Çocuk ve ZekaDEHB / ADHDKonsantrasyonZihinsel Sağlık

DHA Adlı Besin Maddesi Çocukların Zekasını Artırıyor

DHA Eksikliği Hiperaktivite ve Dikkat Dağınıklığına Sebep Oluyor

Yüksek DHA Çocukların Zekasını Geliştiriyor: Halkın büyük bir kısmı bu maddenin beyin için önemini ve eksikliğindeki sonuçları bilmiyor. DHA eksikliğinin sonuçlarını ve yüksek DHA’nın önemini çoğu doktor dahi yeni duyuyor ve öğreniyor.

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu DHA’nın önemini halka öğretmeye çalışan bilim adamlarından biri. Onun DHA için söylediklerini aşağıdaki kısa video filmde izledikten sonra makaleyi okumaya devam edebilirsiniz.

Ulusal Çocuk Sağlığı ve İnsan Gelişimi Enstitüsü tarafından finanse edilen bir araştırmaya göre, Dallas, Teksas’taki Güneybatı Retina Vakfı’ndaki araştırmacılar, DHA’nın Çocukların Zekasını ve Görme Keskinliğini Geliştirdiğini bularak “Gelişimsel Tıp ve Çocuk Nörolojisi” adlı bilimsel dergide yayınladılar1.

DHA, dokosahekssaenoik asit insan beyninde ve göz hücrelerinde çok yoğun olarak bulunuyor. Vücut DHA’yı üretemiyor. Doğumdan önce plasenta yoluyla gelişmekte olan cenine verilen DHA, doğum sonrası çocuğa anne sütü kanalıyla veriliyor. Bu anlamda annenin emzirme sırasında hem kendisi, hem de bebeği için gerekli miktarı karşılamak için yüksek oranda DHA alması önemli. DHA’nın sinir sisteminin gelişiminde çok önemli rol oynadığına inanılıyor.

Yapılan çalışmaya elli altı 18 aylık çocuk katıldı. İki gruba DHA içeren beslenme uygulanırken, kontrol grubuna DHA içermeyen bir beslenme uygulandı. Gruplar doğum sonrası beş gün içinde çalışmaya alındı ve 17 hafta boyunca kontrollü beslenme uygulandı.

Genel zeka ve motor becerileri, Bayley Bebek Gelişim Ölçekleri (2. baskı  – BSIDII) kullanılarak test edildi. Motor becerilerinde bir fark görülmedi, ancak çocuklara uygulanan testin zihinsel Gelişim Endeksi’nde önemli farklılıklar baş gösterdi. Bu test hafızayı, basit problem çözme yeteneğini ve dil becerilerini ölçmektedir. Kontrol grubundaki çocukların test sonuçları, 100 puan olan ABD ortalamasına göre MDI puanı 98’in biraz altında oldu. DHA alan gruplarda ise bu puan 102.4 ile 105 puan arasında oldu. Bu çalışma çocukların emzirilmesi sırasında annenin DHA alımını önemsemesi gerektiğini açıkça ortaya koymaktadır.

Dr. Artemis P. Simopoulos’a göre, omega 3 yağ asitlerinin içinde bulunan DHA miktarı ile öğrenme arasında bir bağlantı var. Purdue Üniversitesinde yapılan 1996 tarihli bir başka araştırmaya göre, 6 ila 12 yaş arasında 100 erkek çocuk üzerinde bir araştırma yapıldı. Araştırma sonucunda yüksek oranda DHA alan çocukların en az öğrenme problemine sahip oldukları ortaya çıktı.

—– Sponsor Bağlantı —–

ÇOCUKLARIN KONSANTRASYON VE ZEKALARINI GELİŞTİRMEK İÇİN

Anzan Dahi Çocuk Merkezi

—– Yazının Devamı —–

Washington, DC’deki Genetik, Beslenme ve Sağlık Merkezi Başkanı ve “Koordinasyon Komitesi NIH’in eski başkanı” Artemis P. Simopoulos tarafından yayınlanan “Omega Planı” adlı kitaptaki bilgilere göre, beynin “Öğrenme ve Hatırlama” sürecinde çeşitli kimyasalların bir sinirden diğerine iletimi söz konusudur. Bu kimyasallar “sinaptik veziküller” olarak adlandırılan küçük paketlerde depolanmaktadır. Sinir bitiminde ne kadar sinaptik vezikül olursa, o kadar fazla kimyasal karşı tarafa aktarılabilmektedir. İşte DHA bu iletimi sağlayan beyindeki neredeyse en önemli tek maddedir. Bu çalışma, beslenme planınızdaki omega-3 yağ asitlerinin içindeki yüksek DHA miktarı ile nöronlarınızdaki sinaptik veziküllerin sayısı ve öğrenme yeteneğiniz arasında doğrudan bir bağlantı olabileceğini öne sürüyor.

Bu arada çalışmalar, DHA eksikliğinin hiperaktiviteye, dikkat dağınıklığına, odaklanma sorunlarına, öğrenilenlerin kısa sürede unutulmasına neden olduğunu da ortaya koyuyor. Yapılan çalışmalar yüksek DHA (günde 1000 mg DHA) verilen hiperaktif ve dikkat dağınıklığı olan çocuklarda olumlu sonuçların gözlendiğini ortaya koyuyor. Özellikle dikkat dağınıklığı, hiperaktivite ve odaklanma sorunu yaşayan çocuklarda, diğer çocuklara göre bir şekilde daha fazla DHA ihtiyacı olduğu ortaya çıkıyor.

DHA, beyin gelişimi, öğrenme, hiperaktivite, dikkat dağınıklığı ve Alzheimer ilşkisi ile ilgili daha fazla bilgi içeren bir makaleye ulaşmak için aşağıda verilen linke tıklayınız:

DHA, BEYİN GELİŞİMİ, HİPERAKTİVİTE VE DİKKAT DAĞINIKLIĞI

Kaynak: 1 : https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1469-8749.2000.tb00066.x

Başa dön tuşu