Matematik

Matematik ve Diskalkuli – Teşhis ve Çözüm İçin 10 Yol

Matematik ve Diskalkuli – Bir ara şöyle bir söz üretmiştim; bilmiyorum katılır mısınız: “En iyi öğrenci matematik derdi olmayan öğrencidir.” En şanslı anne ve baba da sanırım “Matematiği halletmiş bir çocuğa sahip olanlardır.”

Nedir bu ya? Nedir bu matematik sevdası (!) Her çocuk matematik deyince dili tutuluyor; aşkını görmüş gibi sevdalanıyor! Dünyanın her yerindeki birçok ailenin – sizin gibi – matematiği yutmak için onunla mücadele eden bir çocuğu var!

Şaka yapıyorum; anlamışsınızdır. Paniğe gerek yok; bu konuda yalnız değilsiniz! Çünkü ebeveynlerin ve öğrencilerin çoğu bu durumda; yani matematik aşkıyla (!) yanıp tutuşuyor. Bu aşkın en çıkmaz sokağı ise, “Matematiği sevmeyen çocukların matematiğin çok zor olduğu veya kendilerinin yeterince zeki olmadıkları” bunalımlı iddialarıdır.

Ne yazık ki, bu inanç, bir çocuğun matematikteki başarısını olumsuz anlamda ciddi şekilde etkileyebilecek bir inançtır.

Ebeveynler genellikle nedenlerin ve göstergelerin çocuktan çocuğa değişebileceğini belirtirken, haklı-haksız oldukları noktaların daha iyi anlaşılması için şu soruların cevapları ışığında yardımcı olacağız:

  • Çocuklarınızın matematikle mücadele etmesinin nedeni nedir?
  • Matematikle mücadele eden çocuklar arasında benzerlikler nelerdir?
  • Ebeveynler ve öğretmenler matematikle mücadele eden bir çocuğa nasıl yardımcı olmalıdır?

—– Sponsor Bağlantı —–

ÇOCUKLARIN HAFIZA VE ZEKALARINI GELİŞTİRMEK İÇİN

3-7 YAŞ İÇİN – ÇOCUK ZEKA VE HAFIZA SETİ

—– Yazının Devamı —–

Bir Çocuğun Matematikle Boğuşmasının 3 Ana Nedeni Vardır.

Matematik ve Diskalkuli – Matematik birikimli bir derstir. Yani her yıl kendi üzerine eklenerek kurulur. İlkokulun 1. sınıfından başlayıp lise sonuncu sınıfa kadar her düzeyde matematik vardır; yalnız yaş ve sınıf düzeyine göre içerikleri farklıdır. Bir üst sınıfa geçerken yeterli birikim elde edilmemişse ve diğer sınıflarda da bu zayıflık devam ederse öğrencinin matematik komasına girme tehlikesi yüksektir.

Ebeveynlerin bunun, çocuklarının zeka yoksunu olduğu anlamına gelmediğini bilmesi çok önemlidir. İster inanın ister inanmayın, matematiği anlamakta güçlük çeken çocuklar genellikle zihinsel ve fiziksel olarak çok fazla çaba harcarlar.

Peki, bir çocuğun matematikle mücadele etmesine tam olarak ne sebep olur?

mao - beyin, hafıza, matematik ve konsantrasyon, odaklanma

Cevabı özetleyelim:

1-) Alt Yapı Eksikliği 

Daha önce de belirttiğimiz gibi, matematik birikimlidir; bu nedenle sağlam temeller atmak bir zorunluluktur. Bir çocuk bir veya birkaç konudan zayıfsa, daha ileri konulara geçmesi zor olacaktır.

Örneğin, bir çocuk henüz toplamanın temel bilgisini anlamıyorsa, çarpma kavramını kavraması çok zor olacaktır.

2015 yılında Akron Üniversitesi, “Güçlü Bir Matematiksel Temelin Önemi” adlı bir çalışma yayınladı. Araştırmacılar, 39 dokuzuncu ve onuncu sınıf öğrencisini kesirler ve oranlar konusunda test etti. Katılımcıların üçüncü sınıftan yedinci sınıfa kadar değişen soruları tamamlamaları gerekiyordu. Sadece yedi katılımcı değerlendirmeyi geçebildi.

2-) Matematik Kaygısı 

Matematik kaygısı yaşayan çocuklarda belirtiler şunlar olabilir:

  • Matematikten ve özellikle rakamlardan kaçma
  • Cevap verememe
  • Düşük başarı
  • Olumsuz kendi kendine konuşma
  • Yoğun duygusal tepkiler
  • Sinirlilik, terleyen eller, artan kalp hızı, mide rahatsızlığı ve baş dönmesi gibi fizyolojik etkiler

Bu nedenle, çocuklar çocukluktan yetişkinliğe kadar matematikle mücadele edebilirler.

3-) Öğrenme Zorluğu veya Zorlukları Öğrenmek

Matematik ve Diskalkuli – Daha yaygın olanlardan biri de dahil olmak üzere çok sayıda matematik öğrenme engeli vardır: Diskalkuli.

Diskalkuli çocuklar:

  • Genellikle işleyen bellekle mücadele ederler
  • Matematiksel gerçekleri hatırlamakta güçlük çekerler
  • Matematiksel gerçeklerin ardındaki mantığı anlayabilir, ancak bilgilerini problemleri çözmek için nasıl ve ne zaman uygulayacağını anlayamazlar.
  • En büyük ve en küçük gibi “nicelikleri” “kavramları” veya “beş kelimesi ile 5 rakamı arasındaki farkı” anlayamayabilirler.

Araştırmacılar diskalkuliye neyin neden olduğundan tam olarak emin değiller; ancak bunun beynin yapısı ve işleviyle bağlantılı olduğundan şüpheleniyorlar. Çünkü kişinin gelişimi, çevresi, genetik yapısı veya yaralanması gibi çeşitli faktörler söz konusu olabileceğinden, iki çocuk aynı olmadığı için semptomların nasıl farklı olacağı muhtemeldir.

Matematikle Mücadele Eden Çocukların Göstergeleri

1-) Matematiğe Karşı Önyargılıdırlar.

Matematikle mücadele eden bir çocuğu tespit etmek zor olabilir. Daha görünür işaretlerden biri, konu hakkında söylediklerinde yatmaktadır.

Çocuğunuz “Matematikten nefret ediyorum” veya “Matematiğim kötü” gibi şeyler söylediğinde ve matematikle ilgili etkinliklerden kaçınmaya çalıştığında, bu genellikle derste zorlandıklarının bir işaretidir.

2-) Matematikte daha düşük ancak diğer derslerde daha yüksek notlar alırlar.

İster bir öğretmenden duyun, ister karnesinde görün, çocuğunuz matematik hariç her derste başarılıdır.

Daha düşük matematik notları, onların zaten başarılı oldukları konulara odaklanmalarına ve pratik yapmak veya matematik çalışmak için çok az zaman harcamalarına neden olabilir.

—– Sponsor Bağlantı —–

5-12 YAŞ ARASI ÇOCUKLARIN KONSANTRASYONLARI İÇİN

ANZAN MEGA ARİTMETİK BEYİN EGZERSİZLERİ EĞİTİMİ

—– Yazının Devamı —–

3-) Matematiksel bağlantıları anlamada sorun yaşama

Öğrenciler daha fazla matematik gerçeği öğrendikçe, belirli sayılar ve denklemler arasındaki ilişkiyi görmeye başlamalıdırlar. Çocuğunuz örneğin 2+3=5 ile 5-3=2 arasındaki bağlantıyı göremiyorsa matematikte zorlanıyor olabilir.

4-) Zamanı yönetme zorluğu çeker.

Yetişkinler de dahil olmak üzere birçok insan için zaman yönetimi zordur. Çocuğunuzun zaman artışlarını değerlendirmekte, belirlenmiş programlara uymakta veya saatleri okumakta (analog veya dijital) herhangi bir sorun yaşayıp yaşamadığına dikkat edin.

5-) Matematik kavramlarını gerçek dünya problemlerine uygulama sorunu yaşar.

Çocuğunuz matematik kavramlarını kavrayabilir, ancak sınıf dışındaki şeylere nasıl uygulanacağını görmekte zorlanabilir. Örneğin:

  • Doğum günlerine kaç gün kaldığını bilemede zorlanırlar.
  • Bir şeyin maliyetini hesaplamada zorlanırlar.
  • Yiyecek hazırlamanıza yardımcı olurken belirli bir bileşenin ne kadarının kullanılacağını belirlemede zorlanırlar.

6-) Zihinsel matematik zorluğu çeker.

Çocuğunuzun okuldaki ilk yıllarında yardımcı olsa da, büyüdüğü halde hala matematik problemlerini saymak için parmakları kullanıyorsa orada durun.

Bunun nedeni, çocukların yaşlandıkça daha büyük sayılarla ve zihinsel matematik uygulamaları gerektiren daha gelişmiş denklemlerle karşılaşmalarıdır.

7-) Sorunlara alternatif yaklaşımlar bulmaya çalışmaz.

Bir matematik problemiyle uğraşırken bir engel ortaya çıktığı anda cesareti kırılabilir ve başka bir olası çözümü düşünmeden vazgeçebilir.

8- ) Temel matematik kavramları ve gerçekleri hatırlama ile ilgili sorunlar yaşar.

Hafızanın sayılarla düşünme üzerinde önemli bir etkisi vardır. Geçmişte temel matematik kavramları ve gerçekleri öğretilmiş olmasına rağmen, çocuğunuz bunları uygun şekilde hatırlamakta ve uygulamakta güçlük çekiyorsa sorun ciddidir.

9-) İleri matematik kavramlarını ve gerçeklerini öğrenmede sorun yaşar.

Matematiğin birikimli doğası gereği, önceki ve yeni dersler arasında bağlantı kurmak çok önemlidir.

Daha önceki matematik kavramlarını geliştirirken zorluk yaşamak, çocuğun yeni matematik becerilerini anlamlı ve uzun süreli bir şekilde sağlamlaştırma yeteneğini sınırlayacaktır.

10-) Dikkatini toplamada zorluk çeker.

Her çocuk farklı öğrenir. Bazıları masada oturarak, diğerleri daha aktif dolaşarak veya sınıf içinde uygulamalı bir şekilde öğrenebilir.

Çocuğunuz kıpır kıpırsa, bir problemi izlerken kaçırıyorsa veya matematik yaparken zihinsel olarak yorgun görünüyorsa matematikle boğuşuyor olabilir.

Başa dön tuşu