Psikoloji

Hipnoz Nedir – Nasıl Çalışır – Hipnoz Yöntemleri Nelerdir?

Hipnoz Nedir -İnsanlar 200 yıldan uzun süredir hipnoz üzerinde kafa yoruyor ve tartışıyorlar. Ancak bilim henüz nasıl olduğunu tam olarak açıklayamamıştır. Bir kişinin hipnoz uygulandığında ne yaptığını görüyoruz, ancak neden yaptığını bilmek mümkün değildir. İnsan zihninin nasıl çalıştığı bulmacası gerçekten çok daha büyük bir bulmacada küçük bir parçadır. Bilim adamlarının öngörülebilir gelecekte de zihnin kesin bir açıklamasına ulaşmaları pek mümkün gözükmüyor. Bu  yüzden hipnozun gizemli bir şey olarak kalması belki de hipnozcular açısından daha iyidir.

Kendi Kendinize de Hipnoz Olabilirsiniz.

Ancak psikiyatristler hipnozun genel özelliklerini anlıyorlar ve nasıl çalıştığına dair bazı modeller de geliştirmişlerdir. Hipnoz, telkin, rahatlama ve yüksek hayal gücü ile karakterize bir trans halidir. Gerçekten uyku gibi değildir; çünkü denek her zaman uyanıktır. Çoğu zaman hayal kurmayı, bir kitapta veya bir filmde “kendini kaybetme” hissiyle karşılaştırılır. 

Bir hayal kurduğunuzda veya film izlediğinizde, öncelikle bu sizin duygularınızla tam olarak etkileşime girmesi açısından, izlediğiniz, okuduğunuz veya gördüğünüz hayal size biraz gerçek gibi görünür. Hatta hayali olaylar gerçek korkuya, üzüntüye veya mutluluğa da neden olabilirler.  

Bazı araştırmacılar bu tür transları kendi kendine hipnoz biçimleri olarak sınıflandırmaktadır. 20. yüzyılın önde gelen hipnotizma uzmanı Milton Erickson, insanların kendilerini günlük olarak hipnotize ettiklerini iddia etmiştir. Ancak çoğu psikiyatrist, kasıtlı gevşeme ve odaklanma egzersizlerinin getirdiği trans durumuna odaklanır. Bu derin hipnoz genellikle uyanıklık ve uyku arasındaki rahat zihinsel durumla karşılaştırılır.

Geleneksel Hipnoz

Geleneksel hipnoz, hipnotizmacının önerilerine uymanız üzerine kuruludur. Hipnotist, dilinizin iki katına kadar şiştiğini öne sürüyorsa, ağzınızda bir his hissedersiniz ve konuşmakta zorluk çekebilirsiniz. Hipnotist çikolatalı bir milkshake içtiğinizi önerirse, milkshake’yi tadacak ve ağzınızı ve boğazınızı soğuttuğunu hissedeceksiniz. Hipnotist korktuğunuzu gösterirse, kendinizi panik hissedebilir veya terlemeye başlayabilirsiniz. Ama bu sürede de bunların tamamen hayali olduğunun farkındasınız. Aslında yaptığınızın bir çocuğun oyununda yaptığından farklı değil; farkındasınız ama oyun oynuyorsunuz.

Bu özel zihinsel durumunda insanlar kendilerini sınırsız hayal gücüyle ve rahat olarak hissederler.  Muhtemelen bunun nedeni, normalde eylemlerini kontrol altında tutan endişelerini ve şüphelerini gidermiş olmalarıdır. Bir film izlerken de aynı duyguyu yaşayabilirsiniz: Dalmaya başladığınızda, işiniz, aileniz, vb. ile ilgili endişeleriniz kaybolur, düşündüğünüz tek şey ekranda olanlardır. Çocukların reklam filmi izlerken transa nasıl daldıklarını görmüşsünüzdür.

Bu durumda, son derece kabul edicisiniz. Yani, hipnotizmacı bir şey yapmanızı söylediğinde, muhtemelen bunu tamamen yapacaksınız. Sahne hipnotistinin gösterilerini bu kadar eğlenceli yapan da budur. Normalde saklı, duyarlı yetişkinler aniden bir tavuk gibi hareket edebilir şekilde komiklikler de yapabilirler. Utanma duygusu çoktan pencereden uçup gider. Bununla birlikte, deneğin güvenlik ve ahlak duygusu deneyim boyunca yerleşiktir. Bir hipnotizmacı siz yapmak istemedikçe, size hiçbir şeyi yaptıramaz.

Hipnoz Nasıl Çalışır?

Hipnoz Nedir – Hipnoz kelimesini duyduğunuzda, hayalinizde, filmlerde, çizgi romanlarda veya televizyonlarda boy gösteren, popüler olan, gizemli bir hipnotist (hipnozcu) figürü canlanır. Bu uğursuz, keçi sakalı adam elinde tuttuğu bir cep saatini ileri geri sallar ve kurbanını yarı uykulu, zombi benzeri bir duruma çevirir. Hipnotize edildikten sonra,  ne kadar garip veya ahlaksız olursa olsun, kurban hipnotistine itaat etmek zorunda kalır. 

Bu popüler temsil, elbette gerçek hipnotizme çok az benzemektedir. Aslında, modern hipnoz anlayışı bu anlayışla birçok kilit noktada çelişmektedir. Hipnotik bir transdaki özneler “üstatlarına” köle değildir; mutlak özgür iradeye sahiptirler. Ve aslında yarı uyku durumunda değiller; aşırı dikkatlidirler.

Hipnoz hakkındaki genel baskın düşünce, hipnozun bir kişinin bilinçaltı zihnine doğrudan erişmenin bir yolu olmasıdır. Normalde, yalnızca bilinçli zihninizdeki düşünce süreçlerinin farkındasınızdır. Önünüzde olan sorunları bilinçli olarak düşünürsünüz. Konuşurken kelimeleri bilinçli olarak seçersiniz. Bilinçli olarak anahtarlarınızı nereye bıraktığınızı hatırlamaya çalışırsınız.

Ama bütün bunları yaparken, bilinçli zihniniz bilinçaltınızla, zihninizin “sahne arkası”nda düşüncenizi oluşturan bilinçsiz kısmı ile el ele çalışıyor. Bilinçaltı zihniniz sorunları çözmenize, cümleler kurmanıza veya anahtarlarınızı bulmanıza olanak tanıyan geniş bilgi deposuna erişir. Planları ve fikirleri bir araya getirir ve bilinçli zihninizle birlikte yönetir. Yeni bir fikir size ilham gibi aniden geldiği zaman, bunun nedeni zaten bilinçsizce süreci düşünmüş olmanızdır.

Bilinçaltınız da otomatik olarak yaptığınız tüm şeylerle ilgilenir. Nefes alıp vermeleriniz bilinçli değildir; bunu bilinçaltınız yapar. Araba sürerken yaptığınız her küçük şeyi düşünmezsiniz; bilinçaltı zihninizde birçok teferruat düşünülür. Bilinçaltınız ayrıca vücudunuzun aldığı fiziksel bilgileri de işler.

Bilinçaltı Zihin

Kısacası, bilinçaltı zihniniz yaşamınızdaki uygulamalarınızın ardındaki gerçek beyindir. Düşüncelerinizin çoğunu yapar ve yaptığınız şeylerin çoğuna karar verir. Uyanıkken, bilinçli zihniniz bu düşüncelerin çoğunu değerlendirmek, kararlar vermek ve bazı fikirleri eyleme geçirmek için çalışır. Ayrıca yeni bilgileri işler ve yedekler. 

Uyurken, bilinçli zihin devre dışı kalır ve bilinçaltınızın özgür saltanatı başlar.

Hipnoz Nedir – Psikiyatristler, hipnotizmanın, derin gevşeme ve odaklanma egzersizleriyle, bilinçli zihni sakinleştirmek ve bastırmak amacıyla işe yaradığını düşünmektedirler. Bu durumda, hala neler olup bittiğinin farkındasınız, ancak bilinçli zihniniz bilinçaltı zihniniz için bir arka plan alır. Etkili bir şekilde, bu, hipnotizmanın doğrudan bilinçaltı ile çalışmanıza izin verir. Sanki hipnotizma süreci beyninizin içinde bir kontrol paneli açar.

Hipnoz ve Bilinçaltı Zihin

Hipnozun bilinçli zihninizi devre dışı bıraktığı fikrini inceledik. Buna göre, siz ve hipnotizmacı doğrudan bilinçaltınızla iletişim kurabilirsiniz. Bu teori, çoğunlukla hipnotik durumun tüm temel özelliklerini çok güzel açıkladığı için psikiyatri topluluğunda geniş bir kabul görmüştür.

Bilinçli zihin, yaratılışınızdaki ana engelleyici bileşendir; sizi frenlemekten sorumludur; bilinçaltı zihin ise hayal gücünüzün ve dürtülerinizin alanıdır. Bilinçaltı zihniniz kontrol altındayken kendinizi daha özgür hisseder ve daha yaratıcı olabilirsiniz. Bilinçli zihniniz her şeyi filtrelemek zorunda değildir

Bilinçaltı, tat, dokunma ve görme gibi bedensel duygularınızı ve duygusal duygularınızı düzenler. Erişim kapısı açık olduğunda ve hipnotizmacı doğrudan bilinçaltınızla konuşabildiğinde, tüm bu duyguları tetikleyebilir, böylece bir çikolatalı milkshake’nin tadını ve diğer birçok duyguyu yaşarsınız.

Ek olarak, bilinçaltı tüm anılarınız için bir depofur. Hipnoz altındayken, denekler tamamen unuttukları geçmiş olaylara erişebilirler. Psikiyatristler bu anıları ortaya çıkarmak için hipnotizmi kullanabilir. Böylece ilgili kişisel bir sorun kolayca çözülebilir. Öznenin zihni böyle bir anda telkin alabilir durumda olduğundan, yanlış anılar oluşturmak da mümkündür. Bu nedenle, hipnotik bir konunun geçmişini keşfederken psikiyatristler son derece dikkatli olmalıdır.

Bu hipnoz teorisi çoğunlukla mantıksal akıl yürütmeye dayanır, ancak onu destekleyen bazı fizyolojik kanıtlar da vardır. 

Beyin Yarımküreleri: Sağ Lop – Sol Lop 

Hipnoz Nedir ve Beyin Lopları – Birçok çalışmada, araştırmacılar hipnotik deneklerin fiziksel “beden işaretleri” ni hipnotize edilmemiş kişilerinki ile karşılaştırmıştır. Bu çalışmaların çoğunda, araştırmacılar trans hipnoz durumu ile ilişkili önemli bir fiziksel değişiklik bulamadılar. Deneğin kalp atış hızı ve solunumu yavaşlayabilir, ancak bunun nedeni hipnotik durumun kendisi değil, hipnotizma sürecindeki gevşemedir.

Bununla birlikte, beyinde değişen bir aktivite var gibi görünmektedir. En dikkate değer veriler, beynin elektriksel aktivitesinin ölçümleri olan elektroensefalograflardan (EEG’ler) gelir. Kapsamlı EEG araştırmaları, beynin zihinsel durumlarına bağlı olarak farklı beyin dalgaları, elektrik voltaj ritimleri ürettiğini göstermiştir. 

Bazı çalışmalarda, hipnoz altındaki deneklerdeki EEG’ler, rüya ve uyku ile ilişkili düşük frekans dalgalarında bir artış ve tam uyanıklıkla ilişkili yüksek frekans dalgalarında ise bir düşüş gösterdi. Beyin dalgası bilgileri, zihnin nasıl çalıştığının kesin bir göstergesi değildir, ancak bu model, bilinçli zihnin hipnoz sırasında geri çekildiği ve bilinçaltı zihnin daha aktif bir rol aldığı hipotezine uymaktadır.

Hipnoz ve Serebral Korteks

Araştırmacılar ayrıca beynin serebral korteksinde hipnoz sırasında ortaya çıkan örüntüyü de incelediler. Bu çalışmalarda hipnotik denekler serebral korteksin sol yarıküresinde azalmış aktivite gösterirken, sağ yarıkürede aktivite sıklıkla artmıştır. 

Nörologlar korteksin sol yarıküresinin beynin mantıksal kontrol merkezi olduğuna inanırlar; analiz, muhakeme ve sayısal ve sözel bilgiler üzerinde çalışır. Sağ yarımküre, sol beynin aksine, hayal gücünün ve yaratıcılığın kontrol edildiği yerdir. Sol lop aktivitesindeki bir azalma, hipnozun bilinçli zihnin engelleyici etkisini bastırdığı hipotezine uymaktadır. Tersine, sağ beyin aktivitesinde bir artış yaratıcı, dürtüsel bilinçaltı zihnin hükümranlığı ele geçirdiği fikrini destekler. Bu hiçbir şekilde kesin bir kanıt değildir, ancak hipnotizmanın bilinçaltı zihni açtığı fikrini desteklemektedir.

Hipnozun aslında fizyolojik bir fenomen olup olmadığı inceleniyor. Milyonlarca insan düzenli olarak hipnotizma uyguluyor ve milyonlarca kişi bunun üzerinde çalıştığını bildiriyor. 

Hipnoz Yöntemleri Nelerdir?

Hipnoz Nedir – Hipnotistlerin yöntemleri değişir, ancak hepsi birkaç temel ön koşula bağlıdır:

  • Denek hipnotize edilmek zorundadır.
  • Denek hipnotize edilebileceğine inanmalıdır.
  • Denek sonunda kendini rahat hissetmelidir.

Bu kriterler karşılanırsa, hipnotist, çeşitli yöntemler kullanarak deneği hipnotik bir transa yönlendirebilir. 

En Yaygın Hipnotik Teknikler Şunlardır:

Sabit Bakışlı İndüksiyon Veya Göz Sabitleme

Hipnoz Nedir – Hipnotizmacı deneğin önünde bir cep saati sallar. Filmlerde sıklıkla gördüğünüz yöntemdir. Temel fikir, deneğin bir nesneye dikkatli bir şekilde odaklanmasını sağlamaktır ki diğer uyaranları ortaya çıkarır. Konuya odaklandıkça, hipnotist onunla düşük bir tonda konuşarak deneği gevşetir. Bu yöntem hipnotizmin ilk günlerinde çok popülerdi, ancak bugün çok fazla kullanılmıyor; çünkü nüfusun büyük bir kısmında çalışmıyor.

Hız

Hipnoz Nedir – Bu yöntemin ana fikri, zihni, ani ve sağlam komutlarla aşırı yüklemektir. Komutlar zorlayıcıysa ve hipnotizmacı yeterince ikna ederse, konu durum üzerindeki bilinçli kontrolünü teslim edecektir. Bu yöntem bir sahne hipnotisti için işe yarar, çünkü bir kitlenin önünde olmanın yeni durumu, deneği hipnotistin komutlarına daha duyarlı olmasını sağlar.

Gelişimsel Gevşeme Ve Hayal

Bu, psikiyatristler tarafından en sık kullanılan hipnoz yöntemidir. Yavaş, yatıştırıcı bir sesle özneyle konuşarak, yavaş yavaş ve tam bir rahatlama ve odaklanma sağlar. Deneği tam hipnoz haline getirir. Tipik olarak, kendi kendine hipnoz eğitimi, gevşeme ve meditasyon ses kasetleri, aşamalı gevşeme yöntemini kullanır.

Denge Kaybı

Bu yöntem yavaş, ritmik sallanma kullanarak denge kaybı yaratır. Anneler bebeklerini binlerce yıldır bu yöntemle uyutuyorlar.       

Hipnoz Nedir – Hipnotistler bir deneği tam bir transa getirmeden önce, genellikle hipnotize edilmek için istekliliğini ve kapasitesini test ederler. Tipik test yöntemi, “Kollarınızı tamamen gevşetin” gibi birkaç basit öneri yapmak ve öznenin güvensizliği askıya almasını veya “Ağırlıksız olduğunuzu iddia edin” gibi normal düşünceleri çarpıtmasını öneren önerilerde bulunmaktır.

Kişinin zihinsel durumuna ve kişiliğine bağlı olarak, tüm hipnotizma süreci birkaç dakikadan yarım saatten fazla sürebilir. Hipnotistler ve hipnotizma savunucuları tuhaf zihinsel durumu çok çeşitli uygulamalara sahip güçlü bir araç olarak görürler. 

Hipnoz ve bilinçaltı deyince Freud’u anmadan geçmek olmaz. Freud ile ilgili aşağıdaki yazıyı okumanızı tavsiye ederim.

SIGMUND FREUD KİMDİR?

Başa dön tuşu