Beyin GücüYabancı Dil

Dil Öğrenme ve Beyin – Çocuklar Bir Dili Nasıl Daha Kolay Öğreniyor?

Bu sorunun cevabı, çocukların bazı beyin yaralanmalarından neden yetişkinlerden daha hızlı iyileştiğini açıklayabilir.

Dil Öğrenme ve Beyin – Araştırmalara göre, çocuklar bir dili öğrenirken, beyinlerini her zamankinden daha çok oranda kullanıyorken, aynı zamanda sağ beyinlerini de daha fazla kullandıkları ortaya çıktı.

Ancak, çocukluğun aksine, yetişkinliğe doğru gelindiğinde, çocukken öğrenmede daha etkili olarak kullanılan sağ beyin üzerindeki öğrenme yükü azaltılıyor ve zihinsel yük daha çok sol beyne bırakılıyor.

Çocukluk neden farklıdır?

Çocukların yetişkinlerden farklı düşündüklerini hiç fark ettiniz mi? Araştırma bulgularına göre, çocukların beyni kelimeleri işlemek için beynin farklı bölümlerini devreye sokarken, yetişkinlikte daha stabil oluyor.

mi

Çocuklar beynini yetişkinlerden neden farklı kullanıyorlar?

Büyüdükçe beynimiz birçok yönden değişir. Araştırmacılar, bunun beynin kelimelerle nasıl ilgilendiğini gösterdiğini söylüyor.

Küçük çocuklar ve gençler dili anlamak için beyinlerinin her iki tarafını da kullanıyorlar. Ancak yetişkinliğe yaklaştıkça beyin bu görev için sadece sol tarafını kullanıyor.

İki taraflı dil işlemeden tek taraflı dil işlemeye geçiş kademeli olarak gerçekleşiyor. Bu geçiş konuşmayı öğrendiğimiz zaman başlıyor ve ergenliğe girildiğinde yaklaşık % 90 seviyelere ulaşıyor. 19 yaş civarında süreç tamamlanıyor. Bundan sonra, çocukluktaki çok yönlü kullanım, yerini sol beyne bırakıyor. Kaynak

Gelişimsel Nöroplastisite ve Dil Öğrenme

Dil Öğrenme ve Beyin – William Gaillard, yeni bulgunun, bilimin, beynin uyum sağlama yeteneğini daha iyi anlamaya yardımcı olması gerektiğini söylüyor. Beynin kendini değiştirme, ihtisaslaşma ve bağlantılar oluşturma yeteneği, “Beyin plastisitesi olarak biliniyor.

Gaillard, nöroplastisite üzerine çalışan bir doktor. Washington DC.’deki Ulusal Çocuk Hastanesinde nörolog olarak çalışıyor. Gaillard plastisite hakkında daha fazla bilgi sahibi olmanın gelecekte hem genç hem de yaşlı hastalara yardımcı olabileceğini söylüyor.

Çocukların konuşma merkezleriyle ilgili bir araştırmayı yöneten Elissa Newport bir nörolog ve Newport, Washington DC’deki Georgetown Üniversitesi Tıp Merkezi’nde Beyin Plastisite Merkezi’ni yönetiyor. Newport’a göre, çocukların beyinlerinin her iki tarafında da konuşma merkezlerinin bulunmasını heyecan verici buluyor.

Ona göre bu bulgular, çocukların beyin yaralanmalarında, neden daha hızlı ve tam bir iyileşme eğiliminde olduklarını açıklamaya yardımcı olabilir.

Ekip, Ulusal Bilimler Akademisi Bildirilerinde araştırmalarıyla ilgili yeni bulgularını paylaştı. Kaynak  

Beynin nasıl öğrendiğini öğrenmek

Dil Öğrenme ve Beyin – Yüzlerce yıl boyunca bilim insanları, yaralanmalardan kurtulan insanları gözlemleyerek beyin hakkında bilgi edindiler. Beynin sol tarafı yaralanan birçok kişinin kelimeleri anlama veya kullanma sorunları vardı. Doktorlar bundan yola çıkarak sol beynin konuşmayı ve dili yönetmesi gerektiği sonucuna vardılar.

Yine de konuşma ve dil merkezlerinin herkeste aynı tarafta olup olmadığını bilmiyorlardı. Araştırmacılar, çocukların çoğu zaman birçok beyin yaralanmasını yetişkinlerden daha iyi atlattığını kesinlikle belirtmişlerdi; sadece nedenini bilmiyorlardı.

Günümüz araştırmacılarının işi kolaylaştı; çünkü beyne bakabilen yüksek teknolojili araçlara erişebiliyorlar. Fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) bunlardan biridir. Bu araçla araştırmacılar, sağlıklı, çalışan beyinleri zarar vermeden inceleyebiliyorlar.

İşte yeni bir çalışmada da araştırma ekibi, 39 çocuk ve 14 yetişkinin kendilerine ifade edilen cümleleri anlamaya çalışırken, beyinleri hareket halindeyken izlemek üzere fMRI cihazı kullandı.

Her fMRI taraması beynin birden fazla resmini üretti. Her görüntüdeki renk parçaları, beynin hangi bölümlerinin en çok kan akışı aldığını vurguladı. Bu, beynin açık ve aktif olduğunun bir işaretiydi.

Mega Mental Aritmetik - Çocuklar için Konsantrasyon ve Zeka Eğitimi

İlginç Sonuçlar

Dil Öğrenme ve Beyin – Araştırmacıları şaşırtacak şekilde, beynin sol tarafı çocuklarda aktif olan tek kısım değildi. Küçük çocuklar bir cümleyi anlamaya çalıştığında beynin her iki tarafı da aktif hale geliyordu. Küçük çocukların sağ beynindeki bu aktivite, yaş büyüdükçe düşmeye başladı. 19 yaşına gelindiğinde, sağ tarafta hiçbir aktivite görülmedi. Artık tüm konuşma ve dil işlemleri yalnızca beynin sol tarafında gerçekleşiyordu.

Beynin her iki tarafı da devreye girebiliyorsa, bu, sol beyin yaralanmalarının neden küçük çocuklarda yetişkinlerde olduğu kadar etki bırakmadığını da açıklayabilir.

nöroplastisite

Beyin taramaları, farklı yaşlarda dil işleme sürecinde, -fotoğraftaki sarı turuncu bölgeler- bu bölgelerin aktif olduğunu gösteriyor. Üst sırada yer alan beyin resimlerinde sol tarafta aktivite gözükürken, alt sırada ise sağ loptaki aktiviteyi görüyorsunuz. Alttaki sırada yer alan resimlerde sarı-turuncu bölgelerin azaldığına dikkat edin.

Diğer ekipler, görme ve hafızayı işleyen beyin alanlarını araştırıyor. Gaillard, kendisinin ve Newport’un ekibinin beynin nasıl çalıştığına dair büyük resmi görmek için yapacakları çalışmaların sonuçlarını bu tür grupların çalışmalarıyla birleştirmeye istekli olduklarını söylüyor.

Sam Wang, New Jersey’deki Princeton Üniversitesi’nde bir sinirbilimcidir. Ayrıca zihnimizin nasıl büyüdüğü hakkında popüler bir bilim kitabı yazdı. Wang yeni çalışmada yer almadı, ancak çocukların dili “İki lobu birlikte kullanan silahşörler” gibi işlemesini gerçekten ilginç buluyor.

Bu nedenle, bir dahaki sefere anne babanızın veya büyük kardeşlerinizin sizi anlamadığını düşündüğünüzde, önce bir mola verin, sonra da beyinlerinizi aynı şekilde kullanmadığınızı fark edin; çünkü onlar muhtemelen beyinlerinin sadece daha küçük bir bölümünü kullanıyor olabilirler.

omega

Bazı kavramları hatırlayalım:

Beyin plastisitesi

Sinir sinyallerinin akışındaki yönleri değiştirerek veya nöronlar arasındaki bağlantıları değiştirerek beynin kendisini esasen yeniden inşa etme ve geliştirme yeteneğidir. Bu tür değişiklikler beynin bebeklikten yaşlılığa kadar büyümesine, olgunlaşmasına ve hatta bazen beyin yaralanmalarını onarmasına izin veriyor. Bakınız

Fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme veya fMRI

Beyin aktivitesini incelemek için özel bir tür tıbbi tarama teknolojisidir. Birey bazı görevleri yerine getirirken (resimleri okumaktan veya görüntülemekten çeşitli konuşulan kelimeleri düşünmeye kadar) beyindeki kan akışını izlemek için güçlü bir manyetik alan kullanır. Yüksek kan akışının izlendiği alanlar, araştırmacılara bu faaliyetler sırasında özellikle beynin hangi bölgelerinin aktif olduğunu söyleyebilir.

—– Sponsor Bağlantı —–

PARETO PRENSİBİYLE / MEGA İNGİLİZCE

—– Yazının Devamı —–

Nörolog

Beyin ve sinirlerin anatomisi ve işlevi hakkında araştırma yapan tıp doktorlarıdır. Benzer çalışmalar yapan doktora derecesine sahip araştırmacılar, sinirbilimci olarak bilinir.

Nörobilim

Beynin ve sinir sisteminin diğer bölümlerinin yapısı veya işleviyle ilgilenen bilim alanıdır. Bu alandaki araştırmacılar sinirbilimci olarak bilinir.

Kaynak: Bu makale aşağıdaki dergide yayınlanan makaleden esinlenilerek kaleme alınmıştır:

Newport et al. The neural basis of language development: Changes in lateralization over age. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America.Vol. 117, September 22, 2020, p. 23477. doi: 10.1073: pnas.1905590117.

Tavsiye Edilen Makaleler:

Gençlerde Öğrenme ve Beyin – Öğrenme Nöroplastisitesi Nedir?

Beyin Plastisitesi Nedir? / Nöroplastisite Nedir? Öğrenmede Neden Önemlidir?

İngilizce – En Kısa Zamanda Nasıl Öğrenebilirsiniz ve Nasıl Unutmazsınız?

Nöral Plastisite veya Beyin Plastisitesi – Nöroplastisite Nedir?

Dil Edinim Cihazı (Language Acquisition Device – LAD) Nedir?

Melik DUYAR

www.MrMemory.com
Başa dön tuşu