KonsantrasyonÖğrenme ve Eğitim

Konsantrasyon, Motivasyon ve Öğrenme

Öğrenmede Başlangıç ve Bitiş Etkisi: Maraton yarışmalarındaki performans değişimi ve akışı, öğrenme sürecindeki konsantrasyon ve motivasyon sürecini de çok iyi açıklamaktadır. Her ikisinin de konsantrasyon süreci birbirine benzemektedir.

Konsantrasyon – Başlangıç ve Bitiş Etkisi

Yarışın başlangıcında yarışmacıların umutları, enerjileri ve motivasyonları çok yüksektir. Yarış başlangıcındaki bu dönem konsantrasyon ve performansın en iyi olduğu anlardır. Enerji yüksektir.

Yarış devam ederken enerji yavaş yavaş tükenmeye başlar. Sonuca daha çok süre vardır. Sonucun uzak ve belirsiz olması başlangıçtaki yüksek motivasyonu düşürmeye başlar. Bu durum konsantrasyonun ve performansın da düşmesine sebep olur. Hızda giderek belirgin bir düşüş başlar.

Ancak, sona yaklaşıldığında ve finish çizgisi göründüğünde motivasyon ve konsantrasyonda bir artış göze çarpar. Hız birden son bir gayretle artar. Ancak geçen süredeki enerji kaybı nedeniyle hız artışının en baştaki çıkış hızına ulaşması tam olarak sağlanamaz.

Sonuç olarak ortaya çıkan “Konsantrasyon, Motivasyon ve Dayanıklılık” grafiğinde “başlangıç” yüksektir. Zaman geçtikçe performans düşmekte, sona yaklaşıldığında performansta, başlangıç kadar yüksek olmasa da, kısmen bir yükselme görülmektedir. Son bölümdeki bu yükselişe “bitiş” etkisi denmektedir.

Öğrenme sürecindeki konsantrasyon ve motivasyon grafiği de aynı özellikleri göstermektedir. Bu, bir öğrenme sürecinde başlangıçta ve sonda beynin konsantrasyon ve öğrenme potansiyelinin yüksek olduğunu göstermektedir. Öğrenme sürecinin başlangıç ve bitiş bölümlerinde öğrenilenler daha iyi hatırlanırken, orta  kısımda öğrenilen bilgilerin hatırlanma olasılığı düşük olmaktadır.

konsantrasyon ve odaklanma - mho

Buradan çıkarılacak sonuçlar şunlardır;

1-) Her bir öğrenme sürecinde bir başlangıç ve bir de bitiş ekisi vardır. Kısa aralar vererek öğrenme süreci sayısı, dolayısı ile başlangıç ve bitiş etkisi sayıları artırılabilir. Örneğin ara vermeden 2 saat çalışmak yerine, her 20, 30 veya 40 dakikada bir çok kısa aralar vererek çalışmak daha verimlidir. Bu süreler konunun zorluğuna, kişinin konuya olan ilgisine, gün içindeki yorgunluğa ve saate göre değişebilir.

2-) Ders çalışırken dikkat dağıtıcılar yok edilmelidir. Ortamda televizyon ve müzik açık olmamalıdır. Cep telefonu sesinin duyulamayacağı uzak bir noktaya koyulmalıdır. Müzik dinleyecekseniz, bu sadece konsantrasyonu artıran “bio-ritmik largo barok müzik”ler olmalıdır.

3-) Sürekli benzer veya aynı türde konuyu çalışmak beynin aynı bölgelerine müdahale etmekte ve unutmaya sebep olmaktadır. Öğrenilen bilgi beynin ilgili bölgesinde hazmedilmeden, aynı bölgeye bilgi akışı devam etmektedir. Sürekli aynı bölgeye bilgi akışı bilginin hafızaya yerleştirilmesi için entegrasyon süresi bırakmamaktadır. Bu anlamda çalıştığınız konu türünü 2 saatte bir değiştirebilirsiniz. Yani sayısal temelli bir dersten sonra, yine sayısal tabanlı bir ders değil, örneğin İngilizce vaya sözel tabanlı bir konuya geçilebilirsiniz.

—– Sponsor Bağlantı —–

5-12 YAŞ ARASI ÇOCUKLARIN KONSANTRASYONLARI İÇİN

ANZAN MEGA ARİTMETİK BEYİN EGZERSİZLERİ EĞİTİMİ

—– Yazının Devamı —–

4-) Hep aynı sıralama şeklinde çalışılan ve tekrar edilen konuların sadece baş ve sonları pekişmekte, orta bölümlerde olan bilgilerin anlaşılmasında sorunlar yaşanabilmektedir. Konuya tekrar bakıldığında anlamakta sorun olan bölümlerle işe başlamak beyin performansı açısından avantaj sağlamaktadır.

5-) Bu durum satış, sunu ve toplum karşısında yapılacak konuşma planları için de geçerlidir. Başlangıçta ve sonuçta söylediklerinizin sizi dinleyenlerin aklında kalma olasılığı yüksektir. Orta bölümde söylediklerinizin çoğu unutulacaktır. İyi bir açılış ve iyi bir sonlandırma, yapılacak sunu ve konuşmanın hem etkili olmasını, hem de hafızda kalmasını sağlamaktadır. Temel olarak sunu veya konuşmada vurgu yapmanız gereken hususların sayısı üçü aşmamalıdır. Dinleyenlerin aklında kalmasını istediğiniz önemli husus bir taneyse, bunu başlangıçta vurgulayan bir açılış ile sonuçta tekrarlayan bir kapanış  iyi bir plandır. Dinleyenlerin aklında kalmasını istediğiniz önemli husus iki taneyse, sizin için birinci derecede önemli olanı başlangıçta, ikinci derecede önemli olanı da sonda  vurgulayabilirsiniz. Dinleyenlerin aklında kalmasını istediğiniz önemli husus üç taneyse, iki tanesini başlangıç ve sona yerleştirirken, üçüncüsünü orta kısımda sunabilirsniz. Ancak akılda kalması için orta kısma yerleştirdiğiniz hususun farklı bir dikkat çekici ile sunulması gerekir.

konsantrasyon - öğrenme - motivasyon - ko

Melik DUYAR

www.MrMemory.com
Başa dön tuşu