Zihinsel Sağlık

Beyin, Su, Konsantrasyon Bozukluğu Ve Baş Ağrısı İlişkisi

Beyin Fonksiyonlarınız İçin Bol Su İçmelisiniz!

İnsan beyninin % 75’ini su, kuru ağırlığının da % 60’ını yağ oluşturmaktadır. Beyin, su, konsantrasyon bozukluğu ve baş ağrısı çoğu kez direkt olarak ilişkilidir. Su içme ve hidrasyon düzeyinizin beyin fonksiyonlarınızın üzerinde büyük bir etkisi vardır. Yapılan çalışmalar vücuttaki % 1-2’lik su kaybının (dehidrasyon) bile hafıza ve konsantrasyon bozuklukları gibi birçok beyin fonksiyonunu bozabileceğini göstermektedir.

Connecticut Üniversitesi’nde genç kadınlarla yapılan bir çalışma, egzersiz sonrası % 1.36 oranında sıvı kaybına uğramış kadınların, konsantrasyon bozukluğu, kötü ruh hali ve baş ağrısı gibi rahatsızlıklara maruz kaldıklarını göstermiştir.

Genç erkeklerin de içinde bulunduğu benzer bir çalışma, % 1.59’luk bir sıvı kaybının yorgunluk yarattığını, endişe duygularını artırdığını ve çalışma belleğini azalttığını göstermiştir.

SU İÇMEK BAŞ AĞRINIZI ÖNLEYEBİLİR

Su kaybı (dehidrasyon) genellikle birçok insanda migrenlerin temel sebebidir. Bununla birlikte, yeni çalışmalar, içme suyunun baş ağrısını tedavi etmenin ve hatta önlemenin etkili bir yolu olabileceğini göstermektedir.

GÜNDE NE KADAR SU İÇMELİSİNİZ?

Beyni korumak için yetişkin, çocuk, kadın ve erkek olarak herkesin yeteri kadar su içmesi gerekiyor. Peki, günde kaç bardak su içmeliyiz. Günlük su ihtiyacımız ne kadardır?

Su tüketim miktarı hava şartları, yaş ve cinsiyet gibi faktörlere göre değişiklik göstermektedir. Yeterli su tüketimi kadınlarda yaklaşık 2,2 lt (8-9 bardak) iken,  erkeklerde 3 lt civarındadır. Yeterli miktarda su içmeyen kişilerin çoğunun beyninde yorgunluk, konsantrasyon bozukluğu, baş ağrısı, zihin güçlüğü vb. problemler meydana gelebilmektedir.

BAŞKA İÇECEKLER SUYUN YERİNİ TUTAR MI?

Gün içinde bolca tüketilen çay, kahve, meyve suyu vb. içecekler su tüketimini azaltarak; kişinin yeterli sıvı aldığını düşünmesine yol açabilir. Ancak sıvı tüketimi dendiğinde önemli olan bizzat suyun tüketimidir. Bunun nedeni içeceklerin bazılarında bulunan diüretik etki ile, vücuda sıvı alımından çok sıvı atımını çabuklaştırmalarıdır. Bu şekilde farkında olmadan bir yandan sıvı alırken; bir yandan da sıvı kaybına sebep olunmaktadır. Ayrıca asitli içecekler tüketilirken, hem mideye rahatsızlık verilmekte, hem de alınan asidin etkisini azaltmaya çalışan vücudun daha fazla su harcamasına neden olunmaktadır.

Kaynaklar:

  • US National Library of Medicine National Institutes of Health: “Mild dehydration impairs cognitive performance and mood of men”
  • US National Library of Medicine National Institutes of Health: “Dehydration Affects Mood In Healthy Young Women”
  • US National Library of Medicine National Institutes of Health: “Increased water intake to reduce headache: learning from a critical appraisal”
Başa dön tuşu