Psikoloji

Sayı Dizisi Testi Nedir? (Digit Span Test)

Kısa Süreli Bellek Testi - Geçici Hafızanızın Sınırlarını Test Edin!

Sayı Dizisi Testi Nedir (Digit Span Test): Sayı dizisi testi, hem “Wechsler Yetişkinler için Zeka Ölçeğinin (Wechsler Adult Intelligence Scale – WAIS)”, hem de “Wechsler Bellek Ölçeklerinin (Wechsler Memory Scales – WMS)” bir alt testidir. Bu testte deneklere bir dizi sayı okunur ve baştan söylenen sırayla (ileri doğru) veya sondan başa ters sırayla (geriye doğru) deneyi yapan kişiye söylemeleri istenir.

Testte ileri doğru rakam aralığı, dikkat ve konsantrasyonun verimliliğini ve kapasitesini gösterir. Geriye doğru rakam aralığı, özellikle işleyen belleğe bağlı bir yürütme görevidir. Rakam Aralığı alt testi tek bir özet değer olarak puanlanabilir (bu, yaşa göre belirlenen ve Wechsler testlerinde özet puanlara katkıda bulunan puandır) veya ileri ve geri performans için ayrı ayrı puanlanabilir.

İleri ve geriye doğru performans, alt puanlar (her bir türdeki doğru öğelerin sayısı) veya aralık puanları (denekler tarafından ileriye veya geriye doğru doğru şekilde üretilen maksimum basamak sayısı) olarak rapor edilebilir.

Sayı Dizisi Testi Nasıl Uygulanır?

Kısa Süreli Bellek Testi – Rakam Aralığı görevi, deneklerin artan uzunluktaki rakam dizilerini tekrar etmesini gerektirir. İleriye doğru rakam aralığı, basit dikkatin iyi bir ölçüsüdür ve çoğu sağlıklı birey, yedi artı / eksi iki adet rakam aralığı içinde performans gösterir. Rakam aralığı testi aynı zamanda hafıza görevini de temsil etmektedir.

Testte öğrenciye sırayla 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 rakamdan oluşan sayılar aşağıda gösterildiği gibi giderek hane sayısında artış yapılarak okunur veya ekranda gösterilir. Her defasında öğrenciden verilen rakamları verilen sırada ileri doğru veya sondan başa doğru söylemeleri veya yazmaları istenir. Öğrenci her tekrarda ilk hata yaptığı haneye kadar puan alır. Amaç öğrencinin maksimum kaç haneye kadar sırayla  sayıyı söyleyebildiğini ölçmektir.

4 – 1 – 7

3 – 9 – 2 – 5

4 – 8 – 1 – 0 – 2

7 – 1 – 0 – 5 – 3 – 9

8 – 5 – 3 – 9 – 4 – 1 – 7

2 – 4 – 7 – 3 – 1 – 8 – 5 – 0

5 – 2 – 8 – 1 – 3 – 0 – 4 – 2 – 6

6 – 1 – 5 – 3 – 9 – 7 – 4 – 8 – 2 – 3

Normal zekâya sahip bir kişi “5 – 9” aralığında hane sayısını hafızasında tutarak sayabilmektedir. Üstün zekâlılar “7 – 11” (dokuz artı / eksi iki adet rakam) aralığında hane sayısını hafızasında tutarak sayabilmektedir.

Hafıza teknikleri eğitimi alan kişilerde eğitimle bu skor en az 100’e kadar artırılabilmektedir.

Kısa Süreli Hafıza Genişliğinizi Test Edin!

Kısa Süreli Bellek Testi – Aşağıda verilen resme tıklayarak, açılan sayfada hemen geçici hafıza genişliğinizin maksimum kaç hane olduğunu ölçebilirsiniz. Teste “Speed (hız) = 1000 milisaniye (ms)“, başlangıç hane sayısı “4” ve “Test mode = forward (ileri)” ayarlarıyla başlayınız. İleri saymada “9” adet veya daha yüksek haneye ulaşırsanız, testi bir de “Test mode = reversed (sondan başa, geri)” ayarla denersiniz.

Geçici hafıza testi - sayı dizisi  testi

Sayı dizisi testi pilotların dikkatlerinin ölçülmesinde kullanılan DLR testinin de bir parçasıdır. DLR Sınavı sayı dizisi testinde rakamlar pilot adayına saniyede bir (=1000 milisaniyede bir) okunmakta, ancak maksimum kaç adet rakamın söyleneceği bilinmemektedir. Yani söylenen sayı “19. sırada veya 27. sırada gibi bilinmeyen bir anda durmaktadır. Sayının okunması durduğunda pilot adayından okunan rakamları en sondan başa doğru sırayla bildirmeleri istenmektedir.

DLR sınavına hazırlanan çoğu pilot adayı bu ve buna benzer hafıza ve zekâ testlerini geçmek için Mega Hafıza’nın “Hızlı Öğrenme ve Hafıza Teknikleri” eğitimlerine katılmakta ve “Mega Matematik” setine başvurmaktadırlar.

Yapılan araştırmalar insanların beyin kapasitesinin sınırlı olmadığını, hafıza ve beyin eğitimlerinin beyin kapasitesini geliştirdiğini göstermektedir.

ZM

Tavsiye Edilen Makaleler:

Eşleşmeli İlişkisel Öğrenme Nedir? (Paired-Associate Learning – PAL)

Prosedürel Bellek ve Ayna Görüntüsünden Takip Ederek Çizme Görevi (Mirror Tracing Task)

Hafıza Merkezi – Bilgiler Beyinde Nerde Saklanır?

Melik DUYAR

www.MrMemory.com
Başa dön tuşu