Çocuk ve Zeka

Çocuklukta Benlik Saygısı – Çocuklar İçin 36 Pozitif Olumlama Kalıbı

Olumlamanın çocuk yetiştirmedeki etkisi ve yolları...

Çocuklukta Benlik Saygısı – Güncel kavramlardan biri de “olumlama (affirmation)” kavramıdır. Kişisel gelişimin insan ve davranışları arasındaki ilişki bakımından öne çıkan en önemli yaklaşımıdır. Pozitif olumlamalar güçlü birer araçtır ki, bu yazıda olumlamanın çocuk yetiştirmedeki etkisini ve yollarını göreceğiz.

Olumlama Nedir?

Olumlama Nedir – Olumlama belirli bir düşünce tarzı için beyinde otomatik kısa yollar kurulması amacıyla bilince ve bilinçaltına gönderilen pozitif ve tekrar eden telkinlerdir. Temel amaç kişinin yaşama ve olaylara bakış açısını pozitif yönde değiştirmek ve beyinde bu sürecin otomatik olmasını sağlamaktır.

Yeni düşünce ve Yeniçağ terminolojisinde kendine yer bulan olumlamalar, kişinin kendi kendini güçlendirme pratiğine atıfta bulunmaktadır. Sistem olumlamalarla desteklenen pozitif bir zihinsel tutum ve davranışın kişiyi her konuda başarıya ulaştıracağı inancını teşvik eder. Daha spesifik olarak söylersek, “Olumlama” bir onaylamadır. Kişinin kendi kendine tekrarlayarak yaptığı olumlu telkindir. Olumlamaların etkili olması için şimdiki zamanda, olumlu, kişisel ve spesifik olmaları gerektiği önemlidir.

Olumlama, aklınızdan ve kalbinizden geçen tüm iyi niyetleri içten ve hissederek söylenmesine dayanıyor. Hüsn-ü zan; yani bir kişi veya davranış konusunda olumlu düşünmektir. Mesela bir kural olarak “Her şeyin iyisine bak!” ve “Bardağın yarısı dolu” gibi sözler olumlamayı ifade eder. “Güzel gören güzel düşünür.” sözü de bunu destekler.

omega ve süper öğrenme

Çocuklar ve Olumlamalar

Çocuklukta Benlik Saygısı – Başarılı bir öğrenciye, öğretmenin övgülerde bulunması tam bir olumlama davranışıdır.  Ebeveynlerin çocuklarını olumluya yönlendirmeleri için çocuklarına olumlu yaklaşmaları kaçınılmazdır.

Pozitif olumlamalar, herkesin büyüme zihniyeti geliştirmesine yardımcı olabilecek güçlü ifadelerdir. Bu en çok da çocuklar için gereklidir.

Çocuk olmanın getirdiği birçok duygu var. Küçüklerimiz her zaman değişiyor ve büyüyor. Daha önce hiç hissetmedikleri yeni duyguları işliyorlar ve deneyimlemedikleri durumlarda geziniyorlar. Pozitif olumlamalar, çocuğun olumsuz düşünce ve duygularla savaşmasına yardımcı olurken benlik saygısını da güçlendirebiliyor.

Keşfedilecek çok fazla fayda var. Olumlamaların ne olduğunu ve çocuğunuzun gelişmesine nasıl yardımcı olabileceklerini inceleyelim.

—– Sponsor Bağlantı —–

5-12 YAŞ ARASI ÇOCUKLARIN KONSANTRASYONLARI İÇİN

ANZAN MEGA ARİTMETİK BEYİN EGZERSİZLERİ EĞİTİMİ

—– Yazının Devamı —–

Çocuklar İçin Pozitif Olumlamalar Nelerdir?

Pozitif olumlamalar, olumsuz düşüncelere karşı savaşan olumlu ifadelerdir. 

Farkında olsak da olmasak da, sözlerimiz beyinde çok fazla ağırlık taşır. Düşüncelerimizi ve ruh halimizi etkilerler. Bizi inşa edebilirler ya da yıkabilirler; ilişkiler kurabilir veya bozabilirler.

Bu yüzden olumlu sözler söylemek ve olumlu düşünmeyi sürdürmek çok önemlidir. Pozitif olumlamalar, bir kişinin ruh halini ve bakış açısını değiştirmek için güçlü bir araç olabilir.

Pozitif Olumlama Neden Önemlidir?

Çocuklukta Benlik Saygısı – Durumun böyle olmamasını dilesek de, birçok çocuk zihinsel sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalıyor ve olumsuz düşüncelerle savaşıyor. Hayat en küçük insanlar için bile zor olabilir. Akran ilişkilerinde gezinmek zordur ve birçok çocuğun yetersiz veya yalnız hissetmesine neden olabilir.

Bazen onların sorunları biz yetişkinlere küçük görünür. Bu sadece bir dizi kazınmış ya da oyun alanındaki bir çocuktan gelen incitici bir söz. Ama çoğu zaman onlar için çok daha büyük bir anlaşma. Çocuklarımıza bu olumsuz duygularla başa çıkma becerileri kazandırmak bizim işimiz. Sosyal-duygusal öğrenme, öğrendikleri diğer herhangi bir akademik konu veya yaşam becerisi kadar önemlidir. 

Çocuklarımızın, duygularının davranışlarını dikte etmesine izin vermeden, duygularını nasıl işleyeceğini öğrenmeleri gerekir. Pozitif olumlamalar, çocukların kendi kendilerine doğruyu ve olumluyu konuşmalarında eksik olan dili sağlayabilir. Kendini onaylama, onlara olumsuz düşünceleri daha olumlu olanlara nasıl yönlendireceklerini öğretebilir.

Başlangıçta, pozitif olumlamalar söylemek biraz garip ve zorlama gelebilir. Çocuğunuz aşamaları yüksek sesle söylemekten utanabilir. Ancak zamanla, pratik yaparak ve sizin yardımınızla, huzursuzlukları azalacaktır.

konsantrasyon ve odaklanma - mho

Pozitif Onaylamaların Faydaları

Çocuklukta Benlik Saygısı – Herkesin kafasında, doğru olsun ya da olmasın, kendisine defalarca söylediği sözler vardır. Kendimiz ve başkaları hakkındaki düşüncelerimiz davranışlarımızı şekillendirir ve kararlarımızı etkiler.

Dolayısıyla, olumlu düşünmenin nasıl daha olumlu sonuçlar üretebileceğini görmek kolaydır. Olumlu onaylamaları tutarlı bir şekilde kullanmak, aşağıdakiler dahil birçok fayda sağlayabilir:

Büyüme zihniyeti oluşturmak 

Her gün, her zaman öğrendiğimizi ve ilerlediğimizi biliyoruz.

Olumsuz kendi kendine konuşmanın etkisini azaltmak

Genel öz imajımızı geliştirerek, olumsuz düşünceleri olumlu olanlarla değiştirebiliriz.

Genel ruh halimizi ve refahımızı iyileştirmek

Olumlu düşüncelerimiz olumlu duygulara dönüşür.

Daha yüksek benlik saygısı ve özgüven geliştirmek

Kendimize daha iyi bir inanca yol açan değerimizi ve yeteneklerimizi onaylarız.

Olumlu bir benlik imajı geliştirmek 

Neye sahip olduğumuzu ve neye layık olduğumuzu biliyoruz.

iq nedir - zeka nedir - OYO

Pozitif Onaylamaların Etkileri

Çocuklukta Benlik Saygısı – Pozitif olumlamalar psikolojik teoride yaygın olarak yararlı ve etkili olarak kabul edilirken, etkileri de araştırılmıştır.

Bir çalışmaya göre, pozitif onaylamaların üniversite öğrencilerini nasıl etkilediği incelendi. Öğrenciler iki hafta boyunca her gün iki olumlu onay aldı. Olumlu düşüncelerle geçen günlerden sonra, öğrenciler sürekli olarak daha yüksek benlik saygısı ve memnuniyet bildirdiler.  

Sonuç bir dalgalanma etkisi yarattı. Pozitif olumlamalar alan öğrencilerin başkalarına da pozitif olumlamalar iletme olasılıkları daha yüksekti. 

Bu faydalar sadece iyi duygularla ilgili değildir. Başka bir çalışma , kendini onaylamaların beynin farklı bölümlerini aydınlattığını, işleme ve değerlendirme becerilerini artırdığını gösterdi. Tutarlı pozitif olumlamalar beynimizi harika şekillerde değiştirebilir

Pozitif Olumlamalar Nasıl Kullanılır?

Çocuklukta Benlik Saygısı – Pozitif olumlamaları ailenizin hayatına nasıl dahil edersiniz? İşte bazı pratik ipuçları.

Her gün onaylamalar yapın

Sabah olumlamalarını uygulamak, güne doğru yolda başlamanıza yardımcı olabilir. Sizi ve çocuğunuzu günün geri kalanıyla başa çıkmak için iyi bir baş boşluğuna yerleştirir.

Olumlu kendi kendine konuşma da pratikle daha kolay hale gelir.  Çocuğunuzun en sevdiği olumlamalardan bazıları, en çok ihtiyaç duydukları anda akıllarına gelen ikinci doğa haline gelecektir.

Onay kartlarını kullanın

Cesaretsizlik duygularıyla savaşmak için buzdolabınıza veya banyo aynanıza bir onay kartı yerleştirin. Bu kartlardaki olumlamaları, tam olarak çocuğunuzun o anda okuması gereken şey olacak şekilde uyarlayın. Ekstra eğlence ve kişiselleştirme için bunları parlak kağıda yazdırabilir veya renkli çizimler ekleyebilirsiniz.

Birlikte farkındalık egzersizi yapın

Hayat solo bir spor değil! Hepimiz bu işte beraberiz. Ve çocuğunuzun bu kendini sevme ve mutluluk yolculuğunda onlara rehberlik etmek için yardımınıza ihtiyacı var. Akıl sağlıklarını sık sık kontrol edin ve nasıl olduğunuzu onlara bildirin. Birlikte farkındalık çalışması yaparken çocuğunuzla kurduğunuz bağ kırılmaz olacaktır.

Günlük kullanın

Çocuğunuz için sadece olumlu ifadeleri listelemek için özel bir günlük satın alın. Bu uygulama, çocuğunuz için harika bir kaynak yaratacaktır, büyük duygular hissettiğinde veya sakinleşmek için yardıma ihtiyaç duyduğunda mükemmeldir.

Bu günlük aynı zamanda büyümelerini görmelerine yardımcı olacaktır. Bu ay için listelenen olumlamalar, altı ay veya bir yıl önce yazdıklarından farklı olacaktır. O zamanlar mücadele ettikleri durumlarla şimdi başa çıkmak çok daha kolay olabilir. Ayrıca kendilerine kendilerini ne kadar çok sevdikleri veya zorlu zorlukları nasıl yendikleri hatırlatılabilir.

Çocuğa Örnek Olun: Kendi Olumlamalarınızı Yapın

Çocuklukta Benlik Saygısı – Çocuklar izleyerek öğrenirler. Siz onların en büyük rol modelisiniz. Bir trafik ışığı yüzünden ya da yere dökülen mısır gevreği yüzünden telaşlandığınızda sizi izliyorlar. Daha sonra ne yapacağınızı görmek için bekler ve izlerler.

Yani, bu şeyler olduğunda, derin bir nefes alın. Ardından olumlu olumlamalarınızı yüksek sesle söyleyin. Böylece bir dahaki sefere kızgın, incinmiş veya korkmuş hissettiklerinde onlara tam olarak ne yapmaları gerektiğini göstermiş olacaksınız.

asit

Çocuklar İçin Olumlu Öz-Olumlamalar

Birlikte karşılaştıkları mücadeleleri birlikte yürüterek çocuğunuzun kendi pozitif olumlamalarını oluşturmasına yardımcı olabilirsiniz. Üzgün ​​veya cesareti kırılmış hissettikleri anları düşünmek, olumsuz düşüncelerini belirlemelerine yardımcı olabilir. Ve oradan olumsuza karşı koymak için ikiniz de olumlu olumlamalar hakkında beyin fırtınası yapabilirsiniz.

Kişiselleştirilmiş kendini onaylama en etkili olsa da, işte hazır bazı fikirler.

Çocuklarda Benlik Saygısı İçin Pozitif Olumlama Kalıpları

  1. Kendime güveniyorum ve cesurum.
  2. Öz değerim yeteneklerime bağlı değil.
  3. Diğer insanlar benim değerimi belirleyemez.
  4. Ben önemli ve özelim.
  5. Başkalarına karşı olumlu bir lider olabilirim.
  6. Kendimle ve başarılarımla gurur duyuyorum.
  7. Hatalar öğrenmeme ve gelişmeme yardımcı olur.
  8. Ben bir problem çözücüyüm.
  9. Ben hayallerimin peşinden gidiyorum.

Çocuklarda Motivasyon İçin Pozitif Olumlama Kalıpları

  1. Bugün harika şeyler yapacağım.
  2. Bu görevi tamamlayacak kadar güçlüyüm.
  3. Beynim ve vücudum güçlü.
  4. Büyüyebilmek için meydan okumayı seviyorum.
  5. Kafama koyduğum her şeyi başarabilirim.
  6. Yeni bir başlangıç ​​her zaman mümkündür.
  7. Başarısız olabilirim ama tekrar ayağa kalkacağım.
  8. Ben pes etmeyen bir savaşçıyım.
  9. Zor şeyleri yapabilecek kapasitedeyim.

Çocukların Kendini Sevmesi İçin Pozitif Olumlama Kalıpları

  1. Ben sevilmeye layığım.
  2. Vücudum güzel ve güçlü.
  3. Beni seven iyi arkadaşlarım var.
  4. Bugün kendime nazik davranacağım.
  5. Harika fikirlerim var.
  6. Kendi mutluluğumun kontrolü kendimde.
  7. Hayatımdaki güzel şeyler için Allah’a minnettarım.
  8. İhtiyacım olduğunda yardım isteyebilirim.
  9. Ben çevremdekilere bir hediyeyim.

Süper Öğrenme ve Süper Hafıza Teknikleri

Ebeveynler İçin Pozitif Olumlama Kalıpları

Hayatın zorluklarıyla mücadele eden sadece çocuklar değil. Yetişkin olmak da zordur. Ebeveyn olduğunuzda daha da zordur. Genellikle iyi bir çözümü olmayan zorlu günler ve mücadeleler vardır.

Ebeveynler de kendi yaşam kurallarına sahip olmayı hak ediyor. Sizi merkeze alan ve kötü bir günü harika bir güne dönüştüren olumlu ebeveynlik düşünceleridir.

Zihniyetinizi geliştirmeye ve ruh halinizi yükseltmeye yardımcı olması  için ebeveynler için bu günlük onaylamalardan birkaçını deneyin:

  1. Ben sevgi dolu ve destekleyici bir ebeveynim.
  2. Çocuğum ve ailem için en iyisini yaparım.
  3. Ben elimden geleni yapıyorum.
  4. Ebeveynliğin zorluklarının üstesinden gelebilirim.
  5. Mükemmelliğe değil, ilerlemeye odaklanacağım.
  6. Çocuklarımın dışında kendi hayallerimin peşinden koşmama izin verildi.
  7. Çocuklarıma sevgimi davranışlarım ve kelimelerimle göstereceğim.
  8. Kaosun ortasında bile sakin kalacağım.
  9. Çocuklarımla geçirdiğim zaman için şükrediyorum.

Olumlamaların olumluluğunda olumlu kalın…

Tavsiye Edilen Makaleler:

Olumlu Ebeveynlik – Sorumluluk Hisseden Ebeveynler İçin 9 Emir

Pozitif Tutum Nasıl Geliştirilir? Tutumla İlgili Özlü Sözler

Başa dön tuşu