Yaratıcı Düşünme

Problem Çözme Becerisi – Karşılaştığınız Sorunları Nasıl Çözüyorsunuz?

Çözümün bir parçası olamayanlar, problemin bir parçası olurlar.

Problem Çözme Becerisi – Bazı sorunlar küçüktür ve bunları kendimiz çabucak çözebiliriz. Ancak diğerleri, işbirliği, yaratıcılık ve çözülmesi önemli miktarda çaba gerektiren karmaşık zorluklardır.

İşyerinde karşılaştığımız sorun türleri büyük ölçüde içinde bulunduğumuz organizasyonlara ve yaptığımız işlere bağlıdır. Örneğin bir temizlik şirketindeki bir yönetici, gününü personel sorunlarını çözmek, müşteri şikayetlerini çözmek ve ekipman ve malzemelerle ilgili sorunları çözmek için harcayabilir.

Öte yandan bir uçak tasarımcısı, aerodinamikle ilgili bir sorunla boğuşuyor veya yeni bir güvenlik özelliğinin neden çalışmadığını bulmaya çalışıyor olabilir. Bu arada, bir politikacı ırksal adaletsizliğe veya iklim değişikliğine çözümler araştırıyor olabilir.

Ancak karşılaştığımız sorunlar ne olursa olsun, bunları etkili bir şekilde ele almanın bazı ortak yolları vardır. Ve hepimiz, güçlü bir problem çözme becerileri seti oluşturarak özgüvenimizi ve başarılı olma yeteneğimizi artırabiliriz.

asit

Ne Kadar İyi Bir Problem Çözücüsünüz?

Problem Çözme Becerisi – Mevcut becerilerinize dürüst bir bakış atarak başlayın. Sorunları çözmek için mevcut yaklaşımınız nedir ve ne kadar iyi çalışıyor? Aşağıdaki sorulara vereceğiniz yanıtlar ne kadar başarılı bir problem çözücü olduğunuz konusunda size bir fikir verebilir. Böylece yeteneklerinizi analiz edebilir ve zayıf noktalarınızı tespit edebilirsiniz.

Öncelikle Problemi Tanımlayın

Bir problemi çözmenin ilk adımı, o problemin gerçekte ne olduğunu, büyüklüğünü, başlangıç ve bitiş noktalarını, kimleri etkilediğini anlamaktır. Yoksa boşa kürek çekmiş olursunuz. Örneğin, çalışanlarınızın performansı standartların altındaysa, bu sorunun nedenlerine inmeniz gerekir. Bununla birlikte, biraz daha derine inerseniz, asıl sorun genel bir eğitim eksikliği veya takım genelinde makul olmayan bir iş yükü olabilir.

Bununla birlikte problem çözme konusunda da çok sayıda teknik geliştirilmiştir. Kök Neden Analizi gibi teknikler problemi çözmede doğru soruları sormanızı sağlar ve gerçekte neler olduğunu ortaya çıkarmak için bir problemin katmanları üzerinde çalışmanıza yardımcı olur. Kaynak 

Ancak, bir sorunu tanımlamak, onu hemen nasıl çözeceğinize karar vermek anlamına gelmez. Konuya çeşitli açılardan bakmak önemlidir. Kendinizi çok erken karar vermeye yönlendirirseniz, kısa görüşlü bir çözüm elde edebilirsiniz.

mi

Karmaşıklığı Anlayın

Problem Çözme Becerisi – Sorununuzu tanımlarken, genellikle ne kadar karmaşık olduğunu keşfedeceksiniz. Muhtemelen birbiriyle ilişkili birkaç konu vardır. Bu nedenle, bu karmaşayı görselleştirmenin, basitleştirmenin ve anlamlandırmanın yollarına sahip olmak önemlidir!

Bir başka popüler araç da Neden-Sonuç Diyagramıdır. Uygulanabilir çözümler üretmek için, soruna neyin neden olduğuna dair sağlam bir anlayışa ihtiyacınız var.

Sorununuz bir iş sürecinde ortaya çıktığında, Akış Şeması oluşturma etkinliklerin ve girdilerin nasıl bir araya geldiğini görmenize yardımcı olacaktır. Bu, sorununuza neden olan eksik bir öğeyi veya darboğazı vurgulayabilir.

TOEFL Kelimeleri

Genel Problem Çözme Araçları

Problem Çözme Becerisi – Önünüzdeki sorunu anladığınızda, onu çözmeye başlamaya hazırsınız demektir. Size rehberlik edecek tanımınızla, birkaç olası çözüm üretebilir, en iyisini seçebilir ve ardından uygulamaya koyabilirsiniz. İyi problem çözmenin kalbindeki dört adımlı yaklaşım budur.

Kullanılacak çeşitli problem çözme stilleri vardır. Örneğin:

  • Yapıcı Tartışma perspektifleri genişletmenin ve tartışmalara enerji vermenin bir yoludur.
  • Endüktif Akıl Yürütme insanların deneyimlerinden ve teknik bilgilerinden en iyi şekilde yararlanır ve çözüm bulmayı hızlandırabilir.
  • Araç-Sonuç Analizi düşüncenize ekstra netlik getirebilir ve çözümleri uygulama sürecini başlatabilir.
  • TRİZ yöntemini kullanabilirsiniz.

öğrenme - konsantrasyon - uyku - hafıza - beyin

Spesifik Problem Çözme Aşamaları

Bazı özellikle karmaşık veya önemli sorunlar daha kapsamlı bir süreç gerektirir. Önerilerimiz basit 7 aşamalı bir süreci içerir:

  • Problemi bulma
  • Problemi tanımlama
  • Çözüm alternatiflerini bulma
  • Seçme ve değerlendirme
  • Planlama
  • Fikri paylaşma
  • Harekete geçme

Sonuç: Problemi Fırsata Çevirin

Problemsiz hayat olmaz. Bu gelişime terstir. Önemli olan her problemi gelişmek için bir fırsat olarak görmektir.  Problem çözme konusundaki mevcut yaklaşımınızı anlamak ve nerede ve nasıl geliştireceğinizi bilmek önemlidir. Karşılaştığınız her sorunu tanımlayın ve çok erken çözmeye çalışmak yerine karmaşıklığını anlayın. Olası yanıtları oluşturmanıza, en iyilerini seçmenize ve ardından çözümünüzü uygulamanıza yardımcı olan bir dizi genel problem çözme yaklaşımı vardır.

Bazı karmaşık veya ciddi problemler, özellikle iş süreçleriyle ilgili olduklarında, daha spesifik problem çözme sistemleri gerektirir. Yaratıcılığınızı, karar verme ve proje yönetimi becerilerinizi geliştirerek, karşılaştığınız tüm sorunları çözmede daha iyi olabilirsiniz.

Tavsiye Edilen Makaleler:

Yaratıcılık, Yaratıcı Düşünce ve Torrance Test

İnovasyon Sözleri – Beyni Harekete Geçiren İnovatif Sözler

Başa dön tuşu