Kişisel Gelişim

Sosyal Medya ve Beyin – Sosyal Medya Beyni Nasıl Değiştiriyor?

Sosyal Medyanın Beyninizi Değiştirmesinin 5 Yolu!

Sosyal Medya ve Beyin – Sosyal Medya Beyni Nasıl Değiştiriyor? Sosyal medya siteleri, dünyanın üçte biri tarafından kullanılıyor. Bu durum toplumumuz üzerinde büyük etki oluşturmaya başladı. Peki ya beyinlerimizde?

İşte sosyal medya ve internetin şu anda bile beyninizi etkileyişinin 5 farklı yolu!

1) Bağımlılık Yaratıyor!

Oturumu siz de kapatamıyor musunuz? İlginç bir şekilde, internet kullanıcılarının % 5-10’u internette harcadıkları zamanı kontrol edemiyor. Madde bağımlılığının tersine psikolojik bir bağımlılık olsa da, bu kişilerin beyin taramalarında beyinlerinde madde bağımlılarıyla benzer bölgelerin hasar gördüğü belirlendi.

2) Beyindeki Beyaz Madde Azalıyor!

Özellikle, beyindeki duygusal işlemlendirme, dikkat ve karar vermeyi kontrol eden bölgelerin beyaz maddesinde açıkça azalma görüldü. Bu olumlu bir şey değil.

3) Uyuşturucu Etkisi Yapıyor!

Sosyal medya çok az çabayla hızlı karşılık almanızı sağladığından, beyniniz kendini yeniden yapılandırmaya başlar ve sizi bu dürtülere yatkınlaştırır. Ve her etkileşimden sonra, bu nörolojik heyecanı canınız daha çok istemeye başlar. Biraz uyuşturucu gibi geliyor kulağa, değil mi?

4) Çoklu İş Görme Hafızayı Zayıflatıyor!

Aynı anda bir çok işi yapabilme konusunda ise bazı farklılaşmalar gözleniyor. Sürekli işle websiteleri arasında gidip gelen, ya da sürekli sosyal medya kullananların aynı anda birden çok görevi yapabileceğini düşünebilirsiniz.

Ancak araştırmalara göre, yoğun bir şekilde medya kullananlar, diğerlerine göre görev değiştirme testlerinde çok daha kötü sonuçlar aldılar.Birden fazla işin birden internette yapılması arttıkça, beyninizin araya giren parazitlerden kurtulma yeteneği azalır. Hatta beyninizin bilgiyi hafızaya alma kabiliyetini zorlaştırır.

omega

5) Farklı Psikolojik Rahatsızlıklara Sebep Oluyor!

Verimli bir çalışmanın ortasında telefonunuzun titremesi gibi bir şey hissediyorsunuz…

Durun bir dakika…

Gerçekten titredi mi ki? Bu Hayalet Titreşim Sendromu. Telefonunuzun çaldığını düşündüğünüz ama çalmadı, bu aslında yeni bir psikolojik durum. Bir araştırmada, katılımcıların % 89’u bu durumu en az iki haftada bir yaşadıklarını belirtti. Görünüşe göre beynimiz, vücudumuzdaki bir kaşıntıyı telefon titreşimi olarak algılıyor.

Ne kadar delice gözükse de, teknoloji sinir sistemimizi yeniden yapılandırıyor. Ve beyinlerimiz tarihlerinde hiç yaşamadıkları bir şekilde tetiklenmeler yaşıyor.

Sosyal Medya ve Beyin – İnsanlar Çılgıca Bencilleşiyor Olabilir mi?

Sosyal medya, “Kendini İyi Hissetme Kimyasalı” olarak bilinen dopaminin salgılanmasını da tetikler. MRI taramalarında bilim adamları, insan beynindeki ödül merkezinin, kişinin başkalarınınkinden çok kendi düşünceleri hakkında konuştuğunda daha aktif olduğunu belirledi. Bu, çok da şaşırtıcı değil.

Hepimiz kendi hakkımızda konuşmayı severiz, değil mi? Ancak görünüşe göre yüz yüze konuşmaların %30-40’ı kendi deneyimlerimizden bahsetmemizden oluşurken, sosyal medya iletişimlerinin %80’i kendimiz hakkında. Beyninizin orgazm, motivasyon ve aşkla ilgili aynı bölümü sosyal medya kullanımınızdan uyarılıyor.

Ve tabi bir kitleye hitap ettiğinizi bildiğinizde bu durum daha da artıyor. Vücudumuz internette kendimizden bahsettikçe bizi fizyolojik olarak ödüllendiriyor.

Ama herşey de sadece kendimiz merkezli değil. İlişkiler üzerinde yapılan araştırmalar var. Partnerler ilk kez yüzyüze değil de, internette tanışmışsa birbirini beğenmeye daha yatkın oluyorlar. İnsanların internette kimliğinin daha meçhul olduğundan ya da gelecekteki hedeflerinden daha açık bahsettiklerinden midir bilemeyiz ama online başlayan ilişkilerin başarısının artışında istatistiksel bir artış var.

Fiziksel uzaklık arttıkça, internet sözlü iletişimimizi değiştirse de, belki de en önem verdiklerimizle daha da yakınlaşıyoruzdur.

Kaynak: https://ed.ted.com/best_of_web/qQzsdX2Y

Sosyal Medyanın Beyninizi Değiştirmesinin 5 Çılgın Yolu!

 Çeviren: Yelda Atalay

mi

Tavsiye Edilen Makaleler:

Hayatı Sosyal Medya Yanılsamaları Olarak Algılamayın!

İnsan Kaynakları Yönetimi – İşe Alımlarda Sosyal Medya Kullanımı

Başa dön tuşu