQ – Çocuğunuzun IQ’sunu Nasıl Arttırabilirsiniz?

Pratik Çarpma / Çarpım Tablosu – Çocuklara Çarpım Tablosunu Öğretmek İçin 10 Sihirli Teknik

Çocuklar Nelerden Hoşlanmaz / Çocukların Sevmediği 50 Şey

Başa dön tuşu