Öğrenme ve Eğitim

Feynman Tekniği – Öğrenmek ve Öğretmek İçin Etkin Yöntem

Feynman Tekniği ve Etkin Öğrenme – Hiç kürsüde dinlediğiniz bir konuşmacının veya sınıfta ders anlatan bir öğretmenin bir şeyi karmaşık anlatmasından dolayı kafanızın karıştığı oldu mu? Olduysa yalnız değilsiniz demektir. İster bir konuşmacı, ister bir öğretmen, ister bir iletişimci olsun, anlatmak istediklerini basit bir dille anlatamıyor veya aktaramıyorsa onun beyninde de konu tam anlaşılamamış olabilir. Peki bunun basit bir çözümü var mı derseniz? Cevap bu makalenin odak noktası olan “Feynman Tekniği“nin adımlarında gizli olabilir.

Ne düşündüğünü bildiğini ancak ifade edemediğini söyleyen kişi genellikle ne düşündüğünü bilmiyordur.” – Mortimer Adler

Feynman Tekniği – Bildiğini Anlatabilmek

Bilmek önemlidir. Ancak kişi bir konu hakkında bilgisini ifade edemiyorsa yani karşısındaki kişiye aktaramıyorsa o konuya hakim olduğunu düşünemeyiz. Muhtemelen konu hakkında genel bir fikri vardır ancak detaylar eksiktir.

Bu durumu ders konularında yaşıyorsa, başarı beklemek hayal olur.

Öğrenme ve başarı hakkında araştırmalar yapan eğitim bilimciler bu sorunun Feynman Tekniği ile çözülebileceğini söylüyor.

Bilmek ve Anlamak

Nobel ödüllü fizikçi Richard Feynman 2 tür bilgiden bahsediyor.

1.tür bilgi bir şeyin sadece adını bilmek. Yani o şeyin varlığından haberdar olmak ve hakkında genel bir fikre sahip olmak,

2.tür bilgi ise bir şeyin gerçekten ne olduğunu bilmek. O şey hakkında konuşabilmek, onun başka hangi şeylerle ilişkisinin olabileceğini anlamak.

Örneğin renkleri biliyor musunuz?

Kırmızı, sarı, mavi, yeşil, mor, turkuaz, siyah, beyaz…. Bu, 1.tür bilgi. 2.tür bilgi olabilmesi için kırmızı, sarı ve mavinin 3 ana renk olduğunu ve bu 3 ana rengin belli oranlarda karışımından dünyada bildiğimiz bilmediğimiz diğer renklere ulaşabileceğimizi, bu 3 renkten ikisinin karışımından oluşan yeni rengin, 3. rengin kontrastı olduğunu, kontrast renkler bir araya geldiklerinde birbirlerinin etkilerini güçlendirdiklerini bilmemiz gerekirdi. Kırmızı ve mavinin farklı oranlardaki karışımı ile eflatundan mora çeşitli tonlar elde edebileceğimizi, sarı ve mavini karışımından yeşil tonlarına ulaşabileceğimizi  .… vs.

Bazen bir konuyu sadece bilmek yeterli değildir. Bilgiyi aktarmak için onun başka bilgilerle birleştirilmesi, yeni bilgiler oluşturulması ve derinlemesine öğrenilmesi gerekir. Feynman tekniği bu süreç için önerilen bir tekniktir.HO

Feynman Tekniği Nedir?

Feynman tekniği bir bilgiyi, aktarmak, öğretmek veya öğrenmek için önerilen bir zihinsel süreç modeldir.  Bu teknik, Princeton’da öğrenci iken Richard Feynman’ın çalışma yöntemlerinden türetilmiştir.

Richard Feynman (1918–1988), sadece geçen yüzyılın değil, tüm zamanların en etkileyici ve tanınmış fizikçilerinden biridir. Feynman Tekniği, James Gleick’in 1993 biyografi kitabı “Richard Feynman’ın Yaşamı ve Bilimi”nde açık bir şekilde belirtilmektedir. Kitapta Gleick bu tekniği, Feynman’ın Priceton Üniversitesi’nde sınavlardan tam not alma yöntemi olarak açıklıyor: “Feynman bir konuya çalışacağı zaman yeni bir defter alır ve giriş sayfasına ‘Bilmediğim Şeyler Defteri’ yazardı. Bilgilerini ilk orada düzenlerdi ancak sonradan dönüp eklemeler yapardı.

Feynman Öğrenme Tekniğinin 4 adımı var.
  1. Adım: Öğrenmek istediğiniz bir konu belirleyin
  2. Adım: Başka birine bu konuyu anlattığınızı varsayın. Örneğin sizden yaşça küçük birine.
  3. Adım: Açıklamanızda eksik kalan noktaları belirleyin. Eksikleri tamamlamak için kaynak materyale geri dönün
  4. Adım: Basitleştirin örnekler ve metaforlar kullanın

Hafıza Eğitimi - Fotografik Hafıza Teknikleri Seti

Şimdi adımlara tek tek göz atalım:

1 – Öğrenmek istediğiniz bir konu belirleyin

Öncelikle öğrenmek istediğiniz konuyu belirleyin ve o konu üzerine çalışmaya başlayın. Detaylı bir araştırma yapın ve defterinize ana hatlarıyla konuyu çıkartın.

2 – Başka birine bu konuyu anlattığınızı varsayın. Örneğin sizden yaşça küçük birine.

Konuyu bir sınıfta ders verir gibi anlatın. Konu hakkında hiç bilgisi olmayan öğrencilerinize anlattığınızı hayal edin. Feynman, karmaşık bilgileri basitleştirerek (birinci sınıf öğrencisinin anlayabileceği basitlikte) açıklamanın, konunun detayları arasındaki bağlantıların anlaşılmasını sağlayacağı için çok önemli bir pratik olduğunu söyler. Bu adım harcanacak zihinsel eforu azaltmakla kalmaz aynı zamanda konunun daha hızlı kavranmasını sağlar. Unutmayın öğretmek en iyi öğrenme yöntemidir.

3 – Açıklamanızda eksik kalan noktaları belirleyin. Eksikleri tamamlamak için kaynak materyale geri dönün

Eksikleri fark etmek önemlidir. Konu ile ilgili eksiklerinizi gördüğünüzde kaynak materyalinize geri dönün ve eksik bilgiyi tamamlayın. Ve her seferinde 2. Adıma geri dönerek hayali öğrencilerinize konuyu tekrar tekrar anlatın. Eksik bilgiyi tamamlama, öğrenme sürecinin en önemli parçasıdır.

4 – Basitleştirin örnekler ve metaforlar kullanın.

Kendi cümlelerinizle anlatamıyorsanız henüz öğrenmemişsiniz demektir. Çalıştığınız konuyu kendi cümlelerinizle anlatmaya çalışın. Bunun için örnek ve metaforlar kullanın. Kişi,  öğrenmede metafor kullanırken hangi öğeyi hangi öğenin yerine konumlandırırsa anlayabileceğini fark eder. Metaforlar karmaşık durumları anlamada, tercüme etmede, açıklamada ve iletişimde çok önemlidir. Metaforlar çok güçlü öğrenme ve öğretme araçlarıdır. Öyleyse, anlaşılması zor soyut kavramları somutlaştırmada benzetme, kıyaslama ve mecazlar kullanın.

Feynman Tekniği, hızlı öğrenmenin ve derinlemesine kavramanın oldukça etkili bir yöntemidir. Amaç, bilimsel yaklaşımla edinilen bilgileri basitleştirip, sadeleştirerek öğrenmektir. Bu yöntemi kullanarak zorlandığınız konuları hızla öğrenebilirsiniz.

Bu modeli yeni kavramları hızlı bir şekilde öğrenmek, sahip olduğunuz bilgi boşluklarını ortaya çıkarmak, unutmak istemediğiniz fikirleri hatırlamak veya daha verimli çalışmak için kullanabilirsiniz.

Kaynakça

  • Feynman Tekniği ile Dört Adımda Hemen Her Şeyi Öğrenebilirsiniz http://www.dijitalhabitat.com/feynman-teknigi/  13.06.2020
  • Feynman Tekniği: 4 Adımda Kolay ve Etkili Öğrenme    http://www.olaganustukanitlar.com/feynman-teknigi-4-adimda-kolay-ve-etkili-ogrenme/      13.06.2020
  • Feynman Tekniği: Her Şeyi Öğrenmenin En İyi Yolu https://fs.blog/2012/04/feynman-technique/  13.06.2020
  • Mento, A.J., Martınelli,P.,Jones,R.M. (1999), Mind mapping in executive education: applications and outcomes, The Journal of Management Development, Vol 18 Issue 4 Date 1999 ISSN 0262-1711
Tavsiye Edilen Makaleler:

Mega Hafıza – 6., 7., ve 8. Sınıflar İçin Online Yaz Okulu

İngilizce Kelime Hafızası – İngilizce Kelimeleri Unutmamak İçin Ne Yapmalısınız?

Başa dön tuşu