Diyet ve BeslenmeRuhsal GelişimSağlık ve Zindelik

Ramazanda Oruç İle Kilo Vermenin Formülü

Oruç ile kilo vermek: Ramazan ayı girdiğinde birçok kişi bu yeni ruhani başlangıçla, fiziksel yeni bir başlangıç yapmayı planlayarak kilolarından kurtulmayı da hedeflemektedir. Bunun sonucu olarak “Oruçla kilo verilir mi?“, “Ramazanda oruç ile kilo vermek mümkün mü?“, “Ramazanda oruç diyeti ile kilo vermenin bir formülü var mı?” gibi sorular ramazan ayında en çok sorulan sorular arasındadır. Ramazan ayı, her şeyden önce, inançlarımıza göre bir ibadet ayıdır. Bu ayda tutulan oruç da önemli bir ibadettir. Oruç, planlı ve düzenli uygulandığında bizi zayıflatıp diyet yaptırsa da, elbette sadece bu nedenle değil, emredildiği için yapılan bir ibadettir.

İBADETLERİN İKİ YÖNÜ

Bilindiği gibi, dini ibadetlerin iki yönü vardır: Biri Yaratıcının emrine uyulması nedeniyle ertelenmiş bir ödül olarak ahiret hayatında göreceğimiz karşılıkları; ikincisi ise bu dünya hayatında o emrin yerine getirilmesiyle, ödülün hemen, peşin olarak verilmesidir.

Oruç bu ibadetlere en güzel örneklerden biridir. Oruç tutmanın manevi ve ertelenmiş ödülü öldükten sonraki hayat için verilecektir. Ama bu dünya hayatında da oruç tutmakla bedeni her türlü toksinlerden arındırmak, ona iyi bakmak ve özellikle uygun ölçülerde zayıflamak, oruç vesilesiyle detoks yapıp vücudu fazlalıklardan kurtarmak mümkündür. İşte Ramazan, orucuyla hem bedenimizi ve hem nefsimizi terbiye edip, arındıran ve temizleyen bir kutsal aydır.

ORUÇ İLE KİLO VERMEK – ORUCUN METOBOLİZMAYA ETKİLERİ

Gündelik hayatta en çok sıkıntı çeken sistemimiz sindirim sistemidir. Beslenme alışkanlıklarımızın etkisiyle, bozulmaya yatkın olan sindirim sistemi, işletim hataları nedeniyle çeşitli hastalıklara neden olmaktadır. Çoğu metabolizmaya dayalı hastalıklar kullanım hatasından başka bir nedene dayanmıyor. İşte Ramazan ayında oruç tutmanın metabolizmaya pek çok faydası olduğu biliniyor. Uzun süre sindirim sisteminin hareketsiz kalması sonucunda vücudumuz bir detoks sürecinden geçiyor. Hatta beslenmenizi kontrol altında tutarsanız kilo vermeniz de mümkün.

Hatta oruç tutmanın diyabetik hastaların günlük yaşam rutinleri ve metabolik durumları üzerine etkisini inceleyen Selda ÇELİK, Rukiye PINAR, Ayşe KUBAT ÜZÜM ve Serpil SALMAN yazdıkları Tip 2 Diyabetli Hastalarda Oruç Tutmanın Hastaların Günlük Yaşam Rutinlerine ve Metabolik Durumlarına Etkisi” başlıklı bilimsel makalelerinde şu sonuca ulaşmışlardır:

“Bu çalışmada, Tip 2 diyabetli hastalarda oruç tutmanın metabolik parametreler üzerinde olumsuz etkisi görülmemiştir.” (Kaynak: Selda ÇELİK, Rukiye PINAR, Ayşe KUBAT ÜZÜM, Serpil SALMAN, Türkiye Klinikleri J Med Sci. 2013;33(5):1266-73 doi: 10.5336/medsci.2012-33028)

Ramazan

RAMAZAN DİYETİ

Ramazan ayında düzenli yeme biri iftarda ve diğeri sahurda olmak üzere iki öğündür. Baktığımızda, iftar için söylemesek de sahur vakti normalde kilo almaya yol açabilecek bir saattir. İftarın riski ise tüm günün açlığıyla akşam vaktinde sofrada iradesizce kaşık sallamaktır. Bu tabi kilo alma riskine neden olabilir. Peki, ne yapılmalı da bu riskleri ortadan kaldırmalıyız?

İFTARDA YAPMANIZ GEREKENLER

İftar vaktinde ne kadar açlık hissetsek de hemen yemeğe saldırmak yerine, geleneklerimizde de olduğu gibi iftara hurma gibi lifli bir tatlıyla başlamak iştah kabarmasının önünü kesebilir. Sonra bir çorba ve hafif kahvaltılıklarla başlamak, sonra bir ara vermek (mesela akşam namazı kılanlar namazlarını bu arada kılıp bir ara vermiş olurlar) sonra da diğer yenmesi gereken miktarda yemekleri yemektir. Yemek yeme işlemi takriben 30-40 dakika sürer.

YÜRÜYÜŞ VEYA TERAVİH NAMAZI

Yürüyüş yapmadan, harcadığınız kaloriden daha azını besinle alarak zayıflamaya çalışmak yağlarınızdan önce kaslarınızın erimesine sebep olabilir. Bu anlamda ramazanda yürüyüş yapmak özellikle tavsiye edilmektedir. Yürüyüş, iftardan sonra metabolizmayı rahatlatan bir egzersiz olabilir. Ya da eğer kılıyorsanız teravih namazı da yürüyüş kadar etkili olabilir. Sindirim sistemi bedensel hareketlerin desteğiyle daha iyi çalışacaktır.

SU TÜKETİMİ

Özellikle yaz aylarına doğru gittiğimiz bu bahar aylarında vücudumuz kışa göre daha fazla su harcar. Ramazan da olsa, iftardan sonraki zamanlarda iki litreye kadar su içilmelidir. Suyu, yemek yedikten sonra değil, biraz zaman geçtikten sonra içmeye başlamalısınız. Yoksa hazım zorlaşır. İftarı açarken bir bardak su içmek yeterlidir. Ama şöyle 45 dakikadan sonra bolca su içmeye başlayabilirsiniz. Beyninizi susuz bırakmayın.

GIDALARI METABOLİZMANIZA GÖRE TÜKETİN

Oruç ile kilo vermek için metabolizma hızınızı da planlamalısınız. Metabolizma hızını neler arttırır? Tabii ki, yoğurt, limon, yumurta, elma sirkesi, ıspanak, tarçın, badem, yeşil çay, salatalık, pul biber gibi yiyecekler… Bunları tüketmekle, oruçlu olduğunuz zamanlarda vücudun enerji harcamasını sağlar ve böylece kilo vermeye yardımcı olur.

SAHURA KALKAN, KİLO VERİR

Sahura kalkmış olmak için kalkmak ve abur cuburla mideyi doldurmak tarzında bir sahur beslenmesi düşünemezsiniz herhalde. Sahur vakti ve sahura kalkıp bir şeyler yemenin önemini Hz. Muhammed (sav) de söz konusu etmiştir. Tabi sahurda yedikten en az bir saat içinde uyumak yanlış olur. Çünkü sindirim sistemi uyku sırasında sindirime geçerse uyku kalitesi bozulur. Hazım zorlaşıp sindirim gerçekleşmeyince midemizdekiler yağa dönüşüp depolanırlar. Bu nedenle sahurda susatmayacak gıdalar yenilmelidir. Hamur işleri, makarna ve kırmızı et su çeken gıdalardandır. Bunun yerine lifli ve tok tutan gıdalar tercih edilmelidir. Suyu da bolca içmeyi unutmayın, gün içinde susuz kalırsanız yağ yakma işi zorlaşır.

Ramazan’da en sık yapılan hata sahura kalkmamaktır. Zaten uzun olan açlık süresinin daha da uzaması kişinin sağlık ve sosyal yaşantısını ve beynini olumsuz yönde etkiler. Bunun neden olduğu iftarda aşırı yeme isteği, kişiyi gereksiz ve sağlıksız besinlere yönlendirir; süt, yoğurt sebze, meyve gibi sağlığı koruyucu besinleri göz ardı edebilir.

YEMENİZ GEREKEN GIDALAR

Tam tahıllar: Tam tahıllı tahıl, tam tahıllı ekmek, kahverengi pirinç ve yulaf ezmesidir.

Sebzeler: Taze meyve ve sebzeler

Protein: Süt, yoğurt, yumurta, fındık

Sağlıklı yağlar: Fındık, zeytinyağı ve özellikle DHA ve EPA oranı yüksek olan balık veya balık yağı..

Oruç ve sağlık

ÖZETLE – ORUÇ HER DURUMDA BİR FIRSATTIR.

Ramazan ayı hem dünya hayatımız açısından, hem dua ve ibadetler nedeniyle gelecek hayatımız açısından fırsatlarla doludur. Oruç gibi her dinde yer verilmiş bir ibadetin insan sağlığı açısından faydaları hakkında ciltlerle kitaplar yazılmıştır. Milyonlarca internet kaynağından okuyup faydalanabilirsiniz. Kısacası, Hz. Muhammed (sav) efendimizin buyurduğu gibi,

“Oruç tutunuz ki, (madden ve mânen) sıhhat bulasınız!”

Hayırlı oruçlar ve ramazanlar…

Başa dön tuşu