Konsantrasyon

Odaklanma Sorunu ve Sosyal Medya – “Fomo” Musunuz?

Odaklanma Sorunu – Bilişim teknolojilerinin katkısıyla sosyal medya artık hayatımızın çok büyük ve önemli bir parçası haline geldi. Bu konuda çocuklar çekirdekten yetişseler de yetişkinliklerinden sonra, onlar da bir zaman gelecek, yeni teknolojilerin cahili olacaklar. Şimdiden uç noktalarda gezinmeler başladı bile. Metaverse gibi sanal evrenler oluşturma, sanal alemde gerçek mekanların satışı gibi işlemler, sizi bilmiyorum ama belirsiz bir gelecek beni fena halde korkutuyor.

Instagram, YouTube veya Facebook hesabı olmadan yaşamayı hayal bile edemiyoruz artık. Peki, bu sosyal medya aşkının ilk ne zaman hayatınıza girdiğini hatırlıyor musunuz?

Ben mesela, Facebook’un ilk oluşturulduğu zamanı hatırlıyorum; 2007 gibiydi ve bir arkadaşım “Facebook” adında yeni bir şey olduğunu ve geçmişteki tüm arkadaşlarına, akrabalarına ulaşabileceğimi söylediğinde “Haydi oradan!” dediğimi hatırlıyorum. Hesabı açtık, ama herkes girmediği için bir yıl içinde fazla bir tanıdık göremesem de, yıllar geçmeye başladıkça denilen oldu; hatta “hadi ya!” türünden sesler çıkarabileceğimiz, eski sayfalarda kalmış dost-düşman herkes oradaydı.

O tarihlerden günümüze sosyal ağlar gelişti. Yenileri eklendi. Ancak öyle bir boyuta geldi ki, biz yetişkinleri teğet geçen zehirli bombalar, erken gençliğini veya gençliğini yaşayanları kıskıvrak yakalayıverdi. Ancak gençlik pek çok sosyal medyadan elini çekti. Mesela Facebook artık yaşlılara kaldı. Şimdi bir boğuşmadır gidiyor; aileler kendilerini bir kenara aldılar, evlatları açısından kaygı düzeyi yüksek bir hassasiyete bürünmüş durumdalar.

Sosyal Medyayı Yok Sayabilir misiniz?

Odaklanma Sorunu – Sosyal medya ile sağlıklı bir ilişkiye sahip olmanın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü beynimizde ve hayatımızda o kadar çok yer kaplıyor ki kontrol altında tutmazsak ruh sağlığımızı zehirleyebilir.

Sosyal medyanın ruh sağlığımız üzerindeki etkisinin farkında olun veya olmayın, ancak onu kontrol altına almanız gerektiğini es geçmeyin. Yoksa hayatınız sosyal medya tarafından yönetilecektir. Bu kesin.

Bu Soruları Düşünün!

  • Sosyal medya ile nasıl daha sağlıklı bir ilişki kurabilirsiniz?
  • Takıntılı mısınız yoksa bağımlı mısınız?
  • Mobil telefonda, sosyal medya size nasıl vakit harcatıyor?
  • Haftalık kullanma sürenizi takip ediyor musunuz?
  • FOMO musunuz? FOMO, biliyorsunuz sosyal medya bağımlılığının bir türü olan sosyal medyada bir şeyler kaçırma korkusunun adıdır. 
  • Beğenilme beklentiniz yüksek takıntılı bir kişilik misiniz? Eğer öyleyseniz vay halinize!
  • Kendinizi diğer insanlarla kıyaslamak ve karşılaştırmak gibi huylarınız var mı?
  • Sonuç olarak, en büyük göstergeye geldik: Erteleme, odaklanma kaybı ve tembellik; bunlardan herhangi biriyle ilgiliyseniz, sosyal medya ile sağlıksız bir ilişkiniz var, demektir.

Peki, Bu Sorunu Fırsata Nasıl Çevirebilirsiniz?

Odaklanma Sorunu – Sosyal medya platformları size fayda sağlamak için vardır. Bunları başarı ve büyümeniz için birer vesile veya araç haline dönüştürmek elinizdedir.

Sosyal medyanızı kendi dünyanızda yönetebilirseniz, ipleri elinde tutarsanız sizin için çok faydalı bir araç haline gelebilir. Tersi ise tam bir felakettir. Zaman kaybı dışında, odaklanma ve konsantrasyon bozuklukları sosyal medyadan uzaklaştığınız anda size “cee!” yapabilir.

Tüm bu istenmeyen dikkat dağıtıcı şeylerden kurtulursanız, gerçekten artık sizin için önemli olan şeylere gerçekten odaklanabilirsiniz.

Öyleyse, kendi kendinize bir çeki düzen verme zamanı gelmedi mi? Bırakın artık sosyal medyayı yaşadığınız gerçek dünyadan kaçmak için bir bahane olarak kullanmayı…

Girecekseniz size bir şeyler öğretene siteleri dolaşın. Kişisel Gelişim sitemiz gibi bir bilgi hazinesi elinizin altında. Üşenmeyin. Her gün bir makale okuyun. Arkadaşlarınızla müzakere edin ve paylaşın. İşte size basit bir öner!

Ayrıca size neşe getiren ve kişisel gelişim, mentorluk ve mutluluktan bahseden eğitim sitelerinde dolaşın.

Tuzaklara Dikkat!

Odaklanma Sorunu – Sitelerde dolaşırken, alışveriş tuzaklarından uzak durmanızı tavsiye ederim. Bazen ekranınıza pat diye bir reklam giriyor ve ilginizi çektiyse sizi sayfa sayfa dolaştırıyor.

Bazı etkili işletmeler veya kuruluşlar, yaptıkları her gönderiye “doğru” izlenimi vermek için mükemmel bir şekilde ikna edici olabiliyorlar. “Aman ha!” burada kredi kartınızı elinizde bulundurmayın. Böyle reklamların şöyle bir huyu var: Size gerçeği unutturuyorlar. Bu yüzden kendinizi reklamdakiyle asla karşılaştırmayın. En güzel hanımları, en güzel ölçülerde ekrana yansıtan irade, sizin iradenizi eline alıyor ve sizi örnek olarak sunduğu model üzerinden tavlıyor; sonuçta ürününü satıyor! Bu yüzden aslında kendinizi aşırı güzel olanlarla, aşırı başarılı olanlarla, aşırı zengin olanlarla karşılaştırmayın!

Sosyal Medya Kullanımını Nasıl Yönetebilir ve Nasıl Azaltabilirsiniz?

Odaklanma Sorunu – İster sosyal medya bağımlılığınız olsun, ister uygulamalarınızı olması gerekenden daha fazla kullanıyor olun, iyi haber şu ki, genel kullanımınızı azaltmanıza yardımcı olabilecek yollar var.

Sosyal medya ile daha sağlıklı bir denge kurmanıza yardımcı olacak aşağıdaki ipuçlarını göz önünde bulundurun:

  • En radikal kararla başlayalım: Sosyal medya uygulamalarınızı akıllı telefonunuzdan silin. Sosyal medyaya kişisel bilgisayarınızdan erişmeye devam edebilirsiniz. Ancak bunları telefonunuzdan uzak tutmak, genel olarak sosyal medyada harcanan süreyi azaltmaya yardımcı olabilir.
  • İş sırasında, okul, yemek ve eğlence etkinlikleri sırasında kişisel telefonunuzu kapatın. Ayrıca, belirli bildirimleri kapatabilmeniz için her bir sosyal medya uygulamasında ayarı düzenleyebilirsiniz.
  • Her gün sosyal medyaya belirli bir süre ayırın. Sorumlu kalmanıza yardımcı olması için bir zamanlayıcıyı açın.
  • Telefonunuzu, tabletinizi ve bilgisayarınızı yatak odanızın dışında bırakın.
  • Teknolojiyle ilgili olmayan yeni bir hobi edinin. Örnekler spor, sanat, yemek kursları ve daha fazlasını içerir.
  • Mümkün olduğunda arkadaşlarınızı ve ailenizi şahsen görün; sanal bağlantıyla değil.
  • Gerçek hayattaki bazı temelleri bulmaya yardımcı olmak için sosyal medyaya düzenli olarak ara vermek de önemlidir.
  • İhtiyacınıza bağlı olarak molanız haftada 1 gün, bir ay veya tüm sezon sürebilir. Bu kararın kontrolünün sizde olmasına izin verin – sosyal medya hesabınız değil.

Bol iradeli günler dilerim!

Başa dön tuşu