Beyin Gücü

Dislektik Girişimciler – Dezavantaj Sanılan Şeyler Nasıl Fırsata Dönüştürülür?

Dislektik Girişimciler – Hayat, kişinin kendini yorumlama sanatıdır. İyi-kötü, olumlu olumsuz, bu kavramlar hep “Bana göre…” kavramlardır. Oysa o kadar çok şeyler yaşarız ki hayatta, bunlardan olumlu veya olumsuz sonuçlar çıkarmak, tamamen sizin yorum kabiliyetinize bağlıdır. “Güzel gören güzel düşünür” ve güzel yorumlar yapar. Yaşadığın olaylarda, her şeyin güzel tarafına bakmak ve mutlu olmasını bilmek önemlidir. Bu tarz uygulamalar ne yazık ki okullarda öğretilmiyor; yaşadıkça hayatın kendisinden öğreniliyor.

İnsan doğuştan dezavantajlı doğabilir. Sonuçta nasıl bir fiziğe sahip olacağımıza dair bir siparişimiz olmadı, olamaz da. Ancak davranışlarımızla oluşturduğumuz kendi kader örgümüzde yer alan ve doğuştan gelen dezavantajları fırsata çevirmek pekala elimizdedir.

Mesela, birçok girişimci, dislektik olduğu halde geliştirilmiş olan farklı şekilde öğrenmenin ve düşünmenin iş hayatında başarılı olmalarına nasıl da katkı verdiğini söylüyorlar.

Bu makalede iş dünyasında veya kendi yaşamlarında isim yapmış başarılı iş insanlarından bir demet sunacağız. Ancak bu insanların normalde çocukluklarından beri birer disleksi olduklarını unutmayın.

İşte o meşhurlar:

Ingvar kamprad

IKEA’nın kurucusu Ingvar Kamprad

Dislektik Girişimciler – 2018 yılında ölen İsveçli iş insanı, daha çok markası olan IKEA le tanınsa da o bir disleksi hastasıydı. Hiç IKEA’da alışveriş yaptınız mı? Bu ilginç yazıları, yani İsveçli isimleri merak ettiniz mi? Bunun sadece ilginç bir satış hilesi olduğunu düşünmüş olabilirsiniz, ama değil. Konunun hikayesi şöyle: Şirketin kurucusu Ingvar Kamprad, kendi disleksisinin ürün kodlarını hatırlamasını zorlaştırdığını görüyor. Bunun üzerine ürün adlarını görsel bir imajla ilişkilendiren bir sistem yarattı. Hem Kamprad hem de şirket için iyi bir yöntem oluşturmuştu.

Tommy Hilfiger

Tommy Hilfiger, moda tasarımcısı

Dislektik Girişimciler – Ülkemizde de ürünleri popüler ve satışları iyi olan Tommy Hilfiger, modada başarılı olmasının büyük bir kısmının düşünme şekli olduğunu söylüyor.  Hilfiger’ın düşüncesindeki farklılıklar kısmen disleksiden kaynaklanıyor. Moda ikonu üniversiteye gitmedi. Ancak, rekabette öne çıkmasına yardımcı olduğu için yaratıcı zihnine güveniyor. Ayrıca okumak için hala konsantre olması gerektiğini söylüyor.

Daymond John

Daymond John, yatırımcı ve FUBU’nun kurucusu

Dislektik Girişimciler – Daymond John, start-up şirketleri bulmak, onların markalaşma yolculuğuna destek vermek gibi misyonu olan bir girişimci. Marka bilinci oluşturma uzmanı. Hem kendisi ve hem de kızı disleksi. Onlar için disleksi başarılı olmalarındaki motive edici bir güçtür. Öncelikle farkındalık ve anlayış oluşturup, bulunduğu noktadan ileriye hamle yapmak gibi bir strateji uyguluyorlar. Hatta John diyor ki, “disleksi bana bir hediyedir; çünkü bana erken yaşta zorlukları öğretti.”

Richard Bronsen

Richard Branson, iş adamı

Dislektik Girişimciler – Richard Branson, disleksi nedeniyle okulda zor zamanlar geçirmiş bir başka girişimci. Sahibi olduğu Virgin Group, cep telefonlarından müziğe ve seyahate kadar pek çok alanda başarılı oldu. Oysa disleksi nedeniyle Branson, reklamları okumak yerine sadece bakıyor ve dinliyordu. 

Max Ash

Max Ash, çocuk girişimci

Dislektik Girişimciler – Max Ash 8 yaşındayken, şekerlemeleri sıcak çikolataya atmak için basketbol potası olan bir kupa tasarımı yaptı.  Bu fikir, perakende satışlarda bir milyon doları aşan bir ürün olan “The Mug With A Hoop”  isimli ürüne dönüştü. Disleksi ve dil işlemede sorun yaşayan Max, dünyaya benzersiz bir bakış açısına ve pek çok fikre sahip. 

Reyn Guyer

Reyn Guyer, mucit

Dislektik Girişimciler – Reyn Guyer bir oyun uzmanı ve ülkemizde de yenilerde tanınmaya başlayan Nerf topunun mucididir. Guyer, yetişkinliğe kadar disleksinin okuma ile ilgili soruna neden olduğunu bilmiyordu. Guyer, sadece kızına disleksi teşhisi konduğunda, onun da disleksi olduğunu ancak fark etmişti. Okumayı öğretmek için yenilikçi yollar bulmaya adamış bir organizasyon olan Winsor Learning’i kurdu. 

Barbara Corcoran

Barbara Corcoran, Emlak kraliçesi

Dislektik Girişimciler – Barbara Corcoran gayrimenkul alanında 5 milyar dolarlık bir imparatorluk kurdu. Peki tüm bu hırs nereden geldi? Corcoran’a göre disleksi olması onu başarıya iteleyen bir güçtü. “Beni daha yaratıcı, daha sosyal ve daha rekabetçi hale getirdi. Disleksi olmak benim için büyük bir özgürlüktür.” diyor ve “Okul mücadelelerinin veya notların sizi tanımlamasına izin vermeyin; kendiniz olun!” diye ekliyor. 

Paul Orfelea

Kinko’s’un kurucusu Paul Orfalea

Dislektik Girişimciler – Paul Orfalea diyor ki DEHB ve disleksi benim için tam bir “öğrenme fırsatları” idi. Bu iki sorunum, beni bir iş imparatorluğu kurmama yardım etti.

Merak ve dikkat dağınıklığının Kinko’nun (şimdi FedEx Office) tüm farklı alanlarında neler olup bittiğini görmesine yardımcı olduğunu söylüyor. Küçük detaylar yerine büyük resme odaklanabildiğini hissediyor. Büyük resmi görmek, onun baskı ve fotokopi işini kurmasını sağladı.

Charles Schwab

Charles Schwab, işadamı ve yatırımcı

Dislektik Girişimciler – Charles Schwab Corp.’un kurucusu Charles Schwab, ticari başarılarını bir öğrenme farkına borçludur.  40 yaşına kadar disleksi olduğunu bile bilmiyordu! Schwab, ergen oğluna disleksi teşhisi konduğunda, okuma konusundaki kendi sorununun da disleksiden kaynaklandığını fark etti. Ancak disleksi, ona sıra dışı bazı problem çözme becerileri de kazandırdı. Şimdi Charles ve Helen Schwab Vakfı eğitim araştırmalarını destekliyor.

David Neeleman

JetBlue’nun kurucusu David Neeleman

Dislektik Girişimciler – David Neeleman okulda hep mücadele etti. Okumayı zor buldu, sınavlarda başarısız oldu ve sıklıkla kendini “aptal” hissetti. Ancak ailesi, onu gerçekten ilgilendiren bir şeye odaklanmaya teşvik etti: Uçaklar. Başta JetBlue Airways olmak üzere çeşitli havayollarını başlatmaya ve yönetmeye devam etti. Neeleman, DEHB’nin ona kutunun dışında düşünmek için ihtiyaç duyduğu yaratıcılığı ve odağı verdiğini söylüyor. Sadece düzenli ve görev başında kalmasına yardımcı olabilecek iyi insanlarla çevrili olduğundan emin olur.

Stan Gloss

BioTeam’in kurucu ortağı Stan Gloss

Dislektik Girişimciler – Stan Gloss’un disleksisi var ve ilkokulda “aptal” ve “tembel” olarak adlandırılıyordu. Ancak gücünü iş dünyasında buldu ve 11 yaşında kar küreme hizmeti başlattı. Bugün, bilim adamları için süper bilgisayarlar üreten multimilyon dolarlık bir şirket olan BioTeam’in CEO’su ve kurucu ortağı. Gloss, gelişen işi için erken yaşta yaşadığı zorluklara itibar ediyor: “Okulda mücadele etmek size hayatta kalmak için yenilik yapmayı öğretir. Ben de öyle yaptım. “

Ben Foss

Ben Foss, Intel Reader’ın mucidi

Dislektik Girişimciler – Disleksi, okulda Ben Foss için zorluklar yarattı. Annesi ders kitaplarını ona okudu. Ancak disleksi, Foss’un Stanford Üniversitesi’nden çift derece (JD / MBA) kazanmasını engellemedi. Deneyim, Foss’a bir metnin fotoğrafını çeken ve yüksek sesle okuyan bir mobil metin okuyucu olan Intel Reader’ı icat etmek için ilham verdi. Foss ayrıca disleksi olan çocuklara ve yetişkinlere hizmet veren bir kuruluş olan Headstrong Nation’ın da kurucusudur.

Disleksi konulu filmler… İzleyin ve izletin!

Başa dön tuşu