Çocuklar İçin Temel Matematik Becerileri – Matematik derslerinin kapsamı oldukça yoğun ve zengindir. Böyle olunca da konuların işlenmesindeki akış kendi hızında ritimli olmalıdır. Çünkü matematik birikimli ve sürekliliği olan bir alandır. Bir okul yılı boyunca ele alınacak çok konu var. İşte bu ritmi yakalayamayan veya başka bir deyişle konu eksikliği olan çocuklar için matematik gerçekten çekilmez bir hal alabilir.
Bardağın dolu veya boş tarafı yok aslında; matematik matematiktir; disiplinli çalışılmalı, öğretmen iyi anlaşılmalı ve eve gidince de tek başına veya ebeveyn desteğiyle konu tekrarları yapılmalıdır.
Ayrıca şuna inanmalıyız: Çocuğunuz her gün matematikle boğuşuyorsa, bu matematik kaderinin kötü olacağı anlamına gelmez. Bazı öğrencilerin matematiğin gerektirdiği problem çözme becerilerini geliştirmek için daha fazla zamana ihtiyacı olabilir. Bunu fark etmelisiniz. Beş parmağın beşi bir değil. Bireysel farklılıklar var. Ayrıca öğrenilenlere sistematik tekrar uygulanmıyorsa unutma kaçınılmaz. Yeni konuya geçmeden önce bir önceki veya daha önceki ilişkili konuları ve kavramları tekrar gözden geçirmek gerekebilir. Yapısı gereği, matematiği adım adım, ders ders takip etmek en doğrusudur.
Bu makale, matematikle ilgili çocukları etkileyen hayal kırıklıklarını ve mücadeleleri en aza indirmek için yazıldı. Bu makale, çocuğunuzun matematik becerilerini geliştirmek için önemli ipuçları ve püf noktaları içermektedir. Çocuğunuz matematikten hoşlanmıyorsa, becerilerini ve özgüvenini geliştirmenin ve hatta matematiği eğlenceli hale getirmenin yollarını öğrenmek için bu yazı tam size göre.
—– Sponsor Bağlantı —–
ÇOCUKLARIN HAFIZA VE ZEKALARINI GELİŞTİRMEK İÇİN
3-7 YAŞ İÇİN – ÇOCUK ZEKA VE HAFIZA SETİ
—– Yazının Devamı —–
Temel Matematik Becerilerini Anlamanın Önemi Nedir?
Çocuklar İçin Temel Matematik Becerileri – Matematik kendi üzerine inşa edilen bir derstir. Bir sonraki derse hazırlanmak için geçmiş kavramların sağlam bir şekilde anlaşılması gerekir. Bu nedenle, derse hazırlıksız gelirseniz, matematik sinir bozucu olabilir.
Ancak temel matematik becerileri güçlü bir şekilde anlaşılırsa çocuğunuzun okul başarısı bundan olumlu etkilenecektir.
ÇocuklarTemel Matematik Becerileri Nelerdir?
Çocuklar İçin Temel Matematik Becerileri – Uzun yolculuklar küçük bir adımla başlar. Bu söz başlangıçların kısa ve basit ama gittikçe hızlı olacağı anlamına da gelir. Matematik yolculuğu böyledir. Şüphesiz bu yolculukta farklı yaşlara göre farklı Matematik Öğrenme Kriterleri vardır. Daha yüksek matematik konularına veya seviyelerine geçmek için gereken o ilk adımlar en temel matematik becerileridir. Bunlara bir göz atalım:
Toplama – Bir kümeye ekleme yapmak
Çıkarma – Bir kümeden eksiltmek
Çarpma – Gruplar halinde birbirine eşit kümeler ekleme (2’lik 3 küme, 2×3 veya 6 ile aynıdır.).
Bölme – Bir sayıda kaç tane eşit küme bulunabilir (12’de kaç tane 2’lik küme var? 6 tane 2’lik küme var).
Yüzdeler – 100 üzerinden belirli bir miktar.
Kesirler ve Ondalık Sayılar – Kesirler, bir bütünün eşit parçalarıdır. Ondalık sayılar, 10’a göre bir bütünün parçalarını temsil eder.
Uzamsal Akıl Yürütme – Sayılar ve geometrik şekiller birbirine uyuyor mu?
—– Sponsor Bağlantı —–
ANZAN MEGA ARİTMETİK KONSANTRASYON VE BEYİN EGZERSİZLERİ EĞİTİMİ
5-12 YAŞ ARASI ÇOCUKLAR İÇİN
—– Yazının Devamı —–
Matematik Becerileri Nasıl Geliştirilir?
Çocuklar İçin Temel Matematik Becerileri – Çocuğunuzun Matematik becerilerini hızlı ve etkili bir şekilde geliştirmek için şu ipuçlarını kullanın:
1-) Matematik Tekrar ve Uygulamadır.
Tekrar ve özellikle uygulama matematiğin olmasa olmazlarıdır. Yoksa ezberlersiniz. Matematiği ders kitabından değil, fasikül olarak çalıştırın. Bazen kitap dışı materyallerden de yararlanarak matematiği öğretebilirsiniz. Oyuncak arabaları sayarken veya bloklarla oynarken sayıları öğrenme akılda kalıcı olur. Soyut daha somut hale gelir. Nesneleri kümeler haline getirmek temel matematiğin mantığını açıklayabilir.
2-) Oyun Tabanlı Öğretin
Matematik öğrenildikçe eskimeye başlar. Mesela, çarpım tablosunu ezberlediyseniz ve uygulamada sorun çekmiyorsanız çarpım tablosunu aklınıza bile getirmezsiniz. Ama bazen Matematik öğrenmek bir angarya haline gelebilir; o zaman eğlenceli öğrenmeyi deneyin.
Oyun tabanlı öğrenme veya oyunlaştırma, yeni kavramları uygulamanın ve geçmiş dersleri pekiştirmenin harika bir yoludur. Hatta tekrarı eğlenceli ve ilgi çekici hale getirebilir. Doğru oyun seçimiyle matematiği sinir bozucu olmaktan eğlenceye taşıyabilirsiniz.
3-) Matematiği Günlük Hayata Taşıyın
Temel matematiği her gün kullanıyoruz. Farkında olmayabiliriz; siz de çocuğunuzun çevresindeki matematiği görmesine yardımcı olun:
- Onlara okula giderken ne kadar hızlı gittiğini söyleyebilirsiniz.
- Bir sonraki yolculuktan ne kadar indirim kazanacağınızı hesap edebilirsiniz.
- Marketten almanız gereken gıda kolilerini ve bütçesini hesap edebilirsiniz.
- Fiyatı bilinen bir cep telefonu almak için kaç tane 50 TL biriktirilmesi gerektiğini hesap edebilirsiniz.
- Pişirirken, 6 çeyrek bardağın nasıl bir buçuk bardakla aynı miktarda un olduğunu hesap edebilirsiniz.
Matematiği çocuğunuzun sevdiği şeylerle ilişkilendirin ve ona her gün nasıl kullanıldığını gösterin. Matematik gizemli veya soyut olmak zorunda değildir. Çocuktaki matematik korkusunu ortadan kaldırın ve matematiğe olan ilgilerinin büyümesini izleyin.
4-) Matematiği Gerçek Hayata Uygulayın
Matematiğin neden ve nasıl önemli olduğunu anlamak, kendinizi uygulamaya devam etmek için ihtiyaç duyduğunuz motivasyonu size verebilir. Matematiğin uygulandığı gerçek dünya örneklerini düşünmeye çalışın ve bu koşullarda hangi matematik kavramlarını kullanmanız gerektiğini düşünün.
Örneğin geçenlerde bilgisayar programlarına ve oyunlarına ilgi duyan torunum, üçgenler konusunu çalışırken bana “Dede bu üçgenler benim hayatımda ne işe yarayacak ki?” diye sordu. Hemen onun bilgisayar mühendisi olmak gibi bir niyetinin olduğunu bildiğim için ona, “Örneğin bir yazılımcı ekranda bir üçgen bölgeyi tasarlarken veya üçgen bir cisme hareket verirken farkında olmadan matematik koordinatları ve üçgen bilgisini kullanıyor.” dedim. “Bu aklıma gelmemişti, mantıklı” dedi.
Matematikte asıl olan uygulamadır. Özellikle matematikten hoşlanmayan bir çocukla günlük pratik yapmak zor olabilir. Bu, yukarıda bahsedilen oyun tabanlı öğrenmeyi ortaya çıkarmak için harika bir fırsat olabilir. Ya da dersleriyle örtüşen başka bir aktivite de olabilir.
5-) Sembol ile Kavram İlişkisini Gösterin
Matematikte işaret ve semboller yanında bunların kavramları veya sözcükleri de vardır. Semboller ve kavramlar birlikte öğretilmelidir. Bu kavramları hatırlayamamak paniğe sebep olabilir. Mesela Yüzde kavramı ile % işareti birlikte öğrenilmelidir. Çocuk bu kavramları bilmiyorsa okurken panik olabilir.
6-) Gerçekçi Hedefler Belirleyin
Çocuğunuz matematikte geride kaldıysa, çözüm daha fazla çalışma süresi tanımaktır. Ancak onları gün içinde fazladan matematik çalışmaya zorlamak daha iyi sonuçlar vermeyebilir. Bunun için kısa ve erişilebilir hedefler belirleyerek yola devam edin.
Bunun için mini alıştırma seanslarını uygulayın ve fazladan yardım alın. Probleme yeni bir şekilde yaklaşın. Öğretmenlerine ulaşın veya çevrimiçi bir matematik dersi takip edin.
7-) Konsantrasyon ve Matematik Tabanlı Özgüven Kazandıran Eğitimler Aldırın
Çocuğunuz aile içi eğitimle sorunları aşacak uygun seviyeye gelemiyorsa veya bu konuya zaman ayıramıyorsanız, ne yapacağınızı bilmiyorsanız, temel matematik becerilerini geliştiren, konsantrasyon ve odaklanmayı geliştiren eğitimler bulmaya bakın. Artık dünya küçüldü bu konuda bizzat öğretmenlerle online canlı yazılım destekli harika eğiitimler var. Herkes farklı öğrenir, Aile içi eğitim de bir noktaya kadar etkili olur, devamı olmayabilir. Ama doğru bir program ve eğitimci her şeyi tersine çevirebilir.
😎 Başkalarına Matematiği Öğreterek Pekiştirin
Çocuğunuz matematikte zorlanıyor olsa bile, birikimini yabana atmayın. Pekiştirmek de iyidir. Bunun için küçük kardeşleri varsa, büyük çocuğunuz onlara öğrendiklerini gösterebilir. Ya da sayıları kullanmayı öğretebilir. Bu, güvenlerini geliştirmenin ve öğrenmeye devam etmeleri için onları teşvik etmenin harika bir yoludur.
Tavsiye Edilen Makaleler:
Oyunlaştırma Nedir – İnsanları Olağanüstü Şeyler Yapmaya Motive Eden Yöntem
Diskalkuli / Matematik Öğrenme Güçlüğü – Çocuğunuz Matematikle mi Boğuşuyor?
Zeka Nasıl Geliştirilir – Çocuğunuzun IQ’sunu Artırmanın 15 Yolu