Sağlık ve Zindelik

Güne Verimli Başlamak İçin 6 Öneri

Güne Nasıl Başlarsanız Öyle Biter!

Güne Verimli Başlamak – Anadolu’da insanlar güne, güneşten önce başlar. Sıcakların çökmesine fırsat vermeden sabahın serinliğinde işlerini yarılamayı amaçlar, sonra da öğle dinlenmesiyle sabah rutinini tamamlamış olurlar. Bunun için “Güne nasıl başlarsanız öyle bitirirsiniz” derler.

Şehir hayatının bizi hantallaştırıp davranışlarımızı daha da kısıtladığı bir yaşam tarzında, sağlıklı bir sabah rutini edinmek, güne iyi başlamak konusunda ne denli başarılıyız?

Bir defa sabah erken kalkmak için mesaiye yetişme kaygısı dışında bir kaygımız yok. Oysa şehir uyuyorken kalkmak, belirlediğiniz sabah rutinlerini yapmak, yürüyüşe çıkmak, okumak ve diğer rutinleri uygulamak harika değil mi?

İtiraf etmeliyim ki, ben de bu rutinleri yeni keşfettim.

Birkaç yıl önce, saatimin alarmına güvenmeyip kendimi zorlayarak da olsa sersem bir şekilde uyandırıp ihtiyaç duyduğum rutinlerime başladım. Başlangıçta zorlandığımı itiraf etmeliyim. Ama alıştıkça, sabah erken kalmakla hiçbir şeye odaklanacak enerjimin olmayacağını sandığım kendim hakkında yanıldığımı anladım.

“Kötü” şeylerin herkes tarafından yapılıyor olması onları “iyi” yapar mı? Şehir hayatındaki arkadaşlarımın veya meslektaşlarımın yarısından fazlasının aynı tembel rutine sahip olması ne feci!

Kötü davranışlarda destekleşmek yerine iyi ve tutarlı olan davranışları uygulamada birbirimize destek vermek daha önemlidir. Zor da olsa bunu başarmak gerekiyor. Hepimiz hayatımızda bir şeyler başarmak istiyoruz; ama başarı ile aramızda şeffaf, ince, yokmuş gibi duran tek bir engel var: Sevgili yatak!

Yani zamanında kalkabilmek…

Araştırın; göreceksiniz ki, en parlak bilim adamlarının, başarılı sporcuların, kazanan girişimcilerin veya güzel sanatlarda isim yapmış sanatkarların hepsinin sabahın erken saatlerinde kalkıp kendi sağlıklı bir sabah rutini oluşturduklarını göreceksiniz. Bu akıllı insanlar, günün havasını en başından belirlemenin önemini biliyorlar.

Siz de benim gibi plansız ve programsız, rutinsiz ve başıboş bir gün geçirip sonra bin pişmanlıklarla zaman harcıyor, sonra da bu pişmanlıklarınızı iyi bir sabah planlaması ile gidermek istiyorsanız, sizin için aşağıdaki konuları önermeye karar verdim:

1-) Uykunuzu doğru planlayın

Güne Verimli Başlamak – Yeterli uyku uyuyamadığımız için sabahları yataktan kalkmak çok zordur. Bir ankete göre,  yetişkinlerin yüzde 35,2’si geceleri yedi saatten az uyuyor. Bu, bir toplumdaki uykusuz bireylerin büyük bir çoğunluğunu oluşturuyor.

Uzun ve yorucu bir günün ardından beynimizin dinlenmeye ihtiyacı vardır. Ertesi gün aktif uyanmak için yeterli ve huzurlu bir uyku çok önemlidir. Vücudunuzun ve beyninizin ertesi güne yeniden başlamak için yeterince dinlendiğinden emin olun.

Geceleri daha iyi uyumanıza yardımcı olacak birkaç ipucu verelim:

Dinlenmek için bir zaman belirleyin. 

Bir rutinle tutarlı olmanın beynimiz üzerinde olumlu etkileri vardır. Uyku için bir süre ve zaman belirleyin; hatta bu süreye hafta sonları bile buna sadık kalın. Yoksa “hafta sonu keyfi” diye kendinizi kandırmayın.

Yatmadan önce… 

Bir kitap okuyun, ılık bir banyo yapın, sıcak süt için. Yatmadan önce yorucu aktiviteler yapmayın.

Yatmadan en az bir saat önce ekranları kapatın 

Televizyon, cep telefonu ve dizüstü bilgisayarlar ekranlarından beynimizi tetikleyen ve bizi geceleri uyanık tutan radyasyon yayar. Lütfen bunları kapatın!

Kafein tüketiminizi sınırlayın. 

Kafein herkesi farklı şekilde etkiler. Belli bir miktarın uyku düzeninizi bozup bozmadığını gözlemleyin. Özellikle geceleri kafeinsiz kahve veya çay tüketin.

Yatak odanızı düzenleyin. 

Düzensiz bir oda endişeli ve huzursuz yapar. Yatak odanızı gereksiz eşyalardan uzak tutun ve eşya biriktirmekten kaçının.

2-) Zamanında kalkın  

Güne Verimli Başlamak – “Beş dakika daha…” diyerek kendinizi kandırmayın. O beş dakikalar saatlerinize mal olabilir. Bu tarz çok sağlıksız bir alışkanlık gününüzün kötü geçeceğine işarettir. Çözüm mü; alarmınız ilk kez çaldığında kalkın! Zorlanıyorsanız size yardımcı olabilecek birkaç ipucu verelim:

İyi bir uyku çekin. 

Yukarıda sözünü ettiğimiz gibi, verimli bir sabah, huzurlu bir gece uykusuyla başlar.

Alarmınızı yataktan uzakta tutun. 

Çoğumuz telefonuna alarm kurar ve yastığının altına veya yanına koyar. Alarm çaldığında, uykumuzda rahatlıkla ertelemeye basarız. Ancak, telefonu uzakta tutarsanız; mesela, yatağın karşı tarafındaki yan masada, alarmı kapatmak için kalkmak zorunda kalırsanız. İşte bu iyi; uykunuzu kaçıracaktır. Eh, zaten siz de bunu yapacaktınız değil mi?

Terliklerinizi ve süveterinizi yakınınızda bulundurun. 

İnsanlar soğuk bir zemin ve dondurucu soğuklarla karşılaşacaklarını bildikleri için kışın yataktan çıkmaktan korkarlar. Terliklerinizi yatağın altına ve yakına koyun. süveter hemen elinizin altında olsun; yatak-oda sıcaklığı dengesizliği ve ısı kaybı sizi yatağa geri döndürmesin.

3-) Güne bir bardak su ile başlayın

Güne Verimli Başlamak – Su vücudunuz için harika bir sağlık kaynağıdır; hele sabahları… Bütün bir gece uykusundan uyandığımızda vücudumuz susuz kalır.

Sabahları bir bardak su içmek vücudumuzu yeniler. Geceleri acı çekmiş olabileceğimiz herhangi bir dehidrasyonu telafi eder. Hatta kilo vermeye ve zihinsel performansımızı iyileştirmeye yardımcı olur.

Odanızda su dolu bir sürahi ve bir bardak bulundurmaya çalışın; kahvaltıdan, çaydan veya kahveden önce bir bardak için.

4-) Sağlıklı bir kahvaltı ile başlayın

Güne Verimli Başlamak – Kahvaltı, tüm doğru nedenlerle genellikle günün en önemli öğünü olarak adlandırılır. Genellikle sekiz saatten fazla bir süre sonra ilk enerji alımınızdır. Kahvaltıyı atlamak, vücudunuzun bir glikoz açığına girebileceği ve sonunda aşırı yemeye yol açabileceği anlamına gelir.

Bu nedenle, sağlıklı bir kahvaltı kilo vermek ve hatta kilo vermek için çok önemlidir. Nefis ve lezzetli bir kahvaltı sizi yataktan kalkıp güne başlamak için motive edebilir.

5-) Zihninizi sakinleştirmek için maneviyatı ihmal etmeyin. 

Güne Verimli Başlamak – Sabah duası, güne huzurlu bir notla başlamak için mükemmel bir yoldur. Enerjinizi yükseltir ve stresinizi alır.

Rahatlatacak derin nefes alma, gününüzü sakin bir şekilde geçirmenize yardımcı olabilir. Sabah huzuru yapmanın birkaç faydası:

  • Kan basıncını düşürür.
  • Kalp atış hızını stabilize eder.
  • Kaygıyı azaltır.
  • Gün için dayanıklılık oluşturur.
  • Negatif düşünceleri uzaklaştırır.
  • Odaklanmayı artırır.
  • Verimliliği artırır.
  • Zihninizi ve bedeninizi sağlıklı tutar.

6-) Kaslarınızı Çalıştırın

Güne Verimli Başlamak – Güne aktif bir şekilde başlamanın sizi gün boyunca yüksek ruhlu tuttuğu kanıtlanmıştır. En sağlıklı vücuda sahip insanlar genellikle sabahları ilk iş olarak spor salonuna giderler.

Yüksek yoğunluklu kas antrenmanı yapmasanız bile, bazı hafif egzersizler veya sabah koşusu kaslarınızı uyandırmak için yeterli olacaktır.

İşe başlamadan önce hızlı bir egzersiz seansı ile bir sabah rutini geliştirin. Tercihinize göre aşağıdaki etkinliklerden herhangi birini dahil edebilirsiniz:

  • Parkta yürüyüş yapmak
  • Televizyonun önünde ev içi bisiklet sürmek
  • Kas ve beyin esnekliği için kültürfizik yapmak
  • Kas geliştirme için ağırlık kaldırmak

Sabah egzersizi, evden çalışırken üretkenliği artırmak için daha da faydalıdır.

Sonuç

Güne Verimli Başlamak – Sabahlar tüm günümüzün tonunu belirler. Yavaş ve cansız bir başlangıç, güne hiçbir fayda sağlamayacaktır. Sağlıklı bir sabah rutini, yeterli bir uyku, su içmek, doyurucu bir kahvaltı, dua etmek, egzersiz ve gün için bir dizi hedefi içerir. Bu aktiviteleri sabah ritüellerinize dahil edin ve üretkenliğinizin hızla artmasını izleyin.

Başa dön tuşu