Matematik

Matematik – Bilim İnsanları: Kâinat Matematik Kullanılarak Yapılmıştır 

Matematik – Bilim İnsanları: Kâinat Matematik Kullanılarak Yapılmıştır. Bilim insanları uzun zamandır evrenin fiziksel yerleşimini ve özelliklerini tanımlamak için matematiği kullanıyorlar. Ama ya evrenin kendisi bir matematikse? Kozmolog Max Tegmark’ın inandığı şey işte tam budur.

Kozmolog Tegmark’ın görüşüne göre, evrendeki her şey – insanlar dahil – matematiksel bir yapının parçasıdır. Tüm madde, yüklenme ve döndürme gibi özelliklere sahip kılınan parçacıklardan oluşuyor; ancak bu özelliklerin tamamen matematiksel olduğunu söylüyor. Ve uzayın kendisi de boyut özelliklerine sahiptir; sonuçta hepsinin matematiksel bir yapıda olduğunu söylüyor.

Kozmolog Max Tegmark, “Eğer hem uzayın kendisinin hem de içindeki tüm nesnelerin matematiksel özellikler dışında bir şeye sahip olmadıkları fikrini kabul ederseniz, o zaman her şeyin matematiksel olması düşüncesi çılgınca gelmemeye başlıyor.

Eğer düşüncem yanlışsa sonuçta fiziğin başı dertte demektir; ama evren gerçekten matematik ise ilkesel olarak anlayamayacağımız hiçbir şeyin olmadığı anlamına gelir.

TABİAT MATEMATİKLE DOLU

Fikir, doğanın Fibonacci dizilimi  (Her sayının önceki iki sayının toplamı olduğu bir sayı dizisi) gibi kalıplarla dolu olduğu izlenimini veriyor. Bir enginarın çiçeklenmesi bu diziyi izler. Örneğin, her bir taç yaprak ile bir sonraki arasındaki mesafe, dizideki sayıların oranıyla eşleşir.

Canlı olmayan dünya, matematiksel bir şekilde davranır. Havada bir beyzbol topu fırlatırsanız, aşağı yukarı parabolik bir yörünge çizerek yeryüzüne iner. Gezegenler ve diğer astrofizik cisimler eliptik yörüngeleri takip ederler.

—– Sponsor Bağlantı – Sponsor Bağlantı —–

MEGA HAFIZA’DAN MEGA MATEMATİK SETİ

Zihinsel Matematik ve Hafıza Teknikleri

—– Yazının Devamı – Yazının Devamı —–

“Zihinlerimizin kolayca anlaması için tabiatta matematiksel desenler ve şekillerle çizilmiş zarif ve sade bir güzellik yaratılmıştır.” diyen Tegmark ünlü denklem tablosunu da oturma odasına asmış; evrenin matematiksel bir yapıda olmasının bilim adamlarının fizikteki her gözlemi veya ölçümü öngörebilmelerine imkan sağladığını açıklamıştır.

Bazı insanlar matematiği bilim adamları tarafından doğal dünyayı açıklamak için icat ettikleri bir araç olduğunu savunuyorlar. Ancak Tegmark, doğal dünyada bulunan matematiksel yapının, matematiğin sadece insan aklından keşfettiği bir olgu değil, gerçekten de var olduğunu gösterdiğini iddia etmektedir.

Ve insan zihninden bahsederken, beyni açıklamak için de matematiği kullanabilir miyiz?

BİLİNCİN MATEMATİĞİ

Bir kısım bilim insanları  insan beynini evrendeki en karmaşık yapı olarak nitelendirdiler. Aslında, insan zihni dünyamızı anlamadaki tüm büyük atılımları mümkün kılmıştır.

Tegmark, bir gün bilim adamlarının muhtemelen bilinci bile matematik kullanarak tanımlayabileceklerini söyledi.

Tegmark, Bilinç, muhtemelen, beynin, bilginin işlenmekte olduğunu hissetmesidir derken, Fizikteki birçok büyük atılımın, bir zamanlar ayrı olduğu düşünülen iki olguyu birleştirmeyi içerdiğini belirtti: Enerji ve madde, uzay ve zaman, elektrik ve manyetizma gibi. Bilinçli bir benliğin hissi olan zihnin, nihayetinde hareketli atomlar topluluğu olan bedenle birleşebileceğinden şüphelendiğini söyledi.

Fakat eğer beyin sadece matematik ise, serbest iradenin olmadığı anlamına gelir; çünkü parçacıkların hareketleri denklemler kullanılarak hesaplanabilir mi; belli olmaz!

Bunu düşünmenin bir yolu, eğer bir bilgisayar bir kişinin ne yapacağını göstermeye çalışırsa, hesaplama en azından işlemi yapmakla aynı miktarda zaman alacaktır. Bazı insanlar özgür iradeyi “olayın gerçekleşmeden önce ne yapacağını tahmin edememek” olarak tanımlamayı önerdiler.

Tegmark umutlu; “bu, insanların güçsüz olduğu anlamına gelmez” diyor Tegmark, insanları harekete geçirme çağrısıyla yaptığı konuşmayı şöyle bitiriyor Brooklyn, ABD’ de: “İnsanlar sadece dünyamızı anlama değil, onu şekillendirme ve geliştirme gücüne de sahiplerdir.

MATEMATİK SEVGİSİ

MATEMATİK BİR DİLDİR

Kaynak:

https://www.livescience.com/42839-the-universe-is-math.html

Başa dön tuşu