Üniversite Tercihi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli: Üniversite tercihi yapmak üzere olan birçok gencin ve ailesinin akılları oldukça karışıktır. Çünkü düşünmeleri ve değerlendirmeleri gereken çok sayıda konu ve bilgi bulunmaktadır. Bunların başında elbette ki mezuniyet sonrası iş olanakları gelmektedir.
Üniversiteye devam edildiği süre içinde de ailenin altına gireceği maddi yükümlülükler, üniversitenin bulunduğu şehirdeki hayat koşulları, kalacak yer, vakıf üniversitelerinin ücretli bölümleri tercih ediliyorsa dört-beş yıl bu ödemeye devam edilip edilemeyeceği gibi konular zihinleri meşgul etmektedir. Tüm bu soruların yanı sıra tercih edilmesi düşünülen üniversitenin özelikleri ve olanakları da merak edilir.
Üniversiteler ile ilgili bilgi veren birçok siteden detaylı bilgi öğrenilebilir. Örneğin, tercih edilme sırası, tercih edenlerin başarı sıraları, YKS ortalamaları, netleri, hangi illerden geldikleri, üniversitenin kadrosu, yurt dışına giden öğrenci sayısı gibi. Ancak tüm bu sayısal verilerin yanı sıra, öncelikli olarak dikkat edilmesi gereken gencin ne istediğidir ve bu bilgiye hiç bir arama motorundan ulaşılamaz.
Üniversite Tercihi – Siz Ne İstiyorsunuz?
Üniversite Tercihi Yaparken – “Ben ne istiyorum?” sorusunu sorduğunuzda verdiğiniz doğru cevaplar sizi hangi üniversitelerin hangi bölümlerini, hangi sırayla yazmanız gerektiğine götürecektir. Puanınız ile girme olasılığınız olan üniversite ve bölümlerin genel bir listesini çıkardıktan sonra listeye bir bütün olarak bakın ve öncelikle kendinize çok uzak hissettiğiniz bölümleri listeden çıkarın. Sonrasında gelecekte kendinizi ne olarak görmek istediğinizi kendinize sorun:
Üniversite Tercihi Yapacaklara Tavsiyeler
- Ne Olmak İstiyorum?
- Her gün hangi işi yapıyor olmak beni mutlu eder?
- Kendimi gerçekleştirebileceğim alanlar hangi mesleklerde olabilir?
- İşimin getirebileceği bütün zorluklara katlanmam gerektiğinde, bu hangi meslek olursa benim için çekilebilir olur?
- Nasıl bir yaşantı istiyorum?
Bu noktada kendinize şu soruları da sormalısınız:
- Masa başı çalışmak beni mutlu eder mi?
- Sıklıkla seyahat etmek bana göre mi?
- Kalabalık ortamlarda çalışabilir miyim?
- Aile hayatımın düzenli olması benim için önemli mi?
Bu sorular olabildiğince çoğaltılabilir.
Hiç Kimseyi Düşünerek Bir Tercih Yapmayın!
Üniversite Tercihi Yaparken – Hayatınızı ailenizin, arkadaşlarınızın, danıştığınız insanların hayallerine, umutlarına ve isteklerine ya da hayata bakış açısına göre şekillendirecek bir tercih yapmayın. Çevrenizdeki çok sayıda kişiye danışın, ailenizin ve büyüklerinizin tecrübelerinden faydalanın, mesleği icra eden kişilerle iletişim kurup onların fikirlerini alın, internette meslekle ilgili derinlemesine bir araştırma yapın ve öğrendiğiniz tüm bilgileri harmanlayarak sonuca ulaşın.
Unutmayın; üniversite tercihi yapmak sadece herhangi bir yere yerleşmek, günü kurtarmak demek değildir. Üniversite tercihi yapmak, belki de bir anlamda bir ömür sizi mutlu ya da mutsuz edebilecek seçimi yapmaktır. İyi araştırın, sağlıklı düşünün ve içinize sinecek şekilde kararınızı verin.
Yazar: Belma Alper Uğurlu
Tavsiye Edilen Makaleler:
Görsel Zeka / Matematik ve Görsel Öğrenme – Ezberlemeyin Öğrenin!