Mutlu YaşlanmaSağlık ve Zindelik

Yaşlı Bir Bedende Genç Beyin Olabilir Mi?

Tıbbi ilerlemeler genel fiziksel sağlığımıza ve ömrümüze önemli katkılarda bulunmuştur. Ancak odaklanan alan daha çok bedensel parçalar üzerinde yoğunlaşmıştır. Vücudumuzun en önemli kısmı ise beyindir. Her ne kadar son yıllarda bir nöro-bilim patlaması yaşansa da, beyni tam olarak anlama seviyemiz halâ ilkeldir. Yaşlı beden genç beyin ikilisi hala gizemini koruyor gibi.

Bizi kim olduğumuzu söyleyen şey beynimizin ta kendisidir. Duygularımız, düşüncelerimiz, kişiliğimiz ve yaptığımız her şey beynimiz tarafından kontrol edilmektedir. Bildiğimiz kadarıyla, beynimizin yönetmediği şey yoktur.

Beynimizin gelişimi ve performansı 40-50 yaşlarında doruğa ulaşmaktadır. Gelişimle kastettiğim şey beyin hücreleri arasında bağlantılar kurmak ve yeni yollar yaratmaktır. Ne zaman yeni bir şey öğrenirsek, yeni bilgiyi edinmek ve depolamak için beyin hücreleri arasında yeni yollar oluşmaya başlamaktadır. Bu yeni yollar, kullanıldıkça daha güçlü hale gelmekte ve böylece yeni uzun vadeli bağlantılar ve anılar olasılığı artmaktadır.

Beynimiz yaşlandığında, yeni şeyler öğrenirken yeni yollar yaratmak yerine, beynimiz alıştığımız eski yolları takip etmeye çalışmaktadır. Bu daire şeklindeki bir deliğe yuvarlak bir şekli uydurmaya çalışmak gibi bir şeydir. İnsanların yaşlandıkça görüşlerinin sabitleştiği ve daha inatçı oldukları genel olarak fark edilen bir gerçektir. Bu alışkanlıklarını değiştirmemelerine ve yaşamlarını aynı şekilde ısrarla sürdürmeye çalışmalarına sebep olmaktadır. Çünkü yaşlı beynimiz bize bunun daha kolay olacağını telkin etmektedir. Bu da beynin yeni öğrenmeye kapalı olmasında, bunun sonucunda da kullanılmayan beyin hücrelerinin ölmesine ve zihinsel kapasitenin düşmesine sebep olmaktadır.

Beni ziyaret eden okurlarım ve dostlarım ofisteki odamda bir piyanonun olduğunu hemen fark ederler. 60 yaş sınırını aşmış bir kişi olarak beynimin genç kalması için bir araç olarak kullandığım bu piyanoyu harika çaldığımı söylemiyorum. Ama ofiste ne zaman boş bir zaman bulsam, hemen piyanonun başına oturup yeni bir melodiyi çalmaya çalışıyorum. Emekli olanların neden buna benzer bir hobi edinmediklerini hep merak ederim. Şimdi kendilerini yaşlı hisseden bazılarının “Bu yaştan sonra müzik aleti mi çalınır” dediğini duyar gibiyim. O zaman bu makaleyi okumaya devam etmeden önce aşağıdaki yaşlı beden genç beyin ile ilgili olan “Yaşlı Bir Bedendeki Genç Beyin” başlıklı kısa video filmi izlemenizi tavsiye ediyorum. Bu arada hemen söyleyeyim. Bu adamın yaşı 81. Peki, ya siz kaç yaşındasınız?

YAŞLI BİR BEDENDEKİ GENÇ BEYİN

Neyse ki, beynimizi genç tutmanın ve yaşlanan beynimizi dengelemenin birçok yolu vardır. Bilinçli çabalar ve belirli beyin egzersizleriyle beynimizi genç tutabiliriz. Yeni bir dili veya yeni bir enstrümanı öğrenmeye çalışmak için hiçbir zaman geç değildir. Farklı ve yeni şeyler yaparak beynimizi daha genç tutan beyin hücreleri arasında yeni yollar yaratmak mümkündür. Yeni bir dil, yeni bir enstrüman çalmak zor mu  geliyor. Dans etmeyi öğrenmeye ne dersiniz? Yeter ki içinde yeni bir şeyi öğrenmek olsun. Beynimizi genç tutmayı başarırsak, vücudumuz beynimiz tarafından kontrol edildiği için bu aynı zamanda daha genç vücut demektir.

Uzun ömür ve sağlıklı yaşam, sağlıklı bir beyinle başlar. Yaşlı beden genç beyin ikilisi bir arada bulunabilir. Tıpkı vücut egzersizleri gibi, beyin egzersizleri de düzenli ve tutarlı bir şekilde yapılmalıdır ve ilerleme yavaştır. Ancak kesinlikle bu çabaya değeceğini söyleyebilirim. En iyi deneyim, kronolojik bakımdan yaşlı olduğu halde gençlere taş çıkartan genç bir beyne sahip biriyle çalışmak veya arkadaş olmaktır. Bu akıl ve bilgelik kombinasyonu hayatın en kıymetli hazinelerinden biridir.

Mega Hafıza olarak gençlere olduğu kadar, yaş ilerlediği halde genç bir beyne sahip olmak isteyen okurlarımıza da destek vermek için birçok şey yaptığımızı söyleyebilirim. Bunlardan biri de her yaştaki insanın zihin ve beden sağlığını koruması ve hastalıklardan korunmasına destek olmak. Bu amaçla ücretsiz olarak online olarak yayınladığımız “IQ Vitamin – Sağlıklı Yaşam Bülteni” ile ilgili kısa filmi izlemenizi ve hemen www.iqvitamin.com web adresini ziyaret ederek üye olmanızı tavsiye ediyorum.

IQ VİTAMİN – SAĞLIKLI YAŞAM BÜLTENİ


Melik DUYAR

www.MrMemory.com
Başa dön tuşu