Sinema / Film / Video

Disleksi Filmleri – Önerilen Disleksi Konulu 10 Film ve Belgesel

Disleksi Filmleri – Geçmişi bir asrı bulmasına rağmen, son zamanlarda gündeme sıklıkla gelen Disleksi hastalığı adından sıkça söz ettiriyor. Hatta 1-7 Kasım tarihleri Disleksi Farkındalık Haftası olarak ilan edilmiştir. Ama “farkında mıyız”? Sanırım “Disleksi nedir?” konulu film veya belgesellerle, disleksi sorunu  yaşayan insanlar ilgileniyor. Oysa Disleksiklerle iç içeyiz.  Sorunumuz, farkındalığımızın düşük olması. (1) 

Bu makalede size disleksi filmleri başlığı altında 10 film veya belgesel öneriyoruz. Bu  filmler sayesinde dislektik bireylerin neler yaşadığını anlayabiliriz. (2)  ve (3)

Mega Mental Aritmetik - Çocuklar için Konsantrasyon ve Zeka Eğitimi

Film – 1

Büyük Resim: “Disleksi”yi Yeniden Düşünmek / The Big Picture: Rethinking Dyslexia (2012)

Bu belgesel film, hem canlı, hem de ilham vericidir. Belgeselde, ebeveynler ve çocuklar disleksi ile yaşamanın nasıl olduğunu anlatıyorlar. Politikacı Gavin Newsom ve iş lideri Charles Schwab gibi başarılı yetişkinler, okuma sorunlarıyla büyümek hakkında konuşuyorlar. Ve hepsi diğer ebeveynler ve çocuklar için umut sözleri sunuyor. Onların mesajı; Disleksi kişinin hayal gücü ve yaratıcılığını durduramaz. Bir çocuğun hayal ettiği her şey onun için mümkündür.  

Film – 2

Disleksi Yolculuğu / Journey Into Dyslexia (2011)

Disleksi Filmleri – ‘Farklı düşünen insanlar olmadan toplum çok daha yoksul olabilirdider Alan Raymond. Bir belgesel olarak kaydedilen filmde, Raymond okuma problemleri ile yaşayan birçok tanınmış yetişkinle konuşur. Okuma ve yazma problemleriyle alakalı sohbet ederek bununla nasıl başarılı olmayı öğrendiklerini paylaşırlar. Çocuğunuzun kendi hayatıyla ilgili neler yapabileceği konusunda meraklı iseniz bu filmi kaçırmayın!

Film – 3

Dünyadaki Yıldızlar Gibi / Taare Zameen Par (2007)

Harfleri ve sayıları algılama problemi yaşayan Ishaan çevresi ve ailesi tarafından tembel geri zekalı muamelesi görür. Çalışmayı öğrenebilmesi için yatılı okula verildikten sonra tanıştığı resim öğretmeni ile değişen hayatı ve başarısını anlatan bir film. Ishaan derslerinde başarısız, yaptığı işlerin çoğunda tutarsız bir çocuktur, yazı yazmayı ve okumayı 3.sınıfta olmasına rağmen öğrenememiştir, kitabı her açtığında kelimeler sanki dans ediyor gibi gelir ona. Bu başarısızlığın sonucunda içine kapanık ve karamsar bir ruh haline bürünür, mutluluğu ve özgürlüğü insanlardan uzaklaşmakta bulur. Annesinin ilgisine karşın babasının katı tutumu Ishaan’ın zihinsel dünyasında gidiş gelişler yaşamasına sebep olur. Tam her şeyden ümidini kesmişken resim öğretmeni Ishaan’ın hayatını tam anlamıyla değiştirir.

Film – 4

Dislecksia: Film / Dislecksia: The Movie (2011)

Okuma problemlerine daha hafif yaklaşan bu belgeselle çocuklar keyifli vakit geçirebilirler. Film bazen komik ve hatta saçma sapan olsa da disleksi hakkında birçok bilgi verir. Filmin yapımcısı Harvey Hubbell V disleksiyi bir öğrenme güçlüğü olarak görmez. O disleksinin bir ‘öğrenme farklılığı’ olduğunu savunur. Hubbell disleksi ile büyümenin nasıl bir şey olduğunu paylaşır ve çeşitli bilim adamlarını, avukatları, öğrencileri örnek olarak gösterir. Birçok ünlü dislektik kişileri de filme alır.

Bunlar ve daha fazla için izlenesi bir belgesel!

Film – 5

Disleksi’nin İçinde  / Inside Dyslexia (2005)

2005 yılında dislektik 2 film yapımcısı tarafından çekilen bu belgesel okuma problemi olan genç insanların yaşamlarına ilk samimi yaklaşım ve bakıştır. Bu film 3 genç öğrencinin yaşamını bizlere gösterir. İzleyiciler, ailelerin çocuklarının okuma ve yazma problemlerini nasıl fark ettiklerini ve öğrencilerin ev/okul hayatlarını yakından izlerler. Ayrıca, çocuklar kendi gelecekleri hakkında hayaller kurarken onların durumlarında yaşamaktan hoşlandıkları şeyleri dürüstçe paylaşırlar.

Film – 6

Sır / The Secret (1992)

Bu televizyon filminde, Mike (Kirk Douglas) tüm yaşamını dislektik olduğunu saklamaya çalışarak geçirmiştir. Genel bir mağazanın sahibi olarak, bu durumuna sürekli geçici ve akılcı çözümler bulmuş sadece en yakın arkadaşı ve eşi okuma yazmada zorlandığını anlayabilmişlerdir. Sorun olmadan sakladığı küçük sırrını yerel bir siyasi makam için görevlendirilince saklayamama endişesi yaşamıştır. Fakat bu sırada, torununun da okumayla ilgili yaşadığı güçlükler olduğunu fark etmesi onu kendisiyle yüzleştirir. O zamandan sonra Mike kendince bir utanç olan gerçeğini ve onun zorluklarını küçük bir çocuğun ve onun kendi gelecek mutluluğunun hatırı için kabul eder.

Film – 7

Disleksi’yi Kucaklamak / Embracing Dyslexia (2013)

Bu belgesel çok kişisel bir başlangıca sahiptir. Yönetmen Luis Macias der ki: Ben geri alamam… Birçok kez oğlumu tembel olmakla ve yeteri kadar denememekle suçladım. Bu filmde ben kendimce diğer çocukları ve onların ailelerini bizim yapmış olduğumuz şeyleri yapmaktan korumaya çalıştım.’ Bu filmde dislektik kişiler, uzmanlar ve aileler disleksinin nasıl hissettirdiğini anlatırlar. Onlar erken teşhisin ve çocuklara okulda/evde desteklemenin ne kadar önemli olduğunu vurgularlar.

Film – 8

Beni Farklı Oku – Read Me Differently (2009)

Film yapımcısı Sarah Entire küçüklüğünde disleksi tanısı almış olmasına rağmen 20li yaşlarına gelene kadar bunun ne olduğunu tam olarak kavrayamamıştır. Bu okuma probleminin ne olduğunu anlayabilmek için ailesiyle konuştuğunda annesi ve büyük annesinin de tanılanmamış bir öğrenme ve dikkat problemi yaşıyor olabileceklerini fark eder. Bu zamana kadar birbirini anlama eksikliği sonucu aile fertleri arasındaki ilişkileri zarar görmüştür.

Bu belgesel, disleksi bir aileyi nasıl etkiler anlayabilmek için özgün bir bakış sağlar.

Film – 9

Sen Olmak / Being You (2011)

Bu güçlü belgeselde, öğrenme ve düşünme farklılıklarına sahip üç genç yetişkin, geleceklerinin gerçekte ne kadar parlak olabileceğini öngörmek için ülke çapında seyahat ediyor. “Yol meraklıları”, TV sunucusu Howie Mandel, heykeltıraş John Rodrigues ve film yapımcısı Peggy Stern de dahil olmak üzere disleksi ve DEHB gibi konularda başarılı yetişkinlerle tanışıyor ve hayatta kendi yollarında yola çıkmaya ilham veriyor.

Film – 10

Kendine Ait Bir Akıl / A Mind Of Her Own (2006)

Kendine Ait Bir Akıl 2006’da yayınlananbir İngiliz filmidir. Gerçek bir hikayeye dayanan film, Owen Carey Jones tarafından yönetilir, üretilir ve yazılır ve Nicky Talacko’yu Sophie ve Amanda Rawnsley rolünü Becky olarak oynar.

Sophie tıp fakültesine gitmeyi hayal ediyor, ancak disleksi ile mücadele ederken neredeyse herkes tarafından cesaretini kırıyor . Arkadaşı Becky tarafından teşvik edilen Sophie nihayet kendini kolej ve yüksek lisans okuluna sokar ve felç tedavisine yardımcı olur.

Unutmayınız: Disleksi filmleri toplumsal farkındalık oluşturur!

Tavsiye Edilen Makaleler:

Disleksi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Çocukların Zeki Olması İçin Anneler Nasıl Bir Balık Yağı Kullanmalı

Dikkat Dağınıklığı Ve Hiperaktivite İçin Günlük DHA Miktarı Önemli

MA

Başa dön tuşu