Başarı

Alışkanlıklar İçin Sunulan 21 Gün Kuralı Yalanı! – Bilimsel Açıklama

21 Gün Kuralı Yutturmacası – 21 Gün Kuralı’nın dayandırıldığı Maxwell Maltz, hastaları arasında garip bir kalıp veya benzerlik fark etmeye başladığı 1950’li yıllarda plastik bir cerrahdı. Dr. Maltz, örneğin burun ameliyatı gibi bir operasyon gerçekleştirdiğinde, hastanın yeni yüzünü  görmeye alışmasının yaklaşık 21 gün sürdüğünü buldu. Benzer şekilde, bir hastanın kol veya bacağı kesildiğinde, Maxwell Maltz, hastanın yeni durumuna alışmadan önce yaklaşık 21 gün boyunca hayali olarak kesilen uzvunu varmış gibi algıladığını fark etti.

Bu deneyimler Maltz’ı değişimlere ve yeni davranışlara uyum sürecini düşünmeye yönlendirdi ve yeni bir alışkanlık oluşturmanın da yaklaşık 21 gün sürdüğünü düşünmeye itti. Maltz bu deneyimleri hakkında şunları söyledi ve yazdı: “Bu ve bunun gibi genel olarak gözlenen birçok olay, eski bir zihinsel görüntünün çözülmesinin ve yenisinin zihinde oluşması için yaklaşık EN AZ 21 gün geçmesi gerektiğini göstermektedir.

1960 yılında Maltz bu bulgusunu ve davranış değişikliği hakkındaki diğer düşüncelerini “Psycho-Cybernetics” adlı bir kitapta yayınladı. Kitap, 30 milyondan fazla kopya satarak ABD’de “En Çok Satanlar (best seller)” listesine girdi.abcdef

21 Gün Kuralı Yalanının Başlaması

İşte “21 GÜN KURALI” yalanı o zaman başladı. Çünkü bu bilimsel bir çalışma değildi ve sadece Maltz’ın kendi gözlemlerine dayanan düşünceleriydi.

Kitabın yayınlanmasının ardından Maltz’ın çalışmaları ABD’de Zig Ziglar, Brian Tracy ve Tony Robbins gibi ün yapmış “Kişisel Gelişim” profesyonelini etkiledi. Ve daha fazla insan Maltz’un söylediklerine atıf yaptıkça Maltz’ın söylediği “yaklaşık minimum 21 gün” ifadesi “Beyinde yeni bir alışkanlık oluşturmak tam 21 gün sürüyor” ifadesine dönüşmüştür.

Böylece toplum efsanevi bir şekilde yeni bir alışkanlık oluşturmanın 21 gün sürdüğü bilgisini bir kural olarak yaymaya başlamıştır. Bu durum doğru olmayan bilgilerin nasıl zaman tünelinde istatistiksel gerçekler iddiasına dönüştüğünü göstermektedir. Bundan çıkartılacak tehlikeli ders şudur: Bir şeyi yeterli insan yeterince kez söylerse, herkes söylenene inanmaya başlamaktadır.

Öyle ki, Google arama motorunda “21 Gün Kuralı” diye bir arama yaparsanız hala internette bu yanlışı yaymaya çalışan aşağıda verilen başlıklara sahip sayısız makale ve video görürsünüz;

Bilinçaltındaki 21 Gün Kuralı Nedir?

Beynin Gizemi 21 Gün Kuralı

21 Gün Kuralı

21 Günde Hayatınızı Değiştirebilirsiniz

Alışkanlık ve 21 Gün Kuralı

21 Gün Kuralı Nedirmega ingilizce - kolay ingilizce

Bu yazıların hepsi de beyinde 21 gün kuralı diye içsel bir kural olduğunu, yeni bir alışkanlık edinmek veya kötü bir alışkanlığı yok etmek için 21 günün yeterli olduğunu ve beynin 21 günden itibaren o işi otomatik olarak yaptığını veya yapmadığını söylemektedir.

Sorun şuydu; Maxwell Maltz eserinde sadece çevresinde gözlemlediği şeylere atıf yapıyordu, bir bilimsel çalışma sonucunu açıklamıyordu.

Peki asıl cevap nedir? Bir alışkanlık oluşturmak gerçekte ne kadar sürmektedir? Kötü bir alışkanlığı sonlandırmak için onu yapmamaya ne kadar devam etmek gerekir? Bunu destekleyecek bilimsel bir çalışma var mıdır? Bütün bunlardan kendimiz için hangi sonuçları çıkartabiliriz?

Gerçekte Yeni Bir Alışkanlık Oluşturmak Ne Kadar Sürüyor?

Phillippa Lally, University College London’da bir sağlık psikolojisi araştırmacısıdır. Avrupa Sosyal Psikoloji Dergisi’nde yayınlanan bir bilimsel çalışmada Lally ve araştırma ekibi, bir alışkanlık oluşturmanın ne kadar sürdüğünü anlamaya karar verdiler.

Çalışma, 12 haftalık bir süre boyunca 96 kişinin alışkanlık edinme süreçleri inceledi. Deneye katılan her birey 12 hafta boyunca yeni bir alışkanlık seçti ve her gün davranışı yapıp yapmadıklarını, ne hissettiklerini ve davranışı ne zaman otomatik olarak yapmaya başladıklarını hissettiklerini gün gün bildirdiler.hızlı öğrenme - anlayarak hızlı okuma seti

Deneye katılan bazı insanlar “öğle yemeğinde bir şişe su içmek” gibi basit alışkanlıklar seçerken, diğerleri “akşam yemeğinden önce 15 dakika koşmak” gibi daha zor görevler seçmişlerdi. Bir davranışın alışkanlık haline gelme süresini bulmak için araştırmacılar 12 haftanın sonunda her bir bireyin seçtiği davranışı otomatik olarak yapmaya başladıkları süreçle ilgili verileri analiz ettiler (*) .

Sonuç şuydu;

Ortalama olarak, yeni bir davranışın otomatik hale gelmesi 2 aydan daha fazla sürüyordu – tam olarak söylersem bulunan ortalama süre 66 gündü. Unutmayın bu “66” ortalama bir değerdi. Bu değerin daha yüksek olma olasılığı da vardı. Yeni bir alışkanlığın oluşmasının ne kadar süreceğinin davranışa, kişiye ve koşullara bağlı olarak büyük ölçüde değişebileceği ortaya çıktı. Lally’nin çalışmasında, insanların yeni bir alışkanlık oluşturmaları 18 günden 254 güne kadar sürdü.

Başka bir deyişle, beklentilerinizi uygun bir şekilde belirlemek istiyorsanız, gerçek şu ki, hayatınızda yeni bir davranış oluşturmak 21 günde olmayacaktır. Muhtemelen bu süre iki aydan sekiz aya kadar zamanınızı alacaktır.

İlginç bir şekilde, araştırmacılar ayrıca “davranışı gerçekleştirmek için arada bir davranışı kaçırmanın alışkanlık oluşturma sürecini önemli ölçüde etkilemediğini” tespit etmişlerdir. Başka bir deyişle, arada bir karışıklık yaşamanız önemli değildir. Daha iyi alışkanlıklar oluşturmak “ya hep ya hiç” süreci değildir.Hafıza Eğitimi - Fotografik Hafıza Teknikleri Seti

Bu Bilimsel Çalışma Sonucundan Alınacak İlhamlar

21 gün gibi kısa bir sürede bir alışkanlık edinemediğinizi öğrenmenizin sizi rahatsız etmesine izin vermeden önce, bu araştırma sonuçlarından elde edebileceğimiz bazı çıkarımlara bir göz atalım;

İlk olarak, birkaç hafta boyunca bir şey deneyip de bu bir alışkanlık haline gelmezse, kendinizi kötü hissetmeniz için bir neden yoktur. Çünkü alışkanlık edinmenin 21 günden daha uzun sürmesi gerekiyor.

İkincisi, mükemmel olmak zorunda değilsiniz. Çünkü, alışkanlıklar edinirken bir veya iki kez hata yapmanın uzun vadeli alışkanlıklarınız üzerinde ölçülebilir bir etkisi yoktur. Bu nedenle başarısızlığı bir bilim adamı gibi ele almalısınız. Hata yapmak için kendinize izin vermeli ve hızlı bir şekilde hedefe geri dönmek için stratejiler geliştirmelisiniz.

Üçüncüsü, alışkanlık edinmenin daha uzun sürmesi alışkanlıkların bir olay değil bir süreç olduğunu anlamamıza yardımcı olabilir. “21 Gün Kuralı” yutturmacası size “Ah, bunu sadece 21 gün yapacağım ve işi halledeceğim” diye düşündürerek olayı çok kolaymış gibi gösterebilir. Ancak alışkanlıklar asla bu şekilde çalışmaz. Süreci kucaklamalı ve sisteme daha uzun süre bağlı kalmalısınız.

Sürecin daha uzun sürebileceğini en başından bilmek, beklentilerinizi yönetmenizi ve hepsini aynı anda yapmanız gerektiğini düşünmek yerine, küçük artımlı iyileştirmeler yapmak sizi sonuca götüren bir motivasyon kaynağı olacaktır.Mega Mental Aritmetik - Çocuklar için Konsantrasyon ve Zeka Eğitimi

(*) DİPNOT!

Bilimsel çalışma sadece 12 hafta sürmesine rağmen, araştırmacılar verileri alışkanlıklar oluşturmak için daha uzun zaman çizelgelerini (254 gün gibi) tahmin etmek için kullanabildi. Yine, kesin zaman çeşitli faktörlere bağlıdır. Genel mesaj şudur: Alışkanlıkların oluşması uzun zaman alabilir.

Merak ettiğiniz şey alışkanlıkların edinilmesi için gereken süre değil de, belli bir konuda uzmanlık seviyesine gelmek için gerekli süre ise ayrıca “10 BİN SAAT KURALI NEDİR? BAŞARILI OLMAK İÇİN BİLİNMESİ GEREKENLER!” başlıklı makaleyi de okumalısınız.

Melik DUYAR

www.MrMemory.com
Başa dön tuşu