BaşarıKonsantrasyonMotivasyonÖğrenme ve EğitimZihinsel Sağlık

Öğrenciler İçin Başarılı Olmanın İpuçları

Başarılı olmanın ipuçları – Bir soru ile başlayalım. Bakalım bilebilecek misiniz: “Başarmanın Çalışmadan önce geldiği tek yer neresidir?” Hadi bilin bakalım. Bana hemen “Türkiye’dir.” gibi espriler yapmayın; ciddi olarak soruyorum. Cevabı tahmin edemediyseniz yazıyı sonuna kadar okuyun, cevabı göreceksiniz!

Başarmak elbette her insanın hayalidir. İş adamları para kazanarak başarmak, lise son sınıf öğrencisi istediği bir üniversiteyi kazanarak başarmak, bir ortaokul öğrencisi iyi notlar alarak yaz tatilini kaygısız bir şekilde güneşlenip denize girerek başarmak, bir çiftçi amaçladığı rekoltede ürün alarak başarmak ister. Ancak başarmaya dair olan inancımızın katsayısı çok yüksek olduğu halde, iş, çalışma boyutuna geldiğinde düşük ortalamalarda seyrediyoruz.

Gördüğünüz gibi herkes zirveye çıkmak ister, ama sadece Musa olanlar zirveye çıkar; çalışan, disiplinli olan ve amaçlarına gerçekten inanmış insanlar başarıyı hak ederler.

Bir Şampiyon Gibi Düşün!

BAŞARILI OLMANIN BASİT İPUÇLARI

Sizi bilmiyorum, ama benim çalışma sistemim aşağıdaki 10 maddede verdiğim ipuçlarında saklı. Vücudumuzun biyolojik ritmi çalışma sistemlerimizi etkiler. Öyle ya, çalışmayı ve başarıyı bir beyin ve bu beynin yönettiği vücudumuzdaki organlarımızla gerçekleştiriyoruz.

         İşte Başarılı Olmanın İpuçları:

  1. Erken uyanın. Saat 6 idealdir. Vücudumuzun çalışma sistemine göre, bu saatte kortizon salgılamasıyla organizma uyanıyor. Bu uyanma vücut için kendini yavaşça kalkmaya hazırlama işaretidir. Metabolizma hareketleniyor. Günün işleri için enerji ve protein sizin için hizmete hazır oluyor.
  2. Saat 6’da kalkabilmek için, yatağa bu saatten 7–9 saat önce yatmalısınız. Yani yaş düzeyinize göre 7-9 saat arası uyumanız gerekir. Daha küçük yaşlardaki çocuklarda bu 12 saate kadar çıkabilir. Ne fazla ne eksik. Haydi biz buna gece 9.00 diyelim. Okul çağı çocuklar ve erken gençlik dönemindeki liseliler bu saati aşmamalıdırlar. Çünkü bu saatte sindirim organlarının günlük görevi de sona eriyor. Vücut dinlenme ihtiyacını haykırıyor. Esnemeye bile başladınız!
  3. Uyuklamayın, uyuyun! Eğer 8-10 dakikalık ufak tefek uyku molaları verirseniz, bu durumda uyukladığınız zamandan sonraki zamanlarınızda odaklanma özelliğinizi kaybedersiniz. Vücut, bu kadar kısa ve hızlı sürelerde uyumak için tasarlanmamıştır. Uyukladığınızı tespit ederseniz, her şeyi yeniden değerlendirin.
  4. Günde en fazla 15-17 saat uyanık kalın. Bu inanılmaz derecede önemlidir. Herkes ne kadar uyuduğumuz konusunda endişeleniyor, ama belli bir süre uyanık kalmaya da ihtiyaç vardır. Deliksiz bir uyku için çaba ve çalışma, yani yorulmak esastır.
  5. Her zaman iyi bir kahvaltı yapın. Karbonhidratlar beyni sabah birkaç saat beslerler ve okula veya kütüphaneye kahvaltısız çıkmayın. Kahvaltı için bedenin en müsait saatleri 7.00-8.00 arasıdır.
  6. Çalışmak için oturduğunuzda, çalışma ortamınızdaki tüm dikkat dağıtıcı şeyleri ortadan kaldırın. Telefonunuzu kapatın veya sessize alın; kendinizi rahatsız etmeyin. Masanızın üzerinde bir 10 kuruş bile olmasın. Bu bile dikkatini dağıtabilir.
  7. Teneffüs için saat alarmlarınızı ayarlayın. Aynı anda çok uzun süre çalışmayın ve alarmınız çaldığında kasıtlı bir mola verin. Dinlenme aralığı öğrendiklerinizin beyninize pekişmesini sağlar ve dinlenme sonrası çalışmaya sanki yeni başlıyormuş gibi hissetmenize yardımcı olur. Yoksa kendinizi yorgun hissedersiniz ve odaklanmayı kolayca kaybedebilirsiniz.
  8. Öğün atlamayın. Öğün atlarsanız başarısız olmanız kaçınılmazdır.
  9. Diğer tüm bilinçaltı dikkat dağıtıcılardan uzak durun. Böyle çeldiricileri aklınızdan da çıkarın. Bu, öğrenmenin en önemli ve gözden kaçan unsurlarından biridir. Kalıcı olarak sosyal medyadan uzak durun. Mümkünse akıllı telefonunuzu satın. Akılsız televizyon programlarından uzak durun. Öğrenciyseniz haber bile dinlemeyin; zaten haberler iç karartıcıdır. Mümkünse herhangi bir haber de okumayın. Tüm bunlar bilinçaltı beyin katmanınızı dolduruyor ve uzun süre odaklanmanızı zorlaştırıyor.
  10. Akşamları ve geceleri rahatlayın. Dinlenme olmadan odaklanma yeteneğinizi kaybedersiniz. Beyninizin dinlenmesi için zamana ihtiyacınız vardır. Ancak unutmayın, bu, sosyal medyada sonsuz saatler harcamak, haberler okumak veya TV izlemek demek değildir. Bu üç şey başarının düşmanları ve aklın yıkıcılarıdır.

Şimdi baştaki sorunun cevabını buldunuz mu?

Başarmanın Çalışmadan önce geldiği tek yer Türkiye değil elbette; söyleyeyim:

Başarmanın Çalışmadan önce geldiği tek yer Sözlüklerdir!

Başa dön tuşu