Hitabet ve Diksiyon

Konuşma Metinleri ve Konuşma Metinlerinin Yönetimi: Alternatifler – Avantajları ve Dezavantajları

Konuşma Metinleri ve Konuşma Metinlerinin Yönetimi – Konuşma metninin hazırlanması ayrı bir iş, hazırlanmış bir konuşma metninin sunumu ve yönetimi ayrı bir iştir. Konuşma metinlerinin hazırlanması ayrı bir yazı konusu olarak hazırlanmış olup, bu makalede “Konuşmada konuşma metinleri yönetemi alternatifleri ve bu alternatiflerin avantajları ve dezavantajları” ele alınmıştır. Bu yazı kendi konuşma planınızda hangi alternatifi kullanacağınıza karar vermede size yardımcı olacaktır. İşte, konuşmanın yapılması sırasında konuşma metinlerini yönetme alternatifleri, avantajları ve dezavantajları.

Konuşma Metinlerinin Yönetimi ve Konuşma Metinleri

1-) Hafızadan Konuşmak

Konuşma Metinleri ve Konuşma Metinlerinin Yönetimi –Bellekten konuşmanın belirgin bir avantajı, notlara veya bir senaryoya dayanmadan izleyiciyle konuşabilmenizdir. Bu, sahneden uzaklaşma ve izleyici ile göz temasını sürdürme esnekliği sağlar.

Hafızadan konuşmak isteyenler bu konunun çözümü için ayrıca “Fotografik Hafıza Teknikleri Eğitimi“ne katılabilir veya kendi kendine bir “hafıza teknikleri öğrenme seti” ile çalışabilirler.

Ancak hafızadan konuşmanın dezavantajları da vardır. Belleğe dayalı sunumlar, önemli bir noktayı unutabilme, atlama veya yanlış bilgiler sunma gibi riskler barındırır.

Sunumunuzu bellekten teslim etmeye karar verirseniz, her ihtimale karşı hafızanızı çalıştırmak için kullanışlı notlar alın!

2-) Kısa Notlar Yardımıyla Konuşmak

Konuşma Metinleri ve Konuşma Metinlerinin Yönetimi –Birçok insan kısa notlardan konuşmayı sever. Genellikle bu notlar ya kartlarda ya da ana hat formunda kağıt üzerinde yazılıdır. Notlardan konuşma için en etkin yöntem konuşma metni özetinin bir “Beyin Haritası / Zihin Haritası” şeklinde hazırlanmasıdır. Temel fikirleri ve bilgileri içerir. Bir elektronik sunum aracı kullanıyorsanız, notlarınızı sunuma ekleyebilirsiniz. Notlardan bir sunum yapmanın yararı, prova yapmaktan ziyade doğal görünmeniz ve kitleyle nispeten iyi göz teması kurmanızdır.

Konuşma Metinlerinin Yönetimi ve Konuşma Metinleri

3-) Metinden Konuşmak

Konuşma Metinleri ve Konuşma Metinlerinin Yönetimi –Metinden konuşmak, konuşmanızı yazmayı ve kelime kelimesine metinden okumayı içerir. Hafızadan konuşmada olduğu gibi, bu yöntemin bir avantajı, tam olarak ne söyleyeceğinizi ve nasıl söyleyeceğinizi önceden planlamanızdır. Özellikle resmi açıklama vb bilgilendirme konuşmalarında sık sık başvurulan bir alternatiftir.

Dezavantajı ise seyirciye sert gelebilir, resmi açıklamalrın haricinde bir konuşmaysa, bu tip konuşma tarzı kitlenin ilgisini çekmeyebilir ve kitleye hakim olma şansınızı azaltabilir. Göz teması gibi dinleyiciyi zinde tutan durumlar ortadan kalktığı için dinleyenlerin dikkatleri başka şeylere kayabilir.

4-) Kombinasyon Kullanmak

Konuşma Metinleri ve Konuşma Metinlerinin Yönetimi –Her üçünün bir kombinasyonu olarak en iyi yöntemi bulabilirsiniz.

Nasıl mı?

Uzmanlar konuşmanızın ilk ve son on dakikasında neler söyleyeceğinizi ezberlemenizi önerirler. Böylece kusursuz ve notsuz konuşabilirsiniz. Notlar, sunumunuzun çok iyi bildiğiniz bölümleri (örneğin, kişisel bir hikaye ile ilgili) için uygun olabilir.

mega ingilizce - kolay ingilizce

Son olarak, doğru ve eksiksiz iletişim kurduğunuzdan emin olmak istediğiniz alıntılarınız veya diğer önemli noktalarınız olduğunda bir metinden konuşmak uygun olabilir.

Bu gibi metne bağlı kaldığınızda dinleyecilere şöyle bir cümle söyleyerek sahneyi kurtarabilirsiniz:

“Özgün olması ve anlamı bozmadığımdan emin olmak için, bu alıntıyı kelimesi kelimesine okumak istiyorum…”

beyin temelli eğitimler ve süper öğrenme - bte

Melik DUYAR

www.MrMemory.com
Başa dön tuşu