Matematik

Matematik Çabası – Çocuğuna Yardımcı Olacak Ebeveynler İçin 3 Öneri

Matematik Çabası – Ülkemizde ailelerin en büyük kaygılarından biri çocuklarının matematiği başarmakta zorluk çekeceklerine dair endişeleridir. Bu kaygı çocuğa da yansıyor. Bu nedenle, özellikle maddi imkanları olan aileler çocuklarına özel ders aldırarak etek dolusu para harcıyorlar.

Parası olan aileler çocuklarının öğrenme takviyesine kendilerince bir çözüm bulmuşlardır; ama parasal kaynağı olmayan veliler ne yapmalılar?

Bu yazıda, etek dolusu para harcamadan da matematik gibi derslerde başarılı olmaları için ebeveynlere ev ortamında çocuklarını nasıl destekleyebileceklerine dair bazı önerilerimiz var.

Matematik yeteneği doğuştan gelmez; eğitim yoluyla kazanılabilir veya kazandırılabilir. Akıllı bir anne-baba çocuklarına bu konuda harika bir destek verebilir. O halde başlayalım!

İşte Çocuğunuza Destek Olmanız İçin 3 Öneri!

Adım 1: Çocuk-Matematik İlişkisinin Farkında Olun!

Matematik Çabası – Matematik birikimli bir derstir. Nitekim ilkokul birinci sınıftan lise son sınıfa kadar matematik dersi vardır. Konular bir piramit gibi birbiri üzerine inşa edilmiştir. Sayma, toplama, çıkarma gibi matematik temel becerileri bu piramidin tabanını oluşturan büyük temel yapı taşlarıdır. Bu matematik becerileri tam olarak kazanılmazsa, temeller sarsılabilir ve yeni becerilerin öğrenilmesi zorlaşabilir.

Çocukların güvenlerini kaybetmelerine ve geride kalmalarına neden olan budur. Bu nedenle, potansiyel bir sorun hakkında erken farkındalık, güven zedelenmeden önce ele alınabilmesi için bir anahtardır.

Çocuğunuzun matematikte nasıl olduğunu görebilmek için karneyi beklemenize gerek yok; anne ve baba olarak az çok çocuğunuzla ilgiliyseniz matematikteki resmini çekebilir ve ona yardımcı olabilmek için kolları sıvayabilirsiniz.

İşte çocuğunuzun matematikteki güçlü ve zayıf yönlerinin doğru bir fotoğrafını çekmeye yardımcı olacak birkaç ipucu…  

  • Çocuğunuzun matematik kitabını sık sık inceleyin. Hangi konular var. Hangi sırada verilmiş.
  • Matematik ulusal ders programına inceleyin. Matematik müfredatı, çocuğun matematik yol haritasıdır. Konusuna göre çocuğa kazandırılacak matematiksel beceriler orada yazılıdır. Onları okursanız çocuğa daha bilinçli yardım etmiş olursunuz.
  • Çocuğunuzla konuşarak onu takip edin. Bu hafta matematikte ne yapıyorsunuz?  O ödevi nasıl yaptın? Testi nasıl çözdün? gibi.
  • Öğretmenle konuşun; yaşı için makul olarak beklenene kıyasla çocuğunuzun nasıl olduğunu iyi anlayacaklardır. Bu konuda öğretmenden evde nasıl yardımcı olacağınıza dair öneriler alın.
  • Öğretmenle yapılacak herhangi bir veli toplantısına hazırlanın. Çocuğunuzun durumunu öğretmenle diyalog kurarak izleyin.
  • Belirli endişeleriniz varsa, bunları görüşmek için veli toplantısını beklemeyin. Öğretmenler her zamankinden daha meşgul olsalar da, çocuğuna önem veren bir ebeveynin çabasını takdir eder ve destek olurlar.

Adım 2. Matematik Alıştırmaları Yapın; Beyin Kasları Gelişsin.

Matematik Çabası – Matematik; spor veya müzik gibi, pratik/uygulama gerektiren bir beceridir. Bu konuda aklımda kalan bazı önerileri hatırlıyorum:

Kimse doğuştan bir matematikçi değildir. Ama pratik yapılması durumunda herkes birer matematikçi olabilir.

Bazı matematikçiler, zihinde, uygulama ile giderek güçlenen bir matematik kası olduğunu düşünüyorlar.  

Her gün biraz matematik yapın. Matematik, düzenli olarak uygulamanız gereken egzersizlerden biridir.

En iyi sonucu elde etmek için ideal plan, gerçek matematik akıcılığını geliştirmek için matematik pratiğine yönelik farklı yaklaşımların bir karışımını içerir. Bu karışımın özü şunlardır:

  • Çocuğunuzun güçlü ve zayıf yönleri hakkında bilgi sahibi olun. Böylece doğrudan, hedefli uygulama yapmış olursunuz. Bu, gerekli olanın özüdür. Ancak çok fazla/çok sık hassas bir denge kurmak, en hevesli öğrenciyi bile yıpratabilir.
  • Yaşanan matematiği öğretinMatematik her yerdedir. Matematik becerilerini ve kelime dağarcığını güçlendirmek ve geliştirmek için günlük deneyimleri kullanabilirsiniz. Ölçme, kesirler, şekiller, zaman ve paranın tümü gerçek dünya uygulamasından yararlanır ve genellikle matematik öğrenmenin bir yolu olarak doğal olarak kullanılabilir. Yapmanız gereken bunu alışkanlık haline getirmektir.

İşte sadece birkaç fikir:

Alışverişte matematik: Küçük çocukları öğeleri saymaya dahil edin. Bir fazla, bir eksik, daha büyük, daha küçük vb. hakkında konuşun. Daha büyük çocuklar para yönetimi yapabilir. Alışverişte indirimleri karşılaştırmak karmaşık zihinsel matematik için harika bir fırsattır.

Yemek yapma matematiği: Matematikçinin favorisi bu konulardır: Sayı, ölçme, boyut, şekil ve zamanı anlamak ve uygulamak… Kesirler, bölümlerin paylaşılmasında başroldedir. Yemek yapmak demek, bu matematiksel işlemleri yapmak demektir.

Bahçıvanın matematiği: Çoğu çocuk bahçe düzenlemesinde yardım etmeyi sever; bu yüzden eğlenceli ve unutulmaz bir öğrenme fırsatı sunar. Sayma, ölçme, sıcaklık okuma, sıralama küçük çocuklar için kolay matematiksel aktivitelerdir. Daha büyük çocuklar bir bahçıvanlık projesi planlamaktan keyif alabilirler; mesela ölçek tanıtmak, tohumları eşit aralıklarla yerleştirmek, sıcaklıkları kontrol etmek ve büyüdükçe bitkileri ölçmek, gibi.

Oyun ve bulmaca matematiği: Matematik bulmacaları, ailece oynanacak eğlenceli olduğu kadar öğretici etkinliklerdir. Genç çocuklarda yaratıcı çözümler bulmaya ve matematiği doğal yoldan severek çalışmaya dahil olurlar.

Adım 3. Sağlıklı Bir Zihniyet Geliştirin

Matematik Çabası – Matematik hakkında olumlu düşünmeyi teşvik edin. Matematik öğrenmeye yönelik sağlıklı bir düşünce; kendine inanma, kendine güvenme ve zorlaştığında bile öğrenmeye devam etme esnekliği demektir. Bunun için şu adımlara uyun:

Kendinizle başlayın: Ebeveyn olarak iyi bir örnek misiniz? “Matematikte iyi değildim”, “Okulda matematikten nefret ediyordum” gibi ifadeleri evden dışarıya atın; bu negatif düşünceler çocuklar tarafından matematiğe karşı olumsuz tutum oluşturur. “Demek ki, ailem de çocukken matematikte kötüymüş, benim ne suçum var?” diyebilir. Öyleyse matematiğe karşı bir ebeveyn olarak hevesinizi gösterin!

Çocuğuna güven inşa et: Eğer çocuğunuz matematikte üst konularda zorlanıyor ve kendine güvenini kaybetmeye başlıyorsa, hemen birkaç adım gerideki konulara gidin, gelişmeye oradan yeniden başlayın.

Çabayı övün, sonucu değil: Önemli olan sürekli çabadır. Hata yapmak kötü değildir, hatalar ve zorluklar her öğrenci için yolculuğun gerekli bir parçasıdır. “Yapamam” kelimesini “Henüz değil!”  olarak değiştirin.

Küçük öğrencinizi motive edin: Ebeveynler için önemli bir rol motivatörlüktür. Bu önemli teşvike diğer aile üyelerini dahil edin.

Başa dön tuşu