Çocuk ve ZekaKonsantrasyonÖğrenme ve Eğitim

Çocuğunuzu Yetiştirirken Onu Şu 7 Beceri İle Donatın!

Çocuk yetiştirmek çiçek yetiştirmek gibidir. Bakım ister, su ister, çapa ister, zararlılardan korunmak ister. Her aile bir bahçe, anne ve babalar birer bahçıvan gibidir. Her bahçıvanın arzularından biri başarılı ve dört dörtlük bir insan yetiştirmektir. Bunun için zaman ayırmak, para ve enerji harcamak gerekiyorsa bunları yerine getirmekten de çekinmezler. Bu şu anlama da geliyor: Her aile çocuğuna erken yaşlardan itibaren eğitim aldırmaya başlıyor. Ancak problem şu, iyi bir eğitim de olsa, bu eğitim parlak bir gelecek vaat ediyor mu?

Çocuk yetiştirmek geleceği planlamaktır. Kariyer yolunda iyi bir diploma ve başarı o kişinin yeterliliği hakkında bir şeyler söylemesine rağmen, acaba aynı kişi her hangi bir amacı gerçekleştirmek için düşünme biçimi bakımından üstün bir başarı elde etme şansına sahip midir?

İşte her çocuğun gelecek hayatı ve hayatta geleceği ne olursa olsun sahip olması gereken 7 beceriyle donanması önemli görünüyor. Bu beceriler özellikle erken yaşlarda erkek ve kız çocuklar tarafından elde edilmeli ki, parlak bir gelecekte “ben de varım!” diyebilsin.

İŞTE O KAZANDIRILMASI GEREKLİ 7 BECERİ!

 1- TAVIR GELİŞTİRME BECERİSİ

Çocuk yetiştirmede rol model olunmalıdır. Çocuğunuza sosyal çevresiyle ilişkilerinde nasıl tavır geliştirmesi gerektiği konusunda yardımcı olun. Bunu aile içindeki iletişimde de gösterebilirsiniz. İkinci kişiyi dinlemek ve anlamaya çalışmak bu eğitimin ilk aşaması olabilir. Fikrini ileri sürdüğünde onu dinlemek ve düşüncesini açıkça söylediği için teşekkür etmekle onu cesaretlendirmek, aile içinde tavır takınma eğitimi adına bir adım olabilir. Ayrıca, görüşlerini ileri sürdüğünde onu, görüşünü açıklamada neden belirtmeye cesaretlendirmek bir başka eğitim konusu olabilir.  Bu durumda aile çocuğu soğukkanlı bir şekilde dinlemeli, onaylayıcı kelimeler kullanmalıdır. Olumsuzluk içeren kinayeli kavramlar kullanmaktan da kaçınmalıdır.

2- KONSANTRASYON

Çocuklar çoğu kez anda yaşarlar ve yaşadıklarına odaklanırlar. Bu bir konuya odaklanmak için iyi bir fırsat eğitimidir. Aslında konsantrasyonun ilk kazanılma yeri ailedir. Ailede önemli roller anne ve babaya düşmektedir. Mesela çocuğu içtenlikle dinlemek ve dediğini anlamaya çalışmak, gözüne bakıp onu konsantre etmek bir öğrenme sürecidir.

Çocuk yetiştirmek odaklanmaktır. Çocuğa bir şeyler öğretirken, ya da basitçe konuşurken tüm dikkatinizi beden dilinizle birlikte ona yönelerek yapmalısınız. Bunu birlikte oyun oynarken, resim çizerken, takım oyunları oynarken geliştirebilirsiniz. Hatta şunu da yapın: okula veya başka bir yere giderken, onun odaklanıp odaklanmadığını ölçmek için soru sorun, fikrini sorun! Önemli işaretleri, renkleri, tabelaları ya da dikkat çekici başka ayrıntıları sorun!

Ayrıca konsantrasyon İçin onları yüksek DHA’lı omega-3 ile destekleyin.

3- ÖZGÜVEN

Çocuğunuzun bunu kendi kendine öğrenmesi çok ama çok önemlidir. Ne kadar erken öğrenirse gelecekteki başarısı o kadar hızlı gelir. Bu gayret, çocuğunuzun ileriki yaşlarında zorluklarla baş edebilme becerisi kazanmasıyla sonuçlanacaktır. Bunların çoğunda çocuk kendi kendine giyinme, ayakkabısını bağlama, eşyalarını toplama, oyuncaklarını uygun bir şekilde düzenleme ve yerleştirme gibi davranışları kazanmayla öğrenebilir.

Bu konuda çocuğunuza hata yaptığını söyleyerek üstüne giderseniz özgüveni kaybolur. Bunun yerine sorumluluk verin. Yapabileceği, üstesinden gelebileceği işler verin.

Çocuğunuzun “Konsantrasyon” ve “Özgüven“inin gelişmesi için 5 ile 12 yaş arasında iken onu “ANZAN Mega Aritmetik Beyin Egzersizleri Eğitimi“ne gönderebilirsiniz.

4- BİR TAKIM OYUNCUSU OLMAK

Çocuk yetiştirmede biz duygusu önemlidir. Bir çocuğun, yetişkinlik döneminde saygılı ve işbirliği becerilerine sahip olmasının yolu aidiyet hissi taşıdığı bir takımın üyesi olmaktan geçer. Çocukluk takım halinde oynama konusunda en uygun yaşlardandır. Takımdaki diğerleriyle iyi ilişkiler kurmak, pozitif iletişim sağlamak ve en önemlisi bir amaç için işbirliği yapabilmek önemli becerilerdir.

Çocuklarınızla çalışırken, sakın başka çocuklarla kıyaslamayın! Bu durum, çocuğun kendine karşı özgüvenini sarsar. Bunun yerine takımdaki herkesin farklı rolleri olduğunu belirtmek ve herkesin kendi rolünde başarılı olması gerektiğini vurgulamak gerekir.

5- YABANCI DİL ÖĞRENMEK

Ne çok dil biliyorsan o kadar değerlisin” cümlesi kibir empoze etmek değildir. Çocuğunuza en az iki dil bilmesi ve bunun gelecekteki iş ve özel yaşamında başarı için gerektiğini belirtmelisiniz. İkinci bir dil ile açılacak yeni ufuklar çocuğunuzun geleceğinde önemli bir yer tutacaktır.

Genç yaşlar, dil öğrenme açısından en etkili ve elverişli yaşlardır. Kendi ana dilimiz gibi, küçükken öğrenmek o dili unutulmaz kılar. Bunun için çocuğunuza fırsat verin ve ikinci dil öğrenmesini sağlayın. Bir dünya dili haline gelen İngilizce’yi öğrenmesini sağlayın. Bunun için ayrıca “Kaç Tane İngilizce Kelime Öğrenmek Gerekir?” başlıklı makaleyi de okumanızı tavsiye ediyorum.

6- KENDİ KENDİNE ORGANİZE OLMAK

İnsanlar kendi dünyalarında ya içsel ya da dışsal olarak, isteyerek veya zorunlu olarak organize olmak durumundadırlar. Başarının önemli bir kriteri organizasyondur. Kişinin kendi kendini organize etmesi ise bir plana dayanmalıdır. Çocuklarınıza öğretmekle birlikte anne ve baba olarak da hepimizin buna ihtiyacı vardır.

Çocuklarınızla yapacağınız günlük ve haftalık planlar, onlarda bu beceri konusunda alışkanlık oluşturacaktır. Zaman planlaması, söz gelimi, zamanın nasıl yönetilmesi gerektiği konusunda en güzel eğitimlerden biridir. Planlamada alınan sorumluluklar apayrı birer beceridir.

7- BAŞARISIZLIĞA GÖTÜREN TUTUMLARI BIRAKMAK

Çocuğunuzun başarıya veya zafere karşı tutumu kaçınılmaz bir şekilde özgüvenini etkiler. Pembe bir dünya çizmek hayal kırıklığına neden olabilir. Bunların yerine, hayatta kazanımların da kaybedişlerin de olabileceği gerçeğini, aklı başında kaybedişlerin de zafere dönüşebileceğini, sorumluluk bilinci içinde vermek gerekir.

Çocuğunuzun başarısıyla övünmeyi bilirken, başarısızlığıyla da yüzleşmek gerektiğini unutmayın. Hatta başarısızlık, dengeli işlenebilirse, yetişkinliklerinde faydasını görecekleri önemli bir elementtir.

Bunun için yapmanız gereken, öncelikle duyguları paylaşmak, onun hissettiklerini empati yapmak, sonra da başarısızlığı müzakere ederek ondan nasıl ders almamız gerektiği konusunda konuşmaktır.

Sonuç: En önemli konu, çocuğunuzun onu sevdiğinizi bilmesi ve başarılı olacağına dair inancınızı onunla daima paylaşmanızdır.

3 ile 7 yaş arasındaki çocukların hafıza ve zeka gelişimleriyle ilgili olarak donanımlı yetişmelerini sağlamak için Mega Hafıza’nın “ÇOCUK, ZEKA VE HAFIZA” setini inceleyebilirsiniz. Aşağıdaki video bu konuda düşünmenize yardımcı olacaktır.

Başa dön tuşu