Zihinsel Sağlık

Beyin Düşmanı Yiyecekler – Hafızaya Zarar Veren Besinlerden kaçının!

Beyin Düşmanı Yiyecekler – Yedikleriniz beyninizi büyük ölçüde etkiler. Zaten bir laf vardır; “İnsan ne yiyorsa odur” diye. Gerçekten de öyle değil mi? Yediklerimiz üzerinden aldığımız vitaminler ve proteinler bizi biz yapan temel dinamiklerdir.

Ancak, yediğimiz her şey böyle midir? Yediklerimizin faydalısı zararlısı yok mu? Elbette var ve biz bu yazıda bu konuya eğileceğiz; beynimize zarar veren yiyeceklerden kaçınmak için bunların hangileri olduğunu öğreneceğiz.

Beyin, vücuttaki herhangi bir organ gibi, çalışması için besine ihtiyaç duyar. Doğru olanları yemek beynin düzgün çalışmasını sağlar. Yanlış olanları yemek ona zarar verir.

Kötü beslenme durumunda üretilmesi yüksek ihtimal olan fiziksel hasarlar iki türdür:

  • Ya beyin hücrelerinin besinleri emmesini engellerler
  • Ya da besinleri hücrelere taşıyan kan damarlarına zarar verirler.

Her iki hasar da aynı tür fiziksel etkiye neden olur. Bunlar, (1) Nöronların arızalanması ve (2) Zamanla hasar devam etmesi durumunda ölmeleri demektir.

Hasarın psikolojik etkileri, besinlerin hangi anlamda hücreye ulaşmadığına ve kan damarlarının nerede hasar gördüğüne bağlı olarak değişir.

Şimdi, beyninize zarar veren yiyeceklerin bir listesini sunalım:

Kişisel Gelişim - Hafıza ve Beyin Temelli Eğitimler

1-) Çok tuzlu yiyecekler

Beyin Düşmanı Yiyecekler – Tuzlu yiyecekler kan basıncını yükseltir. Kan basıncındaki artışlar beyindeki kılcal damarları kırarak beyinde pıhtı oluşturarak nöronları öldürebilir. Dış alemde görünen etkisi ise, düzgün düşünememe ve bilgiyi hatırlayamama şeklindedir. Beyindeki kan damarlarının zedelenmesi demansın nedenlerinden biridir.

2-) Abur Cubur Yemek

Beyin Düşmanı Yiyecekler – Abur cubur beyinde mutluluktan sorumlu hormon olan dopamin üretimini engeller. Bu hormon aynı zamanda hafızanın kontrolörüdür. Beyindeki düşük dopamin seviyeleri Parkinson hastalığına bağlanmıştır. Ayrıca, abur cubur yemek yüksek düzeyde trans yağ içerir.

3-) Trans Yağlar

Beyin Düşmanı Yiyecekler – Trans yağlar, arterlerde plak oluşumuna neden olur. Plaklar, beyin de dahil olmak üzere tüm vücuttaki arterlerden kan geçişini yavaş yavaş sıkıştırarak sinir hücrelerine geçişi kısıtlar. Yağlar ayrıca çok fazla serbest radikal üretir, çünkü yağlar çok hızlı oksitlenir. Serbest radikaller ayrıca nöronları da öldürür. Yüksek düzeyde trans yağ tüketen insanların beyninin daha küçük olmasının nedeni bu olabilir. Trans yağlar da Alzheimer ile bağlantılıdır. Trans yağ içeren yiyecekler, örneğin işlenmiş hamur işleri, yağlı kırmızı etler, kaju  ve tam yağlı süttür.

Hazır paketlenmiş cipsler, yağlı bisküviler, rafine gıdalar, mayonezler, ketchup’lar, fast food ve kızartmalardan uzak durmak unutkanlığa karşı dikkat etmeniz gereken en önemli kuralları oluşturuyor.

4-) Kızarmış Yiyecekler

Beyin Düşmanı Yiyecekler – Kızartılmış yiyecekler yüksek düzeyde doymuş yağ ve kolesterol içerir. Bu iki element, beyindeki kan damarlarındaki pıhtılardan sorumludur ve sinir hücrelerinin doğru bir şekilde sulanmasını ve besin almasını engeller. En kötü senaryolarda, bu tekrar beyin felçlerine yol açabilir.

5-) Şekerli Ürünler ve Basit Karbonhidratlar

Beyin Düşmanı Yiyecekler – Şekerli ürünler yemenin beyin üzerinde iki kötü etkisi vardır:

Birincisi, insülin toleransını geliştirir. Beyin hücrelerinin glikozu emmesi için insülin gerekli olduğundan, insülin toleransı beynin ihtiyaç duyduğu enerjiyi almasını engeller.

İnsülin, öğrenme ve hafızayı içeren öğrenme gibi çeşitli beyin süreçlerinde yer alır. Bazı çalışmalar, düşük insülin seviyesinin sürdürülmesinin bilişsel bozulmaya neden olabileceğini ve uzun süre korunursa Alzheimer hastalığına yol açabileceğini göstermektedir.

İkincisi; glikoz patlamalarına sebep olur. Makarna, ekmek ve beyaz pirinç gibi basit karbonhidratlar, mide tarafından işlendikten sonra çok hızlı bir şekilde şekere dönüşür. Bu, çok fazla şekerin vücuda hızla yayıldığı anlamına gelir. Beyinde yüksek enerji üretir. Ancak aynı zamanda vücut, bu büyük miktardaki şekeri işlemek için büyük miktarlarda insülin salgılar. Bu hareket, kanda düşük seviyede şeker (hipoglisemi) üretir ve bu da beynin çalışması için yakıtını bulamamasına neden olur. Beyindeki bu enerji patlamaları ve tükenmeleri, hücrelerine zarar verir ve uzun vadede onları öldürebilir.

6-) Alkol ve Nikotin

Beyin Düşmanı Yiyecekler – Nikotin beyne giden kan akışını kısıtlayarak sağlıklı maddelerin (oksijen ve glikoz) beyne verilmesini azaltır. Alkol hafıza kaybına ve hatta bazı durumlarda bilinç kaybına neden olur. Aşırı alkol alımı, bozulmuş ileriye dönük bellek, beyin lezyonları ve genel olarak, beynin yürütme işlevlerinin yeteneğinde bir azalma ile ilişkilidir.

7-) Yapay Tatlandırıcılar

Beyin Düşmanı Yiyecekler – Bazı araştırmalardaki ilk sonuçlar, yapay tatlandırıcılar tüketen kişilerin hafıza, hatırlama ve zeka testlerinde daha kötü performans gösterdiğini göstermektedir. Ek olarak, tatlandırıcılar kansere yol açabilir.

Sonuç

Beyin Düşmanı Yiyecekler – Çoğumuz, tüm bu besinleri tüketiyoruz, hatta her gün tüketiyoruz ve yine de kendimizi iyi hissediyoruz. Ama bu iyi hissediş gençlik yıllarındadır ve kısa vadede olur. Tüm bu yiyeceklerin beyindeki etkileri kısa vadede değil uzun vadede (altmışlı yaşlarımızda ve sonrasında) ortaya çıkar. Ve altmışlı yaşlarınızda bu sorunları önlemek için tek şansınız, gençlik yaşınızda bu ürünlerin tüketiminizi kısıtlamaya başlamaktır.

İyi haber şu ki, eğer beyninizde zaten bir miktar hasar varsa, şimdi beyniniz için iyi bir diyete başlayarak onu kurtarabilir; bunama veya Alzheimer gibi etkilerini önleyebilirsiniz.

Beklemeyin; geç olmadan şu anda bu diyetlere başlarsanız, beyninizi kurtarmak için hala şansınız var demektir.

Tavsiye Edilen Makaleler:

Hiperaktiviteyi Tetikleyen Yiyecekler – Kaçınılması Gereken 5 Madde

Hafıza Ve Beyni Besleyen Yiyecekler – Unutkanlık İçin Önemli Besinler

Abur Cubur Yemek Beyninizi Nasıl Etkiliyor?

Şeker Diyeti – Şekerli Yiyecekleri Bırakmanın 11 Basit Yolu

Beyin Gücü, Sigara Ve Alkolizm

Başa dön tuşu