Kişisel Gelişim

Geleceğini Tasarla – İşletmenizi Büyütmek İçin 10 Psikolojik Strateji

Geleceğini Tasarla – Büyümek tabiattaki yasalardan biridir. Birey olarak insan ve kitle olarak toplum, büyüme kanununa tabidir. İnsanların oluşturduğu kurumlar, şirketler ve diğer kuruluşlar da büyüme eğilimindedirler. Büyümek her canlının hedefidir. İnsan, hedefleri kadar insandır. Her canlı hedefine doğru gelişir. Birer canlı organizmalar olarak işletmeler de böyledir; yıllık, 5 yıllık 10 yıllık büyüme hedefleri doğrultusunda gelişim gösterirler.

21. Yüzyıl hedeflere ulaşmada organizasyonlara önemli kolaylıklar sağlamaktadır. Bunda teknolojinin önemli bir payı vardır. Yeniçağ önümüzdedir. Organizasyonumuzu geliştirmek için gerekli bazı ayarlamalar yapmak bize kalmıştır. Sürprizlerle karşılaşmak ve şaşkınlık içinde yaşamak istemiyorsak hazırlık yapmalıyız. Bu hazırlık, iyimserlik ve gerçekçiliğin doğru karışımıyla yoğrulmalıdır; böylece bizi daha aydınlık ve daha umutlu yarınlara götürecektir.

Hedeflerle yönetim, günümüzün hızla değişen pazarında rakiplerinize karşı inanılmaz bir avantajınız olur. İçinde yaşadığımız yıllar, girişimci veya küçük işletme sahibi olmak için heyecan verici bir zamandır. Teknoloji gelişiyor, yapay zeka daha erişilebilir hale geliyor ve işimizi düzene koyma yeteneğimiz her gün yeni verimlilik alanları yaratıyor. Teknoloji, ürünler ve satışlardan insanların çalışma şekline kadar işin tüm yönlerini alt üst ediyor.

Geleceğe hazırlanmak elbette biraz endişeli olmayı, kendimizi biraz stresli hissetmeyi içeriyor. Bunlar normaldir. Bunu yapmazsanız geleceği tahmin edemezsiniz. Geleceği tahmin edemeyince ne kadar esnek olabileceğinizi, değişkenliğinizi ve olumsuzlukları kolayca yönetebilmenizi sağlayamazsınız.

Sonunda daha iyi bir gelecek için verilen küresel mücadele nedeniyle, bu değişimi tetikleyebilecek sürdürülebilir davranışlara odaklanma eğilimindeyiz.

Geleceği öngörmek ve planlamalarınızı buna göre yapmak istiyorsanız dikkat edilmesi aşağıdaki stratejik reflekslerinize bir göz atın:

1-) Değişime karşı tutumunuzu değiştirin.

Geleceğini Tasarla – Biliyorum, eski alışkanlıklara bağlı kalma eğilimindeyiz; ancak insan yine de öğrenerek değişen bir varlıktır. ABD’lilerin bir sözü vardır; “yaşlı bir köpeğe de yeni numaralar öğretebilirsiniz.” Siz de değişime açık olun ve yeni fırsatlar için gözlerinizi ve kulaklarınızı açık tutun. Geleceğe yürüyüşünüzde riskler olsa da ve yoldan çıkma korkusu sizi sarsa da bu muazzam güvensizlik, konfor alanımızdan çıkmanızı sağlayacak, sizi harekete geçirecektir. Hedeflerin seni yeterince korkutmuyorsa, uğraşınız çabaya değmez demektir.  Bu, yaşamda ve koçlukta temel bir ilkedir.

2-) Kadın liderleri özellikle güçlendirin.

Geleceğini Tasarla – Kadınların liderlik rollerinin güçlendirilmesi, daha iyi bir dünya için önemli bir hareket olduğuna inanıyorum. Kadınların en bariz özelliklerinden olan merhamet, kararlılık ve çoklu görev yeteneği, yüksek düzeyde bir empati ve işlevsellik onların liderliği hak ettiğinin göstergeleridir. Ayrıca, toplumsal ve kurumsal yönetimde kadınlar denge oluşturmanın baş aktörüdür.

3-) İşinizi daima özerk tutun.

Yeniçağ teknolojisi, çevrimiçi iş araçları ve uzaktan çalışma yetenekleri gibi fırsatlar, krizlerle baş etmede önemli ve ulaşılabilir sistemlerdir. İşinizi, kimseye bağlı olmaksızın söz konusu teknoloji ile destekleyip özgün tutun.

4-) Kendi kendinize yeterli olun.

Geleceğini Tasarla – Kendi ajandanızı endiniz takip edin. Kurumsal rollere göre davransanız da sizin yine de kendinize ait ayrı bir ajandanız olsun. Tamam, çevrenizdeki insanlara takdir edildiklerini hissettirin, ancak ipin ucu elinizde olmalı. Anne babanız, meslektaşlarınız veya arkadaşlarınız bazen çok yardımcı olabilir, ancak sahip olmanız gereken bağımsızlık düzeyinizi aşmalarına izin vermeyin. Ayrılmak, fikrinizi söylemek ve hayatınızı ve mesleğinizi istek ve ihtiyaçlarınıza göre düzenlemek için daha fazla özgürlük demektir.

5-) Yeni bilgiler edinin.

Geleceğini Tasarla – İyi bir uzman olsanız da kendinizi sürekli yenileyin. Eşsiz uzmanlığınıza rağmen, yeni eğitim fırsatları kollayın. Bir profesyonel olarak bilginizin daha fazlasına sahip olmak, zaman değiştiğinde daha hızlı ve verimli bir şekilde uyum sağlamak bakımından eşsiz bir hamledir. Hayat sürprizlerle doludur; işler tam olarak planlandığı gibi gitmediğinde alternatiflerinizin olması güzeldir.

6-) Çevrenizde olup bitenleri takip edin.

Geleceğini Tasarla – Gelişmekte olan işletmeleri takip etmek, onların büyümeleri hakkında göz kulak olmak, gidişatınızın seyri konusunda sizi geleceğiniz hakkında yönlendirir. Bazen başkalarının yaşadıkları iyi bir ders vericidir. Neyin geldiğini bilmiyorsanız geleceğe hazırlanamazsınız.

7-) Trendleri takip edin.

En son teknolojik değişiklikler birdenbire ortaya çıkmaz. Ortaya çıkan gelişmeler ise kaçınılmazdır. Siz de sektörünüzün ön saflarında kalın ve diğerlerinden bir şeyler öğrenin.

😎 Otomasyonu benimseyin.

Geleceğini Tasarla – Satış ve müşteri hizmetlerinden finansa kadar, yapay zeka, işletmelerin bilgileri sıralamalarına ve süreçleri düzenlemelerine yardımcı oluyor. Yeni verimlilik alanları için teknolojiyi takip etmeniz kaçınılmazdır. benimsemeniz gerekir.

9-) Yaratıcılığı teşvik edin.

Yaratıcı düşünmeyi öğrenmek, işinizde sürekli bir stratejik yenilik kültürü oluşturmanıza yardımcı olacaktır. Yaratıcılık, sorunların üstesinden gelmenize, şirketinizi farklılaştırmanıza ve rekabetinizi toz içinde bırakmanıza yardımcı olacaktır.

10-) Şirketinizi çevik ve işbirlikçi bir büyümeye sokun. 

Geleceğini Tasarla – Değişim diyorsanız değişime hızla yanıt vermeniz; bunun için de geleceğe nasıl hazırlanacağınızı belirtmeniz gerekir. Yani stratejiniz hayatidir. Bunun için şirket yapınızda daha az hiyerarşi; daha çok çeviklik gerekir. Bu kurum içi iletişimi teşvik eder, uzun vadeli başarı sağlar.

Sonuç: Bir çıkış stratejiniz olsun.

Geleceğini Tasarla – ABD’de yapılan araştırmalar CEO’ların yalnız %55’inin bir gelecek stratejisine sahip olduğunu gösteriyor. Ülkemizde detaylı bir araştırma yok. Ancak yapmanız gereken; işinizin önemli bir parçası olan vizyona sahip olmanız ve buna göre geleceğe hazırlanmanızdır.

Başa dön tuşu