Kişisel GelişimÖğrenme ve EğitimYabancı Dil

Bilginin Kalıcı Olması İçin Tekrar Nasıl Yapılmalı

Tekrar Nasıl Yapılmalı: Bazı öğrenciler yeni öğrendikleri bilgileri, bu bilgileri ne kadar iyi anladıklarını ve öğrendiklerini düşünseler de, bu makalede belirtildiği gibi ve zamanlarda tekrar etmedikleri takdirde kısa sürede unutacaklar. Bu bilgiye tekrar ihtiyaçları olursa, ta en baştaki öğrenme için gerekli olan aynı süre kadar tekrar çalışmaları gerekecektir. Tutumları aynı olduğu sürece, tekrar tekrar çalışıp unutmak aynen devam edecektir.

Bunun nedeni, yeni öğrenilen bilginin gerçekten hatırlanması ve anlaşılması için tekrarlanması ve beyindeki bağların güçlendirilmesi gerekmesidir. Hafıza, beyindeki sinir hücreleri arasında kurulan bağlantılarla oluşmaktadır. Bu bağlantılar birkaç kez aktif edilirse bağlar sağlamlaşmakta, aksi takdirde kısa sürede kopmaktadır.

Beyin hücreleri arasında kurulan bağlantıların sağlamlaştırılmasının pek çok yolu vardır. Bu farklı yollardan en önemlisi “Planlı Sistematik Tekrar“dır.

mi

Planlı Sistematik Tekrar Nasıl Yapılmalı?

Planlı Sistematik Tekrarlar Şunları İçermektedir:

  • Aralıklı tekrar uygulaması (giderek artan aralıklarla tekrar),
  • Tekrarın akılsız tekrar değil, derin tekrar şeklinde yapılması),
  • Sınavlar, sorgulama ve genel oturum şeklinde,
  • Ödev verilerek,
  • Sosyal medya kullanılarak,
  • Rehberli uygulama ile.

Bu bölümde, bu yöntemlere ve bunları sınıfta nasıl kullanacağımıza bakacağız.

Yeni öğrenmeyi uzun süreli kayıtlı bilgiler olarak güvence altına almak için tekrarlama şarttır.

Tekrarlar, öğretimin tekrarlarından ziyade, yeni öğrenmeyi kullanan aktif tekrarlama ve alternatif etkili öğrenme görevleridir.

Buradaki fikir, aktif derin tekrarların öğrenmeyi güvence altına almasıdır, böylece bilginin tekrar öğretilmesi gayretine gerek yoktur. Öğrencilere konu yeniden gözden geçirtildiğinde içeriği tekrar öğretmek yerine, derin, aktif tekrar süreci için zaman ayırmak önemlidir.

Tekrar Herkes İçin Geçerli Mi?

Tekrarlama, yetenekleri veya yaşları ne olursa olsun, tüm öğrenciler ve yetişkinler için esastır.

Bazen bazı öğrenciler diğerlerinden daha iyi bir hafızaya sahip gibi görünebilir, ancak bu büyük olasılıkla, bazı öğrenciler doğal olarak kendi yansıtma işlemlerini, belki de otobüste giderken, evinde veya arkadaşlarıyla sohbet ederken otomatik olarak yaparlar. Diğer öğrenciler bunu otomatik olarak yapmazlar ve bu yüzden tekrarlamaları yapmak için daha fazla desteğe ve zamana ihtiyaçları vardır.

Öğrenmek ve anlamak için yapılan tekrarların hepsinde de derin, aktif tekrara ihtiyaç vardır. Dil edinmek için yapılması gereken tekrarlar da aynıdır. Bu anlamda aşağıda linki verilen makale konunun daha iyi anlaşılmasına ışık tutan örnek bir yazdır.

Tavsiye Edilen Makaleler:

İngilizce Öğrenmede Sistematik Tekrar – İngilizce Öğrenmenin Bilimsel Çalışmalara Dayalı Etkili Yolu

10 Kat Daha Hızlı Öğrenmek İçin Okuma Hızı Nasıl Geliştirilir

Melik DUYAR

www.MrMemory.com
Başa dön tuşu