Kişisel Gelişim

Zaman Yönetimi – Değeri Bilinen ama Hakkı Yenen 10 Zaman Gerçeği

Zaman Yönetimi – Zaman bir sermayedir; tıpkı bir işletmenin sermayesi gibi düşünün. Bu sermayeyi nasıl kullanıyorsunuz? Kullanmamak gibi bir seçeneğiniz yok; bir şekilde bu süre harcanacaktır. Buna “Ömür” diyoruz; ya da “yaşam süresi” adını verelim. Peki, bu süreyi kendimiz mi seçtik? Hayır. Yaratıcı bize bir zaman diliminde yaşama imkanı vermiş. Bu ömrü yaşamayı kendimiz talep etmediğimiz gibi, bu yaşanmışlığın sonuna konulacak son noktayı kendi isteğimizle koyacağa da pek benzemiyoruz.

Özetle; ömür denilen zamanı satın almaya kalksaydık sanırım buna gücümüz yetmezdi. Zaman (Ömür) satın alınamayan ve biriktirilemeyen bir hazinedir. Tasarruf edilememekten amaç, banka hesabı gibi olmamasıdır. Yoksa zamanı iyi değerlendirirseniz size altın değerinde sonuçlar hediye edebilir.

İnsan zamanını tüketirken, kaçınılmaz bir şekilde de zamanın onu tükettiği gerçeğine doğru kanat açar; buna da ölüm denir.

O halde zamanı neden boşuna harcıyoruz?

Zamanı Nasıl Değerli Hale Getirebiliriz?

Zaman Yönetimi – İnsan türünün şöyle bir özelliği var: Neye değer veriyorsa o da insana değer veriyor. Mesela, zamana değer veriyorsanız, o da size zaman içinde yeni kapılar açar. Eşyaya değer verirseniz, hemen eskimez, uzun süre sizinle yaşayabilir.

Zamana değer vermek ne demektir?

24 saatlik bir günümüz var. Bu saatlerde neler yaptığınızı bir A4 kağıdına döker misiniz? Göreceksiniz ki, zamana gerekli değeri vermiyoruz.

Peki buradaki “Değer” nedir?

Zaman Yönetimi – “Değer”, insanı insan yapan, kendi dünyasında ve toplumda pozitif iletişimi olan, manevi ve kültürel değerlere uygun davranmaktır.

Söz gelimi, günde 30 dakikayı okumaya, 1 saati egzersiz yapmaya, 1 saati hobilerinizle ilgilenmeye, yarım saatinizi dua etmeye ya da diğer ihtiyaçlarınıza odaklanmaya ayırırsanız, o zaman, zamanın hakkını vermişsiniz demektir.

Her gününü bu örnekte olduğu gibi, derinlikli ve kazanımlı işler yaparak yapılan bir ciddi bir zaman yatırımı, sizi yaşadığınız sürece kapasite olarak zenginleştirecektir. Bu zenginlik; bilgi, beceri, kültür, eğitimli olmak, sağlıklı olmak, sosyalleşmek gibi zenginliklerdir. Tek başına sağlık bile zenginlik için yetmez mi? Ne demiş Kanuni Sultan Süleyman: “Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi!” Yani sağlık bu cihanda en büyük devlettir.

Zamanın sizin için ne anlama geldiğini ve ona gerçekten nasıl farklı bir şekilde bakabileceğinizi düşünmenizi sağlayacak bazı gerçekleri keşfedelim.

10 Başlıkta Zamanın Değeri

1-) Zaman Değerlidir.

Zaman parayla ölçülmez. Zamanın değerini bir futbol maçının son saniyelerini yaşayan futbolculara, doğum anını yaşayan bir anneye, sevgilisini bekleyen bir adama sorun.

Zaman bir ok gibidir; yaydan çıktıktan sonra onu geri alamazsınız. O halde son oku kalmış bir savaşçı gibi zamanı kullanın.

2-) Ömrünüzün Ne Kadarı Kaldığını Biliyor musunuz?

Bu dünyada ne kadar ömrünüzün kaldığını asla bilemezsiniz. Ölümcül hastalığı olanlar bile kaderlerini belirlemezler. Çoklar var ki, hasta başında beklerken, hasta iyileştir, kendisi ölür. O halde kararlarınızda dengeli ve sağlıklı olun. Kimseyi üzmeyin. Her yediğiniz lokmayı, her aldığınız havayı son kez yiyormuşçasına, son kez nefes alıyormuşçasına kullanın. Yarın senin başına neler getirecek; bilemezsin.

3-) Zaman iyi bir öğretmendir.

Eğer ders alabiliyorsanız zaman iyi bir öğretmendir. Hata yapmanıza müsaade eder, ancak tekrarlamamanız şartıyla. Burada deneyim kazanmanın faziletine inanın. Deneyim, karakterinizi ve ahlakınızı oluşturan temellerdir. Zaman ve deneyim birbirine paralel işler.

4-) Zamanınızı Nasıl Harcıyorsunuz?

Zaman para gibidir; geri dönüş sağlayacak karlı işlere yatırırsanız getirisi yüksek olacaktır. Boşa harcarsanız “hava” alırsınız. Mesela, tüm zamanınızı TV başında, cep telefonuyla oynayarak geçirirseniz geleceğinizi tahmin etmek zor olmaz. O halde üretken işler yapın. İyi işleri, iyi yapın.

5-) Arkadaşını söyle vaktini nasıl geçirdiğini söyleyeyim.

“Bana arkadaşını söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim.” Bu meşhur atasözüdür. Anadolu’da söylenen bu söz vaktimizi birlikte harcayacağımız arkadaşları seçerken dikkatli olmamızı öğütler. Çoğu genç insan ve hatta çoğu çocuk, ergenlik yaşlarında arkadaşlarıyla aylaklık ve haylazlık yaparak vaktini öldürür. Akranları zamanlarını iyi kullanıp iyi okullarda okurken, haylazlık öğrenen kişilerin gelecekleri vahim bir hal alabilir.

6-) Zaman İyi Bir İlaçtır.

İnsan istenmeyen durumlar yaşayabilir. Acı çeker; canı yanar. Ancak zaman içinde bunlar unutulur. Unutulsa da o acıyı hatırlatacak işaretler bir çivi izi gibi durur. O bakımdan zamanın acıtıcı hallerini yaşamamak için dikkatli yaşamak önemlidir.

7-) Zamanın 3 Hali: Geçmiş, Şimdi, Gelecek… 

İnsan savaş meydanındaki komutan gibidir. Düşmanın 3 cephesi vardır; Merkez, sağ kanat ve sol kanat. Ordularda en güçlü kısım merkezdir. Ancak sağ ve sol kenarlardan gelen hücumlar merkezin gücüne bağlı olarak etkili olabilir. Akıllı bir komutan tüm gücünü merkeze yüklenerek harcarsa, karşı komutanı mağlup edebilir. Sağ kanat gelecek zamandır ve daha gelmemiştir. Sol kanat geçmiş zamandır ve geçmiştir. Merkez ise yaşadığımız andır. Sağ ve sol cenah askerini merkezi korumak için sevk etmelidir. Yaşadığımız anı, yani şimdiyi dirençli tutarsak başarılı olabiliriz. Şimdinin gücünü dengeli harcamalıyız. Yanlış taktikler hayatımızı karartabilir.

Zaman algısı; geçmişi, şimdiyi ve geleceği içerir. Geçmişten ders alıp geleceğe umutla bakabiliriz ama önemli olan tek zaman şimdiki zamandır.

Her an o anda ol, çünkü sahip olduğun tek şey budur. Şimdiki zaman hızla kayıp gider, bu yüzden her anın kıymetini bilin.

😎 Her Canlı ve Cansız Varlık Zaman kanununa Uymak Zorundadır. 

Dünyada, zamanın pençesinden kaçabilecek hiçbir şey yoktur. Canlı ve cansız her şey zaman kanununa tabidir. Zamanla her şey yaşlanır. Okyanuslar çoraklaşır. Yıldızlar bile kara delikler tarafından yutuluyor. Bu hayatta hiçbir şeyin kalıcı olmadığına dair harika bir örnek zamandır.

9-) Başkalarına Yardım Etmek İçin Zaman Ayırın. 

İnsan sosyal bir varlıktır ve diğer insanlarla iletişim kurma zorunluluğu vardır. Özellikle toplumsal faydadan mahrum olan dezavantajlı kimselere yarı etmek için zaman ayırmalıdır. BU insan için iyi bir yatırım aracıdır. Az zamanda biri için ne kadar çok şey yapabildiğiniz, zamanın önemini gösterir. Haftada bir saatinizi evsiz bir insanla konuşmaya ayırmak onları daha insan hissettirecektir.

10-) Zaman Yönetimi Yaşam Boyu Size Yardımcı Olur.

Zaman Yönetimi – Büyüme çağında çok yavaş ilerleyen zaman, orta yaştan sonra bir yokuştan aşağı gider gibi hızlıdır. 50’lisinden sonra adeta uçar gider.

Durdurun dünyayı inecek var”, deseniz de kimse zamanı durduramaz. Zamanı durdurup lehinize çevirecek tek bir kişi var, o da sizsiniz; yani kendiniz bunu yapabilirsiniz.

Nasıl mı?

Ölçülebilir hedeflere sahip olmalısınız. Yani zaman yönetimiyle… Bunun yolu, hayatınızı bir “proje” gibi algılamak ve hedefler, amaçlar, bütçe ile birlikte planlanmış faaliyetlerle değerli, etkili ve verimli bir zamana sahip olmakladır.

Yoksa hayat keşke’lerin sancısını size yükleyip, arkasına bakmadan avucunuzdan uçup gidecek.

Başa dön tuşu