Öğrenme ve Eğitim

İngilizce Öğreniyorum – İngilizce Öğrenmek İçin Kritik Dönem

Çocuklarının eğitimi için benimle görüşen ailelere, neden beyin gelişimi için 3 ile 7 yaş arası dönemde “Çocuk Zeka ve Hafıza” eğitimimizi, 5 ile 12 yaş arasındaki dönemde de “Anzan Mega Aritmetik Eğitimi”mizi önemsemelerini tavsiye ettiğimi çok iyi bilirler. 12 yaşına kadar olan dönem beyin gelişimi için en önemli ve en kritik olan dönemdir. Konu, “Beynin Plastisite Esnekliği“nin (“Brain Plasticity” veya “Neural Plasticity”) ergenlik çağından sonra büyük ölçüde kaybediliyor olmasıdır. Beynin kapasitesinin artırılması, maksimum seviyeye çıkartılması ve daha sonraki yıllarda daha hızlı öğrenmenin temelini atacak olan çoklu beyin hücresi bağlantılarının (Multiple Synaptic Connections) oluşturulması ve özellikle, örneğin belirli bir fonksiyonla ilişkili beyin aktivitesinin farklı bir yere aktarılabilmesi bu dönemde çok kolaydır. Bu bağlamda 12 yaşına kadar olan dönemin, ikinci dil olarak İngilizce öğrenmek için de kritik bir dönem olduğu kısmen söylenebilir.

yüksek dha oranlı - balık yağı - mega vitamin - mega-o-mega

İngilizce Öğreniyorum – İngilizce Öğrenmek İçin Kritik Dönem

Çocuklar, dil öğrenmede bir dahidirler. Dil öğrenme konusunda yetişkinlerden çok daha iyidirler. Dil öğrenimi, beynin özellikle kullanıma veya öğrenmeye hazır olduğu “kritik dönem” olarak adlandırılılan yaklaşık 12 yaşa kadar olan dönemde hızlı gelişim sürecine sahip bir beceridir.

Ancak ikinci lisan olarak İngilizce’nin veya yabancı dil öğreniminin tüm yönleri aynı hassas dönemlere sahip değildir. Örneğin, anadilimizdeki sesleri tanımak için en iyi zaman yaşamın ilk yılıdır. Ana dildeki kelimeleri öğrenmek için en uygun zaman, yaşamın ikinci yılında bir süre sonra gerçekleşmektedir. Bununla birlikte, genel olarak konuşursak, beyin özellikle erken çocukluk döneminde dili öğrenmeye hazırdır.

ingilizce öğrenmede hassas dönem - ingilizce öğreniyorum

Yukarıda görülen grafik, farklı yaşlarda dil öğrenme yeteneğimizi temsil etmektedir. Grafik, büyük ölçüde beynin plastisitesi değişimi ile uyumlu bir grafiktir. Grafiği okumak için önce yaşınızı grafiğin alt kısmında bulun. Sonra parmağınızı düz bir şekilde yukarı doğru hareket ettirerek yaşınızın üzerindeki sarı çizgiye ulaşın. Sonra, sarı çizgiye ulaştığınız noktadan sola doğru yatay bir çizgi çizerek grafiğin sol tarafındaki dil puanına bakın. Parmağınız dikey çizgide ne kadar yüksek olursa, İngilizceyi veya ikinci bir yabancı dili öğrenmek o kadar kolay olmaktadır.

Dik eksende ulaştığınız nokta grafikte ne kadar düşükse, o dönemde dili öğrenmek o kadar zor olur. Gördüğünüz gibi, bu grafik genç insanların dili daha kolay öğrendiğini söylüyor. Fakat kaç yaşında olursanız olun yeni bir dil öğrenmek her zaman mümkündür. Zamanla, dil öğrenimi daha zor hale gelir, daha fazla çaba gerektirir ve daha uzun sürmesi olasıdır. Ancak bunun bir başka nedeni, genel olarak yetişkinler ikinci dil olarak İngilizceyi öğrenirken, ana dilin öğrenilmesinde kullanılan doğal dil öğrenme sürecinden uzaklaşmaktadırlar.

Yetişkinlikte yeni bir dil öğrenmeye başlamanın ne kadar zor olduğu şaşırtıcı olabilir. Belki de daha ilginç olan şey, çocukların yeni bir dil edinmelerinde ne kadar iyi olduklarıdır. Dil öğrenimi deneyimden ve öğrenme sürecinden kaynaklanır. Çocuklar çevrelerinde duydukları dili veya dilleri öğrenirler. Bu nedenle diğer insanlarla oynamak ve etkileşime girmek için zaman geçirmeleri önemlidir. Bu deneyimler sağlıklı bir beyin oluşturur ve çocukları ömür boyu iletişim için hazırlar.

—– Sponsor Bağlantı – Sponsor Bağlantı —–

—– Yazının Devamı – Yazının Devamı —–

İngilizceyi Öğrenirken Kritik Dönem Etkisi Yok Edilebilir Mi?

İngilizceyi öğrenirken aynen doğal ana dili öğrenme sürecine benzer bir süreç kullanılırsa, yetişkinlerin de çocuklar gibi hızlı ve kolay İngilizce öğrenebileceklerini gösteren çalışmalar vardır. Nasıl mı? Bu konuya başka bir makalemde değineceğim. Şimdilik daha sonraya bırakıyorum.

MEGA İNGİLİZCE

Kaynaklar:

  • Kuhl, P. K. (2010, October). Patricia Kuhl: The linguistic genius of babies [Video’dan alıntı].  http://www.ted.com/talks/patricia_kuhl_the_linguistic_genius_of_babies?language=en
  • Eric H. Lenneberg (1967) The Biological Foundations of Language, Hospital Practice, 2:12, 59-67, DOI: 10.1080/21548331.1967.11707799

Tavsiye Edilen İlave Makaleler:

İngilizce Kelime Hafızası – İngilizce Kelimeleri Unutmamak İçin Ne Yapmalısınız?

Hafıza Eğitimi - Kolay Mega ingilizce

Melik DUYAR

www.MrMemory.com
Başa dön tuşu