Kariyer Planlama

İş Görüşmesinde Maaş Pazarlığı Nasıl Yapılır

İş Görüşmesinde Maaş Pazarlığı Nasıl Yapılır – İşte size gizli bir sır: İşverenler ilk etapta nadiren en iyi teklifini yaparlar ve maaşlarını müzakere eden adaylar genellikle olmayanlardan çok daha fazla kazanırlar. İyi düşünülmüş bir müzakere, daha güçlü bir aday ve daha iyi bir çalışan gibi görünmenizi sağlar. Bu anlamda “İş Görüşmesinde Maaş Pazarlığı Nasıl Yapılır?” konusu çok önemli bir konudur.

Southern Methodist Üniversitesi’nin Cox School of Business’da bir strateji ve girişimcilik profesörü Robin Pinkley, “Maaşlarını yapıcı bir şekilde müzakere etmeye çalışan kişilerin, pazarlık yapmayanlara göre daha iyi sonuçlar aldıklarını gördük, çünkü bu vesile ile şirketin işe almak istediği yapıcı yeteneklerini de sergilemiş oluyorlar” demektedir.

İlk görüşmesine gitmeden önce bile maaş görüşmenizin temelini atmaya başlayabilirsiniz. İşte adım adım yapılacak şeyler:

Başlangıç Görüşme Sürecinde Maaş Konusu

  • Araştırmanızı Yapın: Görüşmeden önce, ilgili şirketin maaş aralıklarını, sundukları ekstraları ve ayrıca ilgili endüstrinin maaş aralıkları hakkında bilgi edinin. Ayrıca şirketin rekabet ve endüstri gücü hakkında bilgi edinin. Profesör Pinkley, ayrıca şirketten hem maaş, hem de fayda açısından ne beklediğinizi ve gelecekteki ilerleme olasılıklarınızı da düşünmeniz gerektiğini söylüyor. Bu bilgi görüşme ve maaş görüşmesi sırasında de değerli bir bilgi olacaktır.
  • Parayı Çok Erken Konuşmayın: ‘İstediğini Alma Sanatı (Getting What You Want)’ kitabının yazarı Lee Miller “Daha önce para hakkında konuşarak asla kazanamazsınız. Para hakkında konuşmanın zamanı, sizi istedikleri andır. Çünkü bundan önce, sadece kolayca reddedilen adaylardan birisiniz. Ancak işveren bir kez iş için sizi almaya karar verdiğinde, ‘Bunu nasıl yöneteceğiniz’ önemli hale geliyor ” diyor.
  • Başta Gelen “Maaş Gereksinimleriniz Nedir?” Sorusu Tuzağından Kaçının: Pinkley insanlara böyle bir soru karşısında şunları söylemesini öneriyor: “Bunun neden önemli olduğunu tamamen anlıyorum – bu süreçte kiminle çalışmak istediğinizi belirlemeyi istiyorsunuz ve birlikte olmak istemediğiniz bir kişiyi ikna etmek istemeniz çok mantıklı değil. Ayrıca alacağınız adayların maaşlarını düşük seviyelerde tutmaları eğilimi olduğunu biliyorum. Çünkü seçilme havuzunun dışında kalmak istemiyorlar. Benim tercihim, bu konulardan bağımsız olarak, burada iyi bir uyumun derecemin ne olacağı, bu organizasyona ne kadar değer katabileceğim, bu pozisyona ne kadar doldurabileceğim gibi hususları öncelikle anlamak ve görüşmek. Bir teklif yapmaya hazır oluncaya kadar bu konuyu ertelememizi öneriyorum. “

Hala bir rakam istiyorlarsa, araştırmalarınızı belirli sayılara odaklanma şeklinde değil, endüstri standardı aralıklarında konuşmak için kullanın.

İş Teklifi Anında Maaş Konusu ve Maaş Pazarlığı

  • Önce Sen Söyle: Profösör Pinkley “Belirli bir maaş rakamını işverenden önce söylemeyi deneyin. Bu müzakerenin sizin söylediğiniz rakam üzerinden başlamasını sağlar. Böylece bütün müzakere bu ilk teklife dayanır” diyor.
  • Çok Hızlı Bir Şekilde Bağlantı Yapmayın: “İşveren sık sık iş ve maaşı aynı anda sunar. Teklifi beğendiyseniz bile, hemen evet demeyin” diyoe Pinkley ve şöyle devam ediyor “Beğendiğiniz bir teklife daha sonra da evet diyebilirsiniz. Bu size daha fazla alma şansı verebilir. Onlara belirli bir zaman dilimi içinde bir cevap vereceğinizi söyleyebilirsiniz.”
  • Diğer İşverenleri Kıskandırın: Başka işverenlerle de görüşme yapıyorsanız, bu muhtemel işverenleri arayın. Aldığınız teklif hakkında bilgi verin ve görüşme süreci hızlandırabilir mi, diye sorun. İlave bir teklifte bulunup bulunmadıklarını görün. Başka bir teklifin olduğunu bilmek onlara sizi daha çekici hale getirebilecektir.

İlk işverene cevap verme zamanı geldiğinde, diğer işverenlerin değerinizi arttırmaya yardımcı olacak teklifinden ve ilgisinden söz edin. Ama teklifleri çarpıtmadan söyleyin. Çoğu zaman karşı taraf için bunu kontrol etmek kolaydır. Bu sadece gerçek bir teklif varsa kullanılabilecek ve ilgi çekici görünmenize yardımcı olacak bir stratejidir.

  • Beklentilerinizi Dile Getirin: İşverenden maaş, kazanç ve fırsat açısından işinizden ne istediğini söyleyin. Herman Group başkan yardımcısı Joyce Gioia, “Çalışma zaman dilimlerini, çalıştığınız yerdeki esneklik, belirli bir alan üzerinde özerklik veya sahiplik, ünvanınız gibi hususları sorabilirsiniz” diyor.
  • Ekstraları Müzakere Edin: Eğer işveren size istediğiniz maaşı sunamıyorsa, fazla maliyet getirmeyecek diğer değerli seçenekleri düşünün. Miller, her zaman şirketin sunacağı, gelişmenizi sağlayacak bir ortam ve eğitim imkanları uzun süreli pazarlanabilirliğinizde büyük bir fark yaratabilecek unsurlar olduğunu vurguluyor.
  • Değerinizi ve Performansınızı Ölçülendirin: Gioia ayrıca, “Değerinizi, daha önceki şirketinizi nasıl kurtardığınızı, onlara ne kadar para ve proje gelirleri kazandırdığınız X’binlerce dolar şeklinde ölçülebilir şekilde söyleyin. Daha sonra, yeni işinizde ne kadar değerli olmayı beklediğinizi özellikle belirtin” diyor.

Ayrıca performansınıza olan güveninizi gösteren birkaç durum da ekleyebilirsiniz. Şirkete belirli bir miktar kazandırırsanız, işverenden sizin için altı aydan sonra tekrar maaş veya yıl sonu ikramiyesi için değerlendirme yapmasını isteyebilirsiniz. Profösör Pinkley, “Bu, kendinize inandığınızı ve neler yapabileceğinizi söylemeye kararlı olduğunuzu gösterir” diyor.

Kaynak: http://www.monster.ca (Yazar: Kim Lankford)

hafıza geliştirme - fotografik hafıza teknikleri

Başa dön tuşu