Güzel Karpuz Nasıl Seçilir – Henüz taze, sulu ve tatlı bir karpuz yemediyseniz yazın tadını almamışsınız demektir. Ancak bir karpuz yığınından iyi bir karpuz seçmek çoğu kişi için bir şans veya kumar oyunu gibidir. Büyük bir iştahla alıp eve getirdiğiniz 8 -10 kiloluk bir karpuzun tatsız veya beyazımsı kabak çıkması sonucu yaşanan hüsranı çoğu kişi yaşamıştır.
Peki, karpuz seçimi bir kumar oyunu olmak zorunda mı? İyi bir karpuz seçmenin püf noktaları var mı? İşte bu yazı size süper kolay bir şekilde iyi karpuz seçmenin püf noktalarını sunuyor.
Güzel Karpuz Nasıl Seçilir?
Güzel Karpuz Nasıl Seçilir – Bir karpuz hasat edildikten sonra, bekleyerek daha fazla olgunlaşmaz. Bu yüzden mevcut karpuzların için o anda en güzel olanı seçmeniz gerekmektedir. Tarladan veya marketten bir karpuz almaya gittiğinizde, açık veya sarımsı yerine koyu yeşil olan karpuzları arayın. Kaldırma, sallama ve ağrlığını hissetmey çalışmadan önce kabuğun zemin noktasına değdiği yeri arayın (bu bölge karpuzun büyüdükçe yere değdiği alandır). Bu alan krem rengi veya sarı bir ton ise, karpuz olgun demektir. Bu renk ne kadar koyu ise karpuz o kadar daha iyidir. Bu alan açık yeşil veya beyazsa, veya böyle bir bölge yoksa bu aradığınız karpuz değildir.
İyi bir karpuz seçtiğinizden emin olmak için bir sonraki adım şudur; hemen karpuzun yetişirken toprağa değdiği bölgesine sert bir vuruş yapın. Karpuza vurduğunuz bu yüzey öncelikle sert olmalıdır. Vurduğunuzda duyduğunuz ses derin ve tok olmalı; yetersiz veya aşırı olgunlaşmışsa, kulağa donuk bir ses gelecektir.
Karpuzun besin değerleri şu şekildedir: Karpuz çoğunlukla sudan (% 91) ve karbonhidratlardan (% 7.5) oluşur. Neredeyse hiç protein veya yağ içermez ve kalorisi çok düşüktür.
Kapuzun Besin Değerleri
100 gram Karpuzdaki Besin Değerleri:
- Kalorisi: 30
- Su:% 91
- Protein: 0.6 gram
- Karbonhidrat: 7.6 gram
- Şeker: 6.2 gram
- Lif: 0.4 gram
- Yağ: 0.2 gram
Karpuz birçok vitamin ve mineral için de iyi bir kaynaktır.
Karpuzdaki Vitaminler ve Mineraller
- C vitamini. Bu antioksidan cilt sağlığı ve bağışıklık fonksiyonu için gereklidir.
- Potasyum. Bu mineral kan basıncı kontrolü ve kalp sağlığı için önemlidir.
- Bakır. Bu mineral en çok bitkisel gıdalarda bulunur.
- B5 Vitamini. Pantotenik asit olarak da bilinen bu vitamin, hemen hemen tüm gıdalarda bir dereceye kadar bulunmaktadır.
- A Vitamini. Karpuz, vücudunuzun A vitaminine dönüşebileceği beta karoten içermektedir.
Karpuz, vücudunuzda önemli roller oynayan amino asit sitrulin ve antioksidan likopenin de iyi bir kaynağıdır.
Karpuz çoğu insan tarafından iyi tolere edilir. Ancak bu meyvedeki FODMAP‘ler bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara veya sindirim sorunlarına neden olabilmektedir.