Çocuk ve Zeka

Olumlu Ebeveynlik – Sorumluluk Hisseden Ebeveynler İçin 9 Emir

Olumlu ebeveynlik – Aile olmak insanın en temel ihtiyaçlarından biri, hatta birincisidir. Bir ailede doğar ve büyürüz. Büyümenin her aşamasında anne ve babamızla, kardeşlerimiz ve akrabalarımızla aynı sosyal ortamları paylaşır, toplumun bir parçası olarak bireysel kimliğimizi oluştururuz.

Aile olmanın, özellikle ebeveynliğin önemini ve değerini kendimiz birer ebeveyn olduğumuzda anlarız. Çünkü sorumluluklarımız bu duyguları bize empoze eder. Deneyimsiz bir anne veya baba olmak bize bazen hata yüklü sosyal bir hayat yükler. Ancak bu hatalar ebeveynleri olgunlaştırır. Özellikle ilk çocukta yaşadıkları acemilik diğer çocuklarda birer deneyime dönüşür.

Pozitif Ebeveyn Nedir?

Bir ebeveyni deneyimli, harika ve olumlu yapan şey, hatalarından ders alması, işlerin yolunda gitmediğini fark ettiğinde bu ilişkiyi onarmak için hatalı olanlara karşı sevgiyle karşılık vermesidir. İşte bu, pozitif ebeveynliktir.

Ancak olumlu ebeveynlik yalnız mükemmel davranmakla, her zaman neşeli olmakla veya İnstagrama fotojenik resimler koyup sahte gülücükler dağıtmakla gerçekleşmez.  O halde gelin olumlu ebeveynliği nasıl kazanacağımıza dair ipuçlarına bir göz atalım!

İşte Olumlu Anne-Baba Olmak İçin 9 Kutsal Davranış!

—– Sponsor Bağlantı —–

5-12 YAŞ ARASI ÇOCUKLARIN KONSANTRASYONLARI İÇİN

ANZAN MEGA ARİTMETİK BEYİN EGZERSİZLERİ EĞİTİMİ

—– Yazının Devamı —–

1-) Zor durumlarda çocuğunuzun bakış açısını yakalayın.

Çocuğun bakışı ruhunun bir aynasıdır. Kim bilir zihninden neler geçiyordur. Bunu hayal edin. Hepimiz soğukkanlılığımızı korumak istiyoruz! Bazen çocuğunuzun düşündükleri elbette sizinkinden çok farklı olacaktır. Kar yağarken terlikle dışarıya çıkmak için ısrar ediyorsa, bunu mazur görün ve “O sadece 2 yaşında, öğrenmeye yeni başladı.” deyin.

2-) Çocuğunuzun güçlü yanlarını, yeteneklerini, öğrenme ve gelişme kapasitesini fark edin.

Her çocuk benzersizdir, kendi hızında büyür ve kendi hızında öğrenir. Belki kızınız her şeyi bilen cesur bir kâşiftir. Ya da oğlunuzun bir mucit olduğunu bilmiyor olabilirsiniz. Çocuğunuzu gerçekten tanımak ve anlamak için bilinçli bir çaba gösterin. Her çocuğun ihtiyacı olan bir numaralı şey, onu seven, takdir eden, onaylayan ve hatta onun için deli olan birinin; yani anne ve babasının olmasıdır.

3-) Çocuğunuzla ilgilendiğiniz ve bağ kurduğunuz zaman keyif alın.

Bu aynı zamanda ebeveynliğin günlük eziyetlerinden sıyrılmaktır. Bulaşıklar, çamaşırlar, şekerlemeler ve bir aktiviteden diğerine geçişler sizi yormaktadır. Çocuğunuzu arka koltukta, araba koltuğuna oturttuğunuzda sürekli olarak dikiz aynasından da göz teması kurmayı unutmayın. Size bir şey göstermek istediğinde kocaman gülümseyin. Siz kitap okurken kucaklaşın.

—– Sponsor Bağlantı —–

ÇOCUKLARIN HAFIZA VE ZEKALARINI GELİŞTİRMEK İÇİN

3-7 YAŞ İÇİN – ÇOCUK ZEKA VE HAFIZA SETİ

—– Yazının Devamı —–

4-) Her çocuk ihtiyaçlarını farklı şekilde iletir.

Çocuğunuzun iletişimini izlemek ve öğrenmek için zaman ayırın. Gözlem yapın. Bu, ona, önemli ve sevilen biri olduğunu öğretir. Bebeğiniz, arkasını dönerek bir molaya ihtiyacı olduğunu size bildirebilir. Yeni yürümeye başlayan çocuğunuz, yemek alanında sıkıldığını gösterebilir. Bu anlarda mümkün olduğunca hassas bir şekilde yanıt vermek, küçük çocuğunuzun ihtiyacı olanı sizden almasını sağlar.

5-) Yaşa dayalı tutarlı kurallar ve sınırlar koyun.

Ebeveynlik, yetiştirme ve mizacın bir birleşimidir. Tüm çocukların “nasıl davranacakları” konusunda rehberliğe ihtiyaçları vardır. Öngörülebilir rutinleri sürdürmek ve nazik, kesin sınırlar belirlemek gerçekten yardımcı olur. Çocuğunuzun büyürken ilkeli ve kurallı olarak büyümesi hayatta onu başarılı kılar. Onunla konuşurken, çocuğunuzun hizasına kadar çömelirseniz, göz teması kurarsanız o da büyüdüğünde saygılı olur.

6-) Önce kendinizi düzenleyin.

Bu sağduyudur. Ancak bunu başarmak çoğumuzun düşündüğünden çok daha zordur. Küçük çocuklar doğal olarak güçlü duyguları tarafından yönlendirilirler. Ebeveynler (veya rol modeller!) olarak, onların davranışlarına tepki vermeden önce derin nefes alın ve kendinizi sakinleştirin.

omega ve süper öğrenme

7-) Ebeveynliğin stresli olduğunu bilin. 

Her zaman sakin ve kuralcı da olamayız. Öfkemizi kaybettiğimiz anlar her zaman olacaktır. Hatalı olduğunuzda çocuktan bile özür dileyin. Bu davranış, çocuklarda olumlu izler bırakır ve affedici olmayı, özür dilemeyi öğrenir.

😎 Psikolojinize dikkat edin.

Kendi ihtiyaçlarınız ile çocuğunuzun ihtiyaçlarını dengelemeye çalışın. Ebeveynliğin taleplerine kapılmak o kadar kolaydır ki, kendinize bakmayı unutabilirsiniz. Gün boyunca mola verin. İki dakikalık derin nefes almak bile sıkıntılarınıza yardımcı olabilir. Sosyalleşme, uyku, egzersiz ve beslenme ihtiyaçlarınıza dikkat edin.

9-) Olumlu ebeveynlik hakkında yardım, destek veya bilgi isteyin.

Her ebeveyn sonunda zorlu bir çocuk yetiştirme süreci yaşar. Çocuklar yetişkinlerden çok şeye ihtiyaç duyar ve ebeveynleri birçok farklı yöne çekilir. Arkadaşlarınızdan, ailenizden veya profesyonellerden yardım istemekten çekinmeyin. Tüm ebeveynlerin desteğe ihtiyacı vardır ve bunu hak ederler.

Özetle; Ebeveynlik bir maratondur.

Ancak, ebeveynlik bir sürat koşusu değildir. Tüm enerjinizi bir hata yapmakta harcamayın. Ebeveynlikte her zaman hatalar ve yanlış adımlar atılabilir. Harika bir ebeveyn olmanın bir parçası, işlerin yolunda gitmediğini fark etmek ve ilişkiyi onarmak için sevgiyle karşılık vermektir. İşte bu olumlu ebeveynlik yapmaktır. Pozitif aile olmaktır.

Başa dön tuşu