La Casa de Papel ve Bella Ciao Şarkısı / Müziğin Gücü mü? Netflix’in Gücü Mü? – 2020 Ocak ayından itibaren, tüm dünyada hayat çok hızlı yaşandı. Dumanı henüz üzerinde; 2020’de Kovid-19 salgının egemen olduğu günlerde İtalya semalarında bir halk müziği şarkısı ve tınıları çınlıyordu. Kovid nedeniyle, Avrupa’da en fazla ölümlerin yaşandığı İtalya’ya; özellikle Avrupa’dan destek yağdı. Bu destek, İtalyanları Kovid-19 mücadelesine karşı, tıpkı halk şarkılarındaki gibi “dirençli olmaya” çağıran motivasyonel bir destekti. Bu şarkı tahmin ettiğiniz gibi Bella Ciao’ydu. Önce şarkıyı bir dinleyin, sözlerini okuyun sonra filminin ilginç hikayesini öğrenin.
Hoşça Kal Ey Güzel (Bella Ciao)
Bir sabah uyandığımda
o bella ciao, bella ciao, bella ciao ciao ciao,
Bir sabah uyandığımda
İşgalcileri buldum yanı başımda
Ey partizan beni de götür oraya
o bella ciao, bella ciao, bella ciao ciao ciao,
Ey partizan beni de götür oraya
Bende ölmek istiyorum orada
Eğer ben ölürsem partizanca
o bella ciao, bella ciao, bella ciao ciao ciao,
Eğer ben ölürsem partizanca
Beni gömmelisin
Gömmelisin dağın en tepesine
o bella ciao, bella ciao, bella ciao ciao ciao,
Gömmelisin dağın en tepesine
Güzel bir çiçeğin gölgesinin altına
Oradan geçenler
o bella ciao, bella ciao, bella ciao ciao ciao,
Oradan geçenler
Diyecekler bana ” ne güzel çiçek ”
Bu bir partizanın çiçeği
o bella ciao, bella ciao, bella ciao ciao ciao
Özgürlük için ölen
bir partizanın çiçeği
Özgürlük için ölen
bir partizanın çiçeği
Bella Ciao Şarkısının Öyküsünden Kısaca Bahsedelim:
Müziğin Gücü – Bella Ciao (İtalyanca: “Hoşça Kal Güzelim”), 19. yüzyılın sonlarında ortaya çıkan bir İtalyan protest halk şarkısıdır. Kuzey İtalya’daki pirinç tarlalarında çalışan işçiler tarafından zorlu koşulları eleştirmek amacıyla söylenmeye başlandı.
Nazi Alman kuvvetlerinin İtalya’yı işgal ettiği 1943-1945 yılları arasında, İtalyan direnişi sırasında, İtalyan partizanları şarkının sözlerini değiştirerek şarkıyı faşizm karşıtı bir marşa dönüştürdü.
Partizanlar, faşist İtalya Sosyal Cumhuriyeti ve onun Nazi Alman müttefikleriyle mücadele ederken de şarkıyı söylemeyi sürdürdüler. (Kaynak)
Ciao Bella çeşitli versiyonları, antifaşist bir özgürlük ve direniş marşı olarak tüm dünyada söylenmeye devam etmektedir. Şarkının hem işçi versiyonunun hem de partizan versiyonunun sözlerinin yazarları bilinmemektedir.
Netflix’in Sihirli Eli ve Bella Ciao’nun Yükselişi
La Casa de Papel ve Bella Ciao Şarkısı – Bella Ciao’nun yükselişi, daha önce 2017 yılında İspanya’da dizi olarak yayınlanan “La Casa de Papel / Money Heist” (Soygun) filminin daha sonra etap etap 2019, 2020 ve 2021’de yeni bölümlerle Netflix’te yayınlanmasıyla başladı.
Tamam, Bella Ciao zaten meşhurdu ama şarkı sözleri bu dizi nedeniyle tüm dünyada karşılık bulunca, bu defa Netflix’in sihirli eli onun popülaritesini birden arttırdı.
Netflix’in aksiyon dolu dizisi “La Casa de Papel/Money Heist” (Soygun) hayranları, Cecilia Krull’un “My Life is Going On” adlı tema şarkısının yanı sıra, dizide sıkça duyulan bir diğer parçanın da İtalyan halk şarkısı “Bella Ciao” olduğunu biliyorlar.
İzleyiciler şarkıyla ilk olarak, şovun ana oyuncularından ikisi olan Profesör ve ağabeyi Berlin ile bir sahnede tanışırlar. Tokio’nun (Úrsula Corberó) anlatılarından biri sırasında, anlamı hakkında fikir veriyor ve hırsızların onunla ilk kez nasıl tanıştıklarını açıklıyor. Tokio programda profesörün hayatı tek bir fikir etrafında dönüyordu: Direniş. İtalya’da faşistlere karşı savaşan büyükbabası ona işte bu şarkıyı öğretmişti; Bella Ciao‘yu…
“Money Heist” filminin resmi olmayan tema şarkısı olan bella ciao hakkında bilmeniz gerekenlerin başında, Bella Ciao ‘nun politik bir anlam kazanan bir İtalyan halk şarkısı olmasıdır.
Jerry Silverman’ın “Dünya Çapında Tarih Yazan Şarkılar” adlı kitabında, şarkının ilk kez Kuzey İtalya’da tarlalarda çalışan kadınlar tarafından zaman geçirmeye çalışırken söylendiğini aktarılıyor.
İkinci Dünya Savaşı sırasında, sözler “faşistlerle savaşan partizanları” yansıtacak şekilde değiştirildi. “La Casa de Papel/Money Heist” ta kullanılan, sözleri cesaret ve meydan okumayla aşılanmış ikinci versiyondur.
Bella Ciao, COVID-19 Sırasında Bir Dayanışma Şarkısı Oldu.
Müziğin Gücü – 2020 baharında, COVID-19 pandemisi nedeniyle dünyanın büyük bir kısmı karantinaya alınırken, “Bella Ciao” bir dayanışma şarkısı haline geldi. İtalyan kökleriyle birçok kişi onu pandeminin merkez üssünde olan İtalyan halkını desteklemek için Bella Ciao‘yu söyledi.
Almanya’nın bir bölgesinde, komşuları canlı enstrümanlar çalıp İtalyan komşularını desteklerken, bir mahalle hep bir ağızdan Bella Ciao‘yu söylemeye başladı. Bunlar Instagramda hızla yayılmıştı.
Sonuç olarak, bir şarkının sınır tanımaksızın tüm dünyadaki protest ruhlu insanları etkileme gücüne dair bildiklerimizi Bella Ciao daha ileriye ve hatta zirveye taşıyor. Yazının “La Casa de Papel ve Bella Ciao Şarkısı / Müziğin Gücü mü? Netflix’in Gücü Mü?” sorusunun cevabı ise şüphesiz her ikisinin de gücünün birleşmesi diyebiliriz. Ama esas güç insanların bu şarkıyı severek her ortamda paylaşmasının gücü, yani insanların kollektif gücü. Aşağıda bir örneği görülen birçok sokak şarkıcısının bunu sokağa taşıması ve sokaktaki insanların da zincirleme olarak bunları paylaşıma devam etmesini de gözardı etmemek gerekir. Esas güç paylaşımın gücü. Esas güç kalabalığın gücü.