Sağlık ve Zindelik

Çocuklar İçin Evde Güvenlik Önlemleri – Çocukları Evinizdeki Tehlikelerden Koruyun

Çocuklar İçin Evde Güvenlik Önlemleri –İş sağlığı ve güvenliği” konuları gündeme gelinceye kadar, çoğu aile tehlikenin yalnız dışarıda, farklı iş kollarındaki iş yerlerinde çalışanları ilgilendirdiğini düşünüyordu. Oysa dışarıda olduğu kadar, ev içinde de bizi bekleyen çok sayıda riskler ve tehlikeler olduğunu fark ettik. Evde yaşam alanımızı kolaylaştıran ne kadar aletler ve uygulamalar varsa hepsi tehlikelerle doluydu.

Evimizdeki elektrik sistemini düşünün; her priz bir tehlike içermektedir. Ya da küçük çocuğunuzun eline geçirdiği bir metal sivri parçayı açıktaki prize soktuğunu hayal edin!

Ya mutfak? Mutfağın tek başına kendisi bile başlı başına risk doludur. Bir bombadan farkı olmayan düdüklü tencerelerden, ocağınızdaki ateşten, fırındaki enerjiye kadar; ne demek istediğimi özellikle anneler her gün yaşıyor.

Haydi, biz yetişkinler akıllı birer canlılar olarak tedbirli davranabiliriz. Ya çocuklar?

Özelikle 3 yaş öncesi; ayaklanmış yürüyebilen, elleriyle bir başka nesneyi tutabilen, dünyayı anlamaya çalışan, her şeyi merak eden, varlıkları tanımaya çalışan, masumiyetiyle yılanı bile elleriyle tutmaya çalışan, kısacası hayatı keşfe başlamış muhteşem kaşifler olarak çocuklar ne olacak?

Bu makalede çocuklarınızı evdeki tehlikelerden korumak için bazı ipuçlarını okuyacaksınız.

Çocukları Bekleyen Evdeki Tehlikeler

İlk birkaç ay bebeğinizle geçireceğiniz zaman, biriktireceğiniz anıların en güzel zamanlarıdır. Yeni bebeğinizle sarılıp yatmanın keyfine diyecek yoktur. Kucağınıza alıp okşamak anne ve baba olduğunuzu en güzel hissettiren anlardır. Ya onunla göz göze gelip size minnettar bakışları; kalbinizin yerinden çıkacağını sanırsınız. Kıpır kıpır oynayıp, kıkır kıkır güldüğünde nasıl olursunuz? Anneler için emzirmenin lezzeti ve emerken uyuyakalması annelik duygularımızın mesajı olan anne şefkatinin tavan yaptığı anlardır. Onu sallayarak veya sırtını tıpışlayarak gazını çıkarmak en mutlu anlarımızdan biridir.

Kısacası, çocuğunuz sizin güvenli kanatlarınız altında gelecekteki tehlikelere karşı şefkatle korunarak büyürler.

Bu kadar hassasiyete rağmen çocuklar büyüdükçe tehlikelere maruz kalma riskleri de artar. Çünkü insan yavrusu meraklıdır. Önce kendini keşfeder, sonra en yakınındaki insanlar ve çevreyi, sonra toplumu ve doğayı, nesneleri, cisimleri, diğer canlıları tanıyarak büyür. Bunlar içinde hangilerinin tehlikeli olup olmadığını fark eder. Çoğu kez yaşayarak öğrenir.

Ancak, bebeğiniz giderek daha bağımsız hareket ettikçe, onun fıtratına konulmuş olan maceracı ruh onu zarara sokabilir. 4 yaşlarındayken size soracağı sorularla dersini almadan önce, nesneleri, cisimleri ve diğer her türlü aletleri “elleriyle” yoklayarak, tutarak, vurarak tanımaya çalıştığı gibi, ağzına alarak da tanımaya ve anlamaya çalışır.

Gördüğünüz gibi her şekilde tehlikeler içeren bu risklere karşı sizin her türlü ihtimali hesaba katmanız gerekiyor. Ancak, ne kadar tedbirli olursanız olun, kazalar her zaman önlenebilir değildir ve birkaç saniyede herhangi bir yerde olabilir. Ama bir anne veya bir baba, hatta ağabey ve abla olarak olası her tehlikeyi hesaba katmanız, evinizin “şimdilik” yabancı misafirinin yani bebeğinizin doğduğu ve büyümeye başladığı bu evi daha güvenli keşfetmesi için bazı önemli adımlar atabilirsiniz.

—– Sponsor Bağlantı —–

ÇOCUKLARIN HAFIZA VE ZEKALARINI GELİŞTİRMEK İÇİN

ÇOCUK ZEKA VE HAFIZA SETİ

—– Yazının Devamı —–

Bebekler İçin En Yaygın Ev Yaralanmaları Nelerdir?

Çocuklar İçin Evde Güvenlik Önlemleri – Her ebeveynin, özellikle annelerin en büyük amacı bebeklerini sağlıklı ve güvenli bir şekilde yetiştirmektir. Tabi bu da evde bir güvenlik sisteminin olmasını gerektiriyor. Türkiye’de istatistikleri tutulmayan çok sayıda ev içi kazalar olmaktadır. İstatistik konusundaki sistemi ile öne çıkan ABD’deki verilere göre, her yıl 0-19 yaş arasında 12.000’den fazla kişi kasıtsız yaralanmalarla ölürken, 9.2 milyon çocuk da ölümcül olmayan yaralanmalar nedeniyle acil servislerde tedavi edilmektedir. Bu, yalnız, 2008 verisi. (1) 

Hastalık derecesine çıkmasın, ama evde her türlü ihtimali düşünerek güvenlik ve sağlık önlemi almak bir ebeveyn olarak bizim görevimizdir.

Şimdi en basit ve en kolay tehlikelerden başlayalım:

Düşmeler

Çocuklar İçin Evde Güvenlik Önlemleri – Tanıdık geliyor değil mi? Bebeğinizin kucaktan inip de yürümesinden bir önceki aşama olan sürünmesi – emeklemesi – sizde özellikle ilk emekleme döneminde oldukça heyecan verir. Ancak yakında sevimli ama o beceriksiz yürüyüşün yuvarlanmaya ve evdeki cisimlere çarparak darbelere yol açabileceğini fark edersiniz.

Bu, düşmeler, küçük çocuklarda ölümcül olmayan yaralanmaların en önemli nedenidir. Bir yaş altındaki bebeklerde en çok görülen ve ölümcül olmayan yaralanmaların temel nedeni düşmeye bağlı bulunmaktadır.

Eh ne demişler Anadolu’da; “Çocuk düşe kalka büyür!”

Nesneler

Çocuklar İçin Evde Güvenlik Önlemleri – Küçük çocuklarda bir sonraki en yaygın yaralanma, bebeğin vücuduna iğne gibi sivrilerin batması veya bebeğin üstüne nesnelerin/eşyaların düşmesi şeklinde gerçekleşir. Mesela, duvara düzgün bir şekilde sabitlenmemiş mobilya parçaları yaygın ve tehlikeli bir suçlu olabilir.

Diğer Tehlikeler

4 yaşına kadar olan çocuklar, boğulma, yanma ve zehirlenme gibi potansiyel olarak ölümcül yaralanmalarını yaşayabilirler. Küçük kardeşim yıllar önce tuvaletteki çamaşır suyu şişesini gazoz şişesi zannedip içmeye kalkıp hastenede günlerce yatmıştı. Neyse ki hayata tutunmuştu.

Boğulmayı Önlemek  

Çocuklar İçin Evde Güvenlik Önlemleri – Birçok insanın fark etmediği bir konu küçük çocukların durgun bir suda boğulma risklerinin yüksek olduğudur.

Amerikan Pediatri Derneğinin, boğulmanın önlenmesine ilişkin 2019 politika açıklamasına göre, 1 yaş ve altındaki bebeklerde boğulmanın genellikle kovalarda veya banyolarda gerçekleştiğidir. 1 yıl ve okul öncesi yıllardaki çocuklarda, en büyük tehlikeler havuzlardır. (2) 

Neyse ki, herhangi bir şekilde durgun suların olduğu nesnelere ilişkin bir denetimle, çocuğunuzun suyla ilgili potansiyel olarak tahrip edici bir yaralanma yaşamasını önemli ölçüde azaltabilirsiniz.

Mega Mental Aritmetik - Çocuklar için Konsantrasyon ve Zeka Eğitimi

Tuvalet Kapakları

Çocuklar İçin Evde Güvenlik Önlemleri – Bir noktada, tuvaletler bebekler ve küçük çocuklar için bir harika birer oyun malzemesidir. Ancak, küçük çocukların büyülü zihinleri, tuvalet suyuna oyuncakları atmaktan keyif alır. Oyuncağı atmak ve tekrar oradan onu almak keyiflidir. Tuvaletler çok sayıda mikrop barındırması bir yana, bebeğinizin tuvalet kapağını açması ve suyu ile oynaması durumunda dışarı çıkamayabilecekleri bir şekilde tuvalete sarkmasına ve düşmesine neden olabilir.

Bebişinizin bu kirli ve tehlikeli alana girmesini önlemek için evinizdeki tüm tuvaletlerde tuvalet kapağını kilitleyen bir mekanizmayı veya varsa kilitli tuvalet kapağı almayı düşünebilirsiniz.

Kaymayan Banyo Paspasları Kullanın

Çocuklar İçin Evde Güvenlik Önlemleri – Bebeğiniz “büyük çocuk” küvetindeki banyo yapmakta ısrarlıysa, kaymaması ve düşmemesi için bir banyo koltuğu yerleştirebilirsiniz. Bebekler banyo koltuğundayken her zaman dikkat edilmelidir. Çünkü kayma ve düşme yanında, bebeğinizin birikimli suda boğulma riski de vardır.

Ayrıca, bebeğiniz biraz büyüyüp de bağımsız banyo yapmak istediğinde, dikkat etmeniz gereken konu, banyodaki paspasların kaymaz olmasıdır. Çünkü banyoda kaymaya, başı çarpmaya ve küvette boğulmaya neden olabilir.

Havuzlara Dikkat!

Çocuklar İçin Evde Güvenlik Önlemleri – Havuzlar birçok eğlenceli çocukluk anıları sunar. Ancak küçük çocukları güvende tutmak için güvenlik önlemleri doğru alınmazsa boğulma riski yüksek olabilir.  Bu nedenle havuz kadar, havuza girişinin kontrollü ve denetimli olması önemlidir. Belki bunun için havuz kapısının kilit bakımından güvenli olması gerekir. Bu konularda TSE standartlarını kullanmak önemlidir. (3)

Mobilyaların Duvara Montajı

Çocuklar İçin Evde Güvenlik Önlemleri – Bu sadece bebekler için değil, deprem gibi afetlerde ölüme ve yaralanmaya en çok yol açan malzemelerin duvara monteli olması önemlidir.

Bazen bebeğinizin artan gücü sizi şaşırtabilir. Bir göz açıp kapayıncaya kadar, o küçük örümcek adam (veya örümcek kız) mobilyalarınızı tırmanma alıştırmasına dönüştürebilir.

Duvara doğru şekilde sabitlenmezse, mobilya parçaları ciddi düşmelerde,  yaralanmalarda bebeğinize/çocuğunuza zarar verebilir. Bir tanıdığımızın çocuğunun televizyona tutunarak yukarı çıkmaya çalışması sonucu üzerine televizyon düşmesi iyileşmesi aylar alan ağır yaralanmalar olmuştu.

Tehlikeli yaralanma ve ölümcül etkilerde, şifonyer, TV ve kitaplık en yaygın suçlulardan birkaçıdır. Sabitleştiriciler sizin en iyi yardımcınız olacaktır.

Yine eşim evdeki yürüyüş bandında yürüken küçük yaramaz torunumuz açık kalan odanın kapısından girip arkadan habersizce sürünerek odaya girmiş ve elini yürüyüş bandının kenarına koyarak ayağa kalkayım derken elini banda kaptırmıştı. Neden bunu düşünemedik diye ne kadar üzüldüğümüzü ve kötü hissettiğimizi size anlatamam. Bunlar çoğu kez beklenmedik şekilde olan olaylardır.

Merdiven veya Balkon Korkulukları

Çocuklar İçin Evde Güvenlik Önlemleri – Çocuklar deneyerek öğrenirler. Tabi ki, içerdiği riskleri tam olarak anlamazlar. Bu yüzden kafaları, elleri ve ayakları olmaması gereken yerlerdedir. Buna merdiven, çatı katı ve hatta balkon korkulukları da dahildir.

İyi haber şu ki, bu kazaları önlemek için korkuluk koruyucuları kurulumu kolayca yaptırabilirsiniz.

Yanmalara Karşı

Yangın yaralanmalarını önlemek için, tüm aileniz için atabileceğiniz en önemli adımlardan biri, yangın alarmlarınızı çalışır durumda bulundurmaktır. Bir ev yangını meydana gelirse, evinizde en az bir adet çalışan yangın söndürücü tüpü bulundurmak önemlidir.

Evde Güvenlik Önlemleri

Elektrik Prizleri

Çocuklar İçin Evde Güvenlik Önlemleri – Neredeyse her bebek, Edison kadar olamasa da, bir noktada elektrik prizlerini keşfedecektir. Çocuklar, ışıldayan ve parlayan cisimlere karşı onu tutma eğilimindedir. Bu ışık veren lambalarda daha caziptir. Bir şey takıyorsunuz ve sihirli bir şekilde yanıveriyor. Prize takıyorsunuz; parıldayan şarkı söylüyor veya akıllara durgunluk veren bir şey yapıyor!

Sorun güvenlik. O halde elektrik prizlerini “kapaklı” olanlardan ve “özel priz nötürleştirici kapakları” tercih ederek ve duvara sağlam bir şekilde sabitleyerek daha güvenli hale getirebilirsiniz.

Soba, Fırın, Ocak

Çocuklar İçin Evde Güvenlik Önlemleri – Bebeklerin de yetişkinler gibi, fırından lezzetli yiyeceklerin geldiği gerçeğine yetişmesi uzun sürmez. Özellikle sütten kesilip yeme alışkanlıkları kazanmaya başladıklarından itibaren yemekler ve lezzetlerini deneyimleme bakımından zeki hale gelebilirler. Tabii olarak yemeğin piştiği fırın veya diğer tür ocaklara müdahale etmeye ve tehlikeli olabilecek bir şey pişirirken fırını açmaya çalışabilirler.

Çocuğunuzun açamaması için açma kapama düğmelerini koruyucu hale getirebilirsiniz. Ve erişimi artan çocuklar için, bir ocak koruyucusu küçük ellerin güveç ve tava tutamaklarını (ve içeriklerini) sobadan çekmesini önleyebilir.

Dolapları Kapalı Tutmak ve Kilitlemek

Çocuklar İçin Evde Güvenlik Önlemleri – Birincisi, tüm ilaçları, ev temizlik ürünlerini, güzellik ürünlerini ve deterjan kapsüllerini orijinal kaplarında, kilitli ve erişilemez bir yerde saklamak çocuğunuzun güveni için önemlidir.

Dolap kilitleri, tehlikeleri ulaşamayabilecek küçük nesneleri veya çeşitli ev eşyalarını tutmak için de yararlıdır.

Bazen küçük çocuklar keşfetmek veya saklambaç oynamak amaçlı çamaşır makinesinin içine girip, kapak kapanıp içeride kalmakta veya geri çıkamamaktadırlar.

Kapı Kilitleri

Evinizin içindeki tüm odaları kilitlemek istiyorsanız, bir kapı kilidi iyi bir güvenlik bariyeri olabilir. Kapı tokmağı veya kapı kolu seçenekleri popüler olsa da, birçok küçük çocuk hızlı bir şekilde bunlara hakim olur. Böylece, üste monte edilen bir kapı kilidi daha fazla gönül rahatlığı sağlayabilir.

Sonuç

Her sevgi dolu ebeveyn, çocuklarını korumak ister. Ama bu, çocukların yürüme, tutma, yeme içme gibi hayatın gereklilikleri konusunda gerekli egzersizleri yapmalarına engel değildir. Bunu yaparken, evinizin güvenli ve harika maceralarla dolu olduğunu çocuğunuza fark ettirecektir.

Tavsiye Edilen Makaleler:

Dikkat Dağınıklığı Ve Hiperaktivite İçin Günlük DHA Miktarı Önemli

Çocukların Zeki Olması İçin Anneler Nasıl Bir Balık Yağı Kullanmalı

Neden DHA Oranı Yüksek Olan Balık Yağı İçmeliyiz?

Melik DUYAR

www.MrMemory.com
Başa dön tuşu