Öğrenme ve Eğitim

Sürekli Eğitim Nedir ve Neden Önemlidir?

Beşikten Mezara kadar Öğreniniz!

Sürekli Eğitim – İslam Peygamberi Hz. Muhammed (SAV) bir defasında şunları söylemişti: “Beşikten mezara kadar ilim tahsil ediniz!” Bu tavsiye, bugünün diliyle, bebeklikle başlayan öğrenme sürecinin ölünceye kadar devam etmesi gerektiğini vurguluyor.

Çoğu insan, okul hayatından sonra öğrenme etkinliğine son veriyor. Bu durum, otobanda hızla giderken birden aracınızın frenine basmak gibi bir şey; sonuç ne olur?

İnternetten önce -biz buna eski zamanlar diyelim- öğrenmenin bir mekanı vardı. Buna okul diyorlardı; bildiğimiz duvarları pencereleri, merdivenleri, içinde sıraları ve karatahtası olan bir bina.

Bunlar fiziksel şartlardı. Bir de bu binanın varlık sebebi olan öğrencileri, onların öğretmenleri, her şeyi yöneten müdürleri vardı.

Kovid-19 ile birlikte okullar kapandı. Müdürler ve öğretmenler evlerine döndüler. Öğrenciler zaten eve kapanmıştı. Hayat sokakta durdu.

Peki, öğrenme durdu mu?

Hayır.

İnternet üzerinden, uzaktan öğrenme sistemleriyle birlikte sanal dersler ve sanal sınıflarda eğitim ve öğrenme devam etti. Demek ki öğrenme ve eğitimin sabit bir mekanı yokmuş. Atalarımız boşuna demediler: “Öğrenmenin yaş, başı, mekanı olmaz!” Ben küçüklüğümde duyduğum bu gerçeğe 60 yaşında şahit olmuş olmuştum.

Peki ya siz?

Sürekli Eğitim Nedir?

Her üniversitenin veya resmi kuruluşun bir SEM’i var. SEM; Sürekli Eğitim Merkezi kelimelerinin baş harflerinden oluşuyor. Sürekli eğitim, çeşitli örgün ve yaygın öğrenme faaliyetlerini ve yöntemlerini tanımlayan bir terimdir.

Sürekli eğitim sürekli gelişimdir. Sürekli öğrenmeyi çift taraflı yelpaze gibi düşünün. Yelpazenin bir ucunda, yetişkin olarak kariyerinizde gelişmek veya mesleğinizin belirli alanlarında becerilerinizi ve bilginizi daha da geliştirmek istiyor; bu gelişimin de belgelenmesini istiyorsunuz.

Yelpazenin diğer ucunda ise herhangi bir belge beklentisi olmadan kendinizi eğitmeye devam etmek; okumak veya eğitim ve seminerlere katılarak kişisel gelişiminize katkı vermek gibi basit faaliyetlerdir.

Burada doğru ya da yanlış seçenek yoktur. Asıl amaç, öğrenme açısından hangi seçeneğin sizin için en uygun olduğunu ve bunu günlük hayatınıza nasıl uygulayabileceğinizi bulmaktır.

Sonunda, kendi kendine öğrenme, bilgi edinme veya beceri geliştirme arayışının bir sonucudur.

Sürekli eğitimin, profesyonel hayatınızda, bir sonraki adımını atmak için duyduğunuz öğrenme ihtiyaçlarını belirlemeye, öğrenme ve ilgi alanlarınıza göre araştırma yapmaya kadar uzandığını unutmayın.

Herkesten ve hayatınızda yaşadığınız her deneyimden öğrenebileceğiniz bir şey var. Ancak bu dersleri kavramaya başlamak için önce onları ön kabul ile takdir etmeniz gerekir.

Öğrenmeye devam edebilmemiz için bize sunulan fırsatlara açık olmak gerekir. Öğrenmek tuğlaları üst üste koymak gibidir.  Buna bilgi inşası diyebilirsiniz.

Sürekli Eğitim Neden Önemlidir?

Sürekli eğitimin neden önemli olduğunu anlamazsak, kaçınmayı tercih edeceğimiz her engel motivasyonumuzu kaybettirebilir.  Bu bakımdan sürekli eğitim almanın önemi konusunda şunları söyleyebiliriz:

1-) Mesleki Standartlara Uyumunuzu Güçlendirir

Bilgi ve becerileriyle güncel kalması gereken meslek sahipleri başta olmak üzere, zorunlu olarak sürekli eğitim ihtiyacı duyanlar var. Bu tür bir eğitim, kişilerin mesleki kariyerlerine destek verir. Ayrıca, mesleki konulardaki yasalara, standartlara ve sertifikalara uyumu sağlar.

Kendi ilgi alanlarında bir kariyere başlamak için böyle fırsatlara ihtiyaçları vardır.

Sürekli eğitim, meslek erbabının, mesleklerinde daha yüksek seviyelere ilerleyebilmeleri ve daha fazla gelir, özgürlük veya sorumluluk kazanabilmeleri için daha nitelikli hale gelmelerini sağlar.

2-) Tutkulu Olduğunuz Şeyler Hakkında Daha Fazlasını Öğrenme İsteği Verir. 

Meslek dışı konularda sırf merak ile öğrenme isteği duyanlara gelince, sürekli eğitimin başka bir önemi daha vardır. Sürekli eğitim, insanların tutkulu oldukları şeyler hakkında daha fazla bilgi edinmelerini sağlar.

Bu etki çeşitli şekillerde olabilir. Kendinizi sürekli olarak eğitmek, size ihtiyacınız olan güven artışını sağlayabilir. Belirli bir bilgi alanında, atmak istediğiniz sonraki adım için bir temel görevi görebilir.

Bazen insanlar hayattaki tutkularının tam olarak farkında olmayabiliyor. Bu makaleyi okuyarak siz şanslılar grubunda yer almış oluyorsunuz. Çünkü “farkındasınız!”

3-) İnsanlarla Tanışma Fırsatları Verir.

Sürekli eğitimin bir başka önemi de, diğer insanlarla tanışma fırsatları sunmasıdır. Geniş bir sosyal ağa sahip olmaya çok önem verilen bir dünyada, sürekli eğitim sosyal ağınızı genişletmek için önemlidir. Alanınızda yeni arkadaşlar edinme yanında, öğrenmenin pekişmesinde de tanışılan insanların katkısı büyüktür.

Son olarak ve muhtemelen en önemli neden, sürekli eğitimin, doğuştan gelen merakınız olan şeyleri öğrenmenize fırsat sağlamasıdır.

Tutkularınızın peşinden gitmeye başlamanıza ve gerçeğe dönüştürmekten keyif alacağınız geleceğe kendinizi yönlendirmenize olanak tanır.

Sonuç: Geleceğinizi Şansa Bırakmayın!

Umarım, bu makaleyi okuduğunuza göre, sürekli eğitim konusunda duyduğunuz şüphelere verilecek daha iyi bir cevabınız hazırdır.

Son olarak; artık hem profesyonel hem de kişisel açıdan sürekli eğitimin önemini bilmelisiniz. Bu sayede, hayatınızı gerçekten istediğiniz yere götürebilir ve olmak istediğiniz yerde olabilirsiniz.

Başa dön tuşu