Sağlık ve Zindelik

İFOS Nedir? APİ/GMP Nedir? İFOS Sertifikalı Balık Yağı Nedir?

İFOS Nedir? APİ/GMP Nedir? İFOS Sertifikalı Balık Yağı Nedir? Balık yağları ile ilgili sokaktaki vatandaşın bilmediği çok şey vardır. Bu makalenin amacı özel olarak;

  • “İfos Sertifikalı Balık Yağı Nedir?”,
  • “İfos Neyi Gösterir?”,
  • Hangi Üreticiler İFOS Belgesine İhtiyaç Duyar?” ve
  • Hangi Üreticiler İFOS Belgesine İhtiyaç Duymaz?”

gibi soruların cevaplarını açıklayıcı bilgiler ışığında vermektir.

Balık yağı takviyelerinde üreticinin sahip olduğu güvenilir standartlar, sertifikalar ve üye olunan uluslararası örgütler son derece önemli kalite göstergeleridir. Üreticiler, üretimden paketlemeye kadar tüm üretim hattını uluslararası seviyede standartlarını gösterdiği bu üst düzey kalite standartlarına sahip olduklarında, örneğin API/GMP, GOED, ISO 9001 vb. bu sertifikalarını tüketiciye sunmaktadırlar.

APİ/GMP Nedir? İfos Nedir?

IFOS bu en üst seviye üretim hattı sertifikalarından biri değildir. En üst seviye üretim hattı “API/GMP (İlaç üretim standartlarında İyi Üreti Uygulamaları)” standartlarında üretim yapan tesislerdir. Bu standartta üretim tesislerinde üretilen ürünler de en üst seviyededir. Önemli olan öncelikle ürünün hangi standarda sahip bir üretim hattında üretildiğidir. Uluslararası ilaç ruhsatlandırma üretim hassasiyetinde olan API/GMP standartlarına sahip bir tesiste üretilen bir balık yağının ağır metallerden arındırılmış bir ürün olduğunu üretim hattı standartları garanti eder.

Ancak bu tip en üst standartlarda üretim yapmayan, ikinci, üçüncü derecede gibi standartlara sahip üreticiler de ürünlerini bir şekilde sertifikalandırma ihtiyacı duyabilirler. Bu tip üreticilere hizmet vermek ve onların ürünlerini sertifikalandırmak üzere kurulmuş bazı özel kuruluşlar bu hizmeti vermektedirler. İFOS bu şekilde hizmet veren Kanada’da yerleşik özel bir sertifikalandırma kuruluşudur.

Günümüzde bazı balık yağı üreticileri kendi balık yağlarını tanıtırken “IFOS – Beş Yıldız” diye bir belge sunarak, sanki bu belgeyi balık yağı için en üst seviyede bir belgeymiş gibi sunmaktadırlar. Bu algı tüketicilerin IFOS’dan daha üst seviyede belgesi olanlara da IFOS belgesi sorma gibi bir yanlışlığa düşmelerine sebep olmaktadır. Bunun nedeni, balık yağlarının, büyük bir çoğunluğunun en üst kalite standartlarına sahip olmayan üretim hatlarında üretildiklerinden dolayı, üreticilerin çoğunun IFOS belgesi alarak ürünlerini tüketicye sunmasından kaynaklanmaktadır.

Üreticiler kalite standartlarını uluslararası standartlara göre belgeleyemez, en üst düzey üretim, tesis ve denetleme sertifikalarını alamaz fakat ürünlerinin de bir şekilde belgelemek isterlerse, bu amaç için kurulmuş bağımsız özel kuruluşlara müracaat ederek ücreti mukabilinde belge temin edebilmektedirler. Balık yağı takviyelerinde, ürün içeriğini inceleyen en bilindik program ise günümüzde IFOS (The International Fish Oil Standards) olarak adlandırılan bir programdır.

IFOS Nedir ve Ne Yapar?

IFOS Kanada merkezli Nutrasource isimli bir kurumun, balık yağı, enzim, GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) gibi çeşitli gıda ürün ve organizmaları ücreti karşılığı analiz eden ticari bir kurumdur. Bu kurum balık yağlarını, ürünün üzerindeki etiket bilgilerinin doğruluğuna, ağır metal, pestisit, oksidasyon  analizine göre değerlendirmektedir. Türkiye’de hemen hemen tüm balık yağları IFOS’dan belge alabilmektedir. IFOS bu amaç için oluşturulmuş bir program olup, ürüne has kalite belgesine ihtiyaç duyan kurumların ürünlerini inceleyerek belgelendirmektedir. IFOS belgesi tüketiciye  bu belge sahibi olan balık yağının en iyi balık yağı veya sizin ihtiyacınız olan değerlerde olan balık yağı olduğunu göstermez. Gösterdiği şey etiketinde ne yazıyorsa içeriğinin de aynı olduğu ve ağir metallerden arındırılmış bir ürün olduğudur. Etiketinde yazan değerlerin ihtiyacınıza göre en uygun içerik mi olduğu sorusu ayrı bir konudur.

Her Balık Yağı IFOS’dan Belge Almalı Mı?

API/GMP, GOED, ISO9001, FSSC22000 gibi üst düzey kalite standartlarına sahip olan uluslararası firmalar ilave bir IFOS belgesi almaya ihtiyaç duymazlar. Zira uluslararası seviyede alınan bu belgeler IFOS analizlerini de kapsamaktadır. Bu sertifikalar tüm hattın ve tüm ürünlerin kalitesini uluslararası seviyede belgelediklerinden dolayı IFOS’dan çok daha üst seviyede kalite göstergeleridir.

Bilinçli tüketicinin gözden kaçırmaması gereken esas kritik soru, ürünün uluslararası seviyede kalite standartlarının olup olmadığının yanı sıra, kişinin amacına göre ihtiyacı olan Omega-3 asidinin, yani DHA ve EPA miktarlarının üründe ne kadar olduğu olmalıdır. Üründeki DHA miktarı beyin gelişimini ön planda tutanlar için, EPA miktarı da da kalp sağlığını ön planda tutanlar için önemlidir.

Balık Yağı Etiketi Nasıl Okunur

Balık yağlarının seçiminde diğer önemli konu da ürün etiketini okumayı bilmekten geçmektedir. Çok sayıda kişi ürün etiketinin nasıl okunacağını bilmemekte ve bu yüzden en iyi ve en ekonomik ürünü seçmekte yanılmaktadır. Bu konuyla ilgili olarak aşağıda linki verilen “Etiket Okuma – En İyi Balık Yağı Nasıl Seçilir” başlıklı makaleyi de okuyabilirsiniz.

Etiket Okuma – En İyi Balık Yağı Nasıl Seçilir

 

Başa dön tuşu