Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim Kitapları – Son Zamanlarda Okuduğum 10 Muhteşem Kitap

Kişisel Gelişim Kitapları: Hayatınızı Dönüştürecek 10 İlham Verici Eser

Hayatın hızlı temposu, zaman zaman durup kendimize dönmeyi ve iç sesimizi dinlemeyi zorlaştırıyor. Ancak içsel yolculuğumuzda bize ışık tutacak güçlü kaynaklar da var: kişisel gelişim kitapları.

Bu yazıda, son dönemlerde okuduğum ve üzerimde derin etkiler bırakan 10 çarpıcı kişisel gelişim kitabını sizlerle paylaşmak istiyorum. Her biri farklı bir kapı aralıyor; kimi zihinsel dönüşümü teşvik ediyor, kimi duygusal farkındalığı artırıyor, kimisi ise başarıya giden yolda cesaret aşılıyor.

Bazı kitaplar henüz dilimize çevrilmemiş olsa da, taşıdıkları evrensel mesajlar ilham verici nitelikte. Eğer siz de kişisel gelişiminize katkı sağlamak, düşünce ufkunuzu genişletmek ve hayatınıza anlam katacak kitaplarla tanışmak istiyorsanız, gelin birlikte bu özel eserlere göz atalım!

Sitenizde, daha önceki bir yazıda size 20 kişisel gelişim kitabı tavsiye edilmişti.

Aşağıda, son zamanlarda okuduğum 10 kişisel gelişim temalı kitabı tanıtacağım. Kitaplar İngilizce, ama size kısa özetlerini sunacağım. Oldukça heyecan verici temaları var. Belki bir gün dilimize tercümeleri yapılırsa o zaman kendi dilimizde de okuma şansı buluruz.

Umut Döngüsü

Umut Döngüsü: Bir Psikologun Çaresizlikten İyimserliğe Yolculuğu

Yazar: Martin EP Seligman

(Hachette, 2018)

En etkili yaşayan psikologlardan biri, yaşamının ve disiplininin tarihine bakar ve herkes için çok daha parlak bir gelecek çizer.

Martin EP Seligman 1960’larda psikoloji ile ilk tanıştığında bu alanı düzenlemeye karar vermişti. Bugün, büyük ölçüde Seligman’ın Pozitif Psikoloji hareketi sayesinde, yaşamı ıskalamaya değil, yaşamı yaşamaya değer kılan zihinsel sağlığımız için oldukça derin sonuçlara odaklanabiliyoruz.

Seligman, modern psikolojinin dönüştürücü yıllarında, bu kitapta, beş yaşındaki kızıyla hayat değiştiren bir konuşmayla iyimserliği nasıl öğrendiğini anlatıyor. Farklı başarılı insan hikayelerini anlatıyor. Esneklik programı ve öğrenilmiş çaresizlik teorisini doğuran geleneksel çalışmaların yanlışlarını ortaya koyuyor. Ve ilk kez genç yaşta depresyonlu biri olarak kendi mücadelesi hakkında uzunca yazıyor.

Umut Döngüsü’ nde Seligman, kendi ruh sağlığımız için umut, şükran ve bilgelik gibi erdemlerle derin kişisel bir tutum oluşturabiliriz. Bu kitabı bitirdiğinizde sadece bilgilenmiş değil, aynı zamanda derin fikri zenginlik elde etmiş olarak ayrılacaksınız.

iq nedir - zeka nedir - mho

Davranış

Davranış: İnsanların En İyi ve En Kötü Biyolojisi

Yazar: Robert Sapolsky

(Penguin, 2017)

Hem iyi ve hem kötü, insan davranışlarının temel sorusu: Yaptığımız şeyleri neden yapıyoruz?

Kişisel Gelişim Kitapları – Sapolsky’nin hikaye anlatımı kavramı hoş ama aynı zamanda güçlü bir içsel mantığa sahiptir. Türümüzün derin tarihinde ve evrimsel mirasında
bir davranışın gerçekleşmesinin nörobiyolojik öyküsünü anlatıyor.

Peki, bu davranış gerçekleşmeden bir saniye önce o kişinin beyninde neler olmuştu?  Sapolsky, bizi kendi görüş alanına çekerek, görme, ses veya koku gibi sinir sisteminin bu davranışı üretmesine neden olan etkenlere yoğunlaşıyor. Sonra bireyin sinir sistemini tetikleyen uyaranlara ne kadar duyarlı olduğunu, değiştirmek için saatler veya günler önce hangi hormonların hareket etmesi sonucu bu davranışın ortaya çıktığını anlatıyor. Burada da görüş alanımızı arttırıp nörobiyoloji ve çevremizin duyusal dünyasını ve endokrinolojiyi düşündürüyor.

Sapolsky devam ediyor: Bu davranış, önceki aylarda kişinin sinir sistemindeki yapısal değişikliklerden, o kişinin ergenliğinden, çocukluğundan, daha sonra genetik yapısına doğru nasıl etkilendi acaba? Sapolsky son olarak, konuyu kültürün, bireyi şekillendiren ve şekillenen bireyin grubunu nasıl şekillendirdiğini, binlerce yıllık hangi ekolojik faktörlerle bu kültürün oluşturulduğunu açıklıyor.

Sonuç, şimdiye kadar denediğimiz insan davranışları biliminin en göz kamaştırıcı turlarından biri, nihayetinde yaptığımız şeyleri neden yaptığımızla ilgili ince ve incelikli bir bakış açısı sağlamak için bir dizi disiplinde en son araştırmaları toplayan görkemli bir sentezle buluşturuyor.

Sapolsky bu anlayışı, kavmiyetçilik-ırkçılık (tribalism) ve yabancı düşmanlığı (xenophobia), hiyerarşi ve rekabet, ahlak ve özgür irade ve savaş ve barış ile ilgili en derin ve en sarsıntılı sorularımızla boğuşmak için kuruyor.

Kaya Kırma Makası

Kaya Kırma-Makası: Hemen Herkesi Alt etmek İçin Pratik Rehberi

Yazan: William Poundstone

(Little, Brown and Company, 2014)

Kişisel Gelişim Kitapları – William Poundstone’un istatistik biliminin gücünü gösteren bir çalışması. Borsa, testler, tenis ve diğer birçok rekabetçi bahis oranlarını alt etmek hakkındaki bu kitabı, oranların üstesinden gelmek için istatistiksel stratejiler sunuyor. Bir sonraki Amerikan Futbolu şampiyonluk müsabakasını (Superbowl) kimin kazanacağını tahmin etmek veya Akademik Çalışmalar için bir sınav olan GRE puanlarını artırma niyetinde olanlar için bu kitap mükemmel bir referanstır.

Görünüşte rastgele bilgilerdeki olasılıkları belirleme ve kalıp bulma konusunda Predictably Irrational  (Öngörülü İrrasyonel) kitabını okuyanlar, Kaya Kırma-Makası: Hemen Herkesi Alt etmek için Pratik Rehberden de keyif alabilirler.

hafıza gücü ve okuduğunu anlamaya katkısı

Te Lost Boys

Kayıp Çocuklar: Muzaffer Şerif’in “Soyguncular Mağara Deneyi”

Yazar: Gina Perry

(Scribe Publications, 2018)

Kişisel Gelişim Kitapları – Modern çağın rekabet, önyargı, ayrımcılık, fikir ayrılığı üzerinden en tartışmalı psikolojik deneylerinden birinin büyüleyici gerçek hikayesi…

Kitap, ünlü, Türk asıllı bilim insanı Muzaffer Şerif’in bir deneyinden sosyal ve toplumsal olaylara ışık tutan sonuçlarına yoğunlaşıyor.

Deneyin ana teması rekabet, önyargı, ayrımcılık, fikir ayrılıkları gibi toplumsal şiddete yol açan davranışları incelemekti. 1954’te bir grup erkek genç Oklahoma’daki uzak bir yaz kampına katıldı. İki gruba ayrıldılar.

Gruplar birbirlerini zorbalık, taciz ve şeytanlaştırmaya teşvik ettiler. Sonuçlar, tarihi sosyal psikolojinin klasik çalışmalarından biri haline getirecektir: “Robbers Cave Deneyi”.

1954’ler soğuk savaşın zirve yaptığı yıllar olduğu düşünülürse, yürütülen deney, resmen mutlu bir sonla bitiyordu: Çocuklar uzlaştı ve psikolog Muzaffer Sherif, nefret ve şiddet güçlü birer toplumsal tehdit olsa da, sonunda işbirliği ve uyum ile iyilerin kazanacağını ortaya koydu.

Kitap, günümüzde savaşan grupların doğru koşullar altında barış yapabileceğinin bir kanıtı olarak sunulmaktadır. Ancak deneylerin gerçek hikayesi çok daha karmaşık ve daha ürkütücüdür.

Can Sıkıntısını Yenmek

Can sıkıntısını yenmek: Ayarlanmış Gençler

Yazar: Martha Rush

(Stenhouse, 2017)

Öğrencileriniz sınıfta sıkılıyor mu? Araştırmaya göre, Amerikalı lise öğrencilerinin çoğu sınıfta sıkıldığını ve % 5’ten azının okulda rahat ettiğini iddia etti. Yani rahatsızlar %95…

Kişisel Gelişim Kitapları – Eski gazeteci ve uzman öğretmen Martha Rush, bu kitapta öğrencilerin anlamlı konuşmalar yapmalarına, gerçek yaşam problemleriyle mücadele etmelerine yardımcı olmak için tasarlanmış yöntemler de dahil olmak üzere, öğrencileri öğrenmeye teşvik eden bir dizi öğretim stratejisi sunar. Her bölüm, öğrencilerin geri bildirimlerini, değerlendirme yöntemleriyle ilgili öğretmenlere özel ipuçları vermektedir.

Lise mezunları ile 800’den fazla röportaj yapılan çalışmada, aktif katılım için tüm konu alanlarında stratejiler sunmakta ve geleneksel pasif bilgi ezberlemesinin ötesine geçecek yöntemler sunulmaktadır. Sınıfınızda nasıl yenilikçi deneyimler verebileceğinizi, kendi derslerini ve öğrencilerinin çalışmaları üzerinden anlatıyor. Beat Boredom, statükoya meydan okuyan ve en isteksiz öğrencileri bile motive etmenin yollarını bulan öğretmenlerin saflarında daha aktif olmalarına yardımcı olacaktır.

Tahliye

Tahliye: Amerikan Şehrinde Yoksulluk ve Kâr

Yazar: Matthew Desmond

(Penguin Random House LLC, 2016)

Matthew Desmond, Milwaukee’de boşaltılan sekiz hanenin hayatını izlerken, bu olaylara dayandırdığı kitabı Tahliye, Barack Obama tarafından yılın en sevdiği kitaplar listesine girdi.

Kişisel Gelişim Kitapları – Tahliye, Princeton Ünversitesi Sosyoloğu Matthew Desmond’in Milwaukee’de sekiz aileyi onlarla birlikte yaşayarak önemli toplumsal bir sorunu yaşayarak yazdığı kitabıdır.

Desmond Tahliye kitabında Yirmi birinci yüzyıl Amerika’sının en yıkıcı sorunlarından birini çözmek için yeni fikirler sunarken, yoksulluk ve ekonomik sömürü anlayışını dönüştürmeye çalışıyor. Aynı zamanda, umut ve kayıp sahneleriyle insan türü için evin merkez konumunu hatırlatıyor, evsiz yaşamanın imkansızlığını ortaya koyuyor.

Desmond, özellikle fakir bölgelerdeki Amerikan şehirlerinde uygun fiyatlı konut eksikliğinin istikrar ve artan suç eksikliğine yol açtığını iddia ediyor. Ayrıca, toplu konut, kiralara ve kiracılar ile sosyal yaşamı etkileyen ev ile ilgisi diğer problemlere ışık tutuyor.

Desmond, karşılaştığı zorlukları ve günlük sorunları anlamak için Milwaukee’de bu ailelerle bir yıl yaşayarak bu sorunu ortaya çıkarmıştır.

okuduğunu anlama öğretimi - aktif okuma

Labarauvar Kızı

Laboratuvar Kızı: Ağaçlar, Bilim ve Aşk Hikayesi

Yazar: Hope Jahren
 (Penguin Random House LLC, 2016)

Kişisel Gelişim Kitapları – Jeobiyolog Hope Jahren hayatını ağaçlar, çiçekler, tohumlar ve toprak üzerinde çalışarak geçirdi. Lab Girl, bitki hayatına dair aydınlatıcı bir tezidir. Aynı zamanda her bilim insanını yönlendiren yaşam boyu merak, alçakgönüllülük ve tutkunun bir kutlamasıdır.

Yazar Hope, bu sayfalarda bizi Minnesota’nın çocukluğuna geri götürüyor ve burada babasının kolej laboratuvarında saatlerce süren oyunlarda geçiriyor. Bize bilimde bir kutsal alan nasıl bulduğunu, laboratuvar çalışmasını “hem kalple hem de ellerle” yapmayı öğrendiğini anlatıyor. Bizi parlak, eksantrik laboratuvar yöneticisi Bill ile tanıştırıyor. Ve bilim adamının mantosunu genişletiyor. Her bir okuyucusuna, bizi çevremizi gözlemlemek ve korumak için ona katılmaya davet ediyor. Sıcak, aydınlık, kompulsif olarak okunabilir Lab Girl, aşk ve iş bir araya geldiğinde hareket edebileceğimiz dağları canlı bir şekilde gösterir.

Empatiye Karşı

Empatiye Karşı: Akılcı Şefkat Davası

Yazar: Paul Bloom
(Harper Collins, 2016)

Kişisel Gelişim Kitapları – Önemli bir uyarı ile başlayayım: “Empatiye Karşı” kitabı, empatiye duyduğunuz sempatiyi sarsabilir.

Bloom, bugün empati dediğimiz şeyin genellikle şefkat veya sempati olabileceğini savunuyor. Önce bilişsel ve duygusal empatiyi ayrıştırarak, daha fazla empatinin neden her zaman iyi olmadığını, zararlı olduğunu açıklıyor.

Bloom’a göre, sık sık başkalarının acılarını deneyimleme kapasitemizi nihai iyilik kaynağı olarak düşünürüz. Yale araştırmacısı Paul Bloom, EMPATHY’E KARŞI kitabında, empatinin toplumdaki eşitsizlik ve ahlaksızlığın önde gelen nedenlerinden biri olduğunu öne sürüyor.

“Empati, başkalarının yaşamlarını iyileştirmemize yardımcı olmaktan çok, dar önyargılarımıza hitap eden kaprisli ve mantıksız bir duygudur. Kararımızı karıştırır ve ironik bir şekilde zulme yol açar.”

İddiasını çığır açan bilimsel bulgulara dayandıran Bloom, bireyler ve uluslar tarafından verilen kötü kararların bazılarının genellikle dürüst, ancak yanlış yerleştirilmiş kararların duyguların motivasyonuyla verildiğini söyleyerek, parasal yardımlar, ne zaman savaşa gidileceği, iklim değişikliğine nasıl yanıt verileceği ve kimin hapse atılacağı gibi konuları, empatinin olumsuz sonuçları olarak lanse ediyor.

Hassasiyet ve zekâ ile empatinin hayırseverlikten adalet sistemine, tıbbi bakım ve eğitimden ebeveynlik ve evliliğe kadar, yaşamımızın her alanındaki yargılarımızı nasıl bozduğunu gösteriyor. Bloom empati olmadan, kararlarımızın daha net, daha adil ve – evet – sonuçta daha ahlaki olacağı konusunda ısrar ediyor.

Zekice tartışılan, acil ve insancıl olan Empatiye Karşı kitabı, bize hem büyük politika kararları hem de günlük yaşamımızda yaptığımız seçimler söz konusu olduğunda, empatiye olan isteğimizi ve dürtümüzü sınırlamanın genellikle yapabileceğimiz en merhametli karar olduğunu gösteriyor.

DHA Çocuklarda Başarıyı Destekliyor

Memory Illuson

Bellek Yanılsaması: Hatırlama, Unutma ve Yanlış Bellek Bilimi

Yazar: Julia Shaw
(Random House Books, 2016)

Kişisel Gelişim Kitapları – Bellek Yanılsaması, Londra South Bank Üniversitesi Hukuk ve Sosyal Bilimler Bölümü’nde adli psikolog Julia Shaw tarafından yanlış anıların yaratılmasını inceliyor.

Shaw, hafızanın kanun, kişilerarası iletişim, sosyal medya, kişilik ve kimlik gibi çeşitli bağlamlarda ne kadar önemli bir yeri olduğu halde, hafızamızın bizi nasıl da aldattığının yollarını göstermektedir.

Kitap bellekle ilgili sorunların anlaşılmasının, belleğin nasıl geliştirilebileceğine dair bir fikir edinebileceğimizi gösteriyor.

Hayatımızın her gününde anılarımıza güveniyoruz. Anılar, bizi biz yapar. Ve yine de gerçek şu ki, anılarımız, olduklarını düşündüğümüz ve sevdiğimiz geçmişin kesin kaydı olmaktan çok uzaklar.

The Memory Illusion kitabında adlî psikolog ve hafıza uzmanı Dr. Julia Shaw hafızamızın neden bize oyunlar oynadığını anlatmaktadır. Sonuç, hem büyüleyici hem de sinir bozucu olan ve size kendiniz hakkında gerçekten ne kadar bilgi sahibi olabileceğinizi sorgulayan zihnimizin bir araştırmasıdır.

İyi bir hafızanız olduğunu mu düşünüyorsunuz? Tekrar düşünün.

Psych Experiments

Psişik Deneyler: Pavlov’un Köpeklerinden Rorschach’ın Mürekkep Lekelerine, Psikolojinin En Etkileyici Çalışmalarını Test Edin

Yazar: Michael Britt (Simon ve Schuster, 2017)

Kişisel Gelişim Kitapları – Psych Denemeleri, psikologlar, öğretmenler ve öğrenciler için mükemmel bir kaynaktır.

Kitap, klasik araştırmalardan daha güncel araştırmalara kadar uzanan psikolojik araştırmalara dayanan 50 farklı çalışma içeriyor. 50 çalışmanın her biri, arka plan bilgileri, ilgili psikolojik kavramlar, orijinal araştırmanın nasıl yürütüldüğünün bir özeti ve orijinal araştırma tasarımını veya değiştirilmiş bir sürümünü içeren bilgileri veriyor.

Anzan Nöro Aritmetik

Melik DUYAR

www.MrMemory.com
Başa dön tuşu